Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Adott egy Whirlpool ADG9190 mosogatógép. Egy ideje nem oldódik fel a tabletta benne és mosogatási fázisban csak búg, illetve olyan mintha vizet forralna szakaszosan (zúg, lecsendesedik,zúg, lecsendesedik). Vizet beszivattyúzza, felmelegíti, leszivattyúzza. Hibakódot nem ad, de az edények mosatlanok maradnak. Mi lehet a gond? Olyan, mintha nem menne a szivattyúja, motorja. Mit lehet vele csinálni?
Idézet: „Mit lehet vele csinálni?” Ellenőrizni Szedd szét (vedd le a jobb oldali palástot vagy az alsó lemezt) és nézd meg, hogy jó-e a kondija vagy nem szakadtak-e a tekercsek. Esetleg forog-e a forgórész, nincs-e megszorulva.
Holnap nekiállok. A nejem már rágja a fülem miatta. Még jó,hogy itthon vagyok holnap. Ha minden jó, akkor motorcsere?
Ha a motor jó, akkor minek cserélnéd?
Egy próba vezetékkel ki lehet próbálni a motort, hogy úgy működik-e. Ha úgy sem megy, a kondija is jó és nincs elakadva, akkor valószínű a motorcsere.
A hátfalban van egy derékszögű lemez és azon egy gumipók szerű megoldás 4 ponton tartja a motort, akkor jól tippeltem elsőre hogy a szivattyúházban az a fekete kis kocka amire megy 2 saru lehet a kondija a motornak?Máshol még csak kondenzátorra valamennyire is emlékeztető dolgot sem látok benne, bár még csak a két oldal lemezt vettem le lássam meddig jut el a víz.
Igen, az a kondija. Gyakori hibaforrás, nagyon silány kínai kondi. Én annak a cseréjével kezdeném.
Én is csak jussak vissza a kiszedéshez
Megmértem a kondit. 535 nF a 4 mikroFarad helyett. Ez kifeküdt. A motor szépen átforog, nem rág. A tekercset nem mértem meg, de a kondi hibája lesz a gond remélem. Mégis olcsóbb, mint egy új komplett motor.
Köszönöm a tippet hamarosan szétkapom a készüléket. Még annyi esetleg ami hibára utalhat hogy amikor indul a keringető aprogram legelején, akkor is olyan érdekesen hezitálva indul. Elmennek a kezelő panelen a fények is mintha kevés lenne az energia. 4-5 ilyen ráindulást megcsinál és utána elindul.
Ez eléggé gyanús, a tápot kéne ellenőrizni. De szerintem az F9-es hibához nincs köze.
Sikerült megoldani! Vettem 4 µF-os kondit, igaz nem a gyári Ducati-t. Simát, villamossági boltban. Remélem nem lesz baj belőle, erre nincs ráírva, hogy protected és nem fémházas, hanem műanyag. Azonban szépen működteti a motort. Köszönöm a segítséget!!!
Szétkaptam a mosogatógépet. A panelon a betáp egyből ebbe a nagy fehér relébe érkezik. Esetleg érdemes lenne szétszedni megnézni a kontaktust benne?
Az a fűtés relé. A gond a kék elko kondikkal és a szürke x2 es kondikkal lesz.
Na akkor ezeket kiforrasztom és megmérem a kapacitásukat műszerrel. Ilyen nagy tégla 250V os kondijaim vannak is csak sárga színűek. Ha picit plusszos lessz a kapacitás abból lehet baj?
Az egyik x2 es kondi 0.022µF helyett csak 0.016µF volt a műszer szerint és a másik is csak 0.020uF. Most kapott mindkét helyen 275V os 0,1µF kondikat. Folyik a tesztelés.
Sajnos még mindig fennáll a hiba át kell néznem az elkokat is.
Ne nézegessed, cseréld és ugyan olyan értékre. A 22nf (0,022mikroF) helyett nem jó a 100nF (0,1mikroF)!!!
A panel forrasztási oldaláról is tudnál képet felrakni?
Természetesen.
Üdv Urak,
egy Amica (Premiere) EGSP 24068V típusú mosogatógép megtagadta az együttműködést kenyéradó gazdáival. Ez egy primitíven egyszerű masina, 3 program, nulla kijelző, nincs hibakód-kijelző. Találtam egy kezelési útmutatót, de abban sincs csak kettő pittyegős hibajel - persze amit kiad a gép - 30 sípolás, kb. 1 mp-enként, na olyan nincs a listán. Mintha nem érzékelné a vízszint elérését, ezért kétszer háromszor leürít, majd tölt újra, aztán feladja. Akkor, amikor szerintem a túlfolyás érzékelő megszólal. A szintérzékelőt ellenőrizném, de segíteni kellene: melyik az? Van egy ketyere, műanyag kis csővel összekötve az alsó összefolyóval. Szerintem ez a túltöltés kapcsolója (preszosztát?). Egy váltós mikrokapcsolóval, mindhárom bekötve. Ezt ellenőriztem, befújásra átvált rövidzárra szakadásról és viszont. A másik gyanúsított egy mikrokapcsolóval kombinált kis membrános izé, ez a vízmelegítő-szivattyúblokk után van elhelyezve egy gumihengerbe dugva. Innen a víz a felső rózsához megy. Ezt még nem tudtam ellenőrizni, mert préselős bilinccsel van rögzítve, megfelelő cseredarabom nincs itthon. Mellékelek pár fotót, hátha segít. Ötleteket köszönök...
A "túlfolyás érzékelő", ami valójában az árasztás védelem, a készülék aljában egy hungarocell korong, fölötte egy mikrokapcsolóval. Ha ez bekapcsolna, akkor addig űrít, amig van az alsó tálcájában víz, azaz amíg az a hungarocell korong megnyomja a mikrokapcsolót. Nálad nem ez van. Feltételezem, hogy a légcsapda van elszappanosodva. Ez az az alkatrész, amibe egy vékony cső van csatlakoztatva, a cső másik vége pedig a barna/fehér, tárcsa alakú alkatrészhez, amibe 3 vezeték megy (1. 2. kép). Ez a vízszint érzékelő.
Ami a többi képen van, az az "izé", annak semmi köze ehhez. Az egy nyomáskapcsoló, ami a fűtőegységgel van sorba kapcsolva, hogy csak akkor fűthessen, ha működik a keringetés. Amit javasolnék, hogy a vizszint érzékelőről húzd le a csövet és fújj bele a csőbe (a szintérzékelőbe is belefújhatsz, aminek erre egyet kéne kattannia, majd pedig ha abbahagyod a fújást, akkor visszakapcsol). Jól átjárhatónak kéne lennie. Amennyiben nehéz átfújni rajta, akkor ki kell tisztítani a légsűrítőt. Ha befújás helyett nagy nyomású forró vízzel elég hatékonyan lehet tisztítani (pl. tusoló csövével). A másik oldalról nagyon nehezen lehet hozzáférni.
Sziasztok!
Electrolux mosogatógépem nem szárítja az edényeket? Szerelőnél volt más problémával, azt is el tudom képzelni, hogy valamit nem rakott össze rendesen. Vagy mi lehet a hiba, mit tudok esetleg negnézni? Köszi
A Viper12 feliratú IC felelős a tápfeszültségért. Vagy az rakontcátlankodik, vagy pedig az L1-es tekercs. Nem ártana kimérni, 100mH körül kéne lennie. Ha cserélni kell, akkor ferritházas kivitelt kéne helyette berakni.
Amúgy menet közben meg is tudod mérni az 5V-ját, ha a stab IC-ről kivezeted. De óvatosan!, mert nincs leválasztva a hálózatról, érintése áramütést okozhat. Ennyi jut most az eszembe.
Szia! Na de miért nem rángatod vissza a szerelőt a fülénél fogva aki javította?
Pontos tipust nem írtál. Ezért csak találgathatunk. Több oka lehet amiért nem fűt. Pl fűtés relé lábai a forrasztásnál elégnek, vagy egyszerűen a relé érintkezői beégnek, megszakad a fűtés, NTC.... De a legtöbbször a keringető szivattyún lévő jeladó rosszalkodik. Na idáig sok kolléga nem jut el nem tudja és nem tud vele mit kezdeni. orcynál kapsz BEKOhoz valót az jó bele kb 3-4eft. Persze ha ez a gondja. De hogy akarod javítani ha előzőleg is szerelőt hívtál?
Bocs, hogy nem írtam. Electrolux mosogatógép.
Bővebben: Link ez megfelelhet helyette?
Gyorsan megkerestem a papírját. ESI67070XR szerintem ez a mosogatógép típusa. Kb 10 éves, párszor használom aztán elromlik, jön a szerelő 15000-20000 Ft. Így pár alkalom után már nem hívok sokáig szerelőt, mert már új gépeket vehetnék. Így áll most megint régóta. Ez a története.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |