Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Árnyékolás (motor kábelek, vezérlő kábelek)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Joy hozzászólása Jún 17, 2023 /
 
Sziasztok!
Melyik szabvány foglalkozik az árnyékolások megfelelőségével? Motor kábelek, vezérlő kábelek esetében.
Köszönöm.
(#) Massawa hozzászólása Jún 17, 2023 /
 
Szerintem semelyik. Olyan szabvány van, ami azzal foglakozik, hogy mennyi zavar kerülhet ki az éterbe, de olyan nincs ami magával a kábellel foglalkozik. Azzal mindig a tervezönek kell megbirkoznia, ugy a belsö, de a külsö zavarok elháritásával is. Ezért van ma már pl 3 réteges árnyékolásu koax kábel stb.
(#) Johnycorp válasza Joy hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Szia.

Fordítva nézd a dolgot.
Milyen előírás vonatkozik például a frekvenciaváltók motorkábeleinek bekötésére, elvárt kábeltípusra, szűrükre, PE bekötésre, földhurokra? Ez benne van a műszaki leírásban (teljes dokumentáció).
Ebben lesz szó a vezérlés és analóg szabályozás kábeleiről is.
Ugyanez igaz más eszközök esetében is.

Az árnyékolás megfelelőség pedig elég tág fogalom. Mert milyen kábel, milyen általa szállított jel vagy információ?
Milyen külső környezet?

Pár gondolatébresztő.

1. AB frekvenciaváltó bekötés (20. és 70. oldalak körül):
Allen Bradley VFD wiring

2. Belden kábel:
Bővebben: Link

3. Belden motorkábel adatlap. Ott olvashatsz a megfelelőségekről. Ez alapján lehet keresni:
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Joy hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Ugy mint árnyékolás nem igen lesz definiálva sehol sem, sokkal inkább a csillapitás és az EMC ( zajszint) van definiálva. Azaz olyan árnyékolt kábelt kell használni a aminek megfelelö a csillapitása az adott frekvenciatartományban és a megengedett külsö zajszinthez. ( azaz mennyit sugárizhat ki a szerkezetet).
A másik meg a vezérlökábelekbe történö besugárzás, amit a gyártonak, tervezönek kell eldönteni mennyi külsözajt visel el a szerkezet, és ehhez keresni megfelelö csillapitásu kábelt.
(#) Joy hozzászólása Júl 1, 2023 /
 
A környezet, 3 fázisú aszinkron motorok, törpefeszültségű vezérlések gépen (melyen a motorok működnek). Pl. Villamos kapcsolási rajzban motor, hőérzékelő, stb. kábelek árnyékolása földelve nincsenek, mégis földelni kell. Amiért szabványt, előírásokat keresek, a munka elkészültével nyilatkozni kell (írásban), hogy a kapcsolási rajz szerint van bekötve.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2023
(#) Massawa válasza Joy hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Ezeket a földeléseket (árnyékolásokat) kizárolag a vezérlöegység földelésehez szabad kötni, ha azon van ilyen kimenet/ csatlakozo. Ha nincs akkor semmihez! Ha a rajzon nincsenek bekötve akkor neked sem ajánlatos. A kapcsolási rajzért annak az elkészitöje vállalja a felelöséget, neked nem igen van jogod azt felülbirálni. ( amugy ismerös a probléma, tavalyelött volt egy ilyen eset, a mai napig nincs tisztázva, mert amikor kiderült a gond, senki nem merte vállalni a döntésért a felelöséget, csak ment az okoskodás..)
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2023
(#) Joy hozzászólása Júl 2, 2023 /
 
Egyet értek veled, de az az utasítás, hogy mindkét végét földelni kell. Szóvá tettem többször, de a válasz annyi "így szoktuk". Ami miatt nekem leginkább problémás, az a nyilatkozat, amit ki kell töltenem.
(#) Massawa válasza Joy hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Nézd a ha rajzon egyáltalán nincs földelve, akkor elektromos hibát nem igen csinálsz, legfeljebb a müködést zavarhatja. Akkor meg amugy is be kell vonni a gyártot, de az már egy más történet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem