Fórum témák
» Több friss téma |
A lakáson belül, ha téged valami szőnyegen állva megcsíp, elgondolkozol, hogy hol lehet a hiba. De ha a légkondi karbantartás közben a létrán, vagy egyéb magasban szerelőt megrázza, biztos vagyok benne, hogy nem kap röhögőgörcsöt. Annak már lehet következménye.
Biztos 1,2V-os az eredeti. A nyákon 2,7V-os zener van vele párhuzamosan védelemként hibás vagy hiányzó akku esetére. Gyárilag ezeken az akkukon volt egy kis műanyag ragasztószalag, ami elszigetelte a tartóban. Használat előtt le kellett húzni. Az érintkezője elbírja a bojlert. 'Régen' ilyen volt minden mérőszekrényben. Van itthon nekem még régebbi német Sauter márkájú mechanikus óraművel. Ketyeg, mint a régi órák. Kis 220-as motor húzza fel a rugóját automatikusan, mikor lejár. Ebből ered a "szalteróra" elnevezés.
Vagy két 1.2V os akku sorba kötve. Régen divat volt.
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a segítséget, belett húzva új vezeték és a kismegszakító is cserélve lett.
Megoldódott a problémám.
Ma reggel felhívtam a villanyszerelőt, aki a szerelést végezte, és elmondtam az aggályaimat. Egy órán belül itt volt, ahogyan ígérte, és átkötötte a PE, és N síneket. Mindenkinek köszönöm a hozzászólását, segítségét. Ez megerősített abban, amit gondoltam, így felhívhattam a villanyszerelőt, nem is volt semmi probléma. Nem könnyű szakembernek ellentmondani, ha én nem vagyok az, korrekt volt.
Köszönöm a visszajelzést és a fotót. Így már jó. Ment a gombóc.
*mod: felhasználó kérésére az elírás javítva. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Moderátor által szerkesztve
Na így már jobban néz ki.
De vajon ez elsőre miért nem sikerült így?
Semmi gond. Klikk rá még egyszer és leveszi.
Egy dolog még mindig nem tetszik. Minek minden FI csoport mellé külön védővezető elosztó? Azt nem kapcsolják a védőkapcsolók.
Én azt gondolom, hogy a konyhai sütőtől, konnektortól, klíma kültéri egységétől érkező védővezetőket kellett volna a bal oldali tábla védővezető sínjére vinni.
Most az utóbbiról megy átkötés. Lehet, egységesebb lenne a kép az általad említett módon, de ez már ilyen.
Az a szerelő, akit megráz a klíma karbantartása közben, alkalmatlan a munkakörre.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Pedig nálunk a cégnél volt rá példa. A Nulla vezetéket alul méretezték, megégett és a vastag zöld-sárga vezetéken folyt az áram. Ekkor lett kihívva a villanyszerelő . A klímás kötötte be veszélyes állapotot teremtve.
Szerencsére nagyobb baj nem történt. Ha minden tévedő embert elküldenénk, nem maradna már szakember. Így is nagyon kevés van. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Azért káoszos még kicsit szerintem... Nem volt a táskájában elég fekete drót, a kékek mit keresnek a feketék közé bekötve? Átnézetném egy másik szerelővel...
Lehet, hogy a képen a színek "csalnak". Sehol nincs kék a feketék között. Annál is inkább, mert a feketék csak a fővezetéki leágazóban (itt van egy "idegen", 6mm2 keresztmetszetű szürke szín, ez megy a jobb szélső - klíma FÍ-reléjére, ezen más fogyasztó nincs), illetve a kismegszakítókban van bekötve.
A síneken csak kék, és zöld/sárga vezetékek vannak kötve.
képen szerintem egyértelmű, azt nem tudom eldönteni a kismegszakítók környékén mi van...
Ha több sín van akkor meg szerintem illene nem lácbafűzni (pl védőföld ha jól látom ilyen), hanem a bejövőtől csillagszerűen a többi sinre... A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Pont csillagba van kötve a Nulla és a PE is.
Az alsó 2 sínre jön a bejővő. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Kékek azok, csak a fotó minősége nem az igazi, a kedvedért megdolgoztam egy kicsit a képet.
Hibás színbeállítású monitornál lehet ilyen "elnézésbe" beleszaladni.
Akor sorry, meg akkor gondolom a barnák is züldsárgák
Hja egy "normális" fotó kellett volna, így nem nehéz elnézni...
PE vezetők:
Fogyasztásmérőhelyről a PE vezető a bal oldali tábla bal alsó sín balról 8. csavarhoz érkezik (6-os kismegszakító mögött látható). Ugyanezen sín 12. csavarjáról a PE vezető a középső tábla bal oldali sín 1. pontjára érkezik. Ugyanezen sín 6. pontjáról a PE vezető a jobb szélső tábla bal oldali sín 2. pontjára érkezik. Ugyanezen sín 3. pontjáról a PE vezető ugyanezen tábla bal felső ("elmenő PE vezetők) sín 10. pontjára megy. N vezetők: Fogyasztásmérőhelyről a N vezető bal oldali tábla jobb alsó sín balról 2. pontjára érkezik (6-os kismegszakító mögött látható). Ugyanezen sín 6. csavarjáról a N vezető az ezen táblán levő FÍ-relére megy. Ugyanezen sín 10. csavarjáról a N vezető a középső tábla FÍ-reléjére megy. Ugyanezen sín 12. csavarjáról a N vezető a jobb oldali tábla FÍ-relére megy. Mindhárom FÍ-reléről az illető tábla jobb oldali, "elmenő" N sínekre csatlakozik. Szerintem a sínek egy közös pontból "vannak megtáplálva", és nem felfűzve. Nem könnyű a képről követni.
Ez kimerítő volt
Öreg vaksi vagyok Még azt is benéztem bal alul miért megy a ződ-sárga a kismacskába
Nem, nem.
Én kérek elnézést elnézést a gyenge minőségű fotóért. Az a félrevezető.
Az a lényeg, hogy végre jó, tuti és megoldódott a probléma és mi köszönjük, hogy ezt visszajelezted egy fotóval mellékelve. Ebből lehet tanulni.
Egy FI relé az egész lakást figyeli, az összes áramkörön kell elérni a küszöböt, így meg szétosztódik a hiba küszöb értéke.
Bocs, ez miért lenne baj?
Maradjunk az előző példánál. Ha van 3 db 30 mA-es érzékenységű FI-relé. Valamilyen hiba okán az egyiken 10mA, a másodikon 15mA , a harmadikon 20mA hibaáram folyik.
Ha csak 1 db FI-relé lenne, a hibaáramokat összeadva, már leoldana. Kinek mi a baj ? Pedig a FI-relé csak végzi a dolgát. Mindenesetre én magamon nem szeretném kipróbálni mi a különbség az 5 mA és a 30 mA között . A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
Gyakorlatilag megismételted, amit előtte írtál. Azt meg értettem, azért kérdeztem bele. Milyen hiba lehet, amelyik három, gyakorlatilag villamosan "egymás mellett" levő FI-relén is differenciát okoz? Egy fázis-nulla vezetékpáron jelentkező különbség csak egy FI-relét gerjeszt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |