Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   162 / 169
(#) ONKYOS válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 4, 2023 /
 
Ez többnyire igaz, azonban vannak kivételek, a külön adót VAT. viszont meg kell fizetni..
Nekem rákeresés után, email-ben, felajánlotta az ebay. német országból ,ottani eladótól származó Hameg 303-6,kétsugaras szkópot.
Nagyon jó állapotban van, és a kezelése is egyszerű, CRT, fullos fényerővel, jó kontrasztal bír.
Megkimélt darab.
(#) Massawa válasza Scoud hozzászólására (») Jún 4, 2023 /
 
Ha esetleg érdekel egy 100 MHz - s Tektronix CRT , küldj üzenetet.
(#) Geri86 válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Milyen volt az az analóg szkóp ami kiírta a frekvenciát is?
(#) Gafly válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Én például előző helyemen valami ilyet használtam.
Szerettem nagyon.
(#) compozit válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Sokfajta volt, leginkább a TEK 7000-es sorozat. Ehhez már volt kocsi is, nem kellett az asztalra tenni, nagyobb laborokban lehetett a mérés helyszinére tolni. Az alsó részen elfért az árammérő fiók rackja, alul meg egy fiók volt, a zsinóroknak.
De volt "normál" méretű szkóp is, a tetején volt egy DMM, LED-es. Meg volt ernyőtárolója. ( Ezt nem szerettem, mert kicsi volt a fényereje. Viszont tökéletesen lehetett fotózni Polaroid kamerával az ernyőképet. Igaz, a többit is.)
(#) Geri86 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Elvileg ezek is azok:

Hp 1

Hp2
(#) Suba53 válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 14, 2023 /
 
Iwatsu SS-7607-es szkóp. Egy komplett szabályos számláló típusú freki mérője van, ami 6 digit pontossággal írja ki a képernyőre a mért jel frekvenciáját, amikor rászinkronoz.
Sajnos a tápegysége eltippant, így várja hogy legyen elég szabad időm hogy foglalkozzak vele.
Addig meg nélkülözöm ezt a funkciót, mert a Hitachiban nincs ilyen opció, a Tektronix meg kiszámolja ugyan az időalapból, de az nincs 6 digit pontosságú. Viszont mostanában nem is nagyon adódott olyan mérésem, ahol ez fontos lett volna.
(#) sdrlab válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Van a Tek-nek olyan szkópja is, amiben kombinált műszer rész is van(talán 2235?), külön kijelzővel. Ott van frekvenciamérő is, ami számláló típusú... Ilyenem van nekem is, használtam is sokat addig, míg digitálisat nem vettem...
(#) Suba53 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Nem inkább a 2236?
Olyanra nekem is fájt a fogam, de amikor meglett az Iwatsu, elmúlt.

Tek2236.jpg
    
(#) Skori válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Nekem Hitachi VC6045 szkópom volt. Ez félig digitális, de nagyobb részt analóg szkóp. Nagyon szerettem vele dolgozni, mindent (is) tudott amit egy szkóp tudhat. A képernyőre feliratozott (csatolok képeket). Még valamikor 2018-ban adtam el. Korábban is volt Hitachi oszcilloszkópom, akkor kedveltem meg ezt a márkát, nagyon sok szempontból praktikusabb ill. jobb volt amint a többi hasonló ebben a kategóriában.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Nekem jelenleg ennek a kistesója a 60MHz-es VC 6025-ös csücsül a munkaasztalom polcán, mint általános mérő eszköz. Valóban szuper kis szkóp ez is. Bármilyen elektronikát mérek, ellenőrzök, már kapcsolom is be.
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Ennél jobbat nem találsz analógban. Nagyon bánom, hogy eladtam.
(#) sdrlab válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
De ))))
Ránézésre olyan...(ennyire emlékszem a saját szkópom típusára )
Én szerettem benne a műszer részét, egy jobb kéziműszer pontosságát hozta, amikor ritkán kellett..., de a frekimérés, az állandó üzemmódban futott nálam....
(#) Geri86 válasza Skori hozzászólására (») Jún 16, 2023 /
 
És most milyet használsz?
(#) Skori válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Annak idején úgy gondoltam, hogy az analóg szkóp digitálisra kiváltásához az kell, hogy a digitális minimum tudjon valós 1Gs/s mintavételi sebességet. A valós-t azért emelem ki, mert periodikus jelekre a legtöbb digit szkópra többet adnak meg, csakhogy az esetek jelentős részében, ill. a gyakorlatban ez nem használható ki, tehát olyan kell ami single módban is tudja a Gs/s-ot. Akkor (2018-ban) egy 4 csatornás, digitális, MICSIG szkópot tudtam venni, ami ezt tudja, és egyébként nagyon jól bevált. Ha egyszer komolyabbra cserélem, valószínűleg akkor is maradok ennél a márkánál, mert dolgoztam sokkal drágább szkópokkal is, amelyeknél a MICSIG sokkal jobb volt.
(#) cooper85 hozzászólása Nov 16, 2023 /
 
Sziasztok!

Új szkópot szeretnék venni. Főként kapcsolóüzemű tápok és erősítők mérésére használnám.

A Micsig TO és STO szériáját néztem ki, tetszenek, de pár kérdés felmerült (nem vagyok tapasztalt):
- 2 vagy inkább 4 csatornás legyen? Ha már ennyit ráköltök, akkor lehet jobb ha ott van tartaléknak
- kicsit szimpatikusabb az STO széria a dedikált gombokkal, viszont kisebb a kijelző. Nem tudom melyik jobb kezelhetőség tekintetében.

Úgy látom, hogy a többi paraméter alapján (amire nekem szükségem van) mindegy, hogy STO vagy TO.
(#) Gafly válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 16, 2023 / 1
 
Az igazat megvallva, nem igazán emlékszem olyan esetre, amihez kifejezetten kellett volna a négy csatorna. Személy szerint én inkább másra költeném az extra csatornák árát.
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Ha jól gondolom annyi előnye lehet, hogy amennyiben a szkóp firmware-je is támogatja, akkor lehet vele "szegény ember differenciál mérőfejét" csinálni max. mintavételi ráta mellett.
(#) Bakman válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Nekem most négy csatornás oszcilloszkópom van. Ha legközelebb kell vennem, biztos, hogy négy csatornásat fogok venni, sokszor jól jött már. Ez egy olyan "extra" amit az ember akkor tud értékelni, ha már tapasztalta, milyen hasznos tud lenni.
(#) Skori válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Nekem is Micsig szkópom van. Nagyon hasznos tud lenni a 4 csatorna, ha egyszer lecserélem (nem mostanában) akkor sem fogom alább adni. A dedikált gombok hasznosak, de anélkül is kezelhető. Nekem régebbi verzió van, gombok nélkül, nem probléma így sem kezelni, de azért gyorsabban lehet dolgozni ha mindkét kezelési lehetőség adott. A PC-s szoftvere is egész jól használható, szoktam azt is használni, ügyes hogy wifi-n át kezelhető. Az USB-be lehet dugni pl. vezeték nélküli egeret, és azzal is kezelhető a szkóp. Akkumulátoros és/vagy nagyfesz-es méréseknél ezek nagyon hasznos kiegészítők - így érintés nélkül is állítgathatjuk a műszert.
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Lehet kivonó üzemmódban használni, de az csak szoftveres megoldás, annak minden korlátjával. Viszont lehet kapni Micsig diff mérőfejet (kimondottan jók), és árammérő-mérőfejet is.
(#) dB_Thunder válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Nekem SATO van, 4 csatorna!
Műhelyben nekem is elég volt 2 csatorna, de ahogy felnyitottam a motorháztetőt kellett a 4!
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
A forrasztóállomásom fejlesztésekor használtam 3...4 csatornát (pl. páka1 pwm, páka2 pwm, erősítők bemenetét kapcsoló-vezérlő jel, termoelem erősítő/k/ be/ki-menete). Volt pár dolog ami ilyen mérésekből derült ki. Persze nyilván nem mindig kell a 4 csatorna, de amikor kell, akkor nagyon jó, hogy van...
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Nekem nincs 4 csatornás szkópom (van 2x2 ha kell) és most már valószínűleg nem is lesz, de a 4 csatorna az pont ugyanolyan lehet mint az akkus táplálás, hogy ritkán kell de akkor nagyon jó ha van.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Ez igaz, ezért hívják "szegény ember differenciál mérőfejének". A valódi diff. fejek elég erősek árban.
(#) nagym6 válasza cooper85 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /
 
Bár nem a kérdésre válasz, csak megemlítem. Nálam vannak esetek, amikor két külön oszcilloszkóp a jó, amikor egy áramkörben két eltérő eltérítési sebességgel kell jelet egyidőben látni. Ha úgy vesszük, négy csatorna lehet megosztva 2db. 2 csatornás szkópra. Nekem is az egyik 4 csatornás. Logikai analizátornak használva előnyös a 4 csatornás, ha a 4 csatorna elég az adott feladatra.
(#) cooper85 hozzászólása Nov 16, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Hasznos mindegyik!

A 2 külön szkópra gondoltam én is és akkor tudnám mérni a táp 2 oldalát, de ha jól láttam egy kiegészítővel jóval olcsóbban meg tudom oldani.

Amire még gondoltam az a függvény generátor, ami miatt alapból kellhet min 3 csatorna, viszont ennek a leírásában amúgy nem találtam. Láttam, hogy az app store-ból tudok letölteni dolgokat. Onnan leszedek egy ilyen app-ot és az fog ebben nekem segíteni?

dB_Thunder: te mennyit használod a dedikált gombjait? Videókat elnézve van késésük. Nem zavaró?
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 16, 2023 1 /
 
Idézet:
„4 csatorna az pont ugyanolyan lehet mint az akkus táplálás, hogy ritkán kell de akkor nagyon jó ha van.”

Nem lennék meg akku nélkül!!
Ma is ott ült a kis Micsig az anyósülésben, és monitorozta a lambda jeleket!
(#) tbarath hozzászólása Nov 25, 2023 / 1
 
Ha már elém került a téma, akkor betolom, szerintem elfér itt. Előre bocsátom, hogy se a Rigol, se Dave "reklámozásához" nem fűződik semmi érdekem, de beletekertem egy EEVBLOG videóba: Link.

Rigol DSO800 szkópcsalád: 300 USD indulóárral, 12 bit, 1,25 GSa/s, 25 Mpts memória, protokoll dekóderek, és USB type C tápos - szóval tulajdonképpen földfüggetlen, egy powerbank mellé és akkus is. Nyilván kérdés az is, hogy milyen a sw benne, de szerintem ez megint fel fogja forgatni a piacot, mint ahogy anno a DS1052 tette. Pláne ha ez is "hekkelhető"...

Persze hála a kiváló magyar ÁFA és forint árfolyam miatt ez 200 körül van itthon, szóval nem olcsó, persze mihez képest. De remélhetőleg sokan cserélnek, és a régebbieknek meg kellene jelennie a használt piacon, illetve a régebbi típusú új készülékek árát is le kellene vernie szerintem, legalábbis hosszabb távon.
(#) erbe hozzászólása Nov 25, 2023 /
 
Zeewei dso154pro
Jellemzői alapján csodás lenne barkács szkópnak, még akkor is, ha legalább a fele igaz. Csak ne kellene azzal foglalkozni, hogy először is nagyító mögé tenni, vagy mérés közben másik (harmadik? ) kézben a nagyítót tartani a leolvasáshoz.
Következő: »»   162 / 169
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem