Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hol lehet venni hanglemez író/vágó/karcoló gépet, és/vagy tűt/fejet hozzá?
Kiskereskedelmi forgalomban ilyen nem nagyon van, és nem is emlékszem olyanra, hogy valaha lett volna.
Inkább a professzionális, a lemezgyárakat ellátó cégek kínálatában szerepelhetett. Javaslom nézegesd az ezzel foglalkozó cég honlapját. Onnan elég sok infó kiderül a lehetőségekről, folyamatról. Vagy egy másik ebben a témában. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
Rendben! "A tápot éleszteném és utána lehet ezekkel szórakozni" azt hogy kell éleszteni?
Sziasztok!
A mellékelt képen egy kis előerősítő szerepel, a potival beállítható az erősítés kb. 1 és 10x érték között. Egy kapcsolóval szeretném be/ki kapcsolni az erősítést. Szerintetek az A vagy a B jelű kapcsoló jobb megoldás? Az A a be és kimenetet köti össze, így nem szed össze zajt a jel a TL072-n keresztül, a B viszont csak a potit zárja rövidre. 2 szempont lenne fontos, a kapcsoláskor ne legyen koppanás, illetve ha nincs szükség erősítésre, közvetlen legyen a jelút. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
Az A kapcsoló POZITÍV visszacsatolást eredményez, amitől fütyörészni fog arról nem beszélve hogy a műverősítő kimenete a meghajtó áramkörnek is visszapofázik...
Szia! A közvetlen jelúthoz használj váltó kapcsolót!
A koppanásmentes erősítésváltoztatáshoz az alábbi ábrát javaslom.
Az nem hangzik jól, akkor azt a megoldást elvetem. Köszi
Szia! Köszi a rajzot! Az a gondom, hogy egy már meglévő áramkörről van szó, és próbálom meg"hekkelni". Azért gondoltam, hogy esetleg a két kapcsoló közül valamelyikkel működhet, még az sem probléma, ha koppan egyet, de akkor az ic "rövidre zárása" helyett talán jobb a trimmert kiiktatni.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
Sziasztok!
Léptető motorok kivezetéseivel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a 3d nyomtatókon lévő motoroknak hat kivezetése van, most néztem videót a működéséről, ott négy kivezetés van a motoron. Mint ha találtam volna olyan motort nyomtatóban, amin öt kivezetés volt. Hogy van ez, ezeknek a léptetőmotoroknak mindegyiknek ilyen az elvi elrendezése, hogy két részre van felosztva a tekercsek és négy kivezetésük van, a lépés osztást pedig csak a vas kialakításától függően változik? Minek a hat kivezetés?
Köszi!
Ezzel kicsit még bonyolultabb lett a dolog! A szabadon lógó tekercs kivezetések az ábrákon gondolom, hogy össze vannak kötve, ugye?
Nincsenek, azért lógnak szabadon. De általában nem szoktak szabadon lógva hagyni csak ha nagyon muszáj. Természetesen célszerű mindig a megfelelő motorhoz megfelelő vezérlőt választani. Tehát bipoláris motorhoz bipoláris vezérlő, unipolárishoz meg unipoláris kell. Ha ilyen épp nincs kéznél, akkor szoktak trükközni.
Annyi a lényeg, hogy unipoláris motor középső kivezetése a tápfesz pozitívra csatlakozik direkt, és a fetek a tekercs többi kivezetésére kapcsolják a testet megfelelő sorrendben. Bipoláris motor pedig nem kapcsolódik direkt tápfeszültségre, hanem egy négy fetes hídkapcsoláson keresztül kapja a megtáplálást. Sajnos nem találtam nagyobb képet hirtelen. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
A krokodil csipeszre húzható, színes guminak van valami hivatalos neve, tudok külön is venni?
Nem kezdő, csak újrakezdő
Hagyományos képcsöves monitor, ha nem dugom be a VGA csatlakozót, kell látnom valamit képernyőn?
Nem arra gondolt a kérdező. A nevét én se tudom de töltök róla egy képet. (talán csipesz szigetelő?)
Ez is megoldódott, a másik (halottnak hitt) monitor kajabál a jel hiánya miatt, ez nem, tehát inkább ez a halott.
Úgy látom csipesszel együtt se túl drága
Itt is kapható
Csipeszem van egy halom, csak ilyen szigetelés kéne hozzá.
Kűlön még nem láttam de nem kizárt, hogy valahol árulnak.
Az Essentra gyárt és forgalmaz hihetetlen változatosságú műanyag fityfirityeket, próbáld meg, hátha. Nekem edddig háromszor sikerült reménytelennek látszó dolgot vennem náluk.
És esetleg a csatolt képen szereplő váltókapcsoló nem lenne jobb megoldás?
Nem tudom ez járna-e koppanással, mert esetleg még egy olyan védelmet tudnék, hogy "menet közben" ne lehessen átkapcsolni. A kapcsolást mikrorelék végzik, 8 csatornáról van szó. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2022
Az elkerülő vonalból kihagynám a 4u7 kondenzátort.
Mérj egyenfeszültséget a 4u7 kondenzátor előtt és a műveleti erősítő kimenetén! A két feszültség nagyságából és különbözőségéből mérhető fel a koppanás mértéke és a szükséges beavatkozás.
Szimulátorban rajzolsz. Mi lenne ha le is szimulálnád és akkor látnád a "koppanást" amikor átváltod a kapcsolót. (Csak egy kósza ötlet részemről.)
Köszi, akkor szerintem ez alapján megnézem. Bár a "menet" közbeni átváltást amúgy is ki kell küszöbölnöm, mert ha elegendően erős a jel, és erre rányomok akár csak egy "2x-es boost-ot" akkor eltemethetem a hangszóróimat
Így van, köszi, ez jó ötlet, mert előzetesen most egyszerűbb így, mint lemérnem. Le fogom szimulálni.
Sziasztok!
Ki, milyen kapcsolást használ 230V detektálásához? Mikrokontroller bejáratához csatlakozik majd. Annyi van a neten, mint a szemét, kérdés melyik használható jól. Van kondis, ellenállásos, minimalista, alkatrésztemető, stb... Ha használ valaki ilyet és elégedett vele, ossza meg velem légyszi.
Ha csak egy LED-es optocsatolód van, a másik helyettesíthető egy diódával is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |