Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   207 / 240
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Félhomály?
17:10 Esik az eső, de világos van. 3250 Wp mono napelem, 3 kW 1 fázis inverter. Termelés 23-27 W (napközben 2500 W felett is láttam.). Utcabeli (200m) 6280 Wp poli, 5 kW 3f inverter. Termelés 70-90 W.
17:30 Eső régen elállt, de világos van. Termelés 15-16 W Szomszédnál semmi.
18:20 Félhomály. Még nem alkony, de már nálam is semmi.
18:35 Alkony.
18:50 Este, de még nem töksötét.
A fizika meg jól érzi magát.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Jobban belegondolva, nálam egy utcai 20W-os LED lámpa világítja be 15 méterről a tetőmet...
Nálad milyen az a "lámpák fénye", hogy 300W-ot tudnak generálni a napelemekben?
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
300 watt a fogyasztás. 27w a termelés. Amúgy nem tudom milyen lámpa van fent hagyományos az biztos
(#) SKY válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Itt meg tudod becsülni, hogy a nyugati elrendezés mennyit termelne:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/
Egyszer összevetettem a valóságos adatokkal és átlagban kb. 4-5% "system loss"-al egyenértékű a reális kalkulációja. De 5-14% között bármit meg lehet adni, egy fa, vagy piszok és máris lesz termelési veszteség.
Kipróbálhatod, hogy a különböző dőlésszögek esetén mennyi a várható termelés. Én nem bajlódnék dőlésállítással és napkövetéssel, mert az nem csak plusz költség és munka, hanem pl. a szélterhelés is sokkal nagyobb, ha a tetővel szöget zár be. Akkor már inkább +1 modul.
(#) antikzsolt válasza SKY hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
A tetőre max 10 panel fér fel. Viszont az utolsó 2 panel hamar árnyékba kerülne. Így kizárt a +1 panel. Mivelhogy a terasz amúgy el fog készülni így már csak a dönthetőségre kell valahogy megoldást találni. Napkövetés amúgy sem lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
A két árnyékos panelt külön töltésvezérlöre raknám. Vagyis azokat, amik hamarabb árnyékban vannak.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
(#) Ge Lee válasza SKY hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Nem egészen. Csatoltam már ezt a képet, de akkor most csatolom újra. Nincsenek kiintegrálva a görbe alatti területek, de az szemre is látszik, hogy nem 10-15%-nyi termelés növekmény lesz a forgatással hanem úgy legalább 40-50% lesz a plusz (ehhez ugye ha van 10 táblád akkor még ötöt kéne venni, nem pedig egyet). Nézd meg mondjuk az átlagos 60%-os szintet, forgatás nélkül lesz 6,3 órád míg forgatással 11 órád, akárhogy számolom az majdnem dupla idő. Vagy ott van a 90%-os termelés, forgatás nélkül 3,2 óra forgatással meg 8,5 óra, ami 2,65 szörös idő!
A plusz egy modullal meg semmivel nem leszel előrébb, csak magasabb lesz a csúcs, délelőtt/délután ugyanúgy mintha ott sem lenne. Nem a csúcsra kell törekedni, mert pont hogy az a pénzkidobás, ha úgy termelsz hogy közben az nem kell, nincs elhasználva. Ha van egy folyamatos (átlag) 400Wh-s energiaigénye a háznak (az 9,6kWh/nap), arra minek több kWp napelem? Amikor azt ki tudja szolgálni 3-4 tábla is akkutöltéssel együtt is, csak a táplálás idejét kell megnyújtani.
Az árról meg annyit, hogy nekem ez a képen látható 4 panelhez való szett (3 sín+12db kampó) amit minimum meg kellett vennem hogy fel tudjam őket tenni a tetőre kb. 65 ezrembe került, de csak így hogy magam raktam fel, mert a felrakásért szintén elkértek volna közel ennyit. Nem hinném, hogy abból ne lehetne megvenni némi vasanyagot, 8db csapágyat (kb. 2500Ft-jával darabját) amit fel lehet húzni a horganyzott cső végeire, és a képek szerint lehet a földön döntögetni, plusz a mechanika. Mert nem forgatni kell, hanem a kép szerint dönteni. A nyílvessző jelenti a tengelyt amire feltéve a napelem követi a nap járását reggeltől estig (első képen délre néz 45 fokban, második képen keletre dől a harmadik képen pedig nyugatra). És akkor reggel 7-kor már nem 5% teljesítmény van hanem 70%, meg ugyanúgy este is, ami nagyon nem mindegy. A tetőre nem azért szokás tenni mert ott a legjobb, hanem mert egyedül ott nincs útban, meg ott a legkisebb a kitakarás. Nálam is azért lesz a tetőn, mert egyelőre a földön nem tudom hova letenni és döntögetni, de már kinéztem neki a helyet. Az van jobb helyzetben akinek nem a tetője néz délre hanem a tető éle, mert az fel tud tenni két stringet, egyiket délkeletre a másikat délnyugatra és akkor egész nap van normális szintű bejövő energiája.
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Ha a tetőre teszed, a döntögetés max téli nyári nyeremény. A reggel-du beforgatásnál szerintem szűk helyen csak egymás árnyékolásában fognak jeleskedni.
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Oldalra nem is tervezem dönteni csak a téli nyári napállásokat követném le. Napi napkövetést nem tervezek.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Meglehetősen rossz ötlet. Nyáron napsütésben a kelleténél is többet termelnek, ha nem maximum érdemes több panelt szerelni. Az olcsobb meg biztonságosabb mint a mozgato mechanizmus. Ne feledd manapság komoly szelek stb járnak felénk és már előfordult, hogy a panel törött, alulról nyomta fel a szél a srég háztetön kb 15 cm-re voltak a tetötől.
Ezért most már olyan laposra szerelik, hogy ne tudjon a szél nagy bele-, alákapni.

Igy jobb, ha a téli naphoz állitod, de ha tul nagy a szög azzal valamit csinálnod kell, mert ha a széle belekap akkor balhé lesz. A szomszéd lapostetejü házra szereltette, az egész panelkonstrukciot kiszakitotta a szél a beton tetőből. Most szépen körülfalazták az egész konstrukciot.
(#) exabit válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Az első képed az szerintem a teljes napkövetést mutatja, tehát két tengely mentén mozgatják: forgat és dönt. Egy tengely mentén ha döntögeted az nem fog neked 40-50%-ot hozni, talán 20-30-at max és ha jól értem te ez utóbbit szeretnéd megvalósítani.
(#) Ge Lee válasza exabit hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Ezt egyrészt nem tudni, másrészt én a dőlésszöget is állítani fogom majd évszaknak megfelelően, de azt ugye elég negyedévente egyszer, ahhoz meg nem kell semmi, kimegyek és kézzel átállítom, az az évi 4 alkalom belefér. Addig meg marad a tető.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Mivelhogy a terveim közt szerepel a vállalkozó újra kiváltása ezért így létszükség hogy legyen maximumra járatva a napelem. Átlagosan havi 35-40 ezer ft villanyszámla az már nem igazán jó dolog ezért is akarom a dönthető napelemet megoldani. Nyáron a sokszorosa lesz mikor van elég napsütés. A tető max 9 panelt tud árnyékmentesen fogadni, ebből 2 darab teljesem más szögben dőlne. Egyszerűen ezért a 2 panel miatt nem raknék fel optimalizálókat. 14 panel esetében már elég fájdalmas vonzata van ami igencsak kihat a megtérülésre. A szerencse a dologban hogy a nagyon nagy fogyasztókat tudom üzemeltetni nyáron is(olvasztótégelyek és a vastagoló gyalugép mintegy előre dolgozva rengeteg mindent be tudok tárolni, hely van igen tudom rizikós. Na meg a lézergép. De az már télen is megy az egyedi megrendelések miatt de az már minimális kiadás lesz. Ezért is fog kiépülni az emelhető terasztető.
Minden lehetőséget megnéztem így csak ez maradt. Keskeny udvar talajra nem lehetséges vagy az utcáról kell behordanom az alapanyagot amit inkább kihagynék. Alkalmanként 2-3 köbméter 4-6 méteres léc és deszkákról van szó amit nem lehet borítani csakis targoncával vagy kézzel leszedni és azonnal száraz napsütés mentes helyre szállítani ahol tud szellőzni. Keletről és északról a ház levédve a másik telken lévő fákkal. Oda is rakhatnám a napelemet de ott a kedves kétlábú rókák gondoskodnának róla hogy a fémhulladék nehogy elrozsdálljon.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Akkor nagyon vigyázz, mert ilyen komoly gépekre a 9 panel egy kicsit kevésnek tünik. Nem vagyok tul optimista, hogy a mozgatott panelekkel nyersz annyi energiát, hogy a gepeid huzamosabb ideig napáramra menjenek. Szerintem kb 20-25% lehet a nyereség. Azt meg már csak te tudod mivel jár a panelek mozgatásra optimalizált szerelése.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Igen kevés lesz a 9 darab, ezért is akarom 12 vagy 14 panelt. Maga a terhelés nem egyszerre történik. Egyedül a lézergép és az olvasztó tégely megy majd együtt. Ez utóbbi akár 1 fűtószállal is üzemelhet mert 2 darab 1200w van benne. Jelenleg amikor sütött a nap a napelemekből 2kw tudtam kivenni pedig csak 7 panel dolgozik még pár napja.. 14 darabnál már 4kw is eléri nyáron még több is lehet. Maga az inverter meg 5.5kw tud szolgáltatni. A maradék meg aksiból vagy rendes hálózati áramból fog pótlásra kerülni. Pont ma gondolkodtam el a munkahelyen hogy mi lenne ha a viasz olvasztó tégelybe(paraffin) a puffer tartályban lévő 300 liter forró vizet egy hőcserélő segítségével előmelegíteném ami igencsak lecsökkentené a szükséges felfűtési időt. Pl 25 fokról 60 fokig csak egy keringtető megy puffertartályon a maradék 15-20 c° már a cekász adná. Mint egy aksi működne a puffertartály. Melegen tartás esetén meg a puffer tartályba mehet a felesleges áram mint forró víz mert ott már csak 1 cekász szokott működni.

A terasz dőlésszöge téli állásban lesz megcsinálva. Azaz 2 méter magasan lesz az alsó fele. Nyáron mikor már nem kell akkora dőlésszög egy trapéz emelővel ami mind a két fele. Egyik a gerendába másik a napelem tartó konzolba lesz illesztve. A legjobb benne hogy simán össze lehet őket kötni akár több darabot 1-1 vasrúd segítségével.

Ezért is kezdtem egy komoly rendszer tervezésbe is hogy a megfelelő helyre irányítson mindig energiát ha van szabad kapacitás akkor aksiba vagy puffer tartályba. Ha kell akkor meg kapcsolja le a puffer tartályt amíg én használom az áramot. Azaz mindig a lehetőség szerint 100% legyen terhelve a napelem.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 12, 2023 / 1
 
Szia!

A panelforgatáshoz; (igaz kézzel , szórakoztam egy 250W-s napelemmel )

reggel 6,50 kor kelt a nap .20 perc mulva a 10W helyett --13W-t adott. végig próbáltam 1-2 óránként..... voltak esetek mikor 40W növekmény is volt. De délelőtt 10 és Dután 2 között meg nem volt növekmény az ilyenkor szokásos 200W-nál "megakadt "

Tehát magamat sem tudtam meggyőzni ---még a Wattmérő szerint sem ---, hogy 40% nyereséget is el lehetne érni. A wattmérő 580Wh -t mutatott a végén ,ellenőző meg 495Wh-t.
De gondolom másnál -más értékek is lehetnek?
(#) Kovidivi válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 12, 2023 / 1
 
Plusz számold bele, hogy egy mechanikus szerkezet el fog romolni, rozsdásodik, plusz áramot fogyaszt! Aztán egyszer megáll valahol, és kész. Megjavítani nehézkes, a napelem már amúgy is régi, nem elég hatékony, stb. Szél ellen rögzíteni a napelemeket még nehezebb! Egy vihar simán károsíthatja a forgató mechanikát. 40-45% szerintem csak elméleti, inkább olyan 10-25% körül lehet. Több értelme lenne egy kézzel állítható, néhány fokozatos szerkezetnek, amivel csak tél, tavasz-ősz és nyár között lehet váltani. Aztán valószínűleg a köztes állásban maradna a napelem, és el lehet felejteni. A másik, amire nem gondolnak, hogy ha a dőlésszög állítható, akkor ott számolni kell a beárnyékolással is. Ergo kevesebb napelem fog ugyanarra a felületre férni, pl. nálam 15fokos tetőnél (3.5mx3.5m) távolságot kellene a napelemeket között hagyni, hogy télen fel tudjam őket állítani, ergo napelemet vesztek... Akkor inkább telerakom a tetőt, és kész. Termel amit termel. Lehet 3 év múlva kijön egy 50% hatásfokú napelem, és minden le lesz cserélve.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Gondolom nem nekem szántad. Én nem forgatni akarom hanem csak követni a napot évszakonként. Azaz évente 3-4 alkalommal változtatnám a dőlési szöget. A napelem forgatás viszont mikor automatizálva van az nem 1-2 óránként zajlik hanem sűrűbben van utána állítva. Az a 200w még el is fogatható. De mint ahogy látod még az 1-2 óránkénti forgatással is 17% növekedést értél el. Egy 4kw rendszernél 17% plusz az kb azt jelenti hogy 400w napelem esetén 1.7 táblát kellene felrakni hogy ugyan azt a teljesítményt hozza. A valós termelés növekedés úgy 30% saccolnám ami már 3 egész táblát jelent. Egy ilyen bővítés már nem elhangolható kérdést tesz fel. Van e elég tető . Ha igen kell e emiatt optimalizálókat felszerelni? Mennyi plusz kiadást jelent az a 3 napelem ez itt a kérdés. Ha meg alapból úgy is talajra kerül akkor meg e éri beruházni. Van mikor racionális van mikor nem döntés születik. Nálam részben racionális született.
Racionális: mert több termelésem lesz ha a dőlésszöget igazítom a naphoz.
Kevésbé racionális: Kicsit szórni akarom a népek(ex+volt anyós) csőrét is hogy napelem van a háztetőn. Sosem hitték el hogy megyek valamire. Főleg egyedöl. Némi dac és bosszú is van benne. Ezért is tolom ezt a vonalat ilyen erősen.
(#) SKY válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Én úgy tudom egy tengelyesnél kb. 25-30% plusz, két tengelyesnél 35-50% plusz érhető el, de forgatós rendszerrel sosem dolgoztam. Nyilván ezt igen problémás megoldani 10-20db-os rendszernél, 1x2m-es táblaméretnél. Ráadásul a vízszintes tengelyen forgatás (dőlés) hozza a legkevesebb nyereséget, mert azt elsősorban az évszak miatt kellene igazítani, amire te is gondolsz az a kelet-nyugati napi követés, de ezt a tetőn nem is lehet megvalósítani. Ehhez teljesen egyedi tartószerkezet kell szabadföldre és a modulok között is távolságot kell hagyni, hogy ne vessenek egymásra árnyékot.

Szaldónál mindegy a csúcs, ez azt jelentené, hogy vagy egy déli tetőre lenne 10+(1-4) napelem telepítve, vagy egy kertben álló szerkezetre 10db forgatható nagy panel szélterhelésre méretezve, betonalappal, tüzihorganyzott acélszerkezettel, mindennel. Még ha hely lenne, akkor sem biztos, hogy bevállalnám az utóbbit, tekintve hogy egy modul 60-80 ezer között van, tehát az egész szerkezetnek nem ártana bőven 250-300 ezerből ki is jönnie.

Ugyanakkor szigetüzemhez nincs jobb ötletem, mert a déli elhelyezés mellett ha van keleti, nyugati tető, akkor ugyanúgy elnyújtható és ellaposítható a napi termelés több töltésvezérlő alkalmazásával. Viszont ezek fajlagosan még kevesebbet termelnének (kb. 30%-al), mint a déli elhelyezés, tehát ha már a forgató felmerült, akkor illene maximális hatékonysággal délre telepíteni.

Egyébként mennyire életszerű az állandó pl. 400W-os fogyasztás? Akkor már egy 5kWh-os lítium akku és csak a szigetüzem miatt nem kell trükközni az elhelyezéssel + energiamenedzsment, fűtés, HMV készítés és a nagy csúcs sem lesz akkora probléma. Ha jövőre csak bruttó elszámolás lesz, akkor a földbe taposott áramár (5ft?) miatt kvázi szigetüzemmel lehet csak tervezni, ami eddig se nagyon érte meg. Egy időben még felénk 16-18Ft körül vették át a kWh-át, akkor úgy számoltam, hogy kb. 2-szeres teljesítményű rendszerrel lehet kompenzálni az alacsonyabb átvételi árat, ha mellette magas az önfogyasztási arányunk is.
(#) Ge Lee válasza SKY hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
- Nem nagyon láttam olyat hogy 1 vagy 2 tengelyes, mert mindegyik 1 tengely mentén fordul. A kettő között az a különbség, hogy a vízszintesen forgónál csak a nap irányát követi ami ugye nem jó, mert nem csak iránya van hanem állásszöge is, azt is folyamatosan állítani kéne, valamint a helyigénye is nagy. Ezért jobb amit mutattam, ami egy helyben van és csak döntögetni kell, mert az ugyanúgy működik mint a csillagász távcsövek parallaktikus tengelykersztje. Ugye, az egyik tengelyét beállítják a föld forgástengelyével párhuzamosan, és onnantól a megkeresett égi objektumot már egyetlen tengelyfordulással lehet követni. Na itt is hasonló a dolog, csak ugye itt pluszban föld elhelyezkedése miatt (forgása a nap körül) az évszakok szerint az állásszöget is változtatni kell, de ezt ugye elég évszakonként, azaz négyszer egy évben, amit meg lehet tenni mechanikusan (kézzel) is. És ennek nem kell nagy hely, mert a panel egy helyben van. Hátránya, hogy nem lehet őket egymás mellé tenni kelet-nyugati irányban hanem csak egymás alá-fölé észak-dél irányban, hogy ahogy mozognak ne takarja ki egyik sem a másikat. Nyilván ha sok panel van, akkor ez házi körülmények között nem megoldható csak ha nagy a telek. A másik ami miatt gond a földi telepítés az a por, én letettem egy panelt a földre, 2-3 óra múlva tiszta por lett az egész mert tele fújta a szél.
Megkérdeztem olyat aki forgatja, a sima forgatással is van plusz 25% nyereség, ezzel amit én mutattam legalább 35-40% plusz lesz.

- A szaldó/nem szaldó kérdése mára teljesen okafogyottá vált, mivel új telepítőnek olyan már nem lesz soha, a januártól induló pályázatok már kizárólag akkus telepítést támogatnak, az eddigi információk szerint 4kWp napelem plusz 8kWh akku hozzá, amire 5,5 milliós költséget vetítenek előre amire 65%-os állami támogatást adnának, telepítéssel foglalkozó cég szerint a költség nem lesz annyi hanem max. 4 millió, majd ki ki eldönti hogy neki az megéri vagy sem.
Nyilván amíg 38Ft 1kWh addig nem nagyon, de körbe kell nézni, nem lesz ez sokáig így, Ausztriában elvileg 2 évente új szerződést kell kötni, és van olyan hely ahol 0,6 euróra sikerült csak, tehát annyiba kerül 1kWh áram.

- A 400W "állandó" fogyasztás olyannyira reális, hogy nálunk szinte annyi. Az éves fogyasztásunk 5700kWh, ez elosztva 365-tel 1 napra 15,6kWh ami osztva 24-gyel óránként 650Wh átlagfogyasztás jön ki. De ez a teljes, ebben benne van a bojler vezérelt árama is ami külön mérőórán van, tehát a normál nappali fogyasztásunk 400W körüli átlagon van. Ennek a felét fogom most "lenullázni" a napelem projektemmel.
- Nyilván a fogyasztás mértéke ami lényeges, aki havi 4500Ft-os villanyszámlát fizet az nem fog napelemet telepíteni mert minek, aki meg 25000Ft-ost az meg fog, mert neki meg fogja érni. Lásd tőlünk nyugatabbra lévő országok, ahol mondjuk négyszerannyiba kerül az áram mint itt, ott gombamód szaporodnak a sziget (félhibrid) üzemű rendszerek.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Alapvetöen rossz informacio, hogy tölünk nyugatra szaporodnak a sziget üzemü rendszerek. A legtöbb hálozatban ez kimondittan tiltva van, és már 3 éve huzodik a szigetüzemü átkapcsolo rendszer ( több inverterhez publikált és ajánlott) átkapcsolo berendezés engedelyezése.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
" Ausztriában elvileg 2 évente új szerződést kell kötni, és van olyan hely ahol 0,6 euróra sikerült csak, tehát annyiba kerül 1kWh áram." - helyesbítek:
a) van több fajta szolgáltató, választhatsz hűség nélkülit, és le is kötelezheted magad 1-2 évre, ilyenkor lehet, hogy olcsóbb lesz az egységár.
b) van fix tarifa, amit garantál a szolgáltató neked 1 vagy 2 évre. Ha erre kötsz szerződést, és olcsóbb lesz az áram más szolgáltatónál, akkor buktad, nem válthatsz, és a szerződésben szereplő árat kell fizetned a szerződés végéig.
c) float (lebegő) tarifa is létezik, ami mozog valamihez képest. Ha olcsó az áram, kevesebbet fizetsz, ha drágul, többet. Ebből is van hűséges változat, meg olyan is, ahol bármikor kiszállhatsz.

1 évnél hosszabb hűséget manapság keveset kötnek, de ez a minimum. Nekem februárban jár le, akkor majd átgondolom, hogy van-e olcsóbb. A váltást online el tudod intézni, kb. 15perc alatt, van hozzá kalkulátor, ahol minden szolgáltatót össze tudsz hasonlítani, váltási bonusz meg minden. Ha ügyesen kalkulálsz, spórolsz. Kollégám lebegő tarifát választott most februárban, én fixet. Én a "ne dráguljon tovább" taktikát választottam, ő kockáztatott, és most fel annyit fizet, mint én. Ez van.

Visszatáplálásnál is más összegeket fizetnek a szolgáltatók, nincs központilag megmondva, mint Magyarban... Szabad verseny van. Mondjuk nálunk az áram 1kWh-ja 17-40cent között mozog...
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Hát, akkor jobban tudod (ezt is) mint a forgalmazók meg a telepítők...
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
Nem, csak 3 éve várok az EVN engedélyére. A forgalmazo mindent megigért ( már 3 éve), de a mai napig nem szállitott csak egyre magasabb lett az ára. ( minden hozzávalot megvettem felszereltem, de nem engedték bekötni, igy le kellett szerelni). Az anyagár alig 200€ volt az ö áruk meg már 5000 felett van, de nincs engedélyük a beszerelésre. A röhej az egészben a “gyári” átkapcsolo a Froniushoz ( osztrák cég) Németországbol jönne, de állitolag az osztrák szabvány szerint. Csak nem jön.

Mutass egyetlen telepitöt, aki ilyet már beszerelt Ausztriában?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2023
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 16, 2023 /
 
A legjobb az, hogy az engedélyre váro ENWITEC átkapcsolo doboz már nem szállithato. Pedig már rajta is van az ÖN szabványszám. Az anyosnak egy honapja mégis ezt vették be az ajánlatba.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2023
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Milyen átkapcsolóról beszélsz? Van az off grid, az on grid és a hibrid inverter. Az on grid visszatáplál, az off grid nem tud, a hibrid meg tudja mindkét működési módot, a menüjéből lehet kiválasztani. Mi itt az off grid-ről beszélgetünk többnyire, aminek semmi köze sem a visszatápláláshoz sem pedig a szolgáltatóhoz, lévén hogy tőle lehet akár teljesen független is, akár egy tanyán is, ahol hálózat még a közelben sincs. Ahol meg van hálózat, és be van az is kötve az off grid inverter elé, ott van az a könnyebbség, hogy ha se nap se akku nincs, akkor visszakapcsol hálózatra, tehát tulajdonképpen olyan lesz mint egy darab drót. Mint egy szünetmentes, csak fordítva.
Hibrid invertert itt nálunk Magyarországon is lehet kapni, hivatalosan, szóval nem tudom miről beszélsz. Pont nemrég nézegettem, csak ugye engem nem érdekel mivel nem akarok betáplálni, engedélyem sincs rá. A hibrid részben attól hibrid hogy tud off grid és on grid is lenni, ennek megfelelően nem csak visszatáplálni tudja a felesleget hanem az akkuba is el tudja tárolni. De már csak on grid-ben is léteznek olyan inverterek amik ugyan off grid módot nem tudnak, viszont a visszatáplálással párhuzamosan tudnak akkut is tölteni.
A környékünkön kb. 6 telepítéssel foglalkozó cég van, és egyik sem ért rá kijönni, nekem kellett magamnak feloperálni a tetőre a paneljeimet. Azt mondta az egyik, viszik a napelemet mint a cukrot, pedig ugye új telepítéssel betáplálni már nem lehet mert tiltva van, csak a régiek tehetik meg még egy ideig.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
De te szigetröl beszéltél, azaz amikor nincs villany a hálozatban, akkor a házban még lehet.

Idézet:
„ahol mondjuk négyszerannyiba kerül az áram mint itt, ott gombamód szaporodnak a sziget (félhibrid) üzemű rendszerek.”
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2023
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Amiről én beszéltem az nem annak függvénye hogy van hálózat vagy nincs, hanem azé, hogy adott felhasználási helyen (épületben) mekkora fogyasztás van, illetve ott mennyibe kerül az áram. Mert ugye ettől függ, hogy adott beruházás mennyi idő alatt térül meg, vagy megtérül-e egyáltalán. Gondolom meg, mert ha nem így lenne, nem hordanák be kamionszámra a paneleket, és nem tudnák eladni, de elfogy. És tőlünk nyugatabbra még jobban fogy, már olyan webshopok is napelemes rendszereket árulnak akik eddig csak telefon meg ceruzaakkut árultak.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Na látod akkor vigyázhattál volna a szavaidra.

Amugy érdekes modon elképzelhetetlen alkatrész- meg szerelö hiány van. Sokszor teljesen érthetetlen, amikor az osztrák cég Ausztriában nem tud ezt azt szállitani, de a leányvállalata külföldön meg nem tud mozogni a tele raktárakban. 1,5 évig hitegettek az akkukkal majd felmondták a szerzödést. A cseh raktárukban meg 98 darab volt.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 17, 2023 /
 
Elvileg 23 jár le a naptári 30 nap de már nem bírtam ki hogy ne csináljak egy összesítést.
A rendszerről annyit hogy még nincs rajta akkumulátor és nem táplál vissza.
N1 kép az első napot jelenti. A következő képen látható hogy mikor is lett bejelentve az óra állás. Látható hogy a két időpont igencsak különbözik. Sajnos az a kép elveszett mikor be lett kapcsolva a napelem így nincs meg az az óra állás.. Mint ahogy látható a sima hálózaton 194kwh óra fogyasztás keletkezett ami 26 napra számolva 7.46kwh átlag. A vezérelt részen csak 37kwh keletkezett. Ami átlagosan 1.42kwh óra. Átlagosan a sima 160kwh a vezérelt 136kwh a fogyasztásom az elmúlt 1 évben a számla összesítő alapján.

Mivelhogy tudjuk hogy a rendszerhasználat díjak elég magasak így talán jól jártam. De számoljuk ki.
A számoldki oldalt választottam mint kalkulátort. A napi átlag fogyasztást fogom venni(ami 3 napi napelem nélküli adatot is tartalmaz.) 30 napra 7879Ft kell fizetnem a nappali áramra és a vezérelt áram 1013Ft. Összesítve 8892ft lesz a várható számla. De ez csak egy saccolás. Mert a napelem kb 1 hétig nem termelt még a bojlerre Ennek az oka a lustaság és részben lábproblémák voltak. Dugósra kellett szerelnem a bojlert és kifordult bokával nem volt kedvem egyensúlyozni a létrán. Ezért a következő leolvasás esetén fog kiderülni is hogy mennyi is az annyi.
Következő: »»   207 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem