Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Sziasztok !
Egy LG 49sm9000pla típusú tv beadta a kulcsot. Először lefagyott a kép, kikapcs - bekapcs majd bejött a mellékelt kép a kis kockákkal és tovább nem megy . Újabb kikapcs ( sokadik gomb nyomogatásra sikrült csak kikapcsolni ) . Azóta be sem kapcsol. Mi lehet a gond ? A válaszokat előre is köszönöm !
Üdv és kérdésem.
Van egy Samsung LCD TV-m (nagyjából 12 éve vettem - szlovák gyártmány) Hogyan és honnan lehet belőle kivenni az analóg hangjelet, miután a 4 db HDMI-n csak digitális hang jön ki, a meglévő optikai csatlakozón (elvileg) szintén, az USB-ken (3 db) pedig - nem tudom. Ráadás-ként még egy "SCART adapter-dugó" is van hozzá, de az CSAKIS kép- és hang-bemeneti lehetőséget produkál... miközben az "igazi" SCART csatlakozókon általában mindig ott van az analóg be- és kimenet. Már próbáltam ezt-azt, s nem adtam fel, de nem igazán akar összejönni. Már vettem hozzá optikai üvegszálról RCA-ra való elektronikus átalakítót, de mintha az sem akarná ... Mit lehet még a TV-vel elkövetni? (szétszedni nem akarom) A fülhallgató kimenete sem igazán jó a "minőségi hang" kivételére, különben is elég magas a jelszintje. (szerintem nem a szabványos DIN - 0,775mV). A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2023
Húú, ha én azt tudnám ...
Majd megnézem a TV hátulján ... Az egyik lényege, hogy 32"-os /81cm-es/ és élvilágításos. Tehát eléggé lapos. Azért is sincs benne SCART csatlakozó, mert az maga szélesebb, mint a TV. Türelem, kérem ... Már dugtam rá külső bluetooth-s adaptert, azzal viszont nem tudok kommunikálni. Egy csomó mindenféle bluetooth cuccos bejön a telómon, de sajna nem tudom, melyik lenne közöttük a TV. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2023
Pedig az jó volna, ha legalább te tudnád
Írtad, hogy a SCART nem hajlandó kifelé dolgozni, csak bemenet (ez bizony tiszta sor, van így), most már mégsincs rajta? Ha egyszer megtaláltad rajta, hát csak nem mászott el messzire... Nekem most 2 percembe (sem) volt, hogy benézzek a TV mögé. Nagyon ellene megy a fórumnak, amikor szívattok. Gyulank jutott eszembe most.
Vásárolsz egy ilyet. Lehet máshol olcsóbb.
Nem jól értetted.
Egyáltalán nem azt írtam, hogy van rajta SCART, hanem hogy CSAK egy SCART adapter van csak rajta, ami egy ilyesmi szerkezet. https://www.grx.hu/images/products/128/12895/samsung-bn39-02190a_b.jpg - Ehhez eléggé hasonló, de egybeöntve 2 Jack dugós (3,5 és 5 mm-es Jack dugóval) továbbá 5 db. RCA csatlakozóval. 3 csati van a bemenő képre (zöld/sárga - kék - piros), 2 pedig a bemenő sztereó hangra (piros - fehér).
Na végre - sikerült hevenyében összehoznom a nem túl jó minőségű fotókat:
Az említett SCART pótló kábel képe A TV hátsó tipustáblája
Ebben nincs semmilyen Scart, ez egy RCA típusú csatlakozókkal szerelt ádapter.
No, az egyáltalán nem SCART, mégcsak nem is SCART adapter
Sebaj, így már (főleg a következő hsz-od után) értem, mit akartál elmondani. Dehát, -mint mondod- az csak bemenet. Akkor nincs más hátra, az optikai kimenettel (és azzal az átalakítójával, ami van neked) kéne próbálkozni továbbra is. Ahhoz viszont (úgy emlékszem) a tv hangmenüjében is mintha át kéne állítani a hangkimenetet... Biztos nem vagyok azért benne, mert sohasem használtam optikai hangkimenetet, csak rémlik. De lehet, hogy próbáltad már -csak tanácsféle lenne. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2023
Első gugli találat: Samsung letöltések
Magyar nyelvű felhasználói kézikönyv 54. oldal szól a hangkezelésről. A TV hátulján a gyors útmutató 9. oldala szerint van sima fejhallgató kimenet. Fotók alapján valóban, a LAN csatitól számítva a második pont ami neked kell Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2023
Ezt írta:
Idézet: „A fülhallgató kimenete sem igazán jó a "minőségi hang" kivételére, különben is elég magas a jelszintje. (szerintem nem a szabványos DIN - 0,775mV).”
Márpedig ezen a készüléken ez az egyetlen analóg jelforrás. Az optikáról max. egy megfelelő átalakítóval tudna jelet levenni.
Még az se hangzott el, hogy mi a csudára kellene egyáltalán pont analóg jel. De hát azt is írta, hogy van átalakítója -csak nem tudta (valamiért) egyelőre szóra bírni. Idézet: „vettem hozzá optikai üvegszálról RCA-ra való elektronikus átalakítót, de mintha az sem akarná” A fejhallgató kimenetről pedig azt írta, nem arról szeretné, mert az nem felel meg neki. (Én biztosan onnan venném, de ő tudja, miért nem) A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2023
A kézikönyvben, amit linkeltem benne van, hogy "külső hangszóró" üzemmódra lehet állítani a tévéjét. Ha "az sem akarná" állapot van, akkor
1) vacak az átalakító 2) nincs jel a kimeneten, mert nincs beállítva ez az opció A célt nem tudjuk, várjuk meg, míg a kérdező elmondja.
Én is azt tanácsoltam, hogy a hangmenü beállításokba menjen bele, hátha akkor szóra bírhatja az átalakítóját. No, majd kiderül.
Sohasem mondtam, hogy ez SCART lenne, ám a TV leiratában az van - ez helyettesíti a SCART-ot.
Pedig egyszerűnek tűnhet.
Van egy SUB mélyládám erősítővel, de az még sajnos csak analóg jellel megy (Jack dugó) A külső Sound Box-om pedig optikai kábelen van, úgy megy is vele rendesen. Valójában mehetne azon akár RCA-kkal is, de az RCA csatlakozók a DVD lejátszóhoz, illetve a régi Siemens vidómagnóhoz mennek. A magnó még SCART-os volt, de tettem bele RCA kimenetet is. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2023
No, akkor megmutatom, milyen beállításra gondoltam (előkotortam egy Samsung TV-t)
ebben a videóban láthatod Így talán szóra bírhatod az optikairól átalakító dobozodat. És két kép is van. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2023
Ebben az esetben helytelen a kézikönyv megfogalmazása, mert ez a dolog egy RCA-csatlakozós adapterkábel. ami csak bemenetet tartalmaz.
Arra már sajnos én is rájöttem, hogy tényleg vacak az átalakítóm.
Egy darabig csak a piros LED világított benne, de azon kívül sok mást nem csinált. Mindenesetre rendeltem egy hozzá hasonlót a neten, ámde azt majd csak áprilisban kapom kézhez. (Nekem annyira nem igazán sürgős!)
Ez a kézikönyv valójában nekem is megvan, még a TV-hez adták, amikor megvettem (2010 körül)
Megjöttek a ledek, kicseréltem, mostmár szép fehér a sony logó, nem csíkos a kép, semmi baj látsózólag, de ugyan azt csinálja, elindul, alul fehéren világít a led, halványodik, majd újra indulgat.. vagy éppen világítva marad a fehér led, de nem csinál semmit, és semmire sem reagál.
Mi lehet a baj?
Javítottam én már Sony tvt, megjott az új led minden heppi, beleteszem, kipróbálom, a tv bekapcsol, majd ugyanúgy vissza ki. Valami gagyi kínai lehetett, miután letiltottam a led vezérlő protection lábát, jól működött a tv.
Viszont a tvnek valamilyen hibakódot kellene villognia. Mondjuk megpróbál 3x elindulni led problémával, negyedszerre a visszajelzo már villogja a hibát. Ez a visszajelzo hogy nem reagál, meg random ujraindulgat.. Androidos tv igaz? Egy átszoftverezést megérne.
Néha pirosra vált a led, ha kihúzom a kábelt, de egyébként csak fehér fényt látok, "animálva+, fényes. aztán lesötétül..
A LEDek egyébként kifejezetten minőséginek tűnnek, aluminiumonon vannak, nem sima pcb-n(mint a gyári) Igen, én erre is gonoltam, hogy kellene rá egy frissítés, (igen, androidos) de hogy csináljam, ha nem tudok menüig jutni?
üdv.
Lehet,hogy BGA hiba. Reflow-old a CPU-t. Ha akkor sem jó,akkor EMMC Flash újraprogramozása. üdv.
Épp a napokban kellett szétszednem a monitoro. Egy ideje ezt csinálta, mint neked: ha kikapcsoltam (ritkán teszek olyat, de előfordul) utána bekapcsolásután ki-be kapcsolgatott. Végül már a kép is beszürkült, és bekapcsolás után visított is egy darabig.
Nem lehet, hogy neked is hasonló probléma adódott? A hibás LED-ek túlterhelést okoztak például? Nekem a háttérvilágitás felé néző kondenzátorok cseréje megoldotta a dolgot. (Könnyű dolgom volt, mert látszott. De nem oktalan kondenzátorcserére akarlak én biztatni, csak eszembe jutott)
Kimértem őket (kiforrasztva) a gyári értékük fölött vannak egy picivel, tudom, ez nem mérvadó) igaz, egy nagyon enyhe sípolást hallok, ha bekapcsol a háttérvilágítás)
Holnap kicserélem az összes táp kondit, ezen nem fog múlni! De furcsa az, hogy más és más minden indítás. Néha világít a fehér led, néha nem, stb stb.. a Sony logóig mindig eljut, de hibakódot sosem villog ki..
Szoftver frissítés azon módjára gondolok, amikor közvetlen a memórián írod át a szoftvert programozóval. Gondolom nincs spéci nand vagy emmc programozód.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |