Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mekkora pufferkondenzátor kell?
Témaindító: Maverick91, idő: Júl 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok,
egy 2 x 20 W-os erősítőhöz (TDA1554Q-val) szeretnék tápegységet készíteni. A kérdésem az, hogy mekkora pufferkondenzátort használjak, és hogy hogyan csináljam meg a feszültség stabilizálását. Ha tudtok, légyszi küldjetek példakapcsolást. Trafó: Be: 230V/50Hz Ki: 12,5V x22,5 A Köszi: Maverick
Helló Maverick91!
A saját tapasztalataim szerint 2200uf-os kondi bőven elég lesz. További jó szerelgetést csáó!!!
Trafó váltójára a graetz (váltó) lábait, plusz minusz lábait a 2200uFos kondi plusz minusz lábaira kötöd, ezzel párhuzamosan egy 100nF MKT kondit, és kész is. A kondi lábai lesznek a tápegységed plusz és minusz illetve test pontjai.
Nincs egy kicsit túlméretrezve a trafó?
Helló Maverick91!
Ez a rajz tökéletes lesz neked! Na csáó!
ilyen volt itthon
eddig én is eljutottam igazából a stab. ic miatt kell a rajz, mert ehhez kell asszem valami teljesítmény tranzisztor, mert simán az ic csak 1 A-ig jó
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni, szereztem egy 220W-os toroidot, 18-36V jön ki belőle, de nem tudom mekkora pufferkondit rakjak bele.
Hali!
a legegyszerübben úgy tudod méretezni a puffer kondikat, hogy ha úgy számolsz, hogy 1W-os erősítőhöz 100µF szóval 10W-os erősítőhöz 1000uF, 20W->2000µF stb... amúgy ezzel a kérdéssel már foglalkozik több téma is elég ha beírod a fórumnál a keresőbe
Itt van egy stab. kapcsolás. A zéner helyére beteszel egy 12 voltosat és kész.
A végerősítők tápellátását nem szoktuk stabilizálni.
álltalánosságban 10W-ként 1000µF-os kondiértéket használunk, de ez sem szentírás. Ugyanis minél nagyobb, annál kevésbé rángatja nagy kivezérlésnél a tápot a végfok. Amit feltettek graec+puffer jó is neked, és amit hapro ajánlott 100nF kondi .
Max 18V feszültségről tud működni a TDA1554, úgyhogy nem kell oda semmiféle stab IC.
12,5V*1,4 (ami a gyakorlatban kicsit kevesebb)=17,5V lesz kb 17V egyen áramod, vagy talán egy lehelletnyivel még kevesebb. Semmilyen stabilizálás nem igényel a rendszer, hacsak nem akarod még lecsökkenteni a feszültséget ...a kisebb teljesítmény érdekében (ugye ennek nem nagyon van értelme). Szóval nyugodtan építsd meg az "eddig én is eljutottam "-ot és az jó lesz neked.
12 V egyen fesz kell
ilyet nem írtam
(110W/18V)X2 Ha álltalános erősítőnek kell ebből 2X60-70W-ot szedhetsz ki. Előbbiekből következően 2db 6800µF/35V (18VACX1,41=25,38V) a szabványértékkel pufferolhatod, graec után.
Nekem 12V-os trafóm van és nem akarom túlbonyolítani
Akko nesze.
Szerk. most látom , ha 12V.os a trafód szekundere, és még ezt stabilizálni akarod akkor jobb esetben is csak 9V stab-ot kaphatsz belőle. Ugyhogy "nem a .részvétel a fontos, hanem hogy vesztettél"
Igen de ha egyenirányítod és puffereled akkor 12*1,41=17volt lesz a kimeneten.
A potival mit szabályzol?
akkor mi is a vége?
A kimeneti feszt.
akkor egy 2200 µF kondi a Graetz után és jó is?
ezekben a tápdolgokban még nem vagyok jártas, mert mindig ott volt a jól bevált adapter
Nem bonyolult!
Figyelj! a trafó két kivezetésére raksz egy jó erős graetz-et (trafó ~ jai a graetz ~ és ~ lábára), a +ra egy 4700µF-os, vagy 6800µF-os, vagy akár 10.000µF-os min. 25voltos kondi pozitív lába (pénztárcától és kedvtől függ a kondi mérete), a -ra pedig a kondi negatív lába. a +ról és a -ről veheted le a kb.17voltos egyenfeszültséget, amit tökéletesen elvisel az IC! Sok sikert!
Ha nem válna be a javaslatunk, jól lealázhatsz bennünket itt a topikban!
Köszi mindenkinek a választ, a pontokat sajnos nem tudom elosztani.:S
Gondoltam, hogy ez lesz ! Modik! Tegyétek kérlek rendbe a pontokat! Én nem érdemeltem meg, mert csak ismételtem, inkább az első gyorsaknak osszátok el! Köszi!
sajnos nincs visszavonás gombom
KöbZoli! Én összeveszek veled szivesen Csak ismételtem magam!
Hello!
Ha ez segít akkor hajtsd meg egy régi AT-s számítógéptápról! Sokszor használtunk AT-s tápokat TDA2030-as vagy más 12V-os erősítő hajtására, stabil 12V, a 12V-os ág terhelhetősége pedig rajta van a tápegység oldalán. Egy ilyen tápot 300-400Ft áron már be lehet szerezni és lehet hogy még könnyebb is lesz mint a trafód! Egyébként 1A-re 1000µF mi így méreteztük a suliban, ez csak kb. ha több az mindig csak jó.
Pálinkás jóreggelt!! A hi fi gyárak Amperenként 1000Mikrofarádot szoktak méretezni,vagy egy kicsivel nagyobbat,de én azt mondom,hogy fölösleges.üdv. :felkialtas:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |