Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2468 / 2526
(#) gabesz2011 válasza djcaveman hozzászólására (») Okt 30, 2023 /

Nem is értem mit gondolt a tervező… +-60voltrol megy a cucc,a xlr csatis rész pedig kivehető modul. Az egyik bi-amp a másik sub. Típus esetleg nem rémlik melyik zeck volt?
(#) Lacaboy hozzászólása Nov 1, 2023 /

Sziasztok!
Van egy orion 1060 erositom. Gyarilag vagy utolag de amikor hozzamkerult a tap ugy volt mevoldva, hogy a szekunderrol két graetz kocka volt kotve ugyanarra a tekercspárra es graetzenkent pufferelve. Van ennek ertelme? En raknek egy graetz hidat es kozos puffert a ket oldalnak. Mit szoltok?
(#) mek-elek válasza Lacaboy hozzászólására (») Nov 1, 2023 /

Olvasva Te sem vagy (én sem) "szaki", csak hobbista. A lényege ennek, hogy akié volt, a meglévő trafóval próbált jobbat kihozni a készülékből. A csatorna szétválasztást jobbította ezzel, és a dupla puffer pedig önmagában javít a hangzáson, dinamikailag. Ez némileg a térhatást is javíthatja.
(#) djcaveman válasza gabesz2011 hozzászólására (») Nov 1, 2023 /

Helló.
Idézet:
„melyik zeck volt?”
Sajna nem emlékszek... már kb 5-6 éve volt nálam egy ilyen... ami biztos, hogy a végfetek 2sj56, 2sk176
(#) Lacaboy válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 1, 2023 /

Nem gondolnám, hogy hobbista vagyok. Ertem a megoldást de ugy latnam ertelmet ha a két oldalnak ket kulon szekundere lenne.
(#) mek-elek válasza Lacaboy hozzászólására (») Nov 1, 2023 /

Ó lehet ezen az úton mást is tenni a jobb hangzás terén a két szekunderen kívül is. Kérdés, hogy érdemes e egy ilyen készülékkel "csodát tenni". A végén csak a ház maradna, ha igazán belefogna az ember. Különben meg, nosza alakítsd át, ahogy Neked tetszik!
(#) andraschober hozzászólása Nov 4, 2023 /

Sziasztok! Hozzámkerült egy Hartke HA2500 típusú basszusgitár-erősítő olyan problémával, hogy a vonalkimenetén nagyon halk a jel, hangszóról jól működik, nincsen más hibája.

Elkezdtem matatni benne, de valahogyan nem jutok vele dűlőre. Ennek a hibának a felderítésében kérném a segítségeteket. Megpróbáltam összeszedni, hogy mit tapasztalok vele:

Először elkezdtem azt a nyákot vizsgálni (erről feltöltöttem egy külön képet), amin ez a direkt kimenet van és az utolsó fokozatok. Ezen van egy kapcsoló, ami azt lehet kiválasztani, hogy a kimeneti jel az előfok előtti (PRE) vagy utáni (POST) helyről jöjjön. Ennek a "közepén" még ott van a jel, el is jut az R253-as ellenállásig, de utána megszűnik, az IC1 jelű műveleti erősítő egyik bemeneti lábán sincsen jel, csak a kimeneteken, de ott is elég gyenge (10mV körül, a legnagyobb előerősítésnél). Ilyennel még nem találkoztam, tudnátok segíteni mi okozhatja ezt? Az ellenállást próbáltam cserélni, a műveleti erősítőt is - de nem jutottam közelebb a megoldáshoz, tápfesz rendben van +-14,9V körül.

Elkezdtem nézni az előerősítő részét a fejnek és ott is hasonló jelenségbe botlottam. A legelső erősítő chipnek a bemenetén ott van a tiszta szinusz jelem, a kimenetén pedig már mintha zajos lenne, a következő fokozatig meg már el sem jut - R105, R106 "bemeneti" oldalán ok, de a másik oldalán már nem találom a jelet és több olyan erősítő fokozat volt, ahol a bemeneten nem volt semmi, csak a kimeneten. Normális ez? Nem sok tapasztalatom van ilyen erősítőkkel, ezért elnézést a láma kérdésekért. Merre nézelődjek tovább?

Köszönöm a segítségeteket előre is!
(#) tothbela válasza andraschober hozzászólására (») Nov 4, 2023 /

Amit néztél IC1 áramköri részletet, az normális. Invertáló kapcsolásban nem is lehet jel az opampok bemenetein. A kimeneten is - 40dB szintet produkál, ez kb mikrofon szint. A hiba máshol lesz.
Telefonon nem tudom ki nagyítani a kapcsolást rendesen, esetleg PC majd megnézem.
Még mielőtt szétszeded, ellenőrizd le az effekt loop áramkört. Egy jack kábelt iktass be. Sok esetben ez okozta a némulást Hi-Watt, Ebs, basszusfejeknél. Por vagy oxidáció került a return aljzat érintkezói közé.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2023
(#) andraschober válasza tothbela hozzászólására (») Nov 4, 2023 /

Köszönöm a segítséget, megnézem az effekt loopot is - de ha jól emlékszek ott a kimenő és bemenő ágon is 3VAC körül volt a jelszint.
(#) tothbela válasza andraschober hozzászólására (») Nov 4, 2023 / 1

Az R105/106 esetén ugyanaz a helyzet. Utána invertáló kapcsolású az opamp ezért annak a bemenetén virtuális föld van. Ott sem mérhető érdemleges semmi jel.
Csak hogy tisztábban lássak:
Jól értelmezem hogy az erősítő rendben működik, csak az XLR kimenet halk? Ha csak ez a gond, akkor a következőt ajánlom:
Mivel gyárilag mikrofon szintű az XLR kimenet, elég halk lehet. Vonal szintűvé úgy lehet alakítani, hogy például az IC1 6-os és 7-es lába közötti R247 pozíciószámú 1kOhmos ellenállást megnöveljük. Jelen esetben ez 1 kOhm, és névlegesen 10mV feszültséget eredményez az XLR kimeneten. Ha kicseréled 10kOhmra, akkor 100mV, 22kOhm esetén 220mV névleges feszültséget kell kapni az XLR kimeneten. Én a 100mV-ot preferálom, mert az egy jó kompromisszum. Az nem vezérel túl még semmit de már elég nagy hogy a zajától kiemelkedjen.
Ha más baj is van, nyugodtan szólj.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2023
(#) Massawa válasza andraschober hozzászólására (») Nov 4, 2023 / 2

Szerintem az a rajz szerint teljesen rendben van. Azt irják arra a kimenetre, hogy -40 dB. Ez valoban csak mikrofonszint. Nem egészen világos miért ölik meg ennyire a bemenetet. Mire szolgál az a „vonalkimenet“, arra többnyire -4 - 10 dB jel kellene, s nem -40 dB. A végerösitöre viszont +6 dB megy, az sok nagyságrenddel több mint a „vonal“ kimenete, vagy a bemenet.
A rajz szerint a 2 bemenetet 30 dB-llel vagy 20 dB-l nyomja ( csökkenti) le. A rajzon semmi utalás nincs arra, milyen az a -40dB-s kimenet. Az valoban csak egy mikrofonbementhez kapcsolhato, s nem vonalhoz.
Szoval ne a készülékben keresd a hibát mert eilyenre lett csinálva. Nem tudom miért.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2023 / 2

Illetve az egyik gépkönyben meg is irják a DI kimenet maximum 50 mV jelet ad, akkor is, ha az EQ meg a kompresszor is a maximumra van nyomva. A középállásban ennek csak a fele megy a DIre.
Ez arra utal, hogy ezt a jelet inkább a mikrofon bementre szánták.
(#) andraschober válasza Massawa hozzászólására (») Nov 5, 2023 /

Köszönöm mindkettőtöknek a hasznos hozzászólásotokat, megpróbálom majd növelni a kimenetet mert ez így kb használhatatlan, arra amire kéne. Viszont az a gépkönyvet nem találtam meg, ami ahhoz a verzióhoz készült volna, amin van ilyen kimenet - csak másik modelnél láttam, illetve a blokkdiagrammon ezt, viszont a neten utánaolvasgatva sem panaszkodott rá nagyon senki - ami szerintem fura.

Viszont, nem nagyon értem hogy gondolod, hogy mikrofon bemenetre szánták... Direct outputnak van írva a cuccon és a manualban (amiben a rajzon nincs is raja a kimenet), ezt írják:

Electronically balanced direct output that provides a means of routing signal to professional mixing consoles in both live performance and recording environments. A ground lift switch helps prevent hum or buzz from entering the signal, and a pre/post switch allows the direct signal to be derived either before or after the amp EQ section.

Meglepett, mert az utolsó fokozatok előtt, ahol láttam még a jelet, ott egy nagyságrenddel erősebb volt a jel (0,18V körül), de még azt is kevésnek éreztem, mert 1V körüli értékre számítottam.

Ha az R247-es ellenállást cserélem, akkor a következő fokozat R243-as ellenállását is ugyanarra az értékre kell gondolom emelni, hogy a két asszimetrikus jel ugyanolyan feszültséget adjon az XLR-en.
(#) Massawa válasza andraschober hozzászólására (») Nov 5, 2023 / 1

A DI-kbol, 2 fajta van. A vonal szintü kb 0-6 dB meg a mikrofonszintü, ami olyan mint ezen van. Az ilyen jelet keveröpult vagy egyébb szerkezet mikrofonbemenetére kell kötni a másikat meg a vonal bemenetre. ( szinpadrol többnyire mikrofonok mennek a keverüpultba valoszinü ezért választották ezt a szintet, hogy kevesebb keveredés legyen. Nem tudni mire szánták ezt pontosan, de ez van, illetve nincs, mert már nem is gyártják, ha jol látom. Egy egyszerü mikrofonelöerösitövel kötheted be a rendszerbe.
A DI boxok elvben soha nem változtatják meg az eredeti jelszintet, csak arra szolgálnak, hogy a mikrofont, hangszert stb. galvanikusan leválasszák a keveröpultról ( brummok miatt, de ma már ez sem téma), azaz a hangmérnök egy mikrofont mindig a mikrofonbemenetbe dug be, függetlenül attol, hogy van vagy nincs DI box. Ezt igyekeznek a mai napig betartani.
Az R247-s ellenállás növelésével lehet növelni a kimeneti szintet. Probáld meg mire jutsz.

Mást nem kell, mert a következö fokozat csak ezt a jelet 1:1-ben invertálja, azaz a kimenet ugyanolyan szintü mint a bemenete, csak a fázisa változik meg.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2023
(#) tothbela válasza andraschober hozzászólására (») Nov 5, 2023 /

Nem mikrofon bemenet, hanem mikrofon szintű kimenet, keverőpult vagy hangkártya mikrofon bemenetéhez. Régebben szinte kizárólag mikrofonokkal hangosítottak, ezért maradt szabványnak a mikrofon szint. Így a jelszint ugyanaz marad mint ha mikrofonoznák a basszus cuccot.
Elég cserélni az R247-et, mert a második opamp az első kimeneti jelét fázisban megfordítja, de ugyanakkora marad a jelszintje. Ha az első opamp jele nagyobb lesz, automatikusan a másodiké is.
Egyébként nagyon könnyű kiszámolni egy invertáló opamp erősítését, mert csak két ellenállás értékét kell egymással elosztani.
Például a CN405 csatlakozó után jön a jel. Van ott az R31 ellenállás ami 100 Ohmos, de ezt most ne vegyük figyelembe, mert nagyon kis érték ebben a rendszerben. Számunkra az IC1b opamp 6-os invertáló bemenet lábára menő ellenállás, valamint a 7-es kimenetről a 6-os lábára menő úgynevezett visszacsatoló ellenállás értéke fontos. Tehát az erősítés =R247/R253, azaz 1/20=0,05. Tehát egynél kisebb, pontosabban huszadik részére csökkenti a bemenő jelet. Ha az R247 értékét változtatod, akkor a fenti osztás elvégezve gyakorlatilag tetszőleges kimeneti szintet tudsz beállítani. A második opamp esetében 1k/1k= 1X-es. Az maradjon.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Nov 5, 2023 /

Jól leírtuk ugyanazt. Egyébként nem abból a megfontolásból hagyták mikrofon szintűre az XLR kimenetet hogy a csoportkábelen hasonló jelszintek menjenek a keverőig? Az igaz hogy a vonalszintű jel zavarvédettebb, de én műszeresen nem vizsgáltam még csoportkábelt. De nem lehet nagy áthallása, mert ezen megy vissza a végfokokhoz a jel, és az már inkább vonalszintű. Én még nem dolgoztam csoportkábellel, az a nagyok dolga. Én csak kicsi vagyok.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Nov 5, 2023 /

Nyilván korábban az is szerepet játszott, én is pár évig 24 vonalas kábelekkel jártam a világot, ha jol emlékszem a kimenetek ( az erösitök felé egy másik kábelen mentek.) A vastagabb kábek már tul nehéz volt. Szerintem az áthallás nem annyira veszélyes egy jo kábelnél, sok fix kábelezésben is használtunk ilyen csoportkábeleket ( közvetitö kocsikban). Valoban a veszély inkább abban rejtözködött mit dugnak be a szinpadon az XLR csatlakozokba. Igy jobb ha mind egyforma. ( ugye akkortályt még kommunikácio sem volt a hangmérnök meg a szinpadi kollégák között ( az elsö walkie talkiekat a német rendörség simán begyüjtötte, mert állitolag nem kértünk engedélyt a frekvencia használatra. M.Jacksontol még a rádiomikrofont is elvették ).
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Nov 5, 2023 /

M.J. volt az NDK-ban?
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 5, 2023 /

Én nem voltam az NDKban…

A nyugatnémetekkel volt mindig a cirkusz.
(#) Black7275 hozzászólása Nov 10, 2023 /

Vettem egy erősítő modult (kép). Most volt időm kipróbálni. Amikor nincs rákötve semmi a bemenetre akkor is vagy egy alapzúgása. Nem tudom miért lehet, esetleg van aki tud ebben segíteni?
(#) Skori válasza Black7275 hozzászólására (») Nov 10, 2023 /

Ez azért érdekes, mert én is vettem ilyen kinézetű modult, (igaz régebben) és az teljesen csendben van, még akkor sem hallok semmilyen alapzajt - ha közvetlenül a hangszóró kimenetre fejhallgatót kötök és azzal hallgatom meg. Szóval, vagy kezdek süketülni, vagy változtak ezek a panelek, vagy mindkettő...

Ha letekered a hangerő-potit akkor is zúg? Milyen tápról használod (próbáltad másikkal is)?
(#) Black7275 válasza Skori hozzászólására (») Nov 10, 2023 /

Próbáltam másik táppal is. (vagy 5db-bal).Amikor teljesen le van tekerve a potméter még akkor is van zúgása. vak halkabb. Még arra tudok gondolni nincs eléggé leterhelve a kimenete. Majd megpróbálom kicsit jobban terhelni és akkor is megnézem.
(#) Laci66 válasza Black7275 hozzászólására (») Nov 11, 2023 /

Szia!
Nemrég én is vettem hasonló "kici,óccó",kínait 2x30W-ost. Sima 24V 4700mikróval szűrve semmi pisszenést nem ad jel nélkül. Igaz a 30W is inkább csak 15W körűl van, de nekem elég is anny
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2023
(#) Suba53 válasza Black7275 hozzászólására (») Nov 11, 2023 /

Lehet, hogy nem is az erősítő termeli a zúgást, hanem valami zavarforrás van a közelében, ami rászór. Próbáld meg átvinni egy másik helységbe, és ott kipróbálni.
De ha egy ipari hegesztő műhely van a szomszédban, az gáz.
(#) tothbela válasza Black7275 hozzászólására (») Nov 11, 2023 /

Úgy rémlik, ezen a nyákon TPA3116 dolgozik. Az nem szokott zajos lenni, bár két alkalommal sikerült találkoznom olyannal is. Egyik esetben két IC dolgozott közös nyákon, de nem M/S módban, hanem egymástól függetlenül. A másik esetben a kimenetről visszajött kapacitív valami a bemenetre, amin egy 470pF bemeneti hidegítő segített.
Nem írtad a táp kivitelét.
(#) btamas81 hozzászólása Nov 13, 2023 /

Sziasztok!
Adva van a lenti kapcsolás. Aktív mélynek az erősítője. Sikeresen kilőtte a mélynyomót, ugyanis a relének az egyik fele nem adta át a delejt. Gondolom ez a relé valamin koppanásgátló féleség lenne.
Kérdésem a következő, ha kap egy rendes hangfalvédelmet, a kapcsoláson lévő relé elhagyható?
Azonkívül valaki nem tud hangszórójavítót ajánlani?
(#) Karesz 50 válasza btamas81 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /

Lehet gerjedni fog addig bekapcsoláskor amíg az opampok tápfeszültsége el nem éri legalább az 5V-ot. Emiatt lehet benne és akkor már koppanásgátló is egyúttal. Ki kell próbálni (soros izzóval a primerkörben).
A szokásos 10R/100nF fázisjavító tagot tedd be a kimenetre, mert terheletlenül egészen biztosan gerjedni fog a végfok amíg a hangszóró védelem reléje be nem húz.
De a mostani relét is ki lehet váltani kapcsoló tranzisztorokkal (MOSFET-tel), talán az lenne a legegyszerűbb.
(#) btamas81 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 13, 2023 /

Köszi! Akkor inkább benne hagyom.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 16, 2023 /

Sziasztok!

Egy jó 10 évvel ezelőtt - már fene se tudja, milyen részeredménnyel - félrerakott csöves panelt próbálok meg feléleszteni végre. "Klasszikus kezdőprojekt", egy SE-kapcsolás ECL86-tal, házilag maratott nyáklapra. Tulajdonképp ebben a formájában csak teszt a célom vele, és ha van egy működőképes konfiguráció, akkor majd betervezem rendesen, gépen, két csatornás - egy panelos kivitelre. Kapcsolási rajzát csatolom, ezt a panellal elrakott papírról rajzoltam be, emlékeim szerint egy Grundig orsós magnó végfokozatát másoltam le anno, tehát ez ebben a formában egy sorozatgyártott, működő kapcsolás kéne legyen.

Na most a szerkezet elindítható, meg is szólal, de nem igazán tudja azt, amit kéne hoznia. Pici hangerőn egész tűrhetően megszólal, valamivel feljebb már érezhetően torz a mélytartománya, aztán egy bizonyos hangerőpoti-állás (nem hangerősség!) felett elkezd recsegni a dinamikai csúcsoknál. (Tudom, hogy eleve csak kb. 3W-ot lehet tőle várni, de azt is ismerem, hogy egy azonos teljesítményű-végcsövű rádióra ilyesmi külső hangszórót rákötve jóval nagyobb hangerőt kéne erőlködés nélkül produkálnia.) Olyan, mintha kontakthibás lenne valami, de egyébként nem abból ered szerintem, mert bárminek a kocogtatása bemenő jel nélkül viszont nem váltja ki. Csőhibára is gondoltam, de 4 példánnyal is ugyanez van, szóval így már kisebb esélyét látom ennek.

Csináltam egy oszcilloszkópos mérést is, amivel viszont furcsa eredményre jutottam. Bemenő jeltől függetlenül, a hangerő poti bizonyos állásától felfelé (kb. pont ott, ahonnan már torzít), megjelenik valami gerjedés a pentóda anódon: az addig egyenes vonalat rajzoló 260 V-os tápfeszre rákerül egy legalább 50V amplitúdójú, 50 kHz frekvenciájú lengés (az amplitúdó még tovább nő kb. ott, ahonnan már recseg is a hang). Ugyanez a hullámzás közvetlenül az elkón (avagy: a trafó primer másik oldalán) mérve viszont nincsen (ellenben a katódellenálláson, kisebb feszültségszinten, de arányaiban ugyanúgy megjelenik - ott a középérték 7.8V, az szerintem nagyjából okés).

Na most a potméter valószínű ugyanabból a rádióból származik, ahonnan a trafók is - ma már szokatlan 1.5 MOhm-os darab. Arra gondolok, hogy mivel az alsó tartományban nem gerjed, talán egy kisebb ellenállású potméter (ami az egész tartományban kisebb forrásimpedanciát is jelent..) lehetséges, hogy megoldaná az egész hibát? (Gondolom a megaohmos potit anno a kristályhangszedő miatt használták, ma már elektronikus jelforrásokhoz egy nagyságrenddel kisebb is jónak tűnik.) Vagy ezzel legfeljebb csak elfedek egy másik problémát..? (Csatolok képet is úgy nagyjából a konstrukcióról, biztos lehetne rendezettebb, de arra figyeltem, hogy földhurkot ne alakítsak ki - búgás egyébként nincs is.)
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2023
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 16, 2023 /

Kimeno szekundere ha forditva van kotve akkor + visszacsatolas miatt gerjedhet.
C6 elkot kosd le a kimenorol es - kivezeteset kosd testre, ha megszunik a gerjedes, akkor a kimeno van rosszul bekotve.
Következő: »»   2468 / 2526
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem