Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3799 / 3980
(#) gyulank hozzászólása Nov 20, 2022 /

Hol lehet venni hanglemez író/vágó/karcoló gépet, és/vagy tűt/fejet hozzá?
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Kiskereskedelmi forgalomban ilyen nem nagyon van, és nem is emlékszem olyanra, hogy valaha lett volna.
Inkább a professzionális, a lemezgyárakat ellátó cégek kínálatában szerepelhetett.
Javaslom nézegesd az ezzel foglalkozó cég honlapját.
Onnan elég sok infó kiderül a lehetőségekről, folyamatról.

Vagy egy másik ebben a témában.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2022
(#) vladcepes válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Rendben! "A tápot éleszteném és utána lehet ezekkel szórakozni" azt hogy kell éleszteni?
(#) zoka hozzászólása Nov 20, 2022 /

Sziasztok!

A mellékelt képen egy kis előerősítő szerepel, a potival beállítható az erősítés kb. 1 és 10x érték között.
Egy kapcsolóval szeretném be/ki kapcsolni az erősítést.
Szerintetek az A vagy a B jelű kapcsoló jobb megoldás? Az A a be és kimenetet köti össze, így nem szed össze zajt a jel a TL072-n keresztül, a B viszont csak a potit zárja rövidre.
2 szempont lenne fontos, a kapcsoláskor ne legyen koppanás, illetve ha nincs szükség erősítésre, közvetlen legyen a jelút.

előfok.png

(#) pipi válasza zoka hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Az A kapcsoló POZITÍV visszacsatolást eredményez, amitől fütyörészni fog arról nem beszélve hogy a műverősítő kimenete a meghajtó áramkörnek is visszapofázik...
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Szia! A közvetlen jelúthoz használj váltó kapcsolót!
A koppanásmentes erősítésváltoztatáshoz az alábbi ábrát javaslom.
(#) zoka válasza pipi hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Az nem hangzik jól, akkor azt a megoldást elvetem. Köszi
(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Szia! Köszi a rajzot! Az a gondom, hogy egy már meglévő áramkörről van szó, és próbálom meg"hekkelni". Azért gondoltam, hogy esetleg a két kapcsoló közül valamelyikkel működhet, még az sem probléma, ha koppan egyet, de akkor az ic "rövidre zárása" helyett talán jobb a trimmert kiiktatni.
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

A "B" kapcsolót nyugodtan használhatod.
(#) Fidel hozzászólása Nov 20, 2022 /

Sziasztok!
Léptető motorok kivezetéseivel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a 3d nyomtatókon lévő motoroknak hat kivezetése van, most néztem videót a működéséről, ott négy kivezetés van a motoron.
Mint ha találtam volna olyan motort nyomtatóban, amin öt kivezetés volt.
Hogy van ez, ezeknek a léptetőmotoroknak mindegyiknek ilyen az elvi elrendezése, hogy két részre van felosztva a tekercsek és négy kivezetésük van, a lépés osztást pedig csak a vas kialakításától függően változik?
Minek a hat kivezetés?
(#) antikzsolt válasza Fidel hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

(#) Fidel válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Köszi!
Ezzel kicsit még bonyolultabb lett a dolog!
A szabadon lógó tekercs kivezetések az ábrákon gondolom, hogy össze vannak kötve, ugye?
(#) Régi motoros válasza Fidel hozzászólására (») Nov 20, 2022 /

Nincsenek, azért lógnak szabadon. De általában nem szoktak szabadon lógva hagyni csak ha nagyon muszáj. Természetesen célszerű mindig a megfelelő motorhoz megfelelő vezérlőt választani. Tehát bipoláris motorhoz bipoláris vezérlő, unipolárishoz meg unipoláris kell. Ha ilyen épp nincs kéznél, akkor szoktak trükközni.

Annyi a lényeg, hogy unipoláris motor középső kivezetése a tápfesz pozitívra csatlakozik direkt, és a fetek a tekercs többi kivezetésére kapcsolják a testet megfelelő sorrendben.

Bipoláris motor pedig nem kapcsolódik direkt tápfeszültségre, hanem egy négy fetes hídkapcsoláson keresztül kapja a megtáplálást.

Sajnos nem találtam nagyobb képet hirtelen.
(#) DonThomasino hozzászólása Nov 21, 2022 /

A krokodil csipeszre húzható, színes guminak van valami hivatalos neve, tudok külön is venni?
(#) Gafly válasza DonThomasino hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

(#) Rosszmáj hozzászólása Nov 21, 2022 /

Nem kezdő, csak újrakezdő
Hagyományos képcsöves monitor, ha nem dugom be a VGA csatlakozót, kell látnom valamit képernyőn?
(#) Jonni válasza Gafly hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Nem arra gondolt a kérdező. A nevét én se tudom de töltök róla egy képet. (talán csipesz szigetelő?)
(#) Rosszmáj válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Ez is megoldódott, a másik (halottnak hitt) monitor kajabál a jel hiánya miatt, ez nem, tehát inkább ez a halott.
(#) Jonni válasza DonThomasino hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Úgy látom csipesszel együtt se túl drága
Itt is kapható
(#) DonThomasino válasza Jonni hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Csipeszem van egy halom, csak ilyen szigetelés kéne hozzá.
(#) Jonni válasza DonThomasino hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Kűlön még nem láttam de nem kizárt, hogy valahol árulnak.
(#) bitmixer válasza DonThomasino hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Az Essentra gyárt és forgalmaz hihetetlen változatosságú műanyag fityfirityeket, próbáld meg, hátha. Nekem edddig háromszor sikerült reménytelennek látszó dolgot vennem náluk.
(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

És esetleg a csatolt képen szereplő váltókapcsoló nem lenne jobb megoldás?
Nem tudom ez járna-e koppanással, mert esetleg még egy olyan védelmet tudnék, hogy "menet közben" ne lehessen átkapcsolni. A kapcsolást mikrorelék végzik, 8 csatornáról van szó.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2022
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Az elkerülő vonalból kihagynám a 4u7 kondenzátort.
Mérj egyenfeszültséget a 4u7 kondenzátor előtt és a műveleti erősítő kimenetén! A két feszültség nagyságából és különbözőségéből mérhető fel a koppanás mértéke és a szükséges beavatkozás.
(#) Karesz 50 válasza zoka hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Szimulátorban rajzolsz. Mi lenne ha le is szimulálnád és akkor látnád a "koppanást" amikor átváltod a kapcsolót. (Csak egy kósza ötlet részemről.)
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

például:

kopp.JPG

(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Köszi, akkor szerintem ez alapján megnézem. Bár a "menet" közbeni átváltást amúgy is ki kell küszöbölnöm, mert ha elegendően erős a jel, és erre rányomok akár csak egy "2x-es boost-ot" akkor eltemethetem a hangszóróimat
(#) zoka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 21, 2022 /

Így van, köszi, ez jó ötlet, mert előzetesen most egyszerűbb így, mint lemérnem. Le fogom szimulálni.
(#) enree hozzászólása Nov 22, 2022 /

Sziasztok!
Ki, milyen kapcsolást használ 230V detektálásához? Mikrokontroller bejáratához csatlakozik majd. Annyi van a neten, mint a szemét, kérdés melyik használható jól. Van kondis, ellenállásos, minimalista, alkatrésztemető, stb... Ha használ valaki ilyet és elégedett vele, ossza meg velem légyszi.
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Nov 22, 2022 / 1

Ha csak egy LED-es optocsatolód van, a másik helyettesíthető egy diódával is.
Következő: »»   3799 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem