Fórum témák
» Több friss téma |
A kép alapján trafós. 150 V körüli feszültségre az 5,6 kOhm 1 mA-en ejtene 5,6 V-ot. Ha túl sok a Zeneren a feszültség és melegszik, növelni kell.
A zeneren átfolyó áram 320mA volt műszeresen mérve.
Igen, meg súlyra is sok
Sajnos nem saját részre lesz. De nem akarok azért drágát venni, mert nem én fizetem. Nem vagyok én politikus
Valami nincs rendben. 5,6 kOhm-on 320 mA = 1792 V. ?
Majd vissza rajzolom. Akkor meglátjuk.
LM317. A bemenő oldalon 42V áll rendelkezésre míg a kimenő oldalt nullától 27 max 30 voltig szabályoznám. Kell valamit közbe iktatni vagy mehet direktbe? A hármas láb elé feszültség ejtő ellenállást gondoltam. Nem titok az épülő félben lévő tápban szabályozná a csövek fűtését.
1,2V a min, de ekkor fűteni fog rendesen..
Vegyél LM317HV-t, az 60V-ig bírja a bemenetén.
Köszi. Meglátjuk lesz e. Itt Fehérváron csak egy boltot ismerek.
Idézet: „A hármas láb elé feszültség ejtő ellenállást gondoltam” Az sem rossz -ha az átfolyó áram állandó (azaz sohasem változik a nagysága) akkor az a legegyszerűbb. Ha maximum 30V-ig szabályoznál, akkor legalább kb 33V kell a bemenetre (úgy emlékszem, kb 2,5V-nyi, ami rajta esik). Neked pedig 42V- van. Tehát a 42-33V-ot kell elosztanod a fix áramoddal.
Sziasztok!
Pc-tápegységben található fehér színű anyag, ami némelyik kondenzátoron, tekercsen stb található, az pontosan mire szolgál? Érdemes alkatrészcsere után pótolni, ha igen, mivel?
Általában mechanikai rögzítés, fix helyen történő felhasználás esetén nem feltétlen kell. Hordozható eszközben (pl. laptop tápegysége) már érdemes pótolni, hogy a rezgések miatt ne tudjon eltörni az alkatrész lába.
Ragacs, mechanikai rögzítésre és rezgéscsillapításra szolgál.
Régen az FMV-ben "Araldit"-ot használtak katonai cuccokban. Szerintem nem kell pótolni. De ha mégis, akkor jól szigetelő és rugalmasan maradó cucc illik oda, ami nem bocsát ki magából semmi károsat szilárdulás közben.
Ami könnyedén kapható pl festékbolt-barkácsbolt -> neutrális szilikon. Nem ecetsvas, nem maró
Sziasztok!
Van egy tápegységem ami középmegcsapolásos trafóról üzemel. A középcsapolást kineveztem 0V nak és készítettem egy nyákot amin stabilizált pozitív tápfeszültségeket állítok elő. 5V 6V 9V 12V 15V. Eddig rendben is van, viszont elkészült a negatív ágú párja is és itt kezdődik a bonyodalom. Külön graetz híd van mindkét panelen és a középmegcsapolás közösen van kivezetve a trafóból így viszont ha összekötöm akkor az egyik graetz beterheli a másikat. Hogyan lehetne ezt úgy összekötni hogy ne legyen szükség új nyák készítésére?
Hello! Mi a fenének két egyenirányító híd? Rákötöd a két végére és meg van a középhez képest a +- feszültség.
Mert ez két önálló áramkör, csak most egymás mellett kellene dolgozniuk. Arra gondoltam én is hogy AC oldalon nem kötöm be a középmegcsapolást csak a két hidat "sorba" kötöm és a DC oldali közös pontra kötöm a középmegcsapolást.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2023
A középmegcsapolás lesz mindkét panel 0 V-ja.
Csak olyan trafónál tudsz 2 hidat használni, ahol két szeparált tekercs van. A középmegcsapolásos nem ilyen....
Akarod mondani, vagy visszateker, és szétbontva a közösítést, külön kivezetést csinál oldalanként, vagy vesz egy erre megfelelő trafót. Hogy miért? Király Tibor a mellékletben elmondja.
Részlet a magyarázatból:
Idézet: Igazi, szakmai mértékegységek. „Vezetéknek hangszóró vezetéket ajánlok, de csak a boltokban kapható normál vastagabbra gondolok, nem egy ezüst csodára.”
Aki Á-t mond, mondjon B-t is. Te, hogy határoztad volna meg amatőröknek?
Vezeték (ér, erek) keresztmetszete, boltban is ezen méret alapján árulják. Természetesen egy-két kivételtől eltekintve, pl. UTP kábelek esetén.
Az a baj hogy a meglévő trafó egyik oldalát már használom egy áramkörrel amin egyenirányítás után puffer van ezután külömböző feszültségű stabilizátorok a 78xx sorozatból, majd újabb pufferek után jön ki banánajzatokra. Ennek van egy párja ami elkészült szintén egyenirányítás puffer 79xx stb. Ezt kellene valahogy összehozni és erre gondoltam hogy a 2 híd AC oldalon sorba lenne kötve és a középmegcsapolás menne a közös test pontra. Nyilván ez alkatrészpazarlás de két kész áramkörről van szó.
Hát így már mindjárt más... Csak Tibor meg ne lássa, hogy pironkodhatna miatta. A tanulmány lényege tulajdonképp ez lehetett...
Ha jól értelek a trafó nulla és az egyik szekunder vége megy az egyenirányító hídra.
A pozitív tápfeszültséget előállító panelnél vágd el a vezetősávot az egyenirányító és puffer negatív között! Az egyenirányító negatív kivezetése üresen marad, a trafó nullát kösd a puffer negatívra! Az egyenirányító híd üresen maradt váltakozó feszültségű bemenetére kösd rá a másik szekunder véget. A negatív oldal szerintem már neked is menni fog ezen logika mentén.
Működik! Köszönöm!
Hali!
Ezt a kis áramkört/tápegységet, egy 150 cm es, 230V os LED fénycsőből szereltem ki. Ha meg táplálom 230V al, a másik oldalon is 230-240V ot mérek üres járatban. Milyen izzóval terheljem, (V-W) hogy meg tudjam mérni az üzemi feszültségét? |
Bejelentkezés
Hirdetés |