Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3841 / 3986
(#) Lamprologus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 23, 2023 /

Most veszem észre hogy a PWM szabályozású vezérlőd kijelzi a hőfokot ...
Miért nem a meglévő hőérzékelő alapján szabályozol?
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Márc 23, 2023 /

"Ragacsnak" én biztosan "piros hőálló szilikont" használnék, mert az van otthon (annó szombati kajavásárlás közben vettem le a polcról, két kifli és kefír közül), és ez rugalmas marad.
De ha most vennék, és aggódnék a meleg miatt, akkor ez például hőállóságban verhetetlen, ámbár állítólag megkeményedik...
(#) bbalazs_ válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 23, 2023 /

Mert hülyeséget írtam , nem a hőfokot, hanem a pwm % értékét jelzi ki, bocs. Jelenleg nincs szabályzás, vezérlés van csak.
(#) Scaevola hozzászólása Márc 24, 2023 /

sziasztok!

Segítsetek megérteni ezt az anomáliát.

A weboldal szerint a képen látható R084-85-86-87 sz. ellenállások mérete 11.4M (MegaOhm, gondolom)
Ehhez képest a 84 sz. ellenálláson 1,539 KiloOhm-ot mérek, a másik hármon 430 OHm-ot.

Létezhet, hogy mind tönkrement? - látom a panelen a hő nyomát, de a másik sarkában található ellenállásokon sem azt mérem, amit a színkód szerint mérnem kéne.

Vagy félreértek valamit? Esetleg valami más alkatrész belepofázik a mérésembe?

Előre is köszi a segítséget.

IMG_4739.jpg

(#) Epu2 válasza Scaevola hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 2

Megbízható méréshez legalább az egyik lában ki kell forrasztani. Ha sorban vannak az nagy szerencse.
(#) Teaway válasza Scaevola hozzászólására (») Márc 24, 2023 /

1,54kOhm a színkód kerint.
(#) vision61 válasza Scaevola hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 1

Szia!

A színkód alapján azok 1,54 kΩ-os, 1%-os ellenállások.
Ha műszerrel akarod ellenőrizni az értékét, akkor Epu2 tanácsát fogadd meg.
(#) Lamprologus válasza Scaevola hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 1

Színkód alapján nekem 1,54kOhm-nak tűnik...
De ellenállást áramkörben nem nagyon lehet megmérni ... max az adhat infót, ha nagyobb értéket mérsz mint amekkora az ellenállás ... akkor tuti hogy rossz!
(#) Pethical válasza Scaevola hozzászólására (») Márc 24, 2023 / 1

Azért jött ki neked 11.4 megaohm, mert fordítva nézted. A vastag vonal jelöli a tűrést, az az utolsó. Barna, zöld, sárga, barna, barna, és így már 1,54k+-1%, ahogy előttem is írták.
(#) andrÁSZ hozzászólása Márc 24, 2023 /

Üdv mindenkinek.
Elakadtam, telefontöltőt szeretnék fabrikálni, nem értem miért nem tölt 5volton?!?!
Van valami trükk ja, azt hittem csak 5 V kell neki!
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Jonni válasza andrÁSZ hozzászólására (») Márc 24, 2023 /

3 dolog
1, nem kap elég ampert, (kb 1A kéne neki)
2, látom van ott 1 sárga multiméter azzal ki lehet mérni a táp kimenetét
3, a 2-es képen nincs a fekete usb- kábel bedugva viszont a telefonba bevan (valószinü ugyanaz a kábel másik fele , de nem látom az egészet)
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2023
(#) majkimester válasza andrÁSZ hozzászólására (») Márc 24, 2023 /

A telefon akkor kezd csak tölteni, ha úgy érzékeli, hogy az USB másik végén tényleg egy töltő van. Ezt a DATA lábak különböző passzív bekötéseivel érik el leggyakrabban.
(Quick charginghoz tényleges kommunikáció van a töltő és a telefon között)
(#) Scaevola válasza Pethical hozzászólására (») Márc 24, 2023 /

Köszi az infókat mindenkinek! ✌
(#) andrÁSZ válasza majkimester hozzászólására (») Márc 25, 2023 /

Szia!
A probléma megoldódott, a D +és D - közé 2,2 ohmos ellenállást kellett kötni és indult a töltés!
Köszönöm a segítséget.
(#) Tamas1640 hozzászólása Márc 27, 2023 /

Sziasztok!
Abszolút kezdő/laikus vagyok.
A youtube-on láttam néhány kisfilmet, amelyekben mágnessel plusz tekerccsel (vagy tekercsekkel) egyszerű áramforrást építettek, pl. LED-es lámpák számára. Mennyi ennek a realitása?
Esetleg van valakinek tapasztalata/meglátása ezzel kapcsolatban?
Pl. mekkora villamos teljesítményt lehet ebből kihozni, illetve mitől függ ez? Pl. az alkalmazott mágnes nagyságától, a rézdrót vastagságától, tekercs-számtól, stb.
Gondolom, csak egyszerű, és kis áramfelvételű fogyasztóknál működik ez a dolog, de pl. kisebb villanymotornál (pl. keringtető szivattyú) abszolút nem...vagy mégis???
(Ha már volt valahol ez a téma, vagy van saját fórumoldala itt, akkor ezt az infót is megköszönném)

Hangszóró + hálózati dugó + mágnes
Két tekercs + mágnes
(#) reloop válasza Tamas1640 hozzászólására (») Márc 27, 2023 / 1

Szia! Egyszerű szemfényvesztés.
(#) antiktelefon válasza Tamas1640 hozzászólására (») Márc 27, 2023 / 1

Nem kezdőség kérdése, hanem logika. Ilyen nem létezik, változó mágneses mező tud feszültséget indukálni.
Szerinted a biciklin meg Pakson minek forog a generátor, ha pár ledobott hangszóró mágnes is termelne?
Csak jól keresnek a videókkal, mert pl te is megosztod.
(#) Tamas1640 válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 27, 2023 /

Igen, én is erre gondoltam elsőre (halvány fizikai ismereteimre visszagondolva) - ti. hogy változó mágnesesség kéne. Köszi a választ .
(#) nagym6 válasza Tamas1640 hozzászólására (») Márc 27, 2023 /

Ha a címben "Free Energy" szerepel, na ez nincsen valóságban. Ezalatt a semmiből keletkező energiát értik, ami nincs.
(#) antiktelefon válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 27, 2023 / 1

Hogy ne lenne, feltöltöd a videót és a youtubetól kapott csekkel fizeted a villanyszámlát
De most már 8 éve nagyon mennek az ingyenenergiás meg kamu restaurálás videók, ahol a mocsárból kihúzott crt tvt pöcögtetnek analóg multival, majd bevágják a felvételt arról, amikor 2 héttel előtte még nem dobták a lápba és működött. De a fogkefével pucolt HDD lemezes adatmentés is valami...
(#) albinolynx hozzászólása Márc 28, 2023 /

Sziasztok!
Ezen a linken található kapcsolást szeretném utánépíteni. Bővebben: Link

Milyen értékű teljesítményellenállással tudnám kiváltani a 12V/55W izzókat? Köszönöm!
(#) uniman válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 28, 2023 /

Nagy hiba lenne kiváltani az izzót ! Nem úgy működne, ahogy kell...
(#) pipi válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 28, 2023 /

Elolvastad a cikket? Gugli fordítóval olvasd el! ott írja:
A Derek Lynas által leírt alapáramkör fent látható egy kis módosítással. Áramkörében 6,8R 10 wattos ellenállást használnak a 12V 50W-os lámpa helyett.
De olvasd végig!
(#) albinolynx válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2023 /

Igen, de alatta írja, hogy az övé elfüstölt. Rendelek izzókat. Köszönöm!
(#) Abukodonozo hozzászólása Márc 28, 2023 /

Sziasztok!

Csövek tesztelésére szeretnék készíteni egy műszert és ennek a részeként keresek valamilyen kapcsolást, amivel az anódfeszt szabályozhatnám. Első körben ezzel próbálkoztam, de az a problémám, hogy 100 mA-nél jóval kisebb terheléseknél si nagyon elkezd esni a feszültség. A félvezetők sajnos nem az erősségem Volna valakinek ötlete rá, hogyan lehetne "stabilabbá" tenni? Köszönöm!
(#) reloop válasza Abukodonozo hozzászólására (») Márc 28, 2023 / 1

Szia! Például az R2 nagyobb mint 3,3 Ω és ezért korlátozhat a táp. Mikor diszfunkcionálisan működik az áramkör, mérd meg R1 és R2 ellenállások mindkét végén a feszültséget testhez képest. Ebből behatárolhatónak gondolom a hibát.
(#) Fidel hozzászólása Márc 28, 2023 /

Sziasztok!

A DC volume helyére mit kell rakni ebben a kapcsolásban?
(#) reloop válasza Fidel hozzászólására (») Márc 28, 2023 /

Szia! Csatolom az adatlap vonatkozó oldalát.
(#) Gafly válasza reloop hozzászólására (») Márc 28, 2023 /

Van ehhez hasonló (DC erősítés állítási lehetőség minden csatornának külön, nem differenciál bemenet) nem kifutó tipus, amit kapni is lehet?
Én nem igazán találtam...
(#) Fidel válasza reloop hozzászólására (») Márc 28, 2023 /

Köszönöm szépen!

Mikor lesz ennek maximális a hangereje, ha maximális a potméter ellenállása, vagy ha minimális?
Mi történik, ha nyitva van a DC volume, vagy ha rövidre van zárva?
Jelenleg csak két kábel van rákötve, és nincs meg a potis panelje.
Csak nagyon halkan szól, lehet, hogy az IC is döglött a panelban.
Következő: »»   3841 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem