Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rövidzárvédelem, automatikus lekapcsolás
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Monster02 válasza erich1983 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Helló !! Én is megtaláltam ezt a kapcsolást , nekem van egy labortápom és nem vagyok benne biztos hogy megvédi jól a rövid zár védelme a tápegységet és szeretnék kiegészíteni külön áramkörrel rövid zár védelmet ha ez megoldható !!
(#) proba válasza Monster02 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Ha egy rendesen megépített labortáp (pl amiről itt is szól egy topic) ahhoz felesleges.Lehet hiba esetén túláramot ad ,de mindenre nem lehet felkészülni.Ez a kapcsolás szerintem nagyjából egy ledhez ,kisrádióhoz elég.A kimenő feszültséget eleve csökkenti,és csak kis áramokhoz jó.Szerintem érdemesebb egy ALKOTO által készített vagy egyéb egyszerű tápot készíteni.Alkatrészigénye sem sokkal több (főleg ha a végtranzisztorokból csak egyet raksz bele)
A védelmet meg károsodás nélkül kipróbálhatod.Beállítasz egy kisebb áramkorlátot ,ha azt tudja,utána a szerinted maximumnak kikiáltott árammal megterheled,ezután az áramkorlát potenciométert maxra tekered ,és a belső potival (esetleg ellenállással) beállítod úgy hogy az áramkorlát megszólaljon.Ez után szerintem nyugodtan használhatod ,minden egyéb hókuszpókusz nélkül. (esetleges kiegészítő védelem egy biztosíték a trafó után)
(#) cimbora hozzászólása Nov 1, 2014 /

Sziasztok!

Az ábrán látható rövidzárvédelmet tesztelgetem, és a program szerint működik. Az lenne a kérdésem, hogy a D1 dióda szerepe micsoda? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014

atereszto.jpg

(#) pucuka válasza cimbora hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

A dióda a legkisebb probléma. Nem tudom, honnan származik a kapcsolásod, arra a diódára akkor van szükség, ha az áteresztő tranzisztort több helyről kell vezérelni. Az egyik a stabil kimenő feszültség, a másik az áramfigyelés eredménye, esetleg valamilyen hőmérséklettel összefüggő esemény. A kettő vagy kapcsolatát lehet megoldani vele.
De hol van ebben a rövidzár védelem? Ahhoz kimeneti áramot kellene figyelni.
(#) cimbora válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

(#) pucuka válasza cimbora hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Elvileg működhet. De ha rövidre zárod a kimenetet, az áteresztő tranzisztor azonnal tönkremehet, és akkor nincs mit vezérelni. Szóval, ez is egy amolyan iskolás példa.
(#) cimbora válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Elvileg az lenne a célja a kapcsolásnak, hogy rövidzárkor (0V potenciálnál) a T1 majd a T2 segítségével az áteresztő bázisát (a csatolt rajz tranzisztor számozás) lehúzza.
Kiinduló kérdés az volt, hogy ez a dióda nélkül nem működik. Tehát annak mi a pontos feladata?!?
(#) proli007 válasza cimbora hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Hello!
A D1 csak egy feszültségszint eltolás. mert a T1 bázisa, csak 600mV alatt zár le. Ha a T2 nem tudja ez alá lehúzni a bázis feszültségét, esetleg a tranyó nem tud teljes mértékben lezárni.
Amúgy meg egy tranyó kollektor-emitter feszültsége sokkal kisebb lehet, mint a bázis-emitter küszöbfeszültsége. Csak kellő mértékű bázisáram szükséges hozzá.

Egyébként így nem túl korrekt az áramkör a D1 diódával, célszerűbb lett volna egy zéner, és a T1 bázis-emittere közé egy ellenállás. Mert ha a diódán csak minimális áram folyik, akkor a nyitófeszültsége is sokkal kisebb lesz.
A végfokozatnál a 2k bázisellenálláson is feszültség esik, ha a kimenetet terheled, így ha a terhelés nő, akkor csökken a kimenti feszültség. Úgy hogy Pucukának igaza van, ez olyan mint ha valami lenne, de ez leginkább "semmi"..
(#) cimbora válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Köszi!
(#) scooby_ hozzászólása Nov 7, 2022 /

zSziasztok!
Láttam Aliexpresszen olyan panelt, ami szabvány ATX táp feszültségeit hozza ki panelra. A problémám azzal a panellal csak annyi, hogy biztosítékkal vannak védve az egyes kimenetek. Elgondolkodtam azon, hogy lehetne-e egy amolyan "elektronikus fuse" megoldást csinálni a biztosíték helyére. Született egy elgondolás, ami szerintem még jó is lehet (nem lett se szimulálva, se tesztelve), kíváncsi vagyok a véleményetekre, szerintetek működhet így?
Némi magyarázat: Tudom, lehetne ilyet építeni P csatornás fettel, sokkal segyszerűbb is lenne, csak nem igazán találtam P csatornás fetben olyat, aminek kellően kicsi a belső ellenállása nyitott állapotban. Ez a típus 8mR-os 110A-t visel el, erre még azt mondom, hogy rá merek bízni 30A zárlati áramot talán, ezért született meg így, ez a konstrukció.
Az elgondolás az, hogy a tápot bekapcsolva Q1 tranyó bázisa a bekapcsolás pillanatábon C1 kondenzátoron keresztül földelésre kerül, ezáltal U3 FET kinyit, és működésbe lép U1 optocsatoló, ami onnantól kezdve egyfajta öntartást biztosít. Ha rövidre záródik a kimenet, megszűnik a feszültség U1 anódján, ezáltal R1 és R2 ellenállásokon keresztül Q1 lezár, és ameddig a Gate kapacitás ki nem sül Q2 is kinyit, és kisüti a Gate kapacitást. Üjraindítani pedig a Reset megnyomásával lehet, ha a kimenet már nincs rövidzárban.

Szerintetek működhet ez az elve? Ki lehetne még egészíteni esetleg valamivel?

Szerk: közben rájöttem, hogy ameddig rövidzár van és Q2 nyitva vagyon, és úgy próbál az ember a resettel ráindítani a tápra, akkor az összes áram Q1-Q2 vonalon fog elfolyni. Tehát inkább Q1 emitterébe érdemes ellenállást tenni.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2022
(#) giskard válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 7, 2022 /

IRF3205 N csatornás. Ha P csatornás akkor: IRF4905 55V, 74A, 0,02R
(#) scooby_ válasza giskard hozzászólására (») Nov 8, 2022 /

Szia!
Én is néztem a típust, de N csatornás fetként az IRF3205 belső ellenállása még mindig csak 0,008R. Azért ez fontos lehet, hogy ne melegedjen, ha le van terhelve a táp. (Bár kétlem, hogy 30 meg 20A-rel lenne terhelve). De 30A^2*0,020R = 18W míg 30A^2*0,008R = 7,2W. Valójában emiatt esett a választásom erre a típusra.
(#) giskard válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 8, 2022 /

Csak azért említettem mert az N csatornásat a source-hez képest pozitív gate fesz. nyitja, a p csatornásat meg negatív (nem csereszabatosak és a rajzodon így valami nem stimmel).
Persze mindkettővel meg lehet oldani. És ha már áram meg Rds, akkor Magyarországon kapható: 40V 300A 0,00076 Ohm Rds N fet ezer alatt.
(#) giskard válasza giskard hozzászólására (») Nov 8, 2022 /

Egyébként nem tudom mit takar az alis panel (de szerintem bőven elhagyható).
Amit te akarsz az egy áramhatárolás azzal kiegészítve hogy a határ elérésekor a kimenetet válassza le a fogyasztóról.
(a labortáp topikokban van bőven infó). Én nagyjából így próbálkoznék: negatív ágba egy kis értékű ellenállás (legyen mondjuk 0,01 vagy kisebb (áramtól függ) )
Az ezen eső feszültséget felerősíteni egy opamp-al (lehet próbálkozni LM358-al, vagy Rail-to-Rail bemenetű opamp-al) a felerősített jelet komparátorral összehasonlítani egy adott értékkel (egy kettős tokból az egyik opamp). Ha elérte a határt a komparátor átbillent egy flip-flop-ot (van kész ic is, de egyszerű NAND vagy NOR kapukból is megvan) ami kikapcsolja a nagyáramú vezető FET-et. (értelemszerűen kikapcsolva marad amíg a flip-flopot nyomógombal vissza nem billented)

Azt tudom, hogy a két FET nem csereszabatos, ezért került be a kapcsolásba Q1 PNP tranzisztor, ami a teljesítmény Fet-et hajtja.
Lényegében annyi a lényeg, hogy a kimeneten van-e feszültség, vagy nincs. Bekapcsolt állapotban ha nincs feszültség a kimeneten akkor feltételezzük a rövidzárat. Ha a + ág testre záródik, akkor lezár az optocsatoló mivel annak a LED-je közvetlen a kimenetre, a FET után van kapcsolva. Q1-nek ezáltal R1-R2 ellenálláson meglesz a Bázis felhúzása (alapesetben az optó húzza le földre), tehát az is lezár, illetve ha rövidzár van a kimeneten akkor kinyit Q2 is és kisüti a Gate kapacitást, a 100R-nál gyorsabban. 100R-nak csak abban az esetben van szerepe, ha a teljes táp áramtalanítva van.
Szerk: De egyébként tény, hogy az a megoldás biztosabban működne, amit Te mondasz. Csak akkor megint bekerül egy + alkatrész ami nagy áramon nem keveset fűt el.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022

Ne szaladjunk ennyire előre. Azt nem látom hogy normál üzem közben mi tartja nyitva az N FET-et.

Normál üzem közben az N-fet -et az optocsatoló tartja nyitva. Itt ugye szabályzás nincsen, csak ki és bekapcsolás. Ha a kimeneten van feszültség, akkor bekapcsol az optocsatoló, és az lehúzza Q2 bázisát a földre. Q1 PNP tranzisztor, emitteréhez képest negatív feszültségre nyit ki, és kinyitja a FET-et. Ameddig a kimeneten van feszültség, addig a FET nyitva van, mert az optó is folyamatosan nyitott állapotban van és húzza lefelé Q1 bázisát, az pedig nyitott állapotban tartja a FET-et.
Hasonló mint egy öntartó relé, csak ez félvezetős.

Az N FET-et a source-hez képest pozitív feszültséggel kel nyitni, tehát hol van ez a plusz feszültség ?
Normál üzemben a FET-et vehetjük rövidzárnak, tehát a drain és a source gyakorlatilag azonos potenciálon van, ehhez képest kellene még plusz 8-10 Volt.

Az a feszültség Q1 emitteréről érkezik Q1 kollektorára, ha Q1 kinyit.

Legyen a tápfesz 12 V, tehát a drain 12V-on van. Mivel a FET-től elvárjuk hogy teljesen nyitva legyen gyakorlatilag a source is 12 V-on van. Legyen Q1 teljesen nyitva, tehát a kollektora 11,5 V-on van (egy kis szaturációt elvárunk tőle). Tehát a Gate 11,5 v-on van. A source-hez képest negatív 0,5 V-os feszültség zárja az N FET-et nem nyitja (ha Q1 nincs teljesen nyitva még rosszabb a helyzet).
(de innen átadom (másnak is kell az élvezet))

Értem, így teljesen világos amit mondasz. Tehát Q2 igazából nem zárja a FET-et, mert rossz helyre rajzoltam be. A tranzisztor igazából a FET G-S kivezetései közé kellenének, hogy zárni tudja, tehát lényegében elcsesztem a meghajtást, mert a Gate kapacitás amit ki kell sütni az G-S között van.
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 8, 2022 /

Hello! Légy oly kedves és olvasd már el tüzetesen és értelmezd azt, amit Giscard írt!
És vedd észre hogy a Fet forráskövető kapcsolásban van. Ahol a forrás a Gate nyitófeszültségével alacsonyabban lesz mint a Gate (meg a Drain). Avagy ez így teljesen nem jó!
Emlegetted a szimulátort, de nem alkalmaztad. Ha belerajzolod, akkor majd megérted.
(#) giskard válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 9, 2022 /

Még egyszer röviden: Ha a pozitív ágba teszed a FET-et használj P csatornásat. Ha ragaszkodsz az N FET-hez tedd a negatív ágba.
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Szia!
Ebből a rajzból indultam ki. Itt a FET folyamatosan fel van húzva, és egy BC547 húzza le. Ez a rajz működött, itt is Source követőként üzemel a FET.
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Igen, csak itt IRLZ logikai Fet-et használ, aminek kisebb a GS feszültsége és vélhetően nem érdekelte a 3..5V veszteség a tápról. De Te feszültség veszteség nélkül szeretnéd átvinni a delejt.
Egyébként pedig kiszámoltam, hogy ez méretezése szerint egy 0..30V-os táp, ami 0..5A-t tudna. Ja, egy 1000µF-os pufferrel, meg egy szem IRLZ Fet-el. Vicces..
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Valójában nem számít annyira a veszteség. Ha van is valamennyi, akkor annak utána megyek a tápegységgel. Szerintem ennyi kompromisszumot elbír ez a dolog inkább, minthogy állandón olvadó biztosítékot kelljen cserélni.
(#) Inhouse válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Ha az N-es fetet a negatív ágba rakod, akkor már elvileg jó is lehetne...
(#) scooby_ válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Igen, azt tudom. A baj azzal csak annyi, hogy a GND egy ATX tápnál közös pont. Megtehetem azt, hogy minden feszültséghez kivezetem banánhüvelyre a GND-t a tápfesz mellé, de akkor az megköveteli azt, hogy az adott feszültséghez mindig az adott ág GND-je legyen kapcsolva. Tehát marad akkor a P csatornás FET, valószínűleg az a típus amit már ajánlottak itt is. Maximum nem DPAK-kal dolgozom, hanem TO220-szal, aztán kapnak bordát...
(#) Karesz 50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 10, 2022 / 1

Nem tudom mekkora a tápfesz és azt sem mekkora kimenő áramra kell... aszerint kellene méretezni. De például:
(#) Inhouse válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

A plusznál is mindet ki kéne vezetned...nem értelek.
A közös testpontból indulva ugyanúgy "megelektronikusbiztosítékozhatod" őket
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem