Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Témaindító: Thomas10100, idő: Aug 13, 2006
Témakörök:
Köszönöm az útbaigazítást, akkor lehet maradok a Genesisnél, ha ez kibírt 5 évet akkor jó lesz ismét.
A FIAMM és Ritar márkákkal amúgy mi helyzet?
Ha jól emlékszem, akkor középkategória alatti minőséget képviselnek.
Nekem Diamec-cel jó tapasztalataim voltak. Igaz, úgy 20 éve.
![]()
Mit értesz jó tapasztalat alatt?
Mennyi idő után kellett cserélni őket?
Az tényleg nem rossz. És megtörtént rendesen minden hónapban az akkuk kalibrálása?
Még soha nem hallottam ilyenről.
![]() Volt a rendszeres karbantartás szerződés szerint. Akkor leellenőriztük, meddig bírja. Ha gond volt már korábban, cseréltük.
Egyébként hogy lehet maximalizálni az akkuk élettartamát?
Időnként kisütéssel? Én a Genesis akkuknál kb. évente vagy ha eszembe volt félévente kisütöttem ameddig a tápegység engedte, utána egyből újra töltés. Volt haszna vagy nem érdemes? Nekem alapból azért kell szünetmentes, mert viszonylag gyakran megy el az áram néhány másodpercre. Hosszabb idő is max 1 perc így nem sokat vannak igénybe véve.
Ezen meglepődtem, mert az UPS az akkukat mindig 100% közelében igyekszik tartani, hosszú távon viszont emiatt beindulhat a szulfátosodás. Hogy ezt lekövessük, az APC ajánlása szerint az adott UPS, W-os teljesítményének megfelelő, 30%-os terheléssel, havonta egyszer érdemes lemeríteni az akkukat addig, amíg magától ki nem kapcsol a UPS. Ekkor frissíti az alsó kikapcsolási küszöbfeszültség értéket és ezután számolja jól a visszamaradó akku %-os kijelzését, meg nem történik meg az, hogy váratlanul lekapcsol amikor látszólag még 20% van az akkuban.
Lemaradt: a szulfátosodást ez ugyan nem szünteti meg (azt egy speciális töltőalgoritmus tudja), viszont segít megelőzni a gépek indokolatlan kikapcsolását.
Szerintem azok az UPS-ek még nem voltak ennyire intelligensek.
![]()
Kérdés mit nevezünk 100%-nak. Nézz meg egy akkut mihez, milyen töltési vég fesz van ráírva... Az ups-ek 13.8V környékén tartják az akksit, nem 14,4 V-on.
https://www.hestore.hu/images/comp/full/MDY0MzU.jpg nagyítsd meg a képet...
Igen, a felső érték a 100%-hoz az adott UPS töltési végfeszültsége.
De, elég intelligens UPS-ek azok: volt nekem is a nagyobb testvére, a SU700INET.
Ja az előlapon 5 led van, de tudja az százalékra pontosan, hogy mi a helyzet, igzából elég sok adatot tudnak közölni soros porton (meg USB-n az újabbak), erre van a power chute.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2023
Szia!
A 13,8 V a pezsgéshatár. Zárt ólom akkut nem töltünk többel, mert károsodik. A 12V-os ólomakku nyugalmi feszültsége 12,8 V. Az áthidalást 11 V-nál állítjuk le, mert az alatt szintén károsodik az akku. Alapszabályok. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2023
Ezt nem tudom miért nekem írtad? Én csak azt írtam, ami az akkura van írva...
Mert a töltőfeszről írtál, én meg leírtam az okát.
Olyannal találkoztam is. Nézegettük a Power shute által adott grafikonokat, de annyira nem érdekelt, mert nem volt rá szükségünk.
![]()
Sziasztok!
Vásároltam egy APC Back-UPS ES400 szünetmentest, akku csere után egy hét elteltével elkezdett akku cserére panaszkodni. Kivettem az Akkut, rámértem alig 7V a feszültsége szóval ez lemerült. Akku nélkül a szünetmentes akku csatlakozóin nincs 5V így ez biztosan nem tölt. Nem látok így elsőre semmilyen égés nyomot vagy püffedt kondit belül. Ismert valami típushiba ezeknél a cuccoknál? Minden választ köszönök!
Az adott szériában a mi szervizünk az akksi cserekor automatikusan cseréli a pici elkókat a szabályozó körben ha még nem voltak cserélve. Nem állítom, hogy a te problémádat is ez okozza, de nem kizárt.
Akkucsere után a töltőfeszt ellenőrizni illik, együtt az áthidalási idő végevel, aminek 11V-nál le kell állnia. Ha az akku mélykisülésbe megy át akkor károsodik. A 7 V az pedig igencsak 10,5 V alatt van, tehát károsodott, hogy mennyire azt ne kérdezd.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2023
Rendben köszönöm átnézem majd… az akkumulátort feltöltöttem úgy néz ki nagy baja nem lett de azért dühítő. Köszönöm a tanácsokat!
Mind a kettő hiba a kapacitás vesztése, csak üzem közben jelenik meg.
Garanciális az akku max visszaviszem...
Igy most nem tudom okkal visszavinni... Tökéletesen fel lett töltve és tartja is a feszültséget...
Hamar elfogy a delej. Viszont addig mérd meg, állítsd be a töltőfeszt,(13,8V) tégy rá egy 100as égót, mérd a rajta elfogyó áramot, és figyeld közben az akku feszt. Mi 110V-nál állítottuk le az áthdalást, mivel 10.5V alatt az akku mélykisütött állapotba kerül. A kapacitáa az idő ls az áram szorzata. Ha bekérik a gépet akkor rendben lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |