Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   891 / 983
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

A lakáson belül, ha téged valami szőnyegen állva megcsíp, elgondolkozol, hogy hol lehet a hiba. De ha a légkondi karbantartás közben a létrán, vagy egyéb magasban szerelőt megrázza, biztos vagyok benne, hogy nem kap röhögőgörcsöt. Annak már lehet következménye.
(#) Tomi111 válasza pisti1818 hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Biztos 1,2V-os az eredeti. A nyákon 2,7V-os zener van vele párhuzamosan védelemként hibás vagy hiányzó akku esetére. Gyárilag ezeken az akkukon volt egy kis műanyag ragasztószalag, ami elszigetelte a tartóban. Használat előtt le kellett húzni. Az érintkezője elbírja a bojlert. 'Régen' ilyen volt minden mérőszekrényben. Van itthon nekem még régebbi német Sauter márkájú mechanikus óraművel. Ketyeg, mint a régi órák. Kis 220-as motor húzza fel a rugóját automatikusan, mikor lejár. Ebből ered a "szalteróra" elnevezés.
(#) proba válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Vagy két 1.2V os akku sorba kötve. Régen divat volt.
(#) balumaul válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a segítséget, belett húzva új vezeték és a kismegszakító is cserélve lett.
(#) anonym válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 2, 2022 / 2

Megoldódott a problémám.
Ma reggel felhívtam a villanyszerelőt, aki a szerelést végezte, és elmondtam az aggályaimat.
Egy órán belül itt volt, ahogyan ígérte, és átkötötte a PE, és N síneket.
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását, segítségét.
Ez megerősített abban, amit gondoltam, így felhívhattam a villanyszerelőt, nem is volt semmi probléma.
Nem könnyű szakembernek ellentmondani, ha én nem vagyok az, korrekt volt.
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Aug 2, 2022 / 1

Köszönöm a visszajelzést és a fotót. Így már jó. Ment a gombóc.

*mod: felhasználó kérésére az elírás javítva.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) sany válasza anonym hozzászólására (») Aug 2, 2022 / 1

Na így már jobban néz ki.
De vajon ez elsőre miért nem sikerült így?
(#) anonym válasza sany hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Bocsánat, mellé klikkeltem...
(#) anonym válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

bocsánat, mellé klikkeltem...
(#) sany válasza anonym hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Semmi gond. Klikk rá még egyszer és leveszi.
(#) erbe válasza anonym hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Egy dolog még mindig nem tetszik. Minek minden FI csoport mellé külön védővezető elosztó? Azt nem kapcsolják a védőkapcsolók.
(#) anonym válasza erbe hozzászólására (») Aug 2, 2022 /

Én azt gondolom, hogy a konyhai sütőtől, konnektortól, klíma kültéri egységétől érkező védővezetőket kellett volna a bal oldali tábla védővezető sínjére vinni.
Most az utóbbiról megy átkötés.
Lehet, egységesebb lenne a kép az általad említett módon, de ez már ilyen.
(#) nedudgi válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Az a szerelő, akit megráz a klíma karbantartása közben, alkalmatlan a munkakörre.
(#) gyuszo válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Pedig nálunk a cégnél volt rá példa. A Nulla vezetéket alul méretezték, megégett és a vastag zöld-sárga vezetéken folyt az áram. Ekkor lett kihívva a villanyszerelő . A klímás kötötte be veszélyes állapotot teremtve.
Szerencsére nagyobb baj nem történt.
Ha minden tévedő embert elküldenénk, nem maradna már szakember. Így is nagyon kevés van.
(#) pipi válasza anonym hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Azért káoszos még kicsit szerintem... Nem volt a táskájában elég fekete drót, a kékek mit keresnek a feketék közé bekötve? Átnézetném egy másik szerelővel...
(#) Bakman válasza pipi hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Hol van ott kék-fekete keveredés?
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Ott nincs kék a feketéknél.
(#) anonym válasza pipi hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Lehet, hogy a képen a színek "csalnak". Sehol nincs kék a feketék között. Annál is inkább, mert a feketék csak a fővezetéki leágazóban (itt van egy "idegen", 6mm2 keresztmetszetű szürke szín, ez megy a jobb szélső - klíma FÍ-reléjére, ezen más fogyasztó nincs), illetve a kismegszakítókban van bekötve.
A síneken csak kék, és zöld/sárga vezetékek vannak kötve.
(#) pipi válasza anonym hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

képen szerintem egyértelmű, azt nem tudom eldönteni a kismegszakítók környékén mi van...
Ha több sín van akkor meg szerintem illene nem lácbafűzni (pl védőföld ha jól látom ilyen), hanem a bejövőtől csillagszerűen a többi sinre...

vvvv.jpg

(#) gyuszo válasza pipi hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Pont csillagba van kötve a Nulla és a PE is.
Az alsó 2 sínre jön a bejővő.
(#) Bakman válasza pipi hozzászólására (») Aug 3, 2022 / 1

Kékek azok, csak a fotó minősége nem az igazi, a kedvedért megdolgoztam egy kicsit a képet.

Hibás színbeállítású monitornál lehet ilyen "elnézésbe" beleszaladni.
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Akor sorry, meg akkor gondolom a barnák is züldsárgák
Hja egy "normális" fotó kellett volna, így nem nehéz elnézni...

PE vezetők:
Fogyasztásmérőhelyről a PE vezető a bal oldali tábla bal alsó sín balról 8. csavarhoz érkezik (6-os kismegszakító mögött látható).
Ugyanezen sín 12. csavarjáról a PE vezető a középső tábla bal oldali sín 1. pontjára érkezik.
Ugyanezen sín 6. pontjáról a PE vezető a jobb szélső tábla bal oldali sín 2. pontjára érkezik.
Ugyanezen sín 3. pontjáról a PE vezető ugyanezen tábla bal felső ("elmenő PE vezetők) sín 10. pontjára megy.

N vezetők:
Fogyasztásmérőhelyről a N vezető bal oldali tábla jobb alsó sín balról 2. pontjára érkezik (6-os kismegszakító mögött látható).
Ugyanezen sín 6. csavarjáról a N vezető az ezen táblán levő FÍ-relére megy.
Ugyanezen sín 10. csavarjáról a N vezető a középső tábla FÍ-reléjére megy.
Ugyanezen sín 12. csavarjáról a N vezető a jobb oldali tábla FÍ-relére megy.

Mindhárom FÍ-reléről az illető tábla jobb oldali, "elmenő" N sínekre csatlakozik.

Szerintem a sínek egy közös pontból "vannak megtáplálva", és nem felfűzve.
Nem könnyű a képről követni.
(#) pipi válasza anonym hozzászólására (») Aug 3, 2022 / 1

Ez kimerítő volt
Öreg vaksi vagyok Még azt is benéztem bal alul miért megy a ződ-sárga a kismacskába

Nem, nem.
Én kérek elnézést elnézést a gyenge minőségű fotóért.
Az a félrevezető.
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Az a lényeg, hogy végre jó, tuti és megoldódott a probléma és mi köszönjük, hogy ezt visszajelezted egy fotóval mellékelve. Ebből lehet tanulni.
(#) anonym válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Köszönöm.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Egy FI relé az egész lakást figyeli, az összes áramkörön kell elérni a küszöböt, így meg szétosztódik a hiba küszöb értéke.
Bocs, ez miért lenne baj?
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Maradjunk az előző példánál. Ha van 3 db 30 mA-es érzékenységű FI-relé. Valamilyen hiba okán az egyiken 10mA, a másodikon 15mA , a harmadikon 20mA hibaáram folyik.
Ha csak 1 db FI-relé lenne, a hibaáramokat összeadva, már leoldana.
Kinek mi a baj ? Pedig a FI-relé csak végzi a dolgát.
Mindenesetre én magamon nem szeretném kipróbálni mi a különbség az 5 mA és a 30 mA között .
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Gyakorlatilag megismételted, amit előtte írtál. Azt meg értettem, azért kérdeztem bele. Milyen hiba lehet, amelyik három, gyakorlatilag villamosan "egymás mellett" levő FI-relén is differenciát okoz? Egy fázis-nulla vezetékpáron jelentkező különbség csak egy FI-relét gerjeszt.
Következő: »»   891 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem