Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1665 / 1685
(#) pipi válasza H2opok hozzászólására (») Dec 25, 2023 1 /

Idézet:
„a zöld sor a valós idő”

Nálam még 25.-e van. Én a múltban vagyok?
(#) rolie válasza pipi hozzászólására (») Dec 25, 2023 / 2

Valós időről volt szó, nem valós dátumról
(#) H2opok válasza pipi hozzászólására (») Dec 26, 2023 /

Néha rá kell csapni, mint ahogy a Doki, és helyre jön.
(#) még1MbR válasza H2opok hozzászólására (») Dec 26, 2023 / 7

Ide kapcsolódik a kép

BTF.jpg

(#) Pethical hozzászólása Dec 30, 2023 / 14

No én is összeraktam egy órát, mert kellett. Nagyon egyszerű. 3x8x8-as mátrix, ESP, 5 vezeték és 3d nyomtatott doboz. Az időt NTP-vel szinkronizálja wifin. Eredetileg 4x8x8-as mátrixot terveztem, de véletlen eltörtem az elsőt, így 3 ép maradt. Ezért is van rajta a nagy wifi jel, az alatt van a 4. mátrix helye. Szóval az elektronika és a program pofon egyszerű, a doboz tervezése és nyomtatása vitt el inkább időt.
(#) cua válasza Pethical hozzászólására (») Dec 30, 2023 / 6

Ha printelsz ez elolapra egy (vagy max ketto) reteget, akkor homogen lesz de a led meg pont atvilagitja. Mint ezen a kepen.
(#) Pethical válasza cua hozzászólására (») Dec 30, 2023 /

Jó ötlet, köszi
(#) H2opok válasza Pethical hozzászólására (») Dec 31, 2023 / 9

Nekem is ketyeg itthon egy hasonló. 1db Esp32 és 2db max matrixmodul kell hozzá. Applikáció van hozzá, azon keresztül a program is felmegy rá. Hőmérséklet,páratartalom, mozgó anim, stb
esp matrix clock
(#) Jonni válasza cua hozzászólására (») Dec 31, 2023 /

Jó kis design
(#) szendi001 hozzászólása Jan 1, 2024 / 14

Sziasztok! Ma álltam neki ennek a kitnek, és 25 évvel ezelőtti vágyam teljesült: digitális óra mikrovezérlő nélkül. Nos, nem én terveztem, Ebay-es kit, de így is jó móka volt.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2024

ora.jpg

(#) Pethical válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 1, 2024 / 1

Nagyon menő lett!
(#) kiszebra válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 5, 2024 /

Jól néz ki, ahogy látom minden digit külön van hajtva, tehát nincs villódzás egyáltalán a multiplex miatt?
(#) kaqkk válasza kiszebra hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 1

Ha nincs multiplex akkor nincs villódzás , egyébként a multiplexnél sincs ha elég magasra választod a léptetési frekvenciát .
(#) Mechatronikus válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 13

Ez is ugyanezen az elven nyugszik, itt még kvarc sincs, a hálózati 50 Hz-et osztom 10-el azután 5-el hogy legyen 1Hz-em. Meglepő vagy nem meglepő módon óraátállításig nem kell hozzányúlni.
Már megy vagy 10 éve és egyre pontosabb.
(#) lazsi válasza Mechatronikus hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 2

A 74141-es pont arra való, hogy ne kelljen csövenként 10 tranzisztor...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 1

Jó ez így, SN74141-et mostanság már leginkább csak dinó gombócokból lehet előásni.
Szerintem azért csinált a kolléga plexi fedőlapot, mert ez is a design része, és sorozatgyártásra nem valószínű hogy sor kerül.
Amúgy én azt sem bánom hogy nincsen benne még kvarc sem, mert voltunk ugye Pakson, és láttuk hogy kínosan ügyelnek a pontosságra...
Nekem tetszik ahogyan van, maga nemében még talán jobban is mint a kínai nyákba beforrasztott PIC-es változatok.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 2

Bele ültetted a bogarat a fülembe a következő pices órám hálózati szinkronnal fog menni ! Megnézzük mennyi lesz a különbség mondjuk 1 hónap alatt a DS3231 hez képest
(#) gyula84 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 2

Az enyém alis
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024

ido.jpg

(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2024 / 3

Addig is, itt nézheted.
(#) exabit hozzászólása Jan 5, 2024 / 20

Elkészült a gauss mérőm, maradék mágnesezettség mérésére. Elektronikailag nem egy nagy truváj, mert csak egy lináris hall szenzor (SS49E) jelét erősíti fel hogy azt a tartományt tudjam mérni ami engem érdekel (0-25 gauss). A 9V elem kimerülésének jelzése úgy érzem még hiányzik róla úgyhogy azt majd lehet egyszer még megcsinálom hozzá.
(#) szendi001 válasza kiszebra hozzászólására (») Jan 6, 2024 /

Nem villog. Nekem az volt ebben az új, hogy a kicsi sárgák olyan nyákot terveztek alá, hogy őröm nézni. Ez enyém húsz éve a két oldalas nyákon akadt el. Építettem mikrovezérlőset is, az sem villog szabad szemmel.
(#) szendi001 válasza exabit hozzászólására (») Jan 6, 2024 /

Mire lehet használni?
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 6, 2024 /

Korábbi hozzászólásból kiderült, hogy megmunkálási utáni remanencia ellenőrzéséhez.
Vagy megy valahová.
Én nem mertem megkérdezni, mert ez a tartomány azért elég alacsony barkácsnak.
(#) exabit válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 6, 2024 /

Néha szerelnem kell olyan dolgot amihez nem túl jó felmágnesezett/felmágneseződött szerszámmal hozzányúlni. Ezzel pedig ezt le lehet ellenőrizni. Persze lehetne nem ferromágneses anyagból készült szerszámokat is használni de az túl egyszerú lenne. . És persze nem is mindig megoldható. Itt a topikja ha kedvet kaptál: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 8, 2024 /

Én még nem építettem órát, de beleszámoltam egy kicsit.
Ha Gafly linkjét nézem, akkor van ingadozás mindkét irányban, órához képest nem kevés. Ezért csak valamilyen tartomány átlagát lehet meghatározni.
Az eredeti építő azt mondja, óraállításig nem jelentős, ami fél évet jelent, ezt póbáltam ellenőrizni. Ha feltételezem, hogy mondjuk az átlag frekvencia 50,001Hz, akkor ennek az ötvened része 1,00002 Hz mint átlag időalap. Fél év az 15.780.000 másodperc, azaz +315,36 s hiba halmozódik fel, ami bő 5 perc. Talán nem is olyan sok ha fél évre nézem, de talán itt már tényleg állítani kell rajta.
(#) szendi001 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2024 /

Igen, de lefele és fölfelé is csal. Ebben van valamennyi kiigazodás, gyanítom.
(#) Bakman válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2024 / 3

Én még aznap elkezdtem egy tesztet. Hol siet, hol késik az óra egy GPS alapú vekkerhez képest (±3 másodperc), valószínűleg hosszútávon kijön a matek. Az egyik fétisem a pontos idő, számomra használhatatlan a dolog.

A hálózati frekvencia alakulása itt nyomon követhető: MAVIR frekvencia. Ha az ember szemmel egy kicsit "átlagolja" az oldalon látottakat, kijön az a hullámzás, amit én is tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2024

teszt.jpg

(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2024 /

Amennyire tudom, kaqkk mester is indított hasonló tesztet.
Én abban hiszek, hogy hosszú távon kiátlagolódik.
A csak hálózati szinkronnak praktikusan abban látom a hátrányát, hogy hálózat kimaradás után "nulláról ébredve", nem tudja "leszívni" a pontos időt és dátumot.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Jan 9, 2024 / 1

Az én ötletem volt , de Bakman megelőzött .
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Jan 9, 2024 / 1

Idézet:
„Hol siet, hol késik az óra egy GPS alapú vekkerhez képest (±3 másodperc), valószínűleg hosszútávon kijön a matek. Az egyik fétisem a pontos idő, számomra használhatatlan a dolog.”

Bár alapelvem, hogy tiszteljük mások agybaját, hogy a mienket is elfogadják, de mégis muszály megkérdeznem.
Ha a faliórád ennyit inog, milyen problémát bír ez okozni neked?
Következő: »»   1665 / 1685
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem