Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3877 / 3998
(#) antikzsolt válasza granpa hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Hát nem tudom ott mi lehetett. De ha időben be van fizetve azért nem fogják csak úgy kikapcsolni a villanyt. Ezért diktálom én a villany fogyasztást és fizetem be online. Ott látszik hogy mikor fizettem be a bankba is látszik mikor vonták le. Ott már nagyobb tartozás kellett hogy ki legyen kapcsolva.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Akkor nem tévedek abban, ha azt feltételezem, hogy méri a feszültséget, méri az áramot, és ezekből nem számolja, hanem külön méri a teljesítményt is (ennek módja is érdekes lehet)?
Mert ha ez igaz, és az adatok nagyjából hitelesek, akkor további sajátosságokra is lehet következtetni a vizsgált fogyasztóra nézve.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2023
(#) gg630504 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Látszólagos, hatásos és meddő teljesítmény
Nem vetted figyelembe, hogy a terhelés nem csak valós, hanem komplex is lehet.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Lehet, hogy méri a fázisszöget, és azzal korrigálva számolja a szorzatot.
(#) granpa válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Nem volt! Csak a jobb kéz nem tudta, mit csinál a bal kéz. Évekkel később valóban volt tartozása (E-on hibából!), de visszautalták a befizetett számlát, hogy túlfizetése van! Ezekről ennyit.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Nem csak komplex a terhelés, hanem fázisban eltolt harmonikusokkal is terhelt.
Nem ismerem a mérőkéd mérési módszereit, de egy kapcsitáp vizsgálatához szkóp is kellene.
Próbáld ki ohmos fogyasztóval vasaló, fűtőtest.
(#) Fidel válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Azt miről fogom felismerni?

Méregettem a panelen és volt feszültség több helyen is a panelen, de a led feliratú pontokon semmi.
(#) BZoli94 hozzászólása Aug 16, 2023 /

Sziasztok!
Az ULN2003-as IC max feszültsége 50V. Én az IC-vel kis teljesítményű izzókat szeretnék meghajtani.
Ha tartósan használnám 48V-os izzók hajtására (2w), az gond lenne? A teljesítmény szempontjából tudom, hogy nem okoz gondot, de a 48V/50V különbség érdekelne, hogy elég-e, vagy kell-e rá többet hagyni. (Így pl. 36V-os izzókkal is lehetne menni, amit amúgy nem annyira preferálok)
Köszönöm előre is!
(#) mek-elek válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 16, 2023 / 1

Ugyan nem értek hozzá, de szerintem a melegedéssel folyamatos üzemben számolnod kell majd. Azaz valamivel hűteni kellene majd.
(#) Bakman válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 16, 2023 / 1

Az 50 V 25 °C-os szabad levegőn értendő, a 48 V eléggé határeset. Ha csak egy kicsit téveszt a tápegység vagy melegebb van, tönkremehet az IC. Gondolom az 50 V-os katalógusadatban van némi tartalék is de jobb a békesség.

SMD, nagyobb feszültségű tranzisztorok nem jöhetnek szóba? Azok sem foglalnak nagy területet, már ha ez a cél.
(#) BZoli94 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

100 db (BA9S) izzót kell vezérelnem, és a kivitelezést minél egyszerűbben szeretném megoldani, mert várhatóan több ilyen panelt is kell majd csinálnom... (10-20db) Szóval IC-vel szeretném megoldani, mert nagyban egyszerűsíti a panelt. 36v-os izzóval is jó vagyok elvileg, csak ez drágább, kevesebb helyen találok.

A kis áramerősség egyébként azért is fontos, mert így UTP kábeleken keresztül (RJ45 csatikkal) meg tudom hajtani a lámpákat. 36V-os, 2W-os izzó esetén ez 55mA, ami elvileg nem okoz gondot az RJ45 csatiknak és UTP kábelnek. Ugyanakkor sok időt megspórolok azon, hogy a kábelek/ csatik szerelve vannak.
(#) bbalazs_ válasza Fidel hozzászólására (») Aug 16, 2023 /

Kis lapos, F1, F2 stb felirattal a nyákon.
De sajnos, akkor inkább más baja lesz.
Esetleg az enable és a pwm vonalakat ellenőrizd. Leginkább EN és PWM néven látod őket az aranyozott ellenőrző pontok mellett. A pwm néha DIM névre is hallgat.
Az első engedélyezi, a második szabályozza a fényerőt.
(#) Suba53 válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 18, 2023 /

Mennyire stabil az a 48V? Ki-be kapcsolási tranziensek esetleg gondot okozhatnak.
A disszipáció nem lesz gond, mert az Uce szaturáció max 1,1V/100mA vagyis a hét fokozat együtt maximum fél wattot termel 55mA terhelésnél, amit bőven tud az IC.
( De! Mivel egy izzónak az ellenállása hidegen alacsonyabb, ha sűrűn kapcsolgatod ki-be az izzókat, akkor az átlag sokkal magasabb is lehet, akár tönkre is teheti az eszközt. )
Az 50V határfeszültségnél valószínűleg többet tudnak az eszközök, de erre nincs garancia.
Vagyis ha 100%-ig biztos lehetsz benne, hogy a 48V-os tápból nem jöhet ki több, akkor talán nem lesz gond.
De az ilyen maximálisan a határra méretezett dolgoknál gyakoribb a meghibásodás.
Egy próbapéldányt azért én építenék a helyedben a végleges táppal, és nyúznám rendesen.
Táp ki-be kapcsolgatása, hőmérséklet ellenőrzése, ha rajta tudod tartani az ujjadat tartósan, akkor biztosan jó, ha éget, akkor meggondolandó, hogy nem mind a 7 fokozatot használod.
(#) BZoli94 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 18, 2023 /

Köszönöm szépen a segítséget! 48v helyett 36v-os izzókkal fogom megoldani, így nem kell izgulnom a melegedés miatt. 36v/2w kapcsolgatása nem hiszem, hogy gondot fog okozni az IC-nek. Egyébként várhatóan ritkán lesznek az izzók, ki/ be kapcsolva. Többnyire folyamatos üzem várható. (Az izzók andon lámpákban lesznek egy raktárban, ahol viszonylag ritkán lesznek cserélgetve a színek)
(#) Zoltán3 hozzászólása Aug 19, 2023 /

Sziasztok,
Hogyan lehetne egy 12V(DC)-al működő eszközt megvédeni a 230V(AC) tápfeszültségtől?
Eléggé gyakori hogy egy mikrokontrollerrel működő világításvezérlőre 12 volt helyett 230v-ot kötnek a felhasználók, erre keresek megoldást.
(#) Bakman válasza Zoltán3 hozzászólására (») Aug 19, 2023 / 1

Egy nagy matricát a bekötési pontokra, ami figyelmezteti a felhasználót. Vagy 230 / 12 V-os tápegységet a rendszerbe.
(#) SzilCsong hozzászólása Aug 19, 2023 /

Sziasztok

Van egy áramkör, aminek a tápegységébe található,egy trafó és két graetz egyenirányító, ami sorba van kötve.
A hiba az volt, hogy piszkosul melegedett mindkét graetz, pedig nem volt zárlatba és az utána következő részbe se volt zárlat, trafót kiiktatva, mindkét graetz tökéletesen működik.
A trafó, ami egyébként jól működik, ha kiszerelt állapotba vizsgálom.
Azt vettem észre, hogy a mellékelt képen zölddel jelölt szekunder kimeneten 2 ohmot mérek.
Nos ennek így nem látom értelmét, ha itt sorbakötöm akkor a graetz után, szerintem az úgy nem lesz oké.
Lehetséges, hogy az ott a trafóba zárlat?
A második képen a kimeneteket magyarázza, abból is nekem az jön le, hogy a két szekunder tekercsnek izolálva kellene lennie.
Sajna nincs másik ilyen trafóm, hogy le tudjam ellenőrizni.
Nektek mi a véleményetek?
(#) lelkes amatőr válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 19, 2023 /

Igen, a két szekundernek egymástól szigeteltnek kell lennie.
(#) SzilCsong válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 19, 2023 /

Köszi a megerősítést, kicsit kísérletezgettem és a zölddel jelölt pontokra labortápról megküldtem, felmentem 5A-ig és egyszer csak a zárlat elillant.

Nos, eleve nem láttam még szekunder zárlatot ilyen trafóba, nem, hogy ilyen jellegűt.
De mi történhetett benne, amitől zárlatos lett, ott és mi szűnt meg?
A szekunderek jók, most elkezdtem járatni 5W-os égővel és figyelem 1-2 nap múlva mi lesz.
Az a gáz, hogy ilyen trafót, nem kapok sehol, eleve 400V-os
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 19, 2023 /

Rendelhető: Bővebben: Link.
(#) SzilCsong válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2023 /

Köszi és hol látom az adatlapját?
(#) Epu2 válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 19, 2023 /

A SPECIFIKÁCIÓ-nál. több nem kell.
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Aug 19, 2023 /

Jó kérdés, a gyártó oldalán sem találtam.
(#) Tomi20 hozzászólása Aug 19, 2023 /

Sziasztok

Van egy Golf 3-asom, aminek az ajtó átvezető csatlakozója nem túl jó kontaktussal csatlakozik, működik minden, csak az ajtó hangszórónál mértem ellenállást, és a két kábelen 0,3 ohmot mértem, ami nem tűnhet soknak, csak 2ohmos hangszórók vannak az ajtóban, hozzámérve a kábeleket a rádióig, ott is van csatlakozás, és 1 ohmot mérek. Ez nem túl jó, a teljesítmény fele elesik a kábeleken, csatlakozókon. Vettem 2,5mm2 vezetéket, a cseréjét megoldom mindenhol az autóban, azonban a csatlakozókkal nem tudom mi legyen, hogy tudnám megoldani, hogy minél jobb kontaktus legyen. Csatolt képen van maga az anya csatlakozó, gondolom ónozott réz lehet, gondoltam, hogy finom csiszolópapírral megcsiszolom az érintkező felületeket, meg az ellen részt is, mivel tudnám levédeni utána a korróziótól? Van itthon bontott kötegem, meg is duplázhatom a csatlakozók számát, van még hely a tömbcsatlakozóban is.
(#) Jonni válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 20, 2023 /

Idézet:
„hogy tudnám megoldani, hogy minél jobb kontaktus legyen.”

A forrasztásnál jobb kontaktus nem sok van (esetleg a pontheggesztés is bivaj erős) persze ez nem bontható

Idézet:
„Csatolt képen van maga az anya csatlakozó, gondolom ónozott réz lehet, gondoltam, hogy finom csiszolópapírral megcsiszolom az érintkező felületeket, meg az ellen részt is, mivel tudnám levédeni utána a korróziótól?”

Ne csiszold mert az ón pont azért van rajta hogy a réz ne korrodáljon, azt arra találták ki.

Ha eleve korrodáltak az érintkezők jobb ötlet inkább pineket cserélni.
(#) SzilCsong válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 20, 2023 /

Az lesz az, a TEZ16 méretei megfelelőek, de ha nem is lenne megfelelő, akkor is muszály, hogy megvegyem, mert a kísérletezgetésem nem vált be, hogy legalább le tudjam próbálni, hogy jó-e a az áramkör.
Azért nem dobom ki a trafót, mert 400/24V-ra még jó
(#) devergo74 hozzászólása Aug 20, 2023 /

Sziasztok!
Lehet hogy nem jó helyre írok, van egy Technics RS-AZ6 magnódeck, azt szeretném vele kapcsolatba kérdezni, a magnófejet mivel lehet, szoktátok tisztítani?
(#) Régi motoros válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 20, 2023 /

Alkoholos fültisztító, csak arra kell vigyázni, hogy ne maradjon benne a fülpiszkálóról apró szálak.
Éppen ezért én csak kereszt irányban szoktam megtörölni, hogy ne akadjon a szál a fejre ponthegesztett kis szalagvezető pöcökbe. Abba szeret beakadni és szöszmötölni.
(#) devergo74 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 20, 2023 /

Köszönöm az infót
(#) erdgab hozzászólása Aug 23, 2023 /

Tiszteletem Uraim!
Volna egy láma kérdésem,ne kövezzetek meg.
Milyen típusú,anyagú bipoláris kondenzátoroknak a legkisebb a hőfokfüggése,melyikek másznak el a legkevésbé 20-30 fok eltérésre? Gondolok itt a csillám,film stiroflex,stb,nem smd kivitelűekre. Tudom,katalógus megmondja,de azt sem tudom mit nézzek.
Köszönöm!
Következő: »»   3877 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem