Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mekkora pufferkondenzátor kell?
Témaindító: Maverick91, idő: Júl 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok,
egy 2 x 20 W-os erősítőhöz (TDA1554Q-val) szeretnék tápegységet készíteni. A kérdésem az, hogy mekkora pufferkondenzátort használjak, és hogy hogyan csináljam meg a feszültség stabilizálását. Ha tudtok, légyszi küldjetek példakapcsolást. Trafó: Be: 230V/50Hz Ki: 12,5V x22,5 A Köszi: Maverick
Helló Maverick91!
A saját tapasztalataim szerint 2200uf-os kondi bőven elég lesz. További jó szerelgetést csáó!!!
Trafó váltójára a graetz (váltó) lábait, plusz minusz lábait a 2200uFos kondi plusz minusz lábaira kötöd, ezzel párhuzamosan egy 100nF MKT kondit, és kész is. A kondi lábai lesznek a tápegységed plusz és minusz illetve test pontjai.
![]()
Helló Maverick91!
Ez a rajz tökéletes lesz neked! Na csáó!
ilyen volt itthon
![]()
eddig én is eljutottam
![]()
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni, szereztem egy 220W-os toroidot, 18-36V jön ki belőle, de nem tudom mekkora pufferkondit rakjak bele.
Hali!
a legegyszerübben úgy tudod méretezni a puffer kondikat, hogy ha úgy számolsz, hogy 1W-os erősítőhöz 100µF ![]() ![]() ![]() ![]()
Itt van egy stab. kapcsolás. A zéner helyére beteszel egy 12 voltosat és kész.
A végerősítők tápellátását nem szoktuk stabilizálni.
álltalánosságban 10W-ként 1000µF-os kondiértéket használunk, de ez sem szentírás. Ugyanis minél nagyobb, annál kevésbé rángatja nagy kivezérlésnél a tápot a végfok. Amit feltettek graec+puffer jó is neked, és amit hapro ajánlott 100nF kondi .
Max 18V feszültségről tud működni a TDA1554, úgyhogy nem kell oda semmiféle stab IC.
12,5V*1,4 (ami a gyakorlatban kicsit kevesebb)=17,5V lesz kb 17V egyen áramod, vagy talán egy lehelletnyivel még kevesebb. Semmilyen stabilizálás nem igényel a rendszer, hacsak nem akarod még lecsökkenteni a feszültséget ![]()
12 V egyen fesz kell
![]()
ilyet nem írtam
![]()
(110W/18V)X2 Ha álltalános erősítőnek kell ebből 2X60-70W-ot szedhetsz ki. Előbbiekből következően 2db 6800µF/35V (18VACX1,41=25,38V) a szabványértékkel pufferolhatod, graec után.
Nekem 12V-os trafóm van és nem akarom túlbonyolítani
![]()
Akko nesze.
![]() Szerk. most látom , ha 12V.os a trafód szekundere, és még ezt stabilizálni akarod akkor jobb esetben is csak 9V stab-ot kaphatsz belőle. Ugyhogy "nem a .részvétel a fontos, hanem hogy vesztettél" ![]()
Igen de ha egyenirányítod és puffereled akkor 12*1,41=17volt lesz a kimeneten.
A potival mit szabályzol?
akkor mi is a vége?
A kimeneti feszt.
akkor egy 2200 µF kondi a Graetz után és jó is?
ezekben a tápdolgokban még nem vagyok jártas, mert mindig ott volt a jól bevált adapter ![]()
Nem bonyolult!
Figyelj! a trafó két kivezetésére raksz egy jó erős graetz-et (trafó ~ jai a graetz ~ és ~ lábára), a +ra egy 4700µF-os, vagy 6800µF-os, vagy akár 10.000µF-os min. 25voltos kondi pozitív lába (pénztárcától és kedvtől függ a kondi mérete), a -ra pedig a kondi negatív lába. a +ról és a -ről veheted le a kb.17voltos egyenfeszültséget, amit tökéletesen elvisel az IC! Sok sikert!
Ha nem válna be a javaslatunk, jól lealázhatsz bennünket itt a topikban!
![]() ![]()
Köszi mindenkinek a választ, a pontokat sajnos nem tudom elosztani.:S
Gondoltam, hogy ez lesz
![]()
sajnos nincs visszavonás gombom
![]()
KöbZoli! Én összeveszek veled szivesen
![]() ![]()
Hello!
Ha ez segít akkor hajtsd meg egy régi AT-s számítógéptápról! Sokszor használtunk AT-s tápokat TDA2030-as vagy más 12V-os erősítő hajtására, stabil 12V, a 12V-os ág terhelhetősége pedig rajta van a tápegység oldalán. Egy ilyen tápot 300-400Ft áron már be lehet szerezni és lehet hogy még könnyebb is lesz mint a trafód! ![]() ![]() Egyébként 1A-re 1000µF mi így méreteztük a suliban, ez csak kb. ha több az mindig csak jó.
Pálinkás jóreggelt!! A hi fi gyárak Amperenként 1000Mikrofarádot szoktak méretezni,vagy egy kicsivel nagyobbat,de én azt mondom,hogy fölösleges.üdv.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |