Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   172 / 252
(#) GPeti1977 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Más sem érti, lesznek napelemmmel boritott leégett tetők szerintem.
(#) Doky586 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Gondolom azért jó a hőszigetelő műanyag mert egyúttal biztosítékként is működik. a műanyag is elfolyik, a forrasztás is szétolvad, a kábel kiesik a napelemből.. 2 in 1..
(#) GPeti1977 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Egyenáram, hiába olvad ki ívet húz.
(#) Doky586 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

A kábel lejjebb esik több 10cm-el... Ekkora ívet nem húz egy napelem...
(#) GPeti1977 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Ilyen diódákból a leggyakoribb napelempanelekben 6 db van. Cellacsoportonként 2-2 párhuzamosan.
Mi lenne ennek a szerepe? Mert alap rendszerben felesleges. Némely szolgáltató akkor követeli meg az elválasztó diódákat, ha stringenként több soros napelemcsoportot párhuzamosítanak. De akkor se a kábelbe iktatják be, hanem a DC kötődobozban helyezik el.
(#) pajesz66 hozzászólása Aug 6, 2022 /

Sziasztok!

Ha már DC ív, akkor kérdeznék:
Hogy lehetne egy sztringet lekapcsolni az inverterről? AC eszközökkel nem megy... a DC meg drága.

Megoldásként eddig erre jutottam:
Egy egyszerű mosfetes kapcsolóáramkör lekapcsolja a sztringet (650V-os fetek nem drágák)
Ezután mivel már nincs átfolyó áram, így nem alakul ki ív, tehát egy sima AC mágneskapcsoló is elenged a galvanikus leválasztás biztosítására.

Működhet ez így?
(#) Imi65 válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 2

DC megszakítása úgy lehetséges, hogy a 3f mágneskapcsoló érintkezőit sorba kapcsoljuk. Ilyenkor az ív darabolódik, könnyebben megszakad. Egy próbát megér.
(#) Atis57 válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1

Szia!
De csak amig a FEt-k birják.(nem szokás 1/2 feszültség fölött használni)

Rövidre is zárhatod a napelemet.
(#) pajesz66 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 6, 2022 /

Idézet:
„Rövidre is zárhatod a napelemet.”

Mire gondolsz pontosan?
(#) Atis57 válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Szia!
Magasabb feszültség esetén rövidre zárod a napelemet mágneskapcsolóval,s az elektronika "feszültségmentesen" kapcsolhat.

A mágneskapcsoló érintkezők sorbakötése ; Mivel máshol is látni ilyet (Dc motor 550-750Vról)
megfelelő. Egy érintkezőre kb max.100V jusson ,s akkor jól működik.
(#) Bakman válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Azt azért bele kell számolni a képletbe, hogy az érintkezők nem egyszerre nyitnak. Az megy elöször tönkre, amelyik gyorsabb a többinél.

Léteznek a feladatra megfelelő IGBT-k, az inverterekben is meg van oldva a dolog.
(#) Skori válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Szerintem ez simán működhet. Csak a mosfet kapcsolónak ki kell bírnia az áramkör megszakításakor keletkező túlfeszültséget, illetve hatékonyan védeni kell ez ellen.
(#) Imi65 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Ha sűrűn kell kapcsolni, az érintkezők minden áramnemnél kopnak. Az üzemben akkutelepek, töltők párosításánál is ezt a technikát használjuk, de ott nem kell sűrűn kapcsolni, legfeljebb havi szinten 1x....
(#) Doky586 hozzászólása Aug 7, 2022 /

A szigetben is megoldották az ívkioltást. Csak nagyméretű kapcsoló kell. És törpefeszültségű lehetett az is ha szabadkézzel megfogta.
(#) pajesz66 válasza Skori hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Szia!

Optós leválasztás, és a zener diódás védelmen kívül nem nagyon jut eszembe más...
Nagyjából 500V DC-t kell kapcsolni. Az egyszerűbb kapcsolóüzemű tápokban sem nagyon van ennél komolyabb védelem.
(#) Skori válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Egy marék tranziens szupresszort használnék, és TLP250-et vagy hasonlót.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 7, 2022 / 1

Tényleg hol lehet ilyent kapni?
(#) sargarigo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 7, 2022 / 1

Ilyen nekem is kell! Hány ampert tud leadni? A rezsót szeretném rákötni! Meg a bojlert, meg a.. mindent!! IS!
(#) szs válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Ezt a "vicces-mókás"-ba szánhattad, de itt is megállja a helyét
(#) GPeti1977 válasza szs hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Egy pár facebook-os csoportban vagyok, mióta emelkedett az áram ára is, hajmeresztő ötletekről lehet olvasni.
(#) antikzsolt hozzászólása Aug 11, 2022 /

Napelem dőlése tényleg így alakul? Igen mozgó napelem a tervem és tudom hogy növeli a megtérülést stb.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 11, 2022 / 1

Szerintem a dőlés mértéke nem akkora fontosságú (polikristályosnál meg szinte majdnem lényegtelen), a forgatás annál inkább. Amin most agyalok annál ezt úgy kéne megoldani, hogy 120 fokban (ha 0 a kelet és 180 a nyugat akkor 30-tól 150 fokig) elforgatható legyen az egész. Nem is lényeg a folyamatosság, elég ha egy motor 3 fix állásba (30/90/150 fok) el tudja forgatni. Olvasgattam meg néztem videókat, olyan 20-25% plusz nyerhető így ki ahhoz képest mintha csak a tetőre lenne telepítve fix irányba, vagyis a 75-80%-ára rövidül a megtérülési idő.

Egyébként ha jól emlékszem akkor télen 22 fok magasan nyáron pedig 66 fok magasan delel a nap de ezt most fejből mondtam szóval nem vennék rá mérget.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2022
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2022 / 1

Itt: Bővebben: Link.

Beállítod a koordinátákat, dátumot, időt. A többit a program mutatja. 3D-s változat: Bővebben: Link.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

6 panel lesz a talajra téve. Annyira nem bonyolult dönthetőre csinálni a tartó konzolt. 4-5 fix helyre lehet állítani és máris jobb a helyzet mintha fix nyári dőlésszögön lenne. Mivelhogy nem visszatermelős így télen jó ha kicsivel több amper figyel a panelen.
Forgatás az számomra több okból kivitelezhetetlen. Keskeny udvar + ha időm engedi(2-3 év) talán a tetőt is fel tudom készíteni a napelemekre. Addig meg néhány vasdarabon is elvan szépen.,
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2022
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Az a baj, hogy ha monokristályos tábláid vannak (mostanában azokat nyomatják olcsón) azoknak kell a "rálátás". Nyáron nem is keleten kel és nem is nyugaton nyugszik a nap hanem ezektől északabbra, szóval ha délre néznek a tábláid akkor úgy reggel 9-ig nem fog termelni szinte semmit meg este amikor megy le akkor sem, pedig ha elfordítanád akkor nyernél legalább 2-2 órát vele, de este szerintem többet. Nálunk pl. a ház nyugati felét még este 8 után is pirítja a nap, de a déli tetőnk ebből már semmit nem lát már 18:30 után se. Télen jobb a helyzet na olyankor viszont már dönteni is kell(ene) a nap alacsonyabb állásszöge miatt. A forgatással nálunk is baj lenne mert szűk az udvar, ahol lenne hely ott meg fák vannak vagy a szomszéd épülete, ami jó lenne, le kéne bontanunk a műhely pala tetejét, tenni rá valami lapos tetőt és azon lehetne forgatni, semmi nem is lenne neki útban. Csak hát az meg brutál meló, meg mi van ha jön egy szélvihar, nincs alatta tető ami megfogná a szelet, olyan lenne mint egy nagy vitorla.
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Egy oszlopra szereld fel őket függőlegesen két sorba. (fejmagasság fölé) Úgy hogy tudd forgatni. Akár kézzel 2óránként irányba fordítod.
Tetőtérbe meg nem szokták javasolni az aksit meg az elektronikát mert a 60°C hőségben hamar tönkremennek.
(#) JZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Itt a mellékletben egy ötlet a helytakarékosságra.
(#) antikzsolt válasza JZoli hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Ismerem a napraforgót. EGy nagy hátránya van. Nem sokáig működött hogy kövesse a napot. Valami szoftveres baja volt azóta a cég is talán bezárt és nem is kapható.

Doky586
Idézet:
„Egy oszlopra szereld fel őket függőlegesen két sorba”
Igen ezen én is elgondolkodtam de a szomszéd közelsége miatt nem merem. Ha meg is építeném akkor automatára csinálnám. Nem a tetőtérben lesz az aksi nyugalom. Pincében Pontosabban félpince mert kb fél méter mélyen van a földben ahová tenni akarom majd az aksikat.

Idézet:
„úgy reggel 9-ig nem fog termelni szinte semmit”

Bánatomra szinte ahogy felkel a nap egyenesen besüt a nyári nap az ablakon. Nyáron ha sokáig akarok aludni le kell engednem a redőnyt. A ház tájolása pont jó sajnos az elrendezés már kevésbé. L alakú és délután már árnyékot vet kb 1 óra múlva éri el a napelem helyét. ha majd a tetőre kerül ott jobb lesz a helyzet. 2 stringes lesz mert délután már az is tud rendesen dolgozni még este 8 ig. A nagyja fogyasztást meg akkor produkálom úgy is.
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Csakhogy napkeltekor pont ellentétes irányból süt a nap mint napnyugtakor. Ez tiszta trigonometria.
Egy ötlet: Háztető gerincére mint vitorlákat szereld fel. Így iránybaállítható. Kár hogy nem lehet kapni csavart kivitelben (ventillátorlapát), akkor egyúttal szélerőmű is lehetne.
Következő: »»   172 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem