Fórum témák
» Több friss téma |
egyidejűleg üzemszerűen is nagyobb terhelés és akkor ne a központi FI relé verjen le egyből, hanem az adott ág, amin a túlterhelés megjelenik
De a FI-relé nem megy le a túlterheléstől... Idézet: „Mindegyik lakáselosztó kapna egy-egy db 3 fázisú kismegszakítót,mint főkapcsoló. Ha ezt lenyomom,akkor a lakáselosztón lévő összes eszköz feszültségmentes.” Ezt ne így csináld. Kapható sínre pattintható 3f kapcsoló, azzal kapcsolj, a biztosíték nem erre való! Amúgy meg hívj rendes villanyszerelőt. Ne barkácsolj. Bár az áram nagyon barátságos, mert mindenkivel kezet ráz, de nem játék. Idézet: „De a FI-relé nem megy le a túlterheléstől...” Van olyan is (például nálam). Idézet: „Tetetnék egy 30 mA-os (A -? ) FI-relét a bejövő kábelhez,rögtön az elején,ami után a 3 fázis 2 db külön lakáselosztóba is elmenne.” Nem célszerű a két külön területet közös FI-re kötni. Tegyél egyet-egyet mindegyikhez. 3f kismegszakítót olyan helyen célszerű alkalmazni, ahol rendszeresen 3f motor üzemel róla. Ahol egyfázisú berendezéseket használsz, ott mindegyik fázist külön védd! Sok bosszúságtól kímél meg, ha csak a galibát okozó berendezés kapcsolódik le, nem az egész ház. No meg nem kell annyit keresgélni.
Annyit tennék még hozzá, hogy nem szabad elfelejtkezni a hűtőszekrényről/fagyasztóládáról. Szeparálva mindentől, saját Fi, és biztosíték legyen.
Szeretném javasolni,hogy legalább 2db. ÁVK-t(FI-relét)építs be. Kellemetlen,ha egy hiba miatt az egész lakás sötét lesz.
Egy hiba esetén nem az egész lakás, hanem csak egy áramkör, amelyik kismegszakítóhoz tartozik. Ezt az áramkörök növelésével ( kismegszakítók számával) lehet elérni.
Ha van 20 db kismegszakító, akkor csak egyet kell lekapcsolni és azon keresni a hibát. Ha 2 db Fi relére oszlik meg 10 -10 db áramkör, igaz könnyebb, de akkor is meg kell keresni azt az 1-et, amihez a hiba tartozik. A módszer ebben az esetben is ugyanaz. Persze 2 db FI-relé jó ha van és kell is ha van állandói és vezérelt áramkör.
T! gyuszo.
Teljesen egyetértek veled, de ha mondjuk csak feleséged van otthon egy hiba lekapcsolásakor( mert te pl.éjszakai műszakban dolgozol)akkor számára gondot jelenthet! Gyakorlati tapasztalatom ez. Egy helyen pl. a kutya rágta meg a kandeláber kábelét és időbe telt míg megtaláltam a hibát.
Azon kívül, hogy alkalmasint a nyaralás alatt egy időjárási hatásoknak kitett vagy gyenge kivitelezésű/régi/sérült szakaszon keletkező hibaáram miatt ne oldjon le az ÁVK, magával rántva pár (száz) kiló élelmiszert, semmi. Itt nagyjából két lehetősége van az embernek:
- vagy gondoskodik az elektromos hálózat és az azt védő épületszerkezetek karbantartásáról, esetleg nem úgy hagyja ott a házat hetekre, hogy a kertbe, tyúkólba, fészerbe bekötött 80 éves hálózat áram alatt van, - vagy elkezd (néha igen komoly) extra költségen redundáns rendszert kialakítani.
Ezért írtam LS FI -ről. Az mind a túláramra, mind a hibaáramra érzékeny...
De a túláramvédelem az nem a FI-relé funkciója...
Az LS/FI az két készülék egy házban. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2022
Kapcsolóként nem lenne igazából használva a kismegszakító,csak ha valami építés zajlik a rendszer azon részén. Üzemszerűen nem akarom áramtalanítani ezt a részt,hiszen a lakás egy része ezen menne keresztül.
Nem akarok barkácsolni,természetesen jön villanyszerelő is,mérőhely bővítés is lesz. Azt szeretném,hogy a munkáját meg tudjam könnyíteni,előszerelni,amit lehet. Köszönöm szépen!
Köszönöm szépen,ez is jó tanács,megfogadom.
A lakás részen nem szükséges így akkor a 3f kismegszakító,mivel ott nem lesz ilyen jellegű terhelés. Viszont a lenti részen elfordulhat ilyen simán,így oda fel fog kerülni egy darab,biztosan. Köszönöm szépen! Idézet: Ha valóban szeretnéd megkönnyíteni a munkáját, hagyd rá az egészet, te csak a kívánságaid közöld vele.„...jön villanyszerelő... ...a munkáját meg tudjam könnyíteni...” A képen lévő "AUTÓSZERELÉSI" szót cseréld le a "VILLANYSZERELÉSI" szóra.
Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy mi a katasztrófavédelem számára megfelelő megoldás a cserépkályha és a konyha-fürdőszobai elszívók közötti elektromos reteszelésre? Összebuherálni nyilván össze lehet termoelemmel/csőtermosztáttal/relével/stb-vel, de szerintem egy ilyet meglátva a kat.véd. hangosan felnevetne. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata v. infója? 100 éves társasházi lakásról van szó. Köszönöm.
Szia !
10-15 éve --amikor ez még újdonság volt--nem árultak készen ilyet. Tehát mindenféle buherált-guberált szerkezetet láttam, s elfogadták. Kb 5 éve már nem találkoztam ilyennel, nem is kérte senki.
Köszönöm,de nem így egyeztünk meg a szerelővel.
Igazából ő az óráig történő kötést végzi,hálózati részről. Én előszerelem a falra a dobozt és végigcsövezem a helyiségekig,illetve terv szerint megcsinálom majd a vésést is. A doboztól a 3x1,5 MCu vezetékeket végighúzom,előkészítve ezzel a terepet. Ha ő jön,akkor igazából a dobozba kell "csak" összekötözgetnie mindent illetve az új földkábel leásása lesz még terítéken valamint a kinti doboz szerelése-átkötése. Idézet: „10-15 éve --amikor ez még újdonság volt--nem árultak készen ilyet.” Elektromos reteszelőt? Több, mint 30 éve vezettette be a fater a gázt, kötelező volt az elektromos reteszelő (gondolom azért, mert egy helyiségben lett a gázboylerrel a gázkazán), és lehetett is készen kapni, fel is lett szerelve. Szerintem lehet kapni még, hiszen (úgy látom) kereslet van rá, és a kérdésből úgy tűnik, mintha szabály is kötelezné a felszerelést... Vagy félreértek most valamit? A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2022
Szia!
Nincs félreértés , a szabályok érvényben vannak. De ettől függetlenül ez a megrendelői igény eltünt Bár azért furcsának tartom máig is; télen-nyáron kinyitni az ablakot ha a gáztűzhelyet be akarom gyűjtani. A kazán -bojlerpáros is érdekes ..........
Miként kolléga is írta; van ilyen reteszelő szerkezet. '81-ben én feltettem, mert egy helyen, egy kéménybe ment a C21 és a KV6.
Köszönöm mindenkinek. Egészen pontosan arról lenne szó, hogy a -mint ahogy Budapest esetében több helyen is hallottam- a kat.véd. egy-két éve elindult társasházi kéményeket ellenőrizni, a tennivalókat behatáridőzni. Egy tulajdonos keresett meg, hogy az lett nála rögzítve a jegyzőkönyvben, hogy a cserépkályha üzemelése esetén (amúgy ez nagyon ritkán van) az elszívók bekapcsolása le legyen tiltva.
Voltam már abban a lakásban, és arra emlékszem, hogy a cserépkályha egy nagy, díszes, sarokban álló építmény (valami ilyesmi), azt nem is tudom, hogy egyáltalán a füstcsőhöz hozzá lehet-e férni. A lakás legfölső szinti, külön fürdőszoba és WC van, mindkét helyiségben a tetőtérbe kivezetett ventillátoros elszívással. Konyhai elszívó is van talán, bár a tűzhelyhez képest 1 méteren belül van a konyhaablak. A tulaj ősszel festetni szeretne, így ha most, ezzel kapcsolatban lenne valami vésés-fúrás-faragás, azt most csináljam. Mi a véleményetek csőtermosztát alkalmazásáról a kémyén bekötésnél (ha egyáltalán hozzá férek ), ami azt érzékelné, hogy be lett-e gyújtva a kandallóba? Idézet: „A kazán -bojlerpáros is érdekes ..........” Nem érdekes, hanem a felhasználó életét mentheti meg ebben az esetben a reteszelő. Ahogyan granpa is írta, a közös kémény esetén, HA a kémény nem volt alkalmas a két készülék egyidejű üzemeltetésére, be kellett építeni. A másik kötelező eset, a gázkészülékkel közös helyiségben üzemelő elszívó. Mára már csak ez utóbbi szokott előfordulni, viszont régebben gyakori volt pl. a FÉG V4 vízmelegítő, és a FÉG Cxx cirkó használata.
Szia!
Kapható készen, a hivatalos neve gázkészülék reteszelő, viszont ezek többnyire ionizációs lángérzékeléssel működnek, ergo a cserépkályhához nem lesz jó, abban nincs fém égőtálca. Amit én láttam cserépkályhát, de szerintem ez igaz mindegyikre, a helyszínen építik, rakják, gyakorlatilag a falhoz van hozzáépítve, így a füstcső, kéménybekötés nem hozzáférhető. Esetleg ha a tetején van kialakítva egy nyitható tisztítónyílás, akkor ott be lehetne építeni pl. egy K típusú hőelemet, ami egy elektronikán keresztül, relékkel tiltaná az elszívók működését fűtés esetén. Azt nem igazán értem, hogy ha nem ebben a helyiségben van(nak) az elszívók, akkor miért akarják ezt felszereltetni?
A korábbi 11/2013.(III.21.)NGM rendeletet módosító 3/2020.(I.13.)ITM rendelet van hatályban!
Ennek 26. és az azt követő szakaszai foglalkoznak részletesen a biztonsággal, így a szellőző levegővel is. Ajánlom Tisztelettel MINDENKI figyelmébe, aki ilyen területen tevékenykedik.
Köszi.
Azt viszont továbbra sem értem, és ebből sem derül ki, illetve a régebbi rendeletekből sem, hogy miért kell reteszelni a másik helyiségben lévő elszívót. A cserépkályha méretéből következtetve, nem egy 20 m2-es garzon lakásról van szó, és nem is gázüzemű. Ez szerintem csak a szokásos majd én megmondom mi legyen, hozzáállás a hatóság részéről.
Mert a légnyomást és annak a csökkenését nem érdekli, melyik helységben történik, a másikból is vissza tudja szívni az égéstermékeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |