Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
nem tudom hogy egy 9Vos elem mekkora áramot tud leadni de mivel ez a kapcsolás kis feszültségről működik ezért valószínűleg nagy áramot fog felvenni tehát nem hiszem hogy egy 9 voltos elem bírja a strapát..probáld meg egy számítógép tápjának 12Vos ágára rákötni..ui.:hűtőbordát feltétlen rakj rá mert leég a ház az ic hőjétől
Szia! Persze, csak nem fog működni. Ha igen, akkor meg jól megbüntetnek érte. A működés alapfeltétele az, hogy a kerítés, kihúzott drót, amire rá akarod kötni legyen elszigetelve a talajtól. De nagyon. Tehát ha a kerítésed műanyag (nem fa vagy beton) oszlopokon van, vagy porcelán szigetelők tartják, akkor fogy csak működni. Ha hozzáér egy fűszál, akkor már nem működik Egyébként az elektronika negatív pontját (GND) jó alaposan le kell földelni (földbe levert legaláb 1 méteres fém pálca) Nagyon ovatosan kel az ilyennel bánni, na nem csak azért mert megráz valakit, hanem mert büntetik ha közterületre, vagy közterület határára (pl kerítés) teszed.
hát most aztán tényleg össze vagyok zavarodva :no:
egyik barátom pedig azt mondta így kössem be
én is ugyanezt mondtam..annyi a külömbség hogy a hangszóró kimenetet nem jelöltem mivel az szerintem eléggé egyértelmű és én gnd-t írtam mivel az valójában az..nem táp - meg az akkor lehetne ha pl +-12Vot igényelne
én nem tudom mit ronthattam el pedig mindent jól kötöttem be de most már nagyon hálás lennék hogyha adna valaki használható tippet mert egész napom elment erre :no:
ic biztos jó 1 ellenállás van az tuti hogy jó.Nem lehet hogy valami a stand-by val van a gond? Mert olvastam az adatlapon valami ilyesmit
pfff foggalmam sincs..nem igazán szeretem ezt az ic-t mert már én is megépítettem vele egy valamivel bonyolultabb kapcsolást és nem működik
Hi Igazából ezt az offba akartam de van benne elektronika szóval inkább nem... Valaki tudja hogy a számítógép szervizekbe hogy javítanak alaplapokat? Én például elképzelni nem tudom hogy hogy jönnek rá a hiba okára hiszen millió laptop van millió féle hibával, még ha van is valami diagnosztikai cuccuk kétlem hogy valahogy is kiderítik a hibát Fel akartam támasztani egy régi gépemet de totál halott, már egy hónapja szenvedek vele de nem jutok dűlőre. Nem akarom magamnak megcsinálni mert tudom hogy lehetetlen csak kíváncsi vagyok a folyamatra. Meg arra hogy érdemes-e fizetni majd a szervizbe érte. Ha valamelyik modi úgy látja hogy máshol jobb helye van eme hozzászólásnak kérem tegye át, mert én nem találtam..
Hali!
Gyakori hiba, hogy a nyáknak a tükörképe készül el, és ezért az IC nem jól kerül bele... (Na ezt elég furán fogalmaztam.) Dobj egy képet az erősítődről, és holnap megnézem.
nem hinném hogy bármit látnál a képből mert nagyon rossz minőségű. De mondom leellenőriztem és minden forrasztás stimmelt.Az IC nem lehet fordítva bent mert a felső lábainak száma több mint az alsónak. Szóval nemis tudtam volna belerakni.Nekem a Stand-By a gyanús mert csak alapzaj van.Vagy lehet hogy a bemenet a nem jó?Mert ezt a kapcsolást a TDA1554 topikba láttam és ott aki ezt a kapcsolást feltöltötte őneki működött.Csak hát ő már 2 hónapja nem lépett fel szóval kétlem hogy válaszolna
:no: :no:
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy MTP-K4-es RFID transponderem, ami Manchester kódolással küldi ki a kártya kódját. Tudna valaki küldeni rá valami kicsi példát, hogyan kell dekódolni? Illetve mintha már hallottam volna, hogy létezik valami IC, ami dekódolja? Bármilyen infót szívesen fogadok! Köszönettel: Zoli
Na gyerekek megoldódott
kevés volt a táp neki!!! Pedig az adatlapon az volt hogy már 6 voltról üzemel na mindegy azért köszönöm szépen a segítséget és a helyes bekötési segédletet. Nélkületek nem ment volna!!
Hello!
Valaki tudna nekem segíteni?? Keresek egy VFet helyetesítőjét konkrétan a 2sj50 2sk135 nek mert sehol sem találok már a boltokban, konkrétan én a mj15003-04 et néztem helyette de valaki megerősítene benne hogy meg e felel nekem??
Megépítettem az általad rajzolt kapcsolást:
TCA345 kiváltása 555-el Rákötöttem két 1M-es potit amivel variáltam a bemenetét. Látszik, hogy tök jó, 8V-ot kapott egy 9V-os elemről és amikor elért egy bizonyos szintet felugrott a kimenete 0,7V-ra majd mikor visszaesett egy bizonyos szintre leesett 0V-ra. Innen, ha jól sejtem egy tranyóval kéne felerősítenem, hogy pl egy LED-et meg tudjak hajtani? (vagyis a kérdés, hogy ez a helyes működése vagy valamit elrontottam?). A két potit sorba kötöttem és a kettő közül hoztam le a bemenetet. Így kb %-osan tudtam állítani a bemeneti értéket. (hirtelen csak 1M-es potim volt ha jól gondolom az is megfelelő).
Nah megint én vagyok! Van egy kis baj. Az erősítő tökéletesen működik csak az IC-valamiért hihetetlenül meleg lessz.Nem hallgatok semmit csak megy üresjáratba.Akkor is meleg.Pedig elvileg ilyenkor nem kéne melegnek lennie.Vagy ez természetes???
de melegednie kell..üresjárásban is átfut rajta jópár mA és baromira melegedik..mint már írtam a kis felszültség miatt nagy áramot igényel
ui.:ne spórolj a hűtőbordával
esetleg valami gerjedés van? Szkóppal nézd meg a tápot, és a kimenetet!
nem már megoldódott! A hűtés volt neki kevés
Szia! Akkor te most mit akarsz helyetesíteni? 2SJ50-es, vagy a 2SK135-ös tranyót? MJ15003-al egészen biztos nem lehet helyetesíteni ezeket, mert maximun alakra hasonlítanak. A 2SJ, és a 2Sk is FET tranyó, az MJ pedig sima bipoláris tranzisztor. Egyedül a tokozásukban hasonlítanak. Ez pont olyan, mintha 2 egyforma eldobható flakonba vizet, és sossavat ötsze. Tök egyformák leszenk színre, alakra, de nem mindegy melyikbe iszol bele.... Ha valami alkatrészt akarsz helyetesíteni, előbbn nézz utána mi is az! Egy igencsak jó oldal, ahol megtalász jóformán nindent: http://www.alldatasheet.com/ Itt pdf-ben vannak az alkatrész adatlapok. Én még nem futottam össze olyan alkatrésszel,(ic, tranyó vagy akármi) ami itt ne lett volna meg, pedig 20 éve csinálom a szakmát. üdv t
Idézet: „Én még nem futottam össze olyan alkatrésszel, ami itt ne lett volna meg” Szerencsés vagy, amit én keresek azoknak a 60-70%át találja csak meg
Hello!
- Jól csináltad, csak nem veted figyelembe, hogy ez egy "szakadt kollektoros" kapcsolás. Hol van itt a tranzisztor kollektor ellenállása (terhelése)? A plusz tápfeszből, egy soros ellenállást és egy Led-et rákötsz a tranyó kollektorára, és már működik is a dolog. (Amikor a tranyó bekapcsolt, a kollektorán a bázis-emitter dióda nyitófszültségét mérted. Amikor meg kikapcsolt, akkor meg nulla volt.) A két 1Mohm-os poti jó, csak velük sorba kell kötni egy ellenállást. (és a CDS ellenállásoknál is ajánlatos) Mert ha mind kettőt rövidzárba tekered, akkor rövidre zártad a tápot és a poti azt megköszöni. Egyébként, próbára egy poti is megfelet volna, Két széle a tápra, közepe meg a 2-6-osra. üdv! proli007
Sziasztok!
Készítettem a NI Multisimben egy kapcsolást, de nem működik jól. Egy feszültségstabilizátor lenne, ami a kimenetén kb. 6,5V-ot tartana. A kérdésem, hogy működne-e így ez a kapcsolás ha megépíteném, ill. mit változtassak rajta hogy működjön?
Egy picit régebben kérdezgettem egy kijelzőről. Pár e-mail után kiderült a kijelző paraméterei. Idézem az e-mail szövegét:
Idézet: „"Nagybetűket és analóg kijelzéshez alkalmas jeleket jelenít meg. Soros vonalon 9600 baud, par no, stop 1, 8 bit formátumban fogadja a jeleket, rs232 vonalról. A csatin a 7 GND, a 2 az adat. A kiküldendő byteok: 22, 01, 04, ASCII karakterek amit meg akarunk jeleníteni, 03. A nagybetűk a szabványos kódra jelennek meg, a kisbetűk helyén jönnek az analóg kijelzéshez való jelek."” Vki tud ez ügyben segíteni,pl láttam pár LCD vezérlő programot azokkal lehetne valamit kezdeni? Egy kis malőrt viszont elkövettem, miközben azt próbáltam megnézni hogy milyen ic-k találhatók rajta, volt rajta egy matrica kézzel írt felirattal leszedtem de ahogy megláttam ,hogy ez bizony egy eprom ,rögtön letakartam és szaladtam vmi matricáért és leragasztottam. Remélem nem sok baja lett ettől.
Sziasztok!
A boltban 100nf-os kondit kértem és ezt kaptam: 1K63. Ez annyi lenne? (viszont van itthon még 1J63-> ezt raktam egy régebbi kapcsolásba 100nF-os gyanánt. Most melyik mekkora?) Köszi Üdv.
Nézd csak meg jobban, ha az 1-es előtt van egy pont, akkor 100nF.
Hello!
Kéne egy kis segítség!!! Sajna nincs műszerem és elég hülye is vagyok az elektronikához, viszont van pár kondim, amiket be kell ültetnem egy panelbe. A probléma az, hogy nem tudom leolvasni róluk, hogy hány faradosak. Ha esetleg van köztetek olyan profi aki képes már csupán egy számról is megmondani, annak köszönném a segítséget. a kondik: - kicsi, barna: 561K 153 682Z -kicsi, szürke, gyufa alakú: AV. 1K63 előre is kössz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |