Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
Mi a különbség a 4.000MHz-es Kvarc és a 4.000MHz-es kerámia rezonátor között?
Köszi szépen a linket, tehát akkor a kerámiával is működnie kéne. A gondom az, hogy csináltam egy előgyújtásszabályzót PIC16F84A-val amit fel is programoztam és amikor ráadom a tápfeszt a kapcsolásra nem tudom mérni a 4.000MHz-es frekvenciát a multiméterrel! A mérést ugye az OSC1 és OSC2 láb között kell végezni?
Szia cpumaster,
Orulok neki, hogy megy! Erdemes ezt es ehhez hasonlo pelda programokat nezegetni a neten, hogy hogyan mukodik, miert ugy mukodik ahogy stb. Ilyenekbol lehet a legtobbet tanulni velemenyem szerint.
Hello!
Idézet: „A mérést ugye az OSC1 és OSC2 láb között kell végezni?” Az OSC2 és a GND között, de a mérés terhelőkapacitása, még így is befolyásolhatja. üdv! proli007
Hogyan mertel ra? Ha az OSC labakra rarakod a muszert akkor leallhat az oscillacio. Legegyszerubb ha configban beallitod, hogy FOSC/4 -et rakja ki a CLKOUT labra es azt megmerve ugye 1MHz-et kell kapj.
Köszi a válaszokat, akkor én mértem rosszul! Az OSC2 és a test között mértem frekit de az mindig változott sosem volt állandó.
Ezt a konfig dolgot nem értem, ezt az égetés előtt kell beállítani? A program neve amivel égettem : Paralell Port Pic Programmer (oshonsoft termék). Frekivel kapcsolatban nem volt beállítási lehetőség, gondolok itt az RC, XT, HS módokra. Ezekre nem utalt a program. Lehetséges, hogy ha ez nem jól van beállítva nem fog jól működni?
A pic-ek portlábai mekkora feszültséggel dolgoznak?
Vagyis mekkora a kijövő fesz? Az áram ha jól tudom max 20-25mA terhelhetőségű. pic 18f4550-es lábait kapcsolgatnám. 28 dapab kimenet kell majd. Az analóg meg a digitális kimenetek paraméteri ugyanazok?
Adatlapban nézted? Mert benne van, az egész 28-as fejezet szól az ilyesmiről.
Analóg kimenete nincs ezeknek a PIC-eknek, csak analóg bemenetei. Amúgy az adatlap minden paraméterre választ ad.
Igazad van megtaláltam:
Vdd-0,7 V a port kimenete max 0,25mA
Szia Prince86,
Igen, ha rosszul van beallitva a config akkor lehet nem fog jol mukodni az oscillator. Nezd meg az adatlapot mit ir, ha jol laltom akkor XT-nek kell lennie 4MHz-ig. Amugy azt hiszem hulyeseget irtam, ossze kevertem a belso orajellel - ugyhogy kulsovel nem tudod kirakni az FOSC/4 -et... Elnezest a tevedesert. Viszont egy nagyon egyszeru programot erdemes lenne csinalni ami billegteti a kimenetet. Pl ha inkrementalgatod a portot, akkor a port labakon osztasonkent lesz egy freki:
valami ilyesmi... tehat a PORTB,0 az FOSC/4/4 -el fog billegni igy, a PORTB,1 FOSC/4/8, a PORTB,2 FOSC/4/16-al stb stb stb...
Értem! De az a program amivel programoztam nem ad lehetőséged a konfigváltásra vagy csak nem tudom hogy kell. Van benne ilyen hogy Config word ami 3FFF értéken van. Ezzel programoztam: http://www.oshonsoft.com/picprog.html
Kivéve a hardvert mert az más kapcsolás. Megmértem digitális multiméterrel a frekit az OSC2 és a gnd láb között ami elvileg a CLK out és 16kHz körüli értéket mutatott a multiméter aztán hirtelen ez az érték lesett aztán meg túlcsordulást jelzett a műszer (10MHz ig mér elvileg). Lehet csak a műszer van meggajdulva. Te melyik égető programot ajánlod párhuzamos portra?
A Configot nehany egeto szoftverrel ugyan lehet birizgalni, de ennek ellenere mindig erdemes a forras kodba bele rakni ugy biztosan bele fordul a HEX file-ba es akkor mar nem lesz ezzel gond -- kesobb meg vissza lehet nezni mi is volta config stb. 3FF az olyan mintha semmit sem allitottal voltna, az adatlabol kellene visszanezni pontosan az mit is jelent - vagy importald be MPLAB-be es ugy nezd meg - de mint mondtam egeszsegesebb lenne ha benne lenne mar eleve a forrasban ill a HEX-ben.
Mar lejjebb irtuk, hogy ha a muszert rateszed az oszcillator labaira, akkor az oscillalas leallhat! Tehat igy ilyen egyszeru modon ezt nem tudod megmerni. Ezert kell a miniatur programocska hogy leteszteld a chip megy-e az adott oraval adott frekin...
Okés!
IC prog nevű programal próbáálkoztam most égetni de nem vagyok benne biztos hogy sikerül mert a végén amikor ellenőrzi az égetés sikerességét akkor hibát ír ki! Amikor törlöm a PIC et és utána kiolvasom a memóriáját akkor elvileg 3FFF bejegyzéseknek kell lennie ugye? Nekem 0000 bejegyzések vannak. Nem tudom hogy miket kell invertálni a hardwer beállításoknál. ElChapo nevű pic égetőt építettem meg: http://www.myke.com/elcheapo.htm Légyszi még ebben segíts és akkor ki tudom próbálni a programot is amit írtál! Jah amikor visszaolvasom a programot a PIC ből az nem egyezik a betöltött HEX el.
Hat eloszor akkor az egetod kellene rendbe hozni, mert anelkul elegge nehezkes lessz a dolog. A torlesnel igen, az osszes bit 1-be fordul igy 3FFF-eket kellene olvasnod - ill iras utan ha nincs bekapcsolva a code protection akkor ugyanazt kellene vissza olvasnod mint ami a HEX-ben van... CP-el 0-kat kellene vissza kapj, de azt fejleszteshez ne kapcsold be!
Meg valami: en nem irtam programot, csupan egy kod reszletet! Abbol hianyzik a port felprogramozasa pl, meg egyeb dolgok. Probald meg ossze allitani abbol a kesz teszt alkalmazast, tehat: 1. Normalisan ASM fejlecek, include fileok, config bitek 2. code szekcio, abban a port felinicializalasa, ugyelve ra, hogy minden portlab kimenet, nincs mas periferia a porthoz rendelve 3. a nyulfarknyi kod amit beirtam 4. forditas - hiba nelkul... Ezt az El-Cheapo-t nem ismerem, de mar hallottam rola. Myke Predko eleg ismert nev a PIC vilagaban ugyhogy biztos mukodnie kell ennek - nezd vegig a jelszinteket. Vcc = 5V kornyeken kell lennie iraskor, Vpp/MCLR -nek pedig 13V kornyeken illene lennie. Nezd vegig nem kotottel-e el valamit, ellenallasok erteke jo-e stb. Amugy en a printer portos egeto helyett PicKit2-t javasolnek, az USB-s es azzal nem szokott tul sok problema lenni. Nem is draga megvenni, utan epiteni pedig meg olcsobb.
Köszi a választ! Megvan a gond! Be kellett pipálni az adatbemenet fülnél az invertálást. Így már hiba nélkül programozta és ellenőrizte a beírt adatot!
Üdv!
Kellene nekem egy PIC, ami az alábbiakat tudja: -4 digitális kimenet -2 digitális bemenet -1 analóg bemenet -belső oszcillátor És fontos lenne, hogy ne legyen sok "felesleg", minél kisebb és olcsóbb mikrovezérlőt keresek. Tudnátok ajánlani valamit?
16F506 talán a legkisebb, ami bitosítja ezeket. Én ilyen méretben 16F684-eket használok. 16F616 is jó lehet, ahogy nézem.
- Ez - egy PIC kereső, kiválasztó program, amit direkt arra találtak ki, hogy kiválaszd a neked legmegfelelőbb példányt. Használd egészséggel, és ne bízz mások választásában, csak a magadéban! Persze ötleteket el lehet fogadni, de vakon nem érdemes, főleg ha magad is tudsz választani.
Dejó! Köszönöm, nem ismertem, de ennek még biztos, hogy hasznát fogom venni!
Szia Balazs,
Ha a kisebb alatt a fizikai meretet erted, akkor erdemes tanulmanyozni hogy az adott PIC milyen tokozasokban kaphato, ugyanis a labszam nem mindig tukrozi a meretbeli kulonbsegeket. Pl a 28 labu 18F2550 csak PDIP es SOIC-ban van, ezert a 40 labu 18F4550 fizikai meretben elonyosebb lehet mind a TQFP mind pedig a QFN csomagolasokban.
Üdv!
Ennyire azért nem lényeg a méret. Egy meglévő (sorozatgyártott) áramkört kellene PIC-esre alakítanom, mert jelenleg alkatrésztemető, és így árban és méretben is kb. a negyedére jönne ki.
Sziasztok, vettem egy pickit2 nevű kütyüt , de valószinű meghalódott. A power led világit rajta de semmi többet nem csinál. Milehet a baja?
Amikor bedugod, jön a hang az USB-s eszköz csatlakozásakor? Eszközkezelőben látszik az USB HID eszköz?
Szia, már működött a programozó a gépemen .
De most az eszközkezelőben sem mutat semmi áram felvételt , végig próbáltam mind a 4 usb-s portott.
A kérdésekre nem válaszoltál... Kábel jó? Másikkal próbáltad?
Nincs másik kábelom, a kérdésre már válaszoltam, " semmit nem csinál" csak világit a power led rajta.
Ha bedugáskor nyomod a gombját, akkor sem csinál semmit?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |