Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba

Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   242 / 262
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Aug 30, 2022 / 2

Ez a jelenség olyan, mint amikor van valahol az L-N között egy átégés, szenesedés. Gyakran ez a fűtőbetét csatlakozójánál van. Azt kéne ellenőrizni. Ez sokszor nem azonnal, hanem csak egy idő múlva veri a biztosítékot. Ha ott minden rendben, akkor még meg lehetne nézni, hogy a fűtőszál nélkül mekkora az áramfelvétele. Mert valahol kell lennie egy plusz terhelésnek.
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /

Köszönöm a tippet!

Akkor kiszerelem és átnézem, hátha észreveszek rajta valamit.

Fűtőszálat lehúzva minimális az áramfelvétele, csak a motorok fogyasztanak, akkor nincsen gond, nem veri le a kismegszakítót.
(#) Hutty válasza Andralin hozzászólására (») Aug 30, 2022 / 1

A fűtőbetét vészhatárolójába mindkét vezeték ( L és N ) bemegy, a kimenetére ponthegesztve a fűtőszál, esetleg ott lehet valami bibi.
A baj, hogy csak a betéttel együtt cserélhető.

Nem kell kiszerelni, a gép alját levéve láthatóvá válik a csatlakozó, ami a fűtőegységre megy. Ez a csatlakozó szokott összeégni.

Igazad volt! Teljesen össze volt égve a csatlakozója! A fűtőbetét részen a két sarut pedig összekötötte a közéjük olvadt fekete műanyag, az vezethetett át.
Kitakarítottam alaposan a fűtőbetéten a két sarut, kikapartam minden éget műanyagdarabot a csatlakozóból és felkapargattam a saruk felületét amennyire tudtam. A vezeték végén lévő csatlakozó viszont menthetetlenül meg volt égve, azt levágtam és tettem rá egy-egy új csúszósarut ugyanakkora méretben.

Ezek után nagy reményekkel szereltem össze és kapcsolatam be a gépet. De sajnos most újabb hiba van, rögtön a program legelején.
Elkezdi beengedni a vizet és megy is bele rendesen a víz, viszont egy idő után leáll mindig F6 hibakódot kivillogva ("Water Tap Closed").
Ez most mi lehet? Lehet, hogy a fűtőbetét be- és kiszerelése közben lecsúszott valahonnan valami érzékelő vezetéke? Szerintetek most merre nézelődjek tovább?

Az F6 akkor jön be, amikor az áramlás érzékelő nem ad jelet. Ez az alkatrész egybe van építve a "labirintussal". Ez a gép bal oldalában található, közvetlenül a mágnesszeleptől jövő vízcső csatlakozik oda és láthatóan egy kis lapátokkal rendelkező kereket forgat a beáramló víz. Ott van egy kis panelen egy reed relé. Lehet, annak a vékony vezetékével történt valami.

Nagyon köszönöm a tippet!
Most már nem tudok vele tovább foglalkozni, de holnap ránézek erre az áramlásérzékelőre.

Tapasztalataid szerint a szétégett fűtőcsatlakozó általam leírt kitakarítása után várható, hogy jó lesz most már a fűtés majd?
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Aug 30, 2022 / 1

Elvileg igen. Nem láttam a csatlakozót, hogy milyen állapotban volt, de ha nagyon meg volt égve, akkor a megégett műanyag csatlakozó házat el szoktam távolítani és az csúszó saru ellen részét reszelővel egy kicsit megtisztítom. Valamint egy saruprést használok a csúszó saruk szerelésére, mert a tartós nagy áramok a kicsit is gyenge saruzást azonnal megbosszulják.

Rendben, köszi a választ!
Kíváncsi leszek majd holnap mire jutok vele.
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Aug 31, 2022 / 3

A sima réz 6,3 as sarut véletlenül se tegyél oda. Nem megfelelő oda. Kimondottan hőálló acél-nikkel saru szükséges! Ugyan is a réz a hőtől kilágyul és meglazul az érintkezés és megint szétég.
https://orczy.com/63mm_hoallo_saru_amp_acel-nikkel_78867?keyword=h%...20saru
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Jól megszívatott a gép, mert ma reggelre már semmi gondja nem volt a víz beengedéssel. A tegnap este ismételten jelentkező hiba reggelre megszűnt. Öt alkalommal is elindítottam a tesztprogramot, csak az elejét megvárva,és mindig rendben feltöltötte vízzel és elkezdte a kavarást hibajelzés nélkül.
És a fűtőelem tökéletesen működik a csatlakozók javítása után! Rendben végigfutott egy teljes tesztprogram melegítéssel és egy tényleges mosogatás is minden gond nélkül. Melegítés közben pedig stabil 9,1 A-t vesz fel a gép, nem veri már le a kismegszakítót.

Végülis az lett a megoldás, amire te tippeltél, hálásan köszönöm a segítségedet!
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Aug 31, 2022 / 1

Köszönöm a tanácsot!
Ráz sarukat tettem, mert az volt nálam, de már meg is rendeltem amit javasoltál, amint megérkezik ki fogom cserélni.
(#) mlaci989 hozzászólása Szept 1, 2022 /

Üdv.
Tanácsot kérnék- esetleg valaki találkozott-e ilyen problémával.?
Privileg mosogatógép elektronika hidegben sacc 20 fokos szobahőmérséklet alatt nem volt hajlandó működni. Tápfeszültségek megvoltak, kijelzőn semmi élet, nem indult semmi. Elkók kiszedve kimérve kapacitásra jónak mutatkoztak. Cserélve lettek, ezután működött. ( meleg volt) Viszont ha hidegebb van mint napokban tizen pár fok, ismét előjön a hiba.
Kijelzőn nem jelenik meg életjel, de bizonyos gomb benyomásra összes vízsintes vagy éppen függőleges led kigyullad. A képen pirossal bekarikázott 2 darab elkó melegítésére hejreáll a rend. Pedig vadi újakat raktam be. Mi lehet a hiba.?
(#) Josi777 válasza mlaci989 hozzászólására (») Szept 1, 2022 / 2

Fólia szakadásra tippelek. Nem egyszerű felderíteni, de úgy tűnik, hogy a kondik közelében lehet.
(#) Dino71 válasza mlaci989 hozzászólására (») Szept 2, 2022 /

Esetleg az ajtóban alul a kábel is ellehet törve. Esetleg a zavarszűrő kondin a saruk szétégve, vagy a konnektorban a kötés fel van lazulva.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2022
(#) Epu2 hozzászólása Szept 2, 2022 /

Üdv! Van-e valami általános tipp, hogyan férhetek az ajtó belsejéhez. Wordpool ajtó. Ha leveszem a belső burkolatot, hozzáférek az elektronikához?
(#) mlaci989 válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 2, 2022 /

Kimondottan hőmérséklet függő a probléma. Lehűtöm a panelt akkor előjön a hiba. Mint mikor száraz a kondi.
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 2, 2022 /

Segítetek légyszíves, csak nem boldogulok ezzel a masinával!

Időközben kicseréltem a fűtőelem saruit az ajánlott hőálló sarukra, a fűtés már tökletesen működik, működne, de megint előjött a két napja ideiglenesen tapasztalt F6 hiba! Most mér kezdek megőrülni tőle, megoldok egy problémát és rögtön jön egy másik.

És most nem szűnik meg az F6 hiba ("Water Tap Closed"), állandósult teljesen. Bármelyik program indításakor először kiszivattyúzik, utána elkezni engedni bele a vizet, a víz rendben folyik is bele, töltődik meg az alsó rész vízzel, majd egy idő után mindig F6 hibát kezd kivillogni.

Először a víznyomás kapcsolóra gyanakodtam. Cikkszám és egy youtube videó alapján beazonosítottam, kiszereltem és szétszedtem teljesen. Tele volt rakodva sűrű, sárga zsíros üledékkel a membrán mögött is. Alaposan kitisztítottam minden részét és összeszereltem, viszzatettem a helyére. És semmi változás, most is F6 hibára fut.

A következőket teszteltem. Összeszerelve lehúztam a vezérlő áramkörről a nyomáskapcsoló 3 eres csatlakozóját (WI - Water Indicator) és műszerrel mértem szakadásméréssel a kapcsokat. Közben indítottam és leállítottam egy programot a nyomógombokkal, hogy menjen víz a gépbe illetve eressze le a vizet. A nyomáskapcsoló rendben kapcsolgatott, mind a nyitó mind a záró kontakt ahogy víz került a gépbe, illetve ahogy kifolyt a víz. Szóval ez rendben van és a vezetékezés is rendben van egészen a vezérlő panelig.

Utána megkerestem a korábban javasolt áramlás érzékelő csatlakozóját is, FM - Flow Meter jelzéssel meg is találtam. Azt is lehúztam a NYÁK-ról és rátettem a multimétert majd indítottam egy vízbeengedést. Folyamatosan jöttek az impulzusok amíg a vízbefolyó szelep nyitva volt. Szóval akkor ez is rendben van úgy tűnik.

Végül most kiszereltem a vezérlőpanelt és átnéztem, szemmel semmi furcsaságot, gyanús dolgot nem látok felfedezni.

Tudnátok segíteni, most merre induljak el? Miért fut mindig vízbetöltési hibára, amikor az áramlásérzékelő is adja a jeleket, a víznyomás kapcsoló is kapcsol, hogy van benne víz, és mégis mindig F6 hibára megy. Mit lehetne még kipróbálni?
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 2, 2022 / 2

Az jó, ha a tárcsás vízérzékelőt kitisztítottad, de arra az ürítési hibát ad, nem pedig vízvételit. Az F6-ot akkor adja, ha bekapcsolja a mágnesszelepet és egy idő után nincs kellő számú impulzus a jeladótól, azaz az áramlás érzékelőtől. Ez lehet kontaktus hiba is. 5V-os jel van rajta, galvanikus leválasztás nélkül! Tehát ha bekapcsolt állapotban mérnél, akkor azt úgy tedd, a gyengeáramú rész is hálózati potenciálon lehet. Az áramlás érzékelőt úgy szoktam ellenőrizni, hogy a csapot annyira nyitom csak ki, hogy éppen hogy csak csurogjon a víz, majd elindítom a gépet és az 5V-ot mérem, amit a reed relé rövidre zár, így egy 0-5V váltakozik rajta. Ha ez megvan és teljesen nyitott csapnál adja az F6-ot, akkor még lehet a reed relé is hibás vagy a jeladó mágnese elgyengült. Ha jól emlékszem, akkor 2,3*14-es reed relé van benne, de az a biztos, ha megméred kiszerelés után. Kimérve jó reed cső is adhat F6-os hibát. A jeladó mágnes cseréje nem lehetséges, csak komplett labirintus cserével, de nem szükséges cserélni, mivel egy erős neodimium mágnessel újra lehet mágnesezni a jeladót. Egy kicsit mozgatod a jeladó előtt és elvileg újra "delejezi" a kis mágneseket.
(#) meslac válasza Andralin hozzászólására (») Szept 2, 2022 / 1

A labirintust megnézted, nincs benne vízkő? Én jártam úgy szinte alig volt bent egy kicsi vízkő, de víz töltési hibára indulás után megált.
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 2, 2022 /

Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot!

Holnap megnézem majd ezt a labirintust.
Hogyan tudok hozzáférni? Bal oldalt, a gép alját leszedve alulról? Ki kell szedni egyben az egészet és úgy tudok hozzáférni a mágneshez, reed csőhöz, illetve megnézni a vízkövességet?
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 3, 2022 /

Csak az oldalát vedd le. A reed relé egy kis panelen van, ami be van dugva oldalról a labirintusba.
(#) Andralin válasza Josi777 hozzászólására (») Szept 3, 2022 /

Első körben az elektronikát méregettem.

Arra jutottam, hogy az áramlásérzékelő (FM) jele egy 3FW jelzésű (elvileg BC857B típusú) SMD kapcsoló tranzisztoron keresztül csatlakozik egy 74HC165-ös shift regiszterre, ami 8 bites párhuzamos-soros átalakítást végez, a mikrovezérlő ezen keresztül olvassa a szenzorokat.
A tranzisztor kimenete a shift regiszter D2 párhuzamos bemenet lábát (13-as láb) hajtja meg TTL szintű jellel.

Ezen a D2 lábon mérőműszerrel Hz mérés állásban 13-15 Hz-es jelet mérek amikor nyitva van a beeresztő szelep. Mégis F6 hibára fut vízfeltöltés közben egy idő után.

Kevés lenne ez a 15 Hz? Esetleg nem tudod milyen frekvenciát kellene itt mérjek?
Lehetséges, hogy az általatok felsorolt hibák miatt (mágnes, Reed cső, vízkő) jönnek ugyan az impulzusok, de csak egy töredéke jön annak, aminek jönnie kellene és kevésnek ítélei meg a vezérlő?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Szept 3, 2022 /

Nézegetem a készülék szervíz adatlapját.
Azt írja, hogy a minimum becsatlakozó víznyomás 0,3 bar (a maximum pedig 10 bar).
És még ezt írja:
Flow meter (at 0.3 bar = quantity 1.1 l/min): 208 lmp/l

Ha jól értem, akkor minimum feltételek esetén percenként 229 impulzusnak kellene jönnie, azaz 4 Hz-es jelnek már elégnek kell lennie. Az általam mért átlagos 14 Hz-es impulzus ez alapján akkor 1,1 bar bejövő nyomásnak felel meg és percenként 4 l víz folyik be a gépbe.

Ez miért nem elég neki? Vagy rosszul számoltam valamit?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Szept 3, 2022 /

És mégegy fontos információ az F6 hiba okáról:
- Water valve (WV1) is switched on but flow meter (FM) sends no impulses (less than 10 imp. in 10 sec.) and the water indicator (WI) is off (empty).

Hát jóval több impulzust küld az FM, 10 mp. alatt 140 impulzust. És ráadásul a WI is érzékeli a víz jelenlétét. Vajon miért fut mégis mindig erre a hibára?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2022
(#) Josi777 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 3, 2022 / 2

Idézet:
„jönnek ugyan az impulzusok, de csak egy töredéke jön annak, aminek jönnie kellene és kevésnek ítélei meg a vezérlő?”

Legalábbis az én tapasztalatom alapján ez szokott lenni az oka annak, hogy megy a gépbe víz, látszik, hogy forog az áramlás érzékelő, mégis leáll F6-os hibával. Mindig sikerült megoldani újra mágnesezéssel vagy a labirintus cseréjével. Ez a hiba nekem még soha nem ragadt be.
Amúgy eléggé furcsa, hogy egy korábbi hiba után jött közvetlenül. 2 hibája egyszerre soha nem volt még egyetlen gépnek sem, mivel az első hiba után leáll a gép, nem lehet használni.
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 3, 2022 / 2

Két dolgot nézzél még meg ha cserélted az áramlásmérőben a reed relét.( egy jó erős mágnessel is helyre rángatható a reed relé. van mikor használ) Ha az áramlásmérőtől megy vezeték a sótartály érzékelőre akkor ott is szokott bibi lenni. Abba is van egy reed relé és egy ellenállás. Azon szét szokott maródni a nyák.
Ha ez nem ilyen akkor a keringető szivattyút nézzed még meg, hogy lötyög e a tengely. Ha van pár milliméter lötyögése tengelynek a perselyben akkor csere. Ugyanis figyeli a ker.szivattyú áramfelvételét a vízbeengedés folyamán. Ha ez kotyog akkor csere.
(#) Andralin válasza Dino71 hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1

Hálásan köszönöm a tanácsokat mindkettőtöknek!
Leszedtem ma a gép bal oldalfalát, kivettem a labirintust is. Próbáltam egy erős mágnessel újramágnesezni az érzékelőt, mozgattam előtte sokat. Semmit nem segített.

Közben azt hiszem rájöttem a hibára, feltételezhetőleg a membrános nyomáskapcsoló (WI) volt a hibás, amikor szétszedtem kitakarítani, nem voltam elég óvatos és beázhatott a mikrokapcsoló és 230 V AC-re átvezetett valamennyire nyitott kontaktnál is, hiába tűnt jónak műszerrel csipogtatva.

Visszakövettem a nyomáskapcsoló jelét a vezérlő panelen. Az üresen zárt, víznyomásra nyitó kontakt a fázist kapcsolja és ellenállásosztón valamint diódán keresztül megy a korábban említett shift regiszter egyik TTL szintű párhuzamos bemenetére. Az tűnt fel, hogy ez a TTL bemenet minden esetben magas szinten volt, pedig egy bizonyos vízmennyiség beengedése után le kellett volna esnie alacsony szintre. Pedig a nyomáskapcsolót lehúzva a NYÁK-ról továbbra is szépen kapcsolt a mérőműszeres szakadásmérővel kicsipogtatva, ha vizet engedtem a gépbe, akkor megszűnt a sípolás, látszólag rendben nyitott a kontakt.
És ekkor jött a megfejtés: visszadugva a NYÁK-ra a nyomáskapcsoló csatlakozóját megmértem az ellenállásosztó bemenetén is az AC feszültséget. Víz nélküli állapotban 232 V-ot mértem, víz beengedése után viszont 0 V helyett 92 V feszültség volt jelen, amit az R-D tagok továbbra is magas TTL szintre fordítottak. Magyarán a mikrovezérlő folyamatosan úgy érzékelte, hogy nincsen víz a készülékben. Amint lehúztam újra a csatlakozót a NYÁK-ról, leesett a kapcsolt AC feszültég is és az IC bemenetén a TTL szint is közel nullára!

Feltételezem, hogy a mosás miatt kapott egy kis nedvességet a mikrokapcsoló és átvezethetett nyitott állapotban is.

És a poén most jön: végül feladtam a harcot, elhatároztam, hogy rendelek egy új nyomáskapcsolót (találtam elérhetőt egész baráti áron). Összeszereltem a gépet teljesen. Majd a legvégén még csak úgy utolsó kísérletként indítottam egy teszt programot. És csodák csodájára most már nem állt le F6 hibával, a vízfeltöltés után elkezdte a mosóprogramot és végigfutott hiba nélkül a teljes program. Ezután még 5-6 alkalommal elindítottam a tesztprogramot, megvártam a vízfeltöltés befejezését és többet nem jött elő a hiba. Végül végigfutattam egy teljes 50 fokos normál programot is, az is végigment hiba nélkül.

Lehetséges, hogy kiszáradt időközben a beázott mikrokapcsoló és azért szűnt meg a hiba. Másra nem tudok gondolni. Mindenestre rendelek majd hozzá egy új nyomáskapcsolót, biztos ami biztos és ha még egyszer bolondját járatja majd velem, akkor kicserélem inkább.

Köszönöm mégegyszer mindenkinek a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
(#) Dino71 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Igen, ezért nem elég a kapcsolókat nyomógombokat, reléket csak sípolásra ellenőrizni. A bontást is ellenőrizni kell ohmra,k.ohmra. Jöhet a következő
(#) hzsiga válasza Andralin hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 2

Szia. Nekem is volt ilyen típusú hiba már többször is. A hiba oka amiért az f6 hiba kódot adja a következő. A gép alján a főmotornál egykis panelen van egy mikrokapcsoló ami ha meghibásodik (nem kapcsol) jön a hibakód. Itt található egy kis motor ami forgatja a szelepet, hogy az alsó vagy a felső kar kapjon vizet. A képen látható helyre csatlakozik a több részből álló egység.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2022
Következő: »»   242 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem