Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   304 / 322
(#) 444Tibi válasza djadji hozzászólására (») Nov 29, 2023 /
 
Nagy eltérés van a Li és a PB között.
A sok más mellett, ami perpill nem érdekes, az energiahatékonyságuk nagyon nem egyforma.
Magyarul, kis árammal töltve egy PB pakkot, elképzelhető hogy nullát töltődik mert nem is tudja ezt a keveset hasznosítani + nagy az önkisülése.
Litium alapúak töltési-kisütési hányadosa nagyon közel van az 1-hez vagyis a 100%-hoz, pláne kis áramoknál.
Nálam hobbi napelemprojekt, 360Ah liion pakk borús időbe van hogy egész nap csak 1,5-2 amperrel tud töltődni. Ez 0,005C körül van és a nap végére mégis magába szed valamennyi töltést.
PB akkunál ez a szintentartáshoz épphogy elegendő, nemhogy töltődjön is.

Fog az töltődni neked kis áramoknál is.

Az akkuhoz képest extrém kis panelnél amúgy sem sok értelme van az egésznek, és még ott a valós 2-5% azaz pl. egy 400Wp panel téli időszakba 10-20 wattot fog hozni, nem többet.
Megint saját példa, 1800Wp borús ködös időben 50-60 wattot tud.
(#) djadji válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
ÁÁÁ.. az önkisülés. Erre nem gondoltam. Ha az alatt "töltöm", akkor valójában csak fogy az akksi. Köszi szépen!
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Egy kicsit más kérdés: A töltés felvételének lehet az is akadálya, hogy egy cella vacakol (ugye?)
HA ezt a cellát akarom megkeresni, akkor ki tudom mérni, hogy melyik cella az ami a leggyengébb, azt kell cserélni. Mondjuk használom az akksipakkot és megnézem melyik cellának a legalacsonyabb a feszültsége, azt cserélem. Vagy melyikben esik a feszültség.
Viszont ez az "egy cella feszültségét" csak akkor működik, ha sorba vannak kapcsolva a cellák. De ha vannak párhuzamos cellák is akkor nem tudom mérni. Pl 3-3 párhuzamosan, és ezekből a csoportokból van 10 sorba kapcsolva, vagyis van egy 36V-os 3S pakkom.
Ilyenkor nem tudom kimérni melyik a hibás cella, csak hogy melyik 3-as csoportban van a hibás. Ugye? Szét kell bontani-bombázni: kiműteni a 3as csomagot, és azt is szétszedni 1-1 cellára, hogy lehessen külön feszűltséget mérni és ne a közös feszültséget kapjam.
Jól gondolom?
(#) Régi motoros válasza djadji hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Jól, de a három párhuzamos cellát lehetőleg egyben cseréld. Viszont csere előtt nem ártana minden cellacsoporton kapacitást mérni, hogy tudd milyet kellene betenni.
Aztán ráérsz a három cellával szöszölni, hogy ha használni akarod valami másra.
(#) Kovidivi válasza djadji hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Legegyszerűbb mód a tesztre, ha minden cellát feltöltesz, majd sorbakötve elkezded meríteni az összeset. Amelyik feszültsége a leghamarabb eléri a 3V-ot, annak a legkisebb a kapacitása. Így akár az összes celládat is sorba tudod állítani, csak a mérés hátránya, hogy folyamatosan mérni kell minden cellát. Vagy veszel egy töltő merítő berendezést, az megmondja pontosan a kapacitás értékét, ha szerencséd van, akkor a belső ellenállást is megsaccolja neked.
(#) KTobi válasza djadji hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Ólmos akku esetén közrejátszat a szulfátosodás is, hogy ha nincs elég töltőteljesítmény és hosszan áll alacsony töltöttségen az akku. Valószínűleg erre gondolt aki mondta, hogy lassan se fogja tölteni.
Idézet:
„Elégtelen töltésből fakadó szulfátosodás
Szintén az autótulaj figyelmetlenségéből eredhet a probléma, amikor nem az előírt feszültségűre, hanem alacsonyabbra tölti az akkumulátort – ilyenkor töltéshiány lép fel. Ha ezt többször teszi így, másodlagos szulfátosodás fog jelentkezni. Elsődleges szulfát az akkumulátor használatából eredően keletkezik, de feltöltéskor ez fel is szívódik a lemezekről. Ezzel szemben a ritka használat vagy sok pihentetés közbeni lassú kisütésnél, vagyis ha sokáig feltöltetlen állapotban van az alkatrész, akkor alakul ki a másodlagos szulfátosodás. Ez azonban már nem tűnik el magától. Az önkisülés közbeni szulfátosodás tehát már árt az akksinak, nem lesz képes töltést felvenni miatta. Ha rendszeresen odafigyelünk az állapotára, és töltjük, amikor kell, nem fog jelentkezni a probléma.”
Innen
(#) djadji válasza KTobi hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Köszi mindenkinek az infókat. Sikerült is felújítanom 2 packot, és csinálni 2 powerbankot. Jól működik a ponthegesztőm.
Ez felvetett egy kérdést: Mit csináltok a kikerülő "félholt" cellákkal? Oké, ami zárlatos az kuka. De ami működik, de 2000 helyett 500 mAh-t tud (400at...)? az is kuka? Olyan pazarlásnak érzem.
Arra gondoltam, hogy beépítem egy BAZINAGY akkupakkba őket és az lesz egy ilyen utolsó felhasználása ezeknek, amíg végleg elszállnak, ez világítja pl a kerti tavat (nincs kerti tavam, csak példának írom). HA világít egész éjszaka tök jó, ha csak 2 órát világ hát az se baj. (valami occó napelem töltené)
De aztán eszembe jutott, hogy ebben a sok cellás akkupakkban a cellák gyakran elhalnának végelegesen (eleve félholtak voltak ugye...) ami azt is jelenti, hogy ezt a BAZI nagy pakkot igen gyakran kéne szétbontani és körbemérni mindegyiket, szétszedni a hegesztést, újrahegeszteni... melyik ment tönkre, melyik nem...
Ezt meg nem szeretném.
Van valami más felhasználási mód? AMivel nem csak munkát veszek a nyakamba?
(#) Régi motoros válasza djadji hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
LED-es elemlámpába még el van egy darabig. Meg ahogy írod napelemes LED-es kerti lámpákban.
Sokkal többet ne várj tőle. Pár cellateszt után ilyen cellákat szüreteltem. Az első 169 -et összeválogattam a villanybringámhoz 13S13P elrendezésbe. A maradék ami 1600mAh alatt van, abból még összehozok egy X feszültségű akkut épp amilyenre szükség lesz. Az 1000 alattiakkal szerintem nemigen foglalkozom. Párat meghagytam elemlámpába, és annyi.

Ui: Ha nem szükséges a hordozhatóság, az 1000 alattiakból esetleg még lehet készíteni egy monstrum power bankot 1SxP elrendezésben, azaz összepárhuzamosítani az összeset.
Ha van vagy 20db benne, az már akkor is 10-15Ah. Szintén napelemmel töltve telefont kamerát akármit el lehet róla látni aminek 5V USB töltője van.
(#) pipi válasza djadji hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
A gyerekeim családjaiban is sikere van -az általam elnevezett- cicalámpának, eredetileg az öreg macskánknak készült, hogy lásson éjjel. Fotoellenállás-ellenállás osztó vezérel egy alacsony Ugs Fet-et, a feten egy soros ellenállás+led, rá az akkura és kész a sötétben virító lámpa. A nagyfényerejű smd led kb 1mA-ról már világít annyit hogy a sötét szobában el lehessen botorkálni, ne kelljen a nagy lámpát felkapcsolni, ami kiveri az álmot a szemekből. kb 3 vagy több havonta töltöm a 2P 18650-et. A gyerekeim családjának meg tettem még rá tp4056 USBC töltőmodulkát is.
Karácsonyi projekt lesz hogy pici faházacskába költözik az lámpa
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) fecus hozzászólása Dec 3, 2023 /
 
Szeretnék 4 db sorba kapcsolt Li akkut tölteni, BMS nélkül, megbontás nélkül. Ehhez kell 4 elválasztott áramforrás (pl. 4x5V trafó, 4 külön tekercscsel). Utána 4 db töltőáramkör, de az most lényegtelen.
Ugyanígy megfelelne 4 db 5V 1A-es dugasztáp is? Nem léphet fel valami nem kívánt, kóbor feszültség közöttük?
(#) formasu válasza fecus hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Szerintem: Ha mind a négy akku egyforma állapotú, és egyforma feszültségű is, akkor egy 16.5 Voltos feszültségre stabilizált tápról is töltheted, mondjuk 0.3-0.4 Amperes áramhatárolóval. (áramkorlátozással).
Ha van gyakorlatod, viszonylag könnyen építhetsz is ilyen tápot.
(#) pipi válasza fecus hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Jó a 4 táp, 4 töltő, én is használok így, de nálam 5V 2A táp van + tp5100 kapcsolóüzemű töltőmodul.
(#) fecus válasza pipi hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Köszönöm. Ilyeneket olcsón tudok szerezni. Kiszedem és egy dobozba építem.
(#) formasu válasza fecus hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Biztos, hogy olyat tudsz szerezni, ami jó is lesz?
Akár egy cellát is célszerű mondjuk: 4,2 V-os stab. tápról tölteni, (nem 5 Voltosról!!!) és nagyon javasolt, hogy legyen áram korlát is, néhányszor 100 mA-es. Ez esetben ott hagyhatod, nem lesz semmi gond, nem lesz túltöltés sem. ilyenkor, amikor az akku eléri a 4,2 Voltot, (amit a stab. táp ad) gyakorlatilag leáll a töltés...
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) antikzsolt válasza formasu hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Lifepora is jó lehet ez? 3,65v a maximum amit elérhet, egy 265Ah aksiról lenne szó.
(#) formasu válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Ha 3,65 V a max, akkor nem lehet (felügyelet nélkül, és töltőáram figyelés nélkül) 4,2 V-os tápról tölteni. Akkor 3.65 V-ra célszerű a tápot elkészíteni. A 265 Ah az már megint más kérdés, az már nem "játék"! Oda már sokkal komolyabb töltő célszerű, ami akár 10-20 Ampert is képes leadni.
(#) hege88 hozzászólása Dec 4, 2023 /
 
Laikusként kérnék tanáscot:

Szükségem lenne 10-10 darab AAA méretű 1.2V-s 1000-1250MAh-s tölthető (nem forrasztós) akkukra.
Tanácsot, ötletet kérnék, hol/honnan lenne érdemes rendelni, mert multikban, üzletekben

-nem is találtam a környéken, csak max 800-asokat
-sokszor egy 10-es pakkból jó, ha a fele töltődik fel a megadott értékre.
(#) Suba53 válasza hege88 hozzászólására (») Dec 4, 2023 / 1
 
AAA méretből nem is tudom, hogy létezik-e 1000mAh-nál nagyobb kapacitású.
Ezen az oldalon is az 1000mAh a legnagyobb.

Én már vásároltam tőlük, korrekt webáruház.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) img válasza hege88 hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
IKEA LADDA AAA: 900 mAh. Olcsó, és tudásában gyakorlatilag ugyanaz mint az Eneloop (LSD).

Amikor én vettem akkor 30-ból csak 1 tudott kevesebbet.

A Voltcraft IPC-1L töltőnek a Ni-MH karakterisztikája kíméletes hozzájuk a legjobban, de ennek ellenére csepptöltésre már nem szabad őket benne hagyni.

Viszont 800-900 mAh-nál több kapacitást AAA béretbe belezsúfolni nem nagyon lehet a köztes szigetelő rétegek túlzott elvékonyítása nélkül, ezért nem szabad annak hinni, ami 1000-1xxx mAh-t hazudik magáról.

Szerk.: Most kapcsolok, hogy neked Lítium kémiájú, de AAA méretű kell?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) Suba53 válasza img hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Hol látod, hogy lítium kémiájút kér?
1,2V-os kell neki, ami nikkel alapú.

Szerintem az 1000mAh a komolyabb cégektől még éppen hihető lehet, a noname nagyobbaknál meg a kínai nagyotmondás játszik.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) antikzsolt válasza formasu hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Ez egy cella amit szeretnék használatba venni de ezt néha tölteni is kellene de nem tudom hogy lehetséges.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Bővebben: Link

Ezen gondolkodom. 2A .s 3.4v beállítva.
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Mert a "Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője" témában vagyunk, nem a "Ni-MH akkumulátor és töltője" témában.
(#) Suba53 válasza img hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Szerintem neki ebből csak az akkumulátor volt fókuszban.
Direkt felhívta a figyelmet, hogy laikus.
Vagyis akármi lehet.
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Oké, nyertél.
(#) 444Tibi válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Ha nincs a nimh-hez való peak-hold rendszerű töltő, én házilag inkább a szokásos 0,1c/11-10 órás töltést javasolnám.
(#) formasu válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Próbáltam leírni, hogy hogyan.
Amit belinkeltél akár jó is lehet... Úgy látom, hogy be lehet állítani a kimenő feszültséget (ezt be tudod állítani egy multiméterrel pontosan) és utána a kimenő áramerősséget is, ha jól látom. A kimenő áramerősséget akár egy ellenállással, egy lemerült töltendő akkumulátorral, vagy más terheléssel, egy sorba kötött árammérő segítségével be tudod állítani valamelyik, a panelen lévő kis trimmer segítségével, mondjuk az akku Amperóra kapacitásának 0,1-0,3 szorosára.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2023
(#) fecus válasza formasu hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Ha elolvasod, írtam, hogy egy-egy töltő áramkör követi a tápokat.
(#) hege88 hozzászólása Dec 5, 2023 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat.
(#) antikzsolt válasza formasu hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
2 amperes lesz a töltő amit fogok használni. Csak nem fogja túl tölteni belátható időn belül
Következő: »»   304 / 322
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem