Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
4,7uf elektrolit kondi meg egy 100n kerámia van a kimeneten.
Az áram-szabályzó potin nincs gerjedés véletlenül? Lehet ott kellene szűrni a jelet, hogy ne jusson tovább.
Az a 4,7µF elektrolit kondi, 1MHz-en semmit sem ér, ezért kérdeztem a fóliát.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
Értem.
Ráraktam 1, majd 3,3uf os fóliakondit. Kissé csillapította és széthúzta a színuszt. Ezután megpróbáltam egy 22uf elkót nem értem de jó lett. Más 723 as rajzokon láttam 47uf elkót a kimeneten. Lehet nálam kevés volt az a 4,7 mikró. Lényeg hogy megszünt a zaj. 4 amperos terhelésen kb 2,5-3mV ot hullámosodik a kimenet. Első fotó 1V 200mA, második 4A 11,8-9V. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
A második képeden 10ms-osak a hullámok vagyis ott már az egyenirányítás mászik át a kimenetre.
Pontosan. 100Hz Érdekes még probáltam egy 2,2uf bipoláris kondival is eltünt a gerjedés.
Sziasztok.
Van egy tápegységem ami terheletlenül 21v de amikor be terhelem kb 1 amperral -1.7 akkor kb 17.5 le esik és nem tudok többet kicsikarni . Ilyenkor nagyobb buffer kondival javítható picit vagy a trafó ennyit bír ? AC 16v 3 amperes az ág . (Papíron) Rá mérve 18 v itt csak a két drót van Vagy ez így normális ?
Szia!
Normális, ha lehetne tudni a puffert. Nem írtad, mekkora .. a te esetedben legalább 4.700 µF mehet a graetzre. Ott is tudsz picit emelni, ha schottky diódákból rakod össze.
Ki fenét érdekli mellesleg az a pár(tized) volt.
Szia.
Kevesebb öhm 3300 uf A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2023
Szia! Milyen táp ez? Mert ha valami kaocsolóüzemű használt valami, akkor kimeneti puffer száradása pont ilyen eredményhez vezet.
Képen nem az az érték amit írtam de a valóságban 3300 uf.
Mekkora a feszültség a trafón, és a puffer kondin az 1A-es terhelés esetén?
Sziasztok!
Kérlek, ne várjátok, hogy átböngésszek 830 oldalnyi hozzászólást! Ezért inkább kérdezek. Szeretnék egy 30V/3A-es labortápegységet építeni. Nekem nagyon tetszik Edison14 készüléke, de tőle nem tudok kérdezni, mert már 26 hónapja nem jelentkezett be. Tehát két kérdés: 1.) Megépíthetem-e Edison14 tápegységét egy 30V/5,6A toroid transzformátorral? Ő határozottan 25V-os típust ír. Biztos, hogy csak az jó hozzá? 2.) Feltétlenül analóg műszereket szeretnék használni, amelyek 30V, illetve 3A végkitérésűek. Ezeknek a beépítéséhez kérek segítséget (esetleg valami Móricka-rajz, vagy hasonló)! Fáradozásotokat előre is köszönöm!
Biztos alapos oka van a választásodnak, de azért én csak megkérdem, hogy miért nem építesz inkább egy lpsu-t?
Szia!
Idézet: „1.) Megépíthetem-e Edison14 tápegységét egy 30V/5,6A toroid transzformátorral? Ő határozottan 25V-os típust ír. Biztos, hogy csak az jó hozzá?” Ez gyakorlatilag ugyanaz, amit egységcsomagban is megrendelhetsz Aliról, ... és még sok egyéb helyről. Már az AC 25 V-os feszültség is sok lehet a TL081-nek, ha a hálózati feszültség megemelkedik.
Hu basszus most vettem észre hogy írtál..
Ahogy van időm megírom. Fentebb említett kapcsolásba tl081 et nem lehet stab kockákkal stabilizálni igy rá lehetne kötni 24v AC-t. Ez járható?
Lehet, de akkor a kimenő feszültséged is kevesebb lesz, 1-2V-tal mint a zéner maximális feszültsége. Ennek a tápnak elég sok hátránya van ami a kivezérelhetőségét illeti. Én inkább javasolnék egy "lebegő" tápot. Van itt a forumon is komplett dokumentáció róla. Elméleti síkon a paraméterei a végtelenségig felhúzhatók.
Sajnos nem úszható meg az olvasás. Itt elég jól össze vannak foglalva az alap ismeretek megtestesülés
Kezdheted itt is a válasz keresést: Egyenirányítás Vagyis ha az alkatrészek elviselik a magasabb tápfeszt amit rá engednél akkor működhet. De ott van még az is hogy szinte duplájára emelnéd az áramot. Már a leírásban is írja hogy 3A-nál fűtenek a végtranzisztorok (ezért is duplázta meg), nagyobb 5,6A-nál ezek számának növelésével is számolni kell. Ekkora áramnál már ajánlott a ventilátoros hűtés is, aminek a tápellátását szabályozását is bele kell kalkulálni a projektbe. Analóg 3A műszer felbontása kb. 100mA, 30V-os felbontása pedig 1V, ezzel is érdemes számolni. Ha teheted érdemes elgondolkodni Pioneer / Alkotó labortápján. Sokan megépítették, (többek közt én is) és használják megelégedve. Ha elakadsz az építésben nagyobb eséllyel kapsz hozzá segítséget, tekintve hogy sokan használják. Üdv
Körültekintően kell megépíteni bármit is, mert a szép paneltervek ellenére sok a kiforratlan kapcsolás amit "mókolni" kell, hogy használható legyen valamennyire. Gee Lee tette közé egyszer, egy Elektoros kapcsolás alapján a saját megvalósítását(már nem emlékszem a nevére) az általa tervezett nyáktervvel komplett. Emlékeim szerint, megépítve egyedül azzal nem volt semmi gubanc, barkácsolás nélkül hozta a tőle elvártakat, több megépített áramkör viszont nem. Ne tévesszen meg a bőség zavara, mert sok az v1..2...100..a..b..x.. stb. verzió, ami nem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket sok ráfordított plusz idő és energia nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy nincs használható köztük, de érdemes odafigyelni még építés előtt.
Maga a toroid tökéletes lehet labortáp számára, de nem ehhez a kapcsoláshoz.
A TL081 abszolút maximális tápfeszültsége +/-18V, ( 36V ) A 30V egyenirányított, pufferelt feszültsége meg terheletlenül 42V körül van. Ez eleve sok, de a kapcsolásban a műveleti erősítő negatív tápfeszültsége -5,6V, amit egy zeneres stab ad. Vagyis az összes tápfesz 48V körülire adódhat, és ehhez még hozzájöhet a hálózati feszültség szórásából adódóan, akár +10-20% Vagyis ez a trafó ehhez nem jó. Válassz olyan kapcsolást, ahol a szabályozó erősítőknek a tápfeszültsége nem a teljes táp, hanem abból leosztott, zenerrel, vagy stabbal kialakított alacsonyabb fix tápfesz. Ilyen például a Pioneer - Proli007 - Alkotó által közzétett 0-30V/0-3A táp is. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
Idézet: „Ilyen például a Pioneer - Proli007 - Alkotó által közzétett 0-30V/0-3A táp is.” Ezt valaki becsatolná kérlek Érdekelne engem is.
Mindenkinek köszönöm az értékes válaszokat az Edison14-féle labortáppal kapcsolatban! Ideje tovább nyomozni a megfelelő kapcsolás után.
És itt van a dokumentáció.
Megnézted a pdf-et?
Ez a doku nem a 30V/3A labortáphoz tartozik, amit Tóth kolléga mellékelt.
Nekem egy régóta bevált kapcsolás, itt a doksija: Bővebben: Link
Érdemes ebben a formában megépíteni. Sok javításon esett át. A kimeneti értékek széles határok között változtathatóak. Minden további nélkül kiegészíthető valamilyen előszabályzóval is akrá.
Sziasztok!
Sok éve használok egy kis tápegységet ami (uA723 + 2N3055) 3-33V-ig szabályozható és 1A-t ad le. Most szeretnék készíteni 2 db nagyobb terhelhetőségűt 4-5 A-eseket amit szükség esetén kettős tápként is használhatnék. Valami egyszerűre gondoltam, nem olyan profi cuccokra mint amilyeneket itt a fórumon láttam. A lényeg hogy minél kevesebbe kerüljön, ezért ha lehet meglevő alkatrészekből építkeznék. Tehát ami van hozzá: 300VA-es trafó 24V/4A, ill. 24V/6A szekunderekkel, 7A-es diódahidak, 4700µF/40V-os elkók, uA723 IC-k, és egyéb apróságok. A mellékelt kapcsolást néztem ki a NYÁK terv miatt, viszont 2 db 2N3055 helyett 1db 2N5038-at tennék bele (ez van itthon) ha szólóban elboldogulna 4-5A árammal. A véleményeteket kérném és segítséget az átméretezéshez amennyiben beletehető az 5038. Ja, és a 2N4037 mivel helyettesíthető? Előre is Köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |