Fórum témák
» Több friss téma |
én ilyenre gondolok, de csak külföldi oldalon találok, számomra szebb megoldás lenne a wago helyett
Ez nem szigetelt, hogyan rakod be egymás mellé? Másrészt a csavar érvég nélkül nyomja a vezeték elemi szálait...nagyon nem egészséges. Egyetlen előnye, hogy nem kell megszakítani a vezetéket a leágazáshoz.
Ez az, ami miatt a legtöbb autó elektromos gondokat szed össze. Nemcsak amit rátűzöl, az eredeti kábelt is elvékonyítja és idővel nedvességtől elrohasztja.ez csak arra jó, ha valamit végleges bekötés előtt gyorsan összepróbálnál.
akkor a következtetés: magyarországon nem lehet kapni hasonlót
egyébként szigetelt, csak nem volt kedvem több képet letölteni, 2,5-es tömör vezetékhez néztem, akkor várok pár hónapot mire megérkezik
Azért okkal nem kapni. A Wago folyamatosan feszíti a vezetéket, a csavaros kötéseket meg időnként után kell húzni. Ebben lemez sincsen, tehát ha éles a csavar, elvágja a vezetőt és oldalra is kieshet belőle, a burkolat meg pontatlan pattintós műanyag. Biztosan nem használnám lakásban és hivatalosan nem is lehet az összes minősítés hiánya miatt.
Ne mutogasd, mert az ilyen rossz példák a fényél is gyorsabban terjednek.
Idézet: Addig van időd jelezni a tűzoltóknak, készüljenek. „várok pár hónapot mire megérkezik”
Pár évvel ezelőtt vettem egy ilyet kipróbálásra. 3 vezetékkel próbáltam ki, abból 2-t annyira elvágott h már csak pár elemi szál tartotta, ugyh ki is hajítottam a kukába az egészet. Esetleg kis fúró/maró fejjel lehetne tágítani a befogó pofát, de hát csinálja ezt az akinek két anyja van, én maradok inkább a wagonál
Ez a fajta nem szimpi? Bár nem tudom itthon kapni-e.
https://www.aliexpress.com/item/1005003828197736.html
Ne használj ilyet.
A Wago a megoldás a problémádra. Bónusz info: Ha elektromos tűz üt ki a lakásodban, és a tűzvizsgáló olyan kötőelemet talál, aminek nincs európai (CE) forgalmazási engedélye, akkor jó eséllyel a biztosígtó sem fog fizetni.
Ez Wago klón. Bemegyek bármelyik villanyszerelési boltba, és veszek Wagot.
Én nem szerelnék villanyt Aliról vásárolt komponensekkel. Egy másik hozzászólásban leírtam, miért.
Érdekes, gelkeltette a figyelmem, ezért nézelődni kezdtem.
A Conrad-nál találtam "hálózati t elosztó" néven, csak elég drága (2000 ft-nál olcsóbbat nemigen láttam), és mintha még külön csatlakozó is kéne hozzá. Viszont 20A-ig jó, és nem annyira esetleges csatlakozásnak néz ki. t elosztó A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2023
csak van valami, én ezt nem találtam, viszont ez tényleg elég nagy darab, köszönöm
Nézd csak! :
Ezt "t wago" kereséssel találtam: Bővebben: Link Ez után, erre keresve kéne nézelődni talán. De nekem már kezd más dolgom lenni, rád marad a keresés A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2023
Az a legjobb, ha nincs is kötés a kötődobozban, csak átmegy rajta a vezetékhalmaz.
Én igyekszem mindent úgy behúzni a lakásban, hogy a kismegszakítótól elindul és a kapcsolónál/fogyasztónál/dugaljnál érjen véget. Nincs kötés, nincs probléma. Idézet: „a kismegszakítótól elindul és a kapcsolónál/fogyasztónál/dugaljnál érjen véget” Tehát ha egy szobában van 6-8 db dugaljad, akkor mindegyikhez külön viszel vezetéket a lakáselosztótól? Nem tűnik életszerűnek. Külön kismegszakítót kapnak? Vagy mégis van rajta valamilyen elágazás? Vagy ha egy villanykapcsolóval 3-4 lámpatestet is kapcsolsz? Még csak be sem tudsz kötni ennyi vezetéket egy villanykapcsolóba...
"Igyekszem"
Tehát ahol lehet eszerint járok el. Irodaházaknál ez teljesen megszokott, hogy konnektoronként van kismegszakító. Odahaza azért ennyire nem veszem komolyan, mert a 2-3-4-es összesorozott dugaljaknak egy betáp vezetéket vittem a kismegszakítótól. A lámpatestek esetén meg igyekeztem úgy megoldani, hogy ne 4 kötődoboznál legyen leágaztatva, hanem csak 1-nél.
Én úgy szereltem, hogy minden helyiségben van egy kötődoboz, az elosztóból megy oda a dedikált vezeték, ott van egy kötés és innen mennek a vezetékek csillagpontosan a dugaljakhoz. Van egy külön doboz a világításnak. így az elosztóban helyiségenként van megszakító a dugaljaknak és egy külön a világításnak. Természetesen 2db. FI egy a dugaljaknak egy a világításnak szintenként, plusz egy a kültéri berendezéseknek egy a kazánnak és egy a hűtőknek. Amikor csináltam sokan "csodálkoztak", olyan magyar módra, de nekem bevált.
Sziasztok !
Az idei első gyöngyszem. Gagyi kötőelem összeolvadva és 2 Amper a gázóra EPH vezetékén.
Ezt nem arra találták ki, amire ő szeretné használni. Ezt leginkább üzletek, irodák elektromos hálózatának (első sorban világítás) gyors és "olcsó" szereléséhez találták ki.
Kb. 15 évvel ez előtt kipróbáltuk 2-3 üzletnél, de akkora bukta volt, hogy felhagytunk vele. Ezekhez vannak 1-2-3... akárhogy méteres előre szerelt vezetékek, két végükön csatlakozóval, és csak össze kell dugni őket. Szuper! Csak éppen fajlagosan 2x 3x annyiba kerül a vezetékezés, mintha egy szerelő hagyományos vezetékekből és csatlakozókból készítené el a munkát.
Hálózati feszre nem használhatsz 1mm2 alatti vezetéket
Nem szerencsés így fogalmazni, mert nem felel meg a tényeknek. Erőátviteli ccélokra 1,5 a minimum, jelző-vezérlő célokra meg 0,5. törpefeszre... ...csak ha megfelel a legnagyobb fesz szigetelésének Így igaz.
Mindentől függetlenül ez egy nagy igazság:
Az a legjobb, ha nincs is kötés a kötődobozban, csak átmegy rajta a vezetékhalmaz. Az egyik oka annak, hogy sokat és éjjel-nappal üzemelő fogyasztóknak külön áramkör van.
Kíváncsi vagyok ez fog-e változni annak a fényében, hogy a világítási áramkörök 1A alatti áramfelvétele nem indokol 1,5-es vezetéket.
A "gyári" éjjelilámpámnak a madzagja sem vastagabb szemre a 0.5-től
A berendezések szerelt bekötőkábelére nem vonatkozik ötfelezős által említett szabvány.
Akkor az a kérdés, hogy három szobatermosztát és egy zónavezérlő önálló tápáramköre minek számít, illetve minek számítanak az ezekhez kapcsolódó vezérelt szelepmozgató motorok?
Jelenleg 0,75mm^2 H05V-K vezetéket húztam be. A csőben még 1,5mm^2 MCU van. A szabvány és biztonsági okoból tervezem cserélni a 0,75mm^2 vezetéket 1,5mm^2 MKH vezetékre. A 0,75-össel üzembe sem helyezem. Mivel a teljes rendszer (termosztátok, zónavezérlő, szelepmozgatók) össz teljesítménye nem éri el az 50W-ot, ezért indokolatlannak tartottam 1,5mm^2 vezetéket behúzni. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2023
Persze! Én is csak az első (eléggé nem olcsó) találatként írtam...
Ellenben ez a T-Wago talán már közelít a kívánthoz: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2541837.html#2541837 Csak meg kell találnia, itthon hol árulják. |
Bejelentkezés
Hirdetés |