Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   551 / 575
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 1
 
Szia! Ennek a kazánnak nincs nyomáskapcsolója, ezért az NTC-k értékeiből "következtet" a víz nem megfelelő áramlására. A szivattyúnak is van szűrője de az nem fogja kiszűrni a vasiszapot úgy mint az iszapleválasztók többsége sem képes rá. Ebből kifolyólag a HMV hőcserélő lemezei közé berakodik és lelassul az áramlás aminek az említett hiba lessz az eredménye. A légtelenítésre és a tágulási tartály nyomására (az abban lévő előnyomás pótlására) is oda kell figyelni.
(#) gyunix válasza bundibacsi hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Szétszedtem, kitisztítottam. Valóban volt benne mocsok, de sajnos a helyzet változatlan. Megnyitom a meleg víz csapot a kazánon világít az 50 fokon led a 40 fokos pedig villog. Ez kb. 1-1,5 percig majd kigyulladnak az 40-80 fokosig a ledek világítanak néhány másodpercig majd kigyullad a 90 fokos led is és az összes led világít. Ez néhány másodpercig majd leáll a kazán és a ledek kialszanak. Ezután kezdődik minden elölről. Néha még olyat is csinál, hogy a 90 fokos led világít és a vízcsepp led. Ilyenkor resetet szoktam nyomni, majd újra kezdődik minden előlről.
(#) gyunix válasza VIM hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Szia! Most néztem meg a külső tágulási tartályt és valóban nem volt benne nyomás. Nemsokára megcsinálom és kíváncsi vagyok, hogy ez volt e a baj.
(#) gyunix válasza VIM hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Szia! A tágulási tartály nyomása most már jó, de sajnos még mindig ugyanaz a hiba.
(#) patexati válasza gyunix hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 1
 
Lehet NTC hiba is..Néha jó néha nem..
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Jún 19, 2023 /
 
A tágulási tartály nyomását nem mindig sikerül hibátlanul pótolni, ettől függetlenül lelked rajta, hogy szerinted jó. Ezen az oldalon találsz egy kis útbaigazítást a hibakódokkal kapcsolatban, mert amit leírsz az nem stimmel az ott leírtakkal. Az NTC-k értékei általában 10kΩ-ról indulnak lefelé. Ha klipszes felfogatásúak akkor fel lehet őket cserélni és úgy megpróbálni, hogyan viselkedik a kazán de előbb meg kell őket mérni.
(#) gyunix válasza VIM hozzászólására (») Jún 20, 2023 /
 
Szia! Van elektromos pumpám a tágulási tartályhoz nyomásmérővel. Az NTC-ket megmértem már és a másik kazán NTC-re ki is cseréltem, de ugyanaz. A hibakódokon is túl vagyok már. Megvan a táblázat és pont az a bajom, hogy nem stimmel és ilyen jellegű hibát nem írnak. Amikor kicseréltem a két kazán vezérlőpaneljét akkor is egy olyan hiba jött elő amit nem írt senki és semmi. Világított az összes led a kazánon. Végül az előlap panelt is át kellett cserélni az adott vezérlőpanelhez. Ezért gondolok olyan érzékelőre vagy alkatrészre ami nem kompatibilis a vezérlőpanellal.
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Jún 22, 2023 /
 
Még az jutott eszembe, hogy a kijelző panelja is különbözhet ill. nem kompatibilis egymással a kettő. Kódkulcs nincs véletlenül a panelhoz? Az egy ellenállás "szokott" lenni ami az adott vezérlőhöz van megadva. A másik dolog, hogy a fűtés az hogyan indul ha azzal nincs probléma? Lasan gyújt és folyamatosan emeli a lángot a vezérlő vagy teljes terheléssel indul és nem modulál? Ezek fontosak volnának a működés szempontjából. A HMV készítés az teljes terheléssel indul és az NTC-je érzékeli, hogy mikor kell lemodulálnia a lángot. A fűtés az lassú gyújtás és alacsony teljesítményen kell, hogy induljon.
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Jún 23, 2023 /
 
Talán ilyen panel van benne és kell hozzá az eeprom kódkulcs is. Ha még mindig csak a HMV résszel van probléma akkor vagy ezen a kis körön van keringési elégtelenség vagy nem vált üzemmódot a készülék. (furcsa, hogy mindkét panellel ugyanaz a probléma fennáll, tehát keringési hiba lehet a kis körön) Ez utóbbit a relék közül végzi valamelyik. Ezt a részét már nem ismerem, hogy a ventilátoré vagy külön relé végzi ezt de találni a neten olyan embert aki ilyenek javításával foglalkozik garanciával.
(#) benzinkutas hozzászólása Jún 27, 2023 /
 
Üdvözlök mindenkit. Van egy kis problémám egy Westen star condens gázkazánnal. A készüléket 2020-ban építették be eddig tökéletesen fűtötte a lakást. A villany bojler meghibásodása okából át szerettem volna állni a használati meleg víz funkcióra mert ez is ki lett építve. Azt a jelenséget csinálja mikor megnyitom a meleg víz csapot hogy a hőmérséklet felmegy akár 99C°-ig már forr benne a víz utána meg áll a fűtés és lemegy kb 60C°-ig és ez ismétlődik. A kifolyó meleg víz hőmérséklete is így változik.
Volt hogy túlfutott és hibára letiltott. A használati meleg víz 60C° van állítva (gyári beállítás). Próbáltam a használati meleg víz teljesítményét átparaméterezni 50% de nem segített. Ha vegyes üzemre állítottam meleg víz+fűtés ez sem segített. Mi lehet a probléma?
(#) VIM válasza benzinkutas hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Szia! Talán NTC hiba lehet. Meg kell mérni az értékét, hogy megfelelő-e.
(#) toro válasza benzinkutas hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
A váltószelep beragadt.
(#) csocsoszan hozzászólása Aug 18, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy Beretta Idra 20I kombicirkó néha nem hagyja abba a szikráztatást akkor, amikor HMV készül. Közben működik normálisan, csak folyton szikráztat. Aztán pár perc után már nem szikráztat, mintha bemelegedne. Másrészt "normál esetben is" csak a jobb oldali szikráztat.
Másik hiba, hogy nem igazán modulál a láng. Régen még emlékeim szerint fűtésnél két lángméret volt. Most csak a maximálison megy. (A tisztítását kicsit elhanyagoltam... )
Mi lehet a gond?
Köszönök minden segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2023
(#) Morti0911 hozzászólása Szept 3, 2023 /
 
Sziaztok! Segítséget kérek. Adott egy Bosch Gaz 4000 W ZWA 24-2 K23 kombi gázkazán. Jelenleg kombi kazánként üzemel, azaz fűt és meleg vizet is termel. Amikor beszereltük ezt a kazánt meghagytam a korábbi villanybojlert is, nem szereltük le. Jelenleg az üzemen kívül van. Gondoltam jó lesz tartaléknak ha valami probléma lenne. Most szeretnék visszaállni villanybojleres melegvízre. Azt szeretném ha a gázkazán csak fűtene. Hogyan lehet leállítani a melegvíz funkciót a kazánban? Laikusként gondoltam elzárom a bemenő vízcsapot és nem fog bekapcsolni majd ha melegvízet akarok engedni. Sajnos ez nem működik mert így egyáltalán nincs víz. Gondolom úgy lett bekötve, hogy ezen keresztül jön a melegvíz akkor ha a villanybojler melegíti a vizet. (de ez csak tipp). Szóval valahogy ki kellene kapcsolni ezt a funkciót hogy ne kapcsoljon be ha melegvíz csapot megnyitom. Köszönöm ha tudtok segíteni.
(#) JZoli válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 3, 2023 / 1
 
Ha nem akarod, hogy begyújtson, akkorvagy át kell alakítani a csövezést, ami a kazánra menő hidegvíz- és melegvíz cső átkötéséve, lehet legegyszerübben megoldani, (persze ha a melegvíz a mostani esetben átmegy a bojleren), vagy csak a gázkazán melegvíz hőmérsékletét leveszed annyira amennyire engedi.
(#) VIM válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Szia!
Idézet:
„gondoltam elzárom a bemenő vízcsapot”
Ez helyileg is a kazán szervízcsapja volna ami a kazán alatti csap, jobbról a második? Ha igen akkor elég érdekesen van bekötve a két készülék. A 18. ábra 10-es csap. (24. oldalon)
(#) 444Tibi válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 3, 2023 / 1
 
Én keresnék a víz ágon bármilyen érzékelőt, áramlásérzékelőt, reed relés átfolyásmérőt, mechanikus rudat ami mikrokapcsolót nyom vízvételnél, nyomáskapcsolót, bármit ami a használati vízkörrel kapcsolatba van. Ezeken keresztül tudja mikor nyitod ki a csapot.
És szépen lehúznám róla a csatlakozót.
Ha nem áll ki hibára és víz vételezésekor nem gyújt be az égő akkor nyertél.

Nem ismerem a konkrét készüléket, a leírtakon kívül létezhet még más módon is érzékelés.
Hacsak nem még őrlángos és mechanikusan nyitja differenciál membránnal a gázszelepet.
(#) Morti0911 válasza VIM hozzászólására (») Szept 7, 2023 /
 
Szia! Nem a szervízcsap, hanem a használati melegvíz bejövő csapja.
(#) VIM válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 7, 2023 / 1
 
Hát akkor azt a csapot zárd el amit a kazán alatt jobbról a második szervízcsap volna.
(#) Morti0911 válasza VIM hozzászólására (») Szept 7, 2023 /
 
megnézem, köszönöm
(#) Morti0911 válasza VIM hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Szia! Igen, a jobbról a második a használati melegvíz csapja, itt jön be a kazánba a hidegvíz. Ezt írtam az eredeti posztban, hogy én naív azt gondoltam, hogy ezt szépen elzárom és akkor nem fog a kazán bekapcsolni ha megnyitom a melegvíz csapot a konyhában vagy a fürdőben és a villanybojler melegvízét tudom majd használni, mint régen amikor még nem ez a kombi kazánom volt és a villanybojlerrel csináltuk a melegvizet. Sajna ez az ami nem jött össze, mert ha ezt zárom el egyáltalán semmi nem folyik a csapból. Mivel a falon kívül vannak a csövek, végig mentem, hogy van-e még valami egyéb csap vagy bármi ami miatt így nincs víz, de semmit nem találtam. Elvileg szabad az út a bojlertől a konyhai és a fürdőszobai csapokig. Azt találtam ki, hogy kikapcsolom a kazánomat (a csap nyitva) és így próbáltam megnyitni a melegvizet a konyhában. Gondoltam így nyílván nem tud elindulni a kazán ha megengedem a meleg vízet. Viszont így meg hidegvíz! jön a csapból. Nem is értem, hogy lehet ez. Elkezdtem a villanybojler után tapogatni a kijövő melegvizes csövet és kb. 1-1,5 méterig forró a cső, utána hideg. Na ez végleg földhöz vágott... Szóval elindul a bojlerből a melegvíz. De 1 méter után megáll nem jön tovább. Ez meg mi? Nézegettem a csöveket de nem látok semmi akadályt, hogy miért nem jut el a kézmosóig a melegvíz. Semmit sem értek már...
(#) Udvari Zsombor válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Ebből én azt látom, hogy a bojler és a csapok között ott van sorosan(!) a kazán, tehát ha nem megy a kazán, akkor lehet, hogy nincs akkora nyomás, hogy a víz a csapoknál is meleg legyen, ne csak a bojlernél. Vagy az is lehet, hogy a kazánnál van még valami, ahonnan inkább a hideg felől jön a bojler helyett a víz?
(#) Elektro.on válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Sorba van a kazánod HMV -je a bojlerrel?
Üdvözlöm a víz szerelődet!
(#) VIM válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Szia! Jó volna ha tudnál mutatni képeket erről a kérdéses részről, mert így nem lehet kideríteni, hogy hol lehet a hiba. A bojlerről eddig is működött rendesen? A kazán jól van bekötve a vízhálózatba? Ha a kazán felszerelése óta nem működik megfelelően akkor feltételezhetően az van elkötve ill. nem párhuzamosan lett rákötve a vízhálózatra. A kazán betáplálása a tízes csapon keresztül történik de ez a csap nem lehet a főelzárója a vízhálózatnak.
(#) Morti0911 válasza VIM hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Szia! Mióta a kombi kazán üzemel (2016) a villanybojler ki van kapcsolva, a villanyórában is le lett kapcsolva. Szóval azóta üzemen kívül van. Kombi kazán előtt egy sima kazánom volt amivel csak fűtöttem, és a meleg vízet a bojler csinálta. Minden működött. Most akarok vissza állni a gázról a villanyra és most szembesültem vele, hogy valami nem oké. Este majd lefotózom a kazánt. Csináltam egy erősen vázlatos rajzot. Csatolom ide. A csillaggal jelölt helyen a konyhában jön be a víz a házba. Innen indul (zöld vonal) a kamrába a vezeték, a kör-rel jelölt bojlerbe. A bojler előtt még leágazik a fürdőszoba felé. Ezt a zöld vonallal jelöltem. A bojlertől megy a melegvíz vissza a konyhába és a fürdőszobába. Ez a piros vonal. A kazánházban a négyzettel jelölt helyen van a kombi kazán.
(#) Morti0911 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Igazából azt kértem a szerelőtől még 2016-ban, amikor beszerelte ezt a kombi kazánt, hogy úgy szerelje be, hogy ha a helyzet úgy hozza tudjak gond nélkül visszaálni a villanybojlerre. Ezért kértem, hogy azt ne szerelje le, maradjon meg az is. Csináltam egy erősen vázlatos rajzot. Csatolom ide. A csillaggal jelölt helyen a konyhában jön be a víz a házba. Innen indul (zöld vonal) a kamrába a vezeték, a kör-rel jelölt bojlerbe. A bojler előtt még leágazik a fürdőszoba felé. Ezt a zöld vonallal jelöltem. A bojlertől megy a melegvíz vissza a konyhába és a fürdőszobába. Ez a piros vonal. A kazánházban a négyzettel jelölt helyen van a kombi kazán. Jelenleg csak akkor van melegvíz ha a kombi kazán üzemel.
(#) Udvari Zsombor válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Azt kellene megnézni, hogy:
Ⓐ Honnan veszi a hideg vizet a kazán?
Ⓑ Hogyan van bekötve a pirosba a kazán kimenete?
Ha jól van bekötve, akkor a zöldből kellene jönnie a hidegvíznek a kazánba és a piroson lévő kazán alatti elzáróval le kellene tudni választani a pirosról a kazán kimenetét. Vagyis piros kazán alatti elzárásakor csap megnyitásánál a bojlertől kellene jönnie a víznek és inaktívnak kellene maradnia a kazánnak (mivel így nincs rajta keresztül áramlás).
(#) proli007 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Esetleg a szelepek helyét rárajzolhatta volna..
(#) VIM válasza Morti0911 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Szia! Szerintem a villanybojler visszacsapó/biztonsági szelepe hibásan működik. Erre a jelenségre van magyarázat:
Idézet:
„Azt találtam ki, hogy kikapcsolom a kazánomat (a csap nyitva) és így próbáltam megnyitni a melegvizet a konyhában. Gondoltam így nyílván nem tud elindulni a kazán ha megengedem a meleg vízet. Viszont így meg hidegvíz! jön a csapból.”
A kazán hőcserélőjén keresztül a hidegvíz nyomása érvényesül és az fog megjelenni a fürdőszobai csap meleg oldalán ha azt kinyitod és a bojlerből a melegvíz azért jut el csak addig, mert a nyomásesés addig engedi és ott kiegyenlítődik.
(#) Udvari Zsombor válasza VIM hozzászólására (») Szept 12, 2023 / 1
 
Jogos, ha ennyire nem jut el a meleg a bojlertől, akkor lehet, hogy valahol esik a nyomás.
Következő: »»   551 / 575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem