Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Témaindító: Thomas10100, idő: Aug 13, 2006
Témakörök:
Köszönöm az útbaigazítást, akkor lehet maradok a Genesisnél, ha ez kibírt 5 évet akkor jó lesz ismét.
A FIAMM és Ritar márkákkal amúgy mi helyzet?
Ha jól emlékszem, akkor középkategória alatti minőséget képviselnek.
Nekem Diamec-cel jó tapasztalataim voltak. Igaz, úgy 20 éve.
Mit értesz jó tapasztalat alatt?
Mennyi idő után kellett cserélni őket?
Az tényleg nem rossz. És megtörtént rendesen minden hónapban az akkuk kalibrálása?
Még soha nem hallottam ilyenről.
Volt a rendszeres karbantartás szerződés szerint. Akkor leellenőriztük, meddig bírja. Ha gond volt már korábban, cseréltük.
Egyébként hogy lehet maximalizálni az akkuk élettartamát?
Időnként kisütéssel? Én a Genesis akkuknál kb. évente vagy ha eszembe volt félévente kisütöttem ameddig a tápegység engedte, utána egyből újra töltés. Volt haszna vagy nem érdemes? Nekem alapból azért kell szünetmentes, mert viszonylag gyakran megy el az áram néhány másodpercre. Hosszabb idő is max 1 perc így nem sokat vannak igénybe véve.
Ezen meglepődtem, mert az UPS az akkukat mindig 100% közelében igyekszik tartani, hosszú távon viszont emiatt beindulhat a szulfátosodás. Hogy ezt lekövessük, az APC ajánlása szerint az adott UPS, W-os teljesítményének megfelelő, 30%-os terheléssel, havonta egyszer érdemes lemeríteni az akkukat addig, amíg magától ki nem kapcsol a UPS. Ekkor frissíti az alsó kikapcsolási küszöbfeszültség értéket és ezután számolja jól a visszamaradó akku %-os kijelzését, meg nem történik meg az, hogy váratlanul lekapcsol amikor látszólag még 20% van az akkuban.
Lemaradt: a szulfátosodást ez ugyan nem szünteti meg (azt egy speciális töltőalgoritmus tudja), viszont segít megelőzni a gépek indokolatlan kikapcsolását.
Szerintem azok az UPS-ek még nem voltak ennyire intelligensek. A százalékos értéket legfeljebb 4-5 LED jelezte.
Kérdés mit nevezünk 100%-nak. Nézz meg egy akkut mihez, milyen töltési vég fesz van ráírva... Az ups-ek 13.8V környékén tartják az akksit, nem 14,4 V-on.
https://www.hestore.hu/images/comp/full/MDY0MzU.jpg nagyítsd meg a képet...
Igen, a felső érték a 100%-hoz az adott UPS töltési végfeszültsége.
De, elég intelligens UPS-ek azok: volt nekem is a nagyobb testvére, a SU700INET.
Ja az előlapon 5 led van, de tudja az százalékra pontosan, hogy mi a helyzet, igzából elég sok adatot tudnak közölni soros porton (meg USB-n az újabbak), erre van a power chute.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2023
Szia!
A 13,8 V a pezsgéshatár. Zárt ólom akkut nem töltünk többel, mert károsodik. A 12V-os ólomakku nyugalmi feszültsége 12,8 V. Az áthidalást 11 V-nál állítjuk le, mert az alatt szintén károsodik az akku. Alapszabályok. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2023
Ezt nem tudom miért nekem írtad? Én csak azt írtam, ami az akkura van írva...
Mert a töltőfeszről írtál, én meg leírtam az okát.
Olyannal találkoztam is. Nézegettük a Power shute által adott grafikonokat, de annyira nem érdekelt, mert nem volt rá szükségünk.
Sziasztok!
Vásároltam egy APC Back-UPS ES400 szünetmentest, akku csere után egy hét elteltével elkezdett akku cserére panaszkodni. Kivettem az Akkut, rámértem alig 7V a feszültsége szóval ez lemerült. Akku nélkül a szünetmentes akku csatlakozóin nincs 5V így ez biztosan nem tölt. Nem látok így elsőre semmilyen égés nyomot vagy püffedt kondit belül. Ismert valami típushiba ezeknél a cuccoknál? Minden választ köszönök!
Az adott szériában a mi szervizünk az akksi cserekor automatikusan cseréli a pici elkókat a szabályozó körben ha még nem voltak cserélve. Nem állítom, hogy a te problémádat is ez okozza, de nem kizárt.
Akkucsere után a töltőfeszt ellenőrizni illik, együtt az áthidalási idő végevel, aminek 11V-nál le kell állnia. Ha az akku mélykisülésbe megy át akkor károsodik. A 7 V az pedig igencsak 10,5 V alatt van, tehát károsodott, hogy mennyire azt ne kérdezd.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2023
Rendben köszönöm átnézem majd… az akkumulátort feltöltöttem úgy néz ki nagy baja nem lett de azért dühítő. Köszönöm a tanácsokat!
Mind a kettő hiba a kapacitás vesztése, csak üzem közben jelenik meg.
Garanciális az akku max visszaviszem...
Igy most nem tudom okkal visszavinni... Tökéletesen fel lett töltve és tartja is a feszültséget...
Hamar elfogy a delej. Viszont addig mérd meg, állítsd be a töltőfeszt,(13,8V) tégy rá egy 100as égót, mérd a rajta elfogyó áramot, és figyeld közben az akku feszt. Mi 110V-nál állítottuk le az áthdalást, mivel 10.5V alatt az akku mélykisütött állapotba kerül. A kapacitáa az idő ls az áram szorzata. Ha bekérik a gépet akkor rendben lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |