Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   563 / 574
(#) VIM válasza rrggbb hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Hát akkor ez a ralé érintkezőjének a beégése lesz. Kocogtasd meg a reléjét, hogy akkor átmenetileg javul e vagy már meg is szűnik a folyamat. A vezérlőpanelről csinálj képet és mutasd meg, hogy melyik relé az de a panel másik oldalát is megnézheted nem e ki van olvadva a forrasztás.
(#) gyalogkakukk78 hozzászólása Dec 14, 2023 /
 
Sziasztok.
Egy kis műszaki segítségre lenne szükségem.
Az alany egy sunier duval renova star f 24 e.
Kiszereltem a vezérlőpanelt,lehúztam a kábeleket,de nem fotóztam le előtte.
Most nem tudom hova kellene visszadugnom a harmadik kábelcsatlakozást.
Mellékeltem egy képet a vezérlőpanelről.
(#) VIM válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Szia! Ezek szerint egymás mellé a J4 mellé a J2-be.
(#) gyalogkakukk78 válasza VIM hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Köszönöm Köszönöm
(#) Gafly válasza gyalogkakukk78 hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Ha már kiszedted ennyire, akkor csináljál már nekem pár képet még mindkét oldalról (ha nem gond).
Előre is köszönöm.
(#) jdani hozzászólása Dec 17, 2023 /
 
Sziasztok. Nem épp kombikazánnal van problémám, de fűtéssel kapcsolatos. Otthonomban kondenz gázkazán fűt, de beköttettem egy fakazánt, 1000L tartállyal is. Alapból a gáz fűti ki a házat, és ha megrakom a fát, akkor arról. Megy a fűtés. Ha leég a fa illetve ha már kihül a tartály, átkapcsol a gázkazán. Mikor a fakazán fűti a vizet, az a meleg víz megy egyszerre a házba fűtésbe, és egyszerre az 1000L tartályba is. (ilyenkor persze a gázkazán lekapcsol) mivel egyszerre a tartályba is, és a házba is fűt a fa kazán, így persze a tartályt eltart neki tovább felfűteni.
Az a kérdésem, hogy hogyan hatékonyabb a tartály felfűtése?
Fűtse a fa kazán egyszerre a tartályt, és adja házba a meleg vizet, vagy Fűtse fel előbb a tartályt, és ha már fel van fűtve, akkor kapcsoljon csak a tartály szivattyúja, ami nyomja a meleg vizet a rendszerbe?

Vagy ennek nincs jelentősége?
(#) Hutty válasza jdani hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Az én megvalósításomban, a faelgázosító kazán vize először a fűtésbe megy, ha a szobatermosztát igényli, ha nem, a pufferbe. A kazánnak akkor jó a hatásfoka ha megy a befújás, tehát dolgozzon amíg kell. Valamint van egy visszacsatoló ág a kazánnál, hogy 60 fokig csak magában forgatja a vizet.
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
En is amondo vagyok, hogy a mindennenü fütés elsödleges feladata a termek/szibák fütése, ahol vagytok. Ha az megtörtént ( es ha pl a radiátorokon termosztatos csapok vannak, a radiátorokba lelassul vagy megáll a vizkeringés azaz automatikusan a felesleges meleg a tartályban lesz hasznositva.
Azonban ha a tartály egyben a melegviztartály is ( azaz a vizet a fürdöszobában, konyhában is használod, akkor viszont a tartályt kell elönybe helyezned, hiszen a melegvizre gyakrabban van szükséged ( azaz mindig rendelkezésre kell hogy álljon). Ilyenkor egy motoros csap jönne jol amivel akkor amikor a szobákat kell fūteni több vizet enged a radiátorokba mint a tartályba, majd ujra visszazár a tartályba.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Egyik sem jó. A puffertartályba akkor kerül meleg víz, ha a lakás nem kér meleget de a vegyestüzelésűben még ég a tűz. Magyarán az akkor éppen felesleges hőt vezeted oda. Ha a kazában kialudt a tűz de még van a pufferben meleg víz, akkor a puffer fűti a lakást. Ha sem a pufferben sem a vegyestüzelésűben nincs meleg, mehet a gázkazán.

A képen a vegyestüzelésű kazán és a puffer elhelyezésének vázlata, ezt még ki lehet egészíteni (mint ahogy nálad is van) gázkazánnal.

Puffer.png
    
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Kell hozzá egy puffer töltőegyég is..
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Az milyen? Nem ismerem a vizes rajzjeleket, a puffer és a kazán között a hideg ágban egy szivattyú van, azt jelképezi a fekete nyíl.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2023
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
A lényeg rétegződve töltse fel a puffert így sokkal jobb a hatásfok,a kazán mikor kialszik kihajtja a bent lévő melegvízet is.
Bővebben: LinkBővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2023
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Ez a tipikus spanyol viasz, cserébe gondolom jó drága (szivattyú + keverőszelep egybeépítve?). Több olyan rendszerhez készítettem már vezérlést, mint amilyet rajzoltam, egyikkel sem volt gond. Rétegződve töltődik a tartály (ha a lakás nem kér meleget) de ez látszik a képen is.

A lényeg, hogy amikor a lakás kér meleget, ne menjen a tartályba a víz. Ezt valamilyen lopótechnikának hívják. Nyílván nem ez a hivatalos neve, én csak így ismerem.
(#) Hutty válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
A 4 csöves bekötés az okosság, a puffer úgy működik, mint egy hidrováltó.
(#) Bakman válasza Hutty hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Hidd el, így is működik, nem is egy példányban. Ezzel a technikával kikerülhető a puffer ha a rendszer úgy kívánja, így az feleslegesen nincs fűtve, energiát lehet így megtakarítani.

Nekem az nem fér a fejembe, miért nem így csinálják meg egyesek. Minek a pufferbe vezetni a vizet akkor, amikor közvetlen mehetne a lakás felé is a felmelegített víz?
(#) Hutty válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Mert van az egyszerű szerelő, jól forrasz, heggeszt, meg van aki érti az áramlást és a működést is.
(#) Bakman válasza Hutty hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Miért jobb a puffertartályon keresztülvezetni a meleg vizet, ahelyett hogy elkerülnéd azt, amikor kell a lakásba a fűtés?
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Tisztelem a tudásodat az elektronika terén, de ezen vitatkoznék Veled. Nincs igazad. Én már meg sem tudom számolni mnnyi puffertartályos rendszert csinálta, és kb egy tucat lehet így ahogy rajzoltad. De egyik helyen sem működik rendesen ez a kiépítés. Nem akarja ez a vízet rendesen "elosztani". Oda megy a víz ahová akar. Na meg nagyon ügyesen kihagytad belőle a keringető szivattyút, pedig annak a bekötése a leglényegesebb.
Mi a baj a hidrováltó szerű bekötéssel szerinted? Még nálam is ezt a megoldást lett a vége, pedig az első az általad preferált volt. Ezen akkor megy a lakásba amikor a lakástermosztát kéri, ha nem akkor marad a pufferban a meleg. Mi ezzel a baj?
(#) Bakman válasza JZoli hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Nem is vártam más választ, mert nincs jó válasz a kérdésemre.

Mint írtam, több ilyen rendszer jól működik, a felesleg van a puffertartályba terelve akkor és csak akkor, amikor máshova (lakásba) nem kell a meleg víz. A szivattyúról is írtam már, itt: Bővebben: Link. A képen egy egyszerűsített vázlat látható, két szivattyúval, de pl. keverőszelep nincs rajta feltüntetve.

Akkor neked is egy kérdés: mitől működik sok ilyen rendszer jól, ha szerinted nem működik?
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Én nem azt mondtam, hogy nem működik ez a bekötési móddal a fűtés, hanem azt, hogy mindegyikkel vannak problémák. Olyannyira, hogy már ezt a módot nem is vállalom be. Van ilyen kötés a második szomszédomban (Ő kérte) nagyobb gond nélkül üzemel de apró érthetetlen viselkedési problémák előfordulnak ott is.
De nem vitázni szeretnék. Akinek ez jó az szerelje azt, aki meg a másikat akarja az csinálja, vagy csináltassa azt.
(#) 444Tibi hozzászólása Dec 18, 2023 /
 
Annyit tennék hozzá a kibontakozó szakmai eszmecseréhez hogy pufi esetén kötelező a keverőszelep, kazánvédő szelep. Mivel akár órákon át lehet a pufiból visszatérő víz 25-30C fokos és ez elég gyorsan elrohasztja/kátrányosítja a kazánt.
Nem kell a méregdrága Laddomat, egy Esbe vagy VTC +szivattyú tökéletesen megteszi.

Az Atmos minta kapcsolása is ezt a bekötést favorizálja, és nem lehet annyira nagyon rossz a megoldás mert a munkahelyemen Atmos falegázosító, 1,5+2m3 pufitartály+hmv tároló van sorba és 9 éve jól működik.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2023
(#) Bakman válasza JZoli hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Milyen jellegűek azok az apró problémák? Tényleg érdekel. Eddig úgy tapasztaltam, vagy normálisan működik egy-egy rendszer vagy varázsolhatok bármilyen vezérlést, sehogy nem arra megy a víz (vagy nagyon nem annyi), amerre kellene.
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Csak egyet említek mi az ,hogy náld a kazán és a puffertartály kiegyenlíti a melegvíz szintet egymás közt és a kémény huzat szépen visszahűti..Kéne emiatt minimum béka,vagy visszacsapó szelep a kazán ,puffr visszatérő ágon..
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Harmadszor írom le: a képen egy vázlat látható, mindenféle szükséges kiegészítő nélkül. Csak az elv, hogy látszódjon, hogyan működik.
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Tudod te is ha egy elektronikai "vázlatból"hiányzik egy vagy két dióda mi is lesz belőle ugye..
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Negyedszer is: ez egy vázlat. Ha úgy jobban érted, akkor blokkvázlat. Másodszor írom le: nem értek a vizes rajzjelekhez. Egy vázlatról lehet látni, hogyan működik valami, példához lásd a mellékletet, ami egy mikrokontroller vázlatát tartalmazza. Akinek inge, magára veszi és kiegészíti a szükséges egyéb alkatrészekkel is.
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Hiába adsz egy mikrokontroller blokksémát ha nem tudom mi a hardver..
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Tényleg nem érted vagy trollkodsz? Megpróbálom újra, hátha most átmegy:

A képen egy blokkvázlat látható, mindenféle szükséges kiegészítő nélkül. Nem, nem teljes "kapcsolási rajz", nem tudok ilyet készíteni "vizes környezetben". Csak azt a lényegi részt rajzoltam le saját kútfőből, amit már többször, több fűtésszerelő is elkészített.
(#) patexati válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Én aztán nem trollkodom,de egy ilyen keverőegységgel mit linkeltem "hozzáteszem új vegyestüzelésű kazán garanciához ez szükséges is"elég egy szobatermosztát és egy füstgáztermosztát a rendszer vezérléséhez.Ha meghibásodik egy hozzáértő fűtésszerelő és egy mezei villanyszerelő,ha egyáltalán sükséges megjavítja,cseréli az ilyen dolgokat.Egy egyedi rendszert csinálni nagy bátorság mert,ha az illető ki készítette nem javítja,beteg,meghalt akkor bizony sokba lesz az a fűtésjavítás mert megcsinálja egy szaki "ha lesz mindjárt és ugye 98% tél lesz"szabványos beszerezhető dokumentákt,minősített eszközökkel "ezt linkeltem"az nagyon sokba lesz..Hozzáteszem nálam semmi exta elektronika nincs a vegyes és gázkazán közös vezérléséhez mivel nálam számításban van,hogy 50 évesen bármikor elpatkolhatok és nem szeretnék a családomra extra bajt,kiadást..Én így gondolkozom..A mikrokontrollerek,okoseszközök,okosított otthon az megvan,de az szórakozás,játék,hobbi.Az épületgépészet az nálam úgy van,hogy javítható bármikor nélkülem is..Ebben a dologban én mindenben az egyszerűségre,beszerezhetőségre,minimum közepes,jó minőséű eszközökre és a megbízhatóságra támaszkodom.Szeretem"hülyebiztosra" megcsinálni mit lehet..
(#) Bakman válasza patexati hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Nem értem, hogy jön ide ez az egész. Ha azt, a szabványos, kb. a sarki fűszeresnél is beszerezhető alkatrészekből épített "egyedi" rendszert nem tudja egy villanyszerelő megjavítani (a szekrénykében hagyott kapcsolási rajz segítségével) amit építek, akkor az nem villanyszerelő.

A trollkodást arra értettem hogy nem akarod megérteni, mit jelet a vázlat, blokkvázlat, skicc, móricka rajz stb. szavak jelentése és kötöd az ebet a karóhoz, miszerint nem teljes a rajz, hiába mondom hogy tudom, hogy nem teljes, nem a teljesség a lényege az egésznek, hanem a működési elv.
Következő: »»   563 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem