Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Nem tudom milyen szeletelőt használsz, de a prusa slicerben van egy úgynevezett elefánt láb kompenzáció nevű opció is, ami épp az alsó réteg kitüremkedését hivatott megoldani.
Nem tudom milyen programot használsz a fogakhoz, de pl a FreeCadban le lehet 1-2 gombnyomással kerekiteni a fogak széleit elég 1-2 tized mm lekerekités.
A képen a szürke fogaskerekek rezin nyomtatoval készültek a többi PLA. A zöldön látni, hogy az asztal felüli oldalon van egy kis él, amit le kell csiszolni. ( megtörtént és akkor jol csúszik a fogas tengelyen ( kb 1 cm-t kell mozognia jobbra balra)
A sima papirlaptol valamivel vastagabb kell. A sima irodai papir szétnyomja az elsö réteget. Én rajzlapszerü papirt használok. Nálam azzal jött össze a legjobb nyomtatás. ( legkevesebb utomunka) Lusta vagyok felvinni a hézagméröt a pontos adat érdekében.
Alapismeretekben (is) vannak hiányosságaim. Csak röviden, néhány szóban leírnád nekem mit jelentenek az alábbi rövidítések és megnevezések? Mire gondoljak amikor ezeket olvasom a hozzászólásokban.
REZIN, PLA, PETG, ABS, FDM
Szia,
A rezin az a gyanta amit a nedves üzemü gyantanyomtato használ. Ez egy különleges szerkezet egy nagyfelbontásu monitor képezi a virtuális asztalt. Az adagolt folyékony gyanta a monitoron átjuto UV fény hatására keményedig meg. Miután 4 vagy 8 ezer pixeles monitorrol van szo, sokkal nagyobb felbontásu mint az FDM technologia ( ahol kb 1/10 mm a felbontás), de drágább és sok pancsolással, mosogatással jár és rendszerint kell egy másik gép is, ami keményiti és száritja a kész munkadarabot. Ezért csak nagyobb mennyiségü munkára alkalmas, mig az FDMel akár egy apro alkatrészt is pillanatok alatt ki lehet nyomtatni ( teszteléshez stb). A rezin nyomtatást érdemes az erre szakosodott mühelybe beadni, mert ott a gépek általában egyfolytában üzemben vannak és nem kell minden nyomtatás után mosogatni és az anyagokat öntögetni meg az edényeket tisztitgatni. PLA az a kukorica keményitö alapú müanyag szál 1,75 mm vastag a száraz FDM nyomtatoba PETG meg a PET flakon müanyag szál változata. Rugalmasabb mint a PLA viszont nem lehet olyan részletes nyomtatást végezni. ABS egy hightech müanyag valamivel jobb és drágább mint a PLA. Ezt a kettöt használják a legtöbben. Az FDM nyomtato meg az ami a fenti szálakat használja azaz a szálat nyomja a gép a forro fejbe ( 180-240 fok) ahol megolvad és egy finom düznin (0,1-0,5 mm) kinyomja rètegenként a forro asztalra. Itt keményedik meg és adja ki a modellt. Menj a youtubra van egy sereg bemutato video, az mindent elmond képekben. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
Köszönöm, sokat segítettél, pont ennyi információra volt szükségem az olvasott szöveg értéséhez.
Idézet: „PETG meg a PET flakon müanyag szál változata. Rugalmasabb mint a PLA viszont nem lehet olyan részletes nyomtatást végezni.” Amellett, hogy rugalmasabb, nagyobb hőmérsékletet bír, az UV-t is nagyon jól bírja és az, hogy nem lehet olyan részletesen nyomtatni, konkrétan nem igaz, bármit kinyomtatok neked PET-ből, amit PLA-val is ki lehet nyomtatni. Nem tudom honnan veszed, hogy az ABS-t (is) használják a legtöbben, ugyanis azt különösen körülményes otthon nyomtatni, fűtött kabin is kell hozzá, ráadásul mérgező gázok keletkeznek nyomtatás közben, továbbá a magas fúvóka hőmérséklet szüksége miatt nem minden gép alkalmas ABS nyomtatásra és a legtöbb esetben a PET is megfelelő, ABS-t csak akkor szokás használni, ha nagy hőmérséklettűrésű tárgy kell.
Én is bármit kinyomtatok PETG böl, csak nem olyan szép, mint a PLA vagy a ABS és gyakran elég macerás a PETG beállitás, eddig minden uj spulnihoz uj hömérsékletek kellettek.
Mindegyik anyagnak megvan a maga tulajdonsága és ezt figyelembe kell venni. Már évek ota használok ABS-t is komolyabb dolgokhoz, nem biztos, hogy ezt neked vitatnod kellene és ugyanazon a gépen, amivel a PLAt nyomtatom. Körülöttem szinte mindenki ABSt használ náluk meg én vagyok a rossz fiu, mert kezembe veszem ( és eddig gond nélkül ) a lenézett PLAt is.
Az én PETG profiljaim több évesek, értelmes filamentet kell venni. Attól, hogy te ABS-t nyomtatsz az még nem lesz gyakori.
Én pl kimondottam kerülöm a PETG-t. A legkevesbé vált be olyan munkákra ami nekem kell. Azt hiszem utoljára a porszivora csináltam egy redukciot, mert a gyári méregdrága volt. Viszont a PLA dolgaim már 5 éve a kertben vannak és egyik sem ment meg tönkre.
Az nagyon jó, hogy nálad a PLA bírja a kertben (ha meg gallyra megy, nyomtatsz másikat, s újabb öt évig jó lesz). Én azért választottam PETG anyagot, mert láttam PLA-ból készült nyomtatványt az autóban lekókadni... Egész pontosan a nyári melegben kint felejtett bemutatódarabot mutatták meg hogyan néz ki, mikor bent felejted a kesztyűtartóban, vagy a csomagtartóban. Igaz nem nyomtattam még túl sokat, épphogy az első tekercsem használom el mostanában, de az anyagok tekintetében inkább előre nézelődtem.
A PETG nálam hajlamosabb a szálasodásra, s valóban nem feltétlen könnyű használni, de miután sikerült egyszer belőni, nincs vele gondom. Korábban fel is tettem képet az eddigi legnagyobb nyomatomról, ami napokig ment - persze most már egy kicsit másképp csinálnám, kevesebb támasztékkal, s azokat is kézzel felpakolva, így kevesebb anyagot elhasználva.
Pontosan ezért csináltam a PLA tesztet mert ilyen meg hasonlo informaciok terjedtek mindenhol. Igy nyomtattam vagy 50 darab drottartot a csigacsapdához meg egy diszdeklit a vizvezeték csövére. A mai napig minden kint van télen nyáron és nem látni rajtuk semmi vetemedést, nem ugy mint a bolti csokoládék ( villanycsatlakozok) valamennyi tönkre ment, söt a szürke 80x80 mm-s elosztodobozok is mind elporhadtak, igy nyomtattam abbol is 2-t egyelöre csak tesztelés céljából.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
Amikor legutóbb kipucoltam a PC-met a radiátortartókat 10 percre felejtettem a napon és már eltorzultak. Szerintem te kevered a PLA-t a PETG-vel, mert ilyen nincs, hogy kinn a kertben megmarad a PLA.
Elnézést nem lehet mindenki olyan zseni mint te, hogy távolbol tudod milyen anyagbol dolgoztam.
Ez nem zsenialitás kérdése, csak teljesen hihetetlen és precedens nélküli a történet.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
Nekem is van telken szabadban pár (világos zöld) PLA dolgom, kutya bajuk sok éve.
Oh ezt megint egy okostojás tudja. Vagy 50 spulni PLA után köszönöm, hogy meg akarsz a távolbol gyözni arrol, hogy rosszul használom az anyagokat és te természetesen jobban tudod.
Nekem sem vált be a PLA (Sunlu, Hertz). Törékennyé válik idővel. Az UV-t sem bírja. Az ABS-ből is van itthon 5kg. de azt sem használom (vetemedik nyomtatásnál, nem bírja az UV-t).
Áttértem a PETG-re. Rugalmasabb, bírja az UV-t. Tény hogy nem olyan szép a belőle készült tárgy, mint a PLA-ból, de legalább tartós.
Jólvan nyugodjál már meg, örülj a PLA-dnak...
Mit fogsz te most kapni ezért, pláne, hogy még az ABS-t is lekutyáztad, aminek semmi előnye nincs a hőállóságon kívül.
Nincs kizárva, hogy azok a PLAk minösége más ki tudja. Én is belefutottam különbségekbe. Igyekszem mostanában egy márkát venni ( amivel jo tapasztaltaim vannak) de sajnos sokszor pontosan olyan nincs amilyen kellene.
Nekem a PETGböl finomabb cuccokat nem sikerült jol nyomtatnom. Maga az anyag alkalmatlan erre. Tökéletes nagyobb tárgyakra 8-15 cm-s darabokra. A nejemnek ebböl nyomtattam kis asztallábakat a varrogéphez. Arra jo mert rugalmas nem törik és azon a részletes is sokkal durvábbak. A PLA alkatrészekröl a kertben, ha jol emlékszem, tavasszal raktam be képeket, akkor is mindenki elkezdett kötözködni, hogy nem lehet külterületen használni. Ezt én nem tudom megerösiteni. A bicajomon a kameratarto is már több éves és semmi gond nincs vele. Ennyi. S még itt egymást hergeltük a gép dolgozott és elkészült az akkuk föl a szerkezeti elem a kapcsolokhoz stb. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
Érdekes én néhány mm-es apró alkatrészeket is tudok nyomtatni petből.
A PLA-t is lehet festeni. Ez az élettartamát biztosan növelné.
A másik gondolatom a részletességre, amit még nem próbáltam az 0.2mm-es fúvóka a 0.4mm-es helyett. Megvan már vagy 4 éve, de még nem próbáltam ki. Az a szerencse, hogy a PETG is remekül csiszolható és festhető. Némi munkával sokat lehet a külsején javítani. A Youtube-on pár hónapja végignéztem egy termék tesztet. Magyar forgalmazó, kedvező árban lévő filamenteket mutatott be. A termék nevére nem emlékszem, de minden szál fehér színű volt. Azt ecsetelték hogy az ő ABS szálukhoz nem kell zárt nyomtató. Hát a Sunlu szál az durván vetemedik. Kis tárgyak nyomtatásához azért elfogom majd használni a készletem.
Festem is, na nem mindet, de azért elég gyakran. Itt egy kis kapcsolo szekrény vitrinekbe ( 10 darabot csináltam). Az elsöket piros PLAbol mert nem jött meg az ezüst amikor meg megjött nem akart jol müködni. Ezek mind ezüstszinüek lesznek és be lesznek süllyesztve a butor falába. Keret olyan passzentos, hogy csak rá kell nyomni a dobozra. Persze meg is lesz majd ragasztva ( ez is elöny mert a PLA igen jól ragaszthato. Majd jön bele egy L alaku kis betét amin 2 kapcsolo lesz meg a táp csatlakozoja.
Akkor valoszinü az Ipad nem szereti az mp4-t. Már volt ilyen.
Egy 4 áramkörös átkapcsolo kellett 9 mm magas térbe.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |