Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3924 / 3970
(#) pipi válasza increduluszoltan hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Melyik kabátgombod jó? Kipróbáltad a PART bemenetet a "-"-ra kötve mi történik? Úgy látom a sorkapcson a FULL bemenet be van kötve.
(#) dcsabesz hozzászólása Feb 5, 2024 /
 
Sziasztok,
robotporszívóval kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Egy xiaomi termékről van szó és az alábbi hibát produkálja: elindítom a gépet, megy kb 0,5 m-t, majd megáll és a hibaüzenet, hogy a főkefe meg van szorulva. Csekkoltam és nem megy a motor, ha az alaplapra van dugva, de ha közvetlenül az aksiról táplálom akkor pörög szépen. Rámértem a motor csatlakozására, mikor le volt húzva a motor és meg volt a 15,5 V de amikor fel volt csatlakoztatva akkor csak 2V-ot mértem. Van tippetek, hogy mi lehet a gond? Kuka az alaplap?
Köszönöm a válaszokat.
(#) bbalazs_ válasza dcsabesz hozzászólására (») Feb 5, 2024 /
 
Szerintem a meghajtó FET (vagy tranyó) szállt el. Nem kell egyből alaplapot vizionálni. Keresd meg, melyik nagyobb félvezető kapcsolja, azt próbáld meg kicserélni első körben. Ha nem megy, még mindig cserélhetsz alaplapot
(#) vladcepes hozzászólása Feb 6, 2024 /
 
Sziasztok!
Van egy 6-12V os intelligens akku töltő. Egyszer fel villan a 3 led aztán ennyi. Találtam benne egy diódát ami halottnak tűnik, egy SS24 nevezetű Dióda ha jól néztem az adatlapját 40V 2A. Próbáltam neten elektronikai boltba rá keresni, nem találtam. Ezt ideiglenesen tudom helyettesíteni? Mondjuk régi tápba találnék ilyet?
köszönöm a választ!

1.jpg
    
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Szia! Már meg is találtad a beszerzési forrást. Egyébként egy akármilyen másik hasonló paraméterű Schottky-diódával helyettesítheted. Mit mérsz a sarkain, zárlatot?
(#) vladcepes válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Köszi!
"Mit mérsz a sarkain, zárlatot?" Nem (nem zárlatos ) hanem semmit nem mutat a műszer dióda állásban.
(#) zoka hozzászólása Feb 6, 2024 /
 
Sziasztok! A képen látható BC547 és 557 tranzisztorokat sikerült beszereznem, de ahány adatlap annyiféle lábkiosztás. Ha szemből nézzük akkor ezek C B E vagy E B C stb? Honnét tudom megállapítani? Nem akarom tönkretenni
(#) pipi válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Szerintem ezen egyértelmű: https://www.hestore.hu/prod_getfile.php?id=12935
ha látod a feliratot akko balra a C
(#) zoka válasza pipi hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Ezen igen, viszont ha megnézek több gyártó adatlapját is, akkor valamikor a C és az E helyet cserél, azért bizonytalanodtam el. Multiméterrel nem lehet kimérni?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Hello! Hogy ne lehetne kimérni. Egy NPN tranyó bázisára a műszer pozitív csatlakozóját (dióda állásában) téve, mind az emitter mind a kollektor irányába nyitni fog a dióda. (PNP-nél pedig akkor ha a bázisra a - mérőpontot téve)
(#) Gafly válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
De lehet, és kérdéses esetben érdemes is.
Ha van rajta dióda/szakadás vizsgáló funkció akkor a bázisnak gondolt kivezetést megfogod a bal kezeddel és vele szemben a kollektoral és emitterrel szemben is vezetni kell (nagyságrendileg 600 mV), fordítva meg nem.
Ha a bázis szabadon lóg, akkor egyik polaritással sem szabad vezetni (germánium tranzisztornál gyakran zárlatos, vagy átvezet). De nedves ujjal összezárva a kollektor és bázis között vezet. Ugyanez a bázis és emitter között sokkal kevésbé igaz (inverz üzemben az áramerősítés sokkalta kisebb).
(#) kendre256 válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Az előbb sikerült egy BC337 kollektorát kimérnem multiméterrel
Először a bázist kell kimérni, onnan a diódavizsgáló a C és az E irányba is egy diódát mutat. (Ezzel az is kiderül, hogy egy ismeretlen tranzisztor esetén, hogy PNP vagy NPN-e).
Utána a C és az E között kell mérni a dióda vizsgálóval. Alapesetben szakadást mutat. Ha egy 100kOhm körüli ellenállással a bázist összekötöd a vélelmezett C-vel, vezetést mutat a diódavizsgáló. Ezután fel kell cserélni a multiméter kivezetéseit, majd ugyanígy meg kell ismételni a mérést. Amelyik mérés esetén kisebb (feszültség)értéket mutat a műszer, az az igazi C. (Helyes bekötéssel nagyobb az áramerősítési tényező. A C-t felcserélve az E-vel is van erősítés, csak sokkal kisebb.)
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Idézet:
„De nedves ujjal összezárva a kollektor és bázis között vezet.”

Először én is így próbáltam, de a BC337 esetén nem sikerült, valószínűleg ehhez nem elég az áramerősítési tényezője.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Szia! Akkor egy multiméterrel megnézem, az a biztos.

Köszönöm szépen a többi hozzászóló válaszát is!
(#) gyulank hozzászólása Feb 7, 2024 /
 
Mennyit tévedhet egy digitális mérleg, és mitől függ? Le szeretném cserélni a mechanikus konyhamérleget egy digitálisra, de amit vettem, az ilyen teáskanálnyi, vagy kisebb adagokat hol mér, hol nem. Kicserélték, és ugyanazt csinálja. Sóval próbáltam, egy teáskanál olyan 1,5g lehet, fél teáskanállal rakosgattam bele, néha megugrott, szóval attól, hogy csak grammonként jelez ki, mérte, de mégse mindig, és volt, hogy egész teáskanállal se mérte, és egyszer csak kikapcsolt, pedig pakoltam közben. Vizet is öntöttem bele, 34ml-t nem mért, csak mikor levettem a poharat, nagyobb lett negatívban mint üresen volt. Ezen túl 1-2 másodperccel behelyezés után emelkedik a szám, amikor mér. Szóval ez az első digitális konyhamérlegem volt. Nincs tapasztalatom, és nem akarok megint olyat rendelni ami ezt csinálja. Ez pl. 15kg-ig mért. Mert szeretnék egyetlen jó mérlegen mérni mindent, meg egy tálban. Szóval lehetséges, hogy másik 15kg felett mérő konyhamérleggel ki tudok mérni mondjuk 1-2g sót/por élesztőt/vaníliás cukrot, úgy, hogy nem egyből rádobom az egészet? Mert itt attól is függ, hogy mér-e, hogy egyszerre mennyi kerül rá, vagy más szóval hány g/s-al szórom. Gondolom van egy százalékos pontosság, ami ugyanakkora pontosság mellett a 15kilós mérlegnél 3x nagyobb hiba, mint az 5 kilósnál, vagyis a 15 kilósnál ugyanolyan pontossághoz harmadannyi hibaszázalék kell. Létezik olyan, vagy kár keresni?
(#) Jonni válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Ha van ILYEN vagy ehhez hasonló multimétered , akkor azon van tranzisztorvizsgáló (jelen esetben kék, kör alakú aljzat amin fel vannak tüntetve a lábak jelzése) .
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Ha ilyen kis mennyiségeket akarsz mérni, akkor érdemes egy milligramm mérleget is beállítani.
Azzal tényleg tudsz csipetnyi dolgokat, fűszereket, stb pontosan adagolni.
És nem vág falhoz az ára sem.
Egy a sok közül.
Meg egy másik.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
De én csak hozzá akarom adni ugyanabba a tálba a kisebb dolgokat is, meg lenullázni, nem akarom külön méregetni, külön számolgatni, meg takarítgatni minden után. Egy mérleget akarok használni mindenre. És nem az a problémám, hogy milligramm pontosság kell, hanem az, hogy rosszul mér. 1g pontosságot írtak rá, azzal meg tudnék békélni szerintem, ha igaz lenne, meg mérne.
(#) gyulank hozzászólása Feb 7, 2024 /
 
5m sztereó Jack-RCA-hoz milyen kábel kell? Hogy keressem? A szerelt kábelek nem jók, vékonyak, és megszakadnak vagy nem tudom.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
És igen, a mérlegtechnika régóta alapja minden precíziós gyártási technológiának, a gyógyszeripartól kezdve az élelmiszer, vegyi stb iparig.
Van olyan mérleg, ami 12 kg maximális súly mellett is tudja a század gramm pontosságot.
Csak kétlem, hogy otthonra egy kisebb vagyonért akarsz precíziós mérleget beszerezni.
Persze nagyon széles a választék ebben is.
Csak egy példa.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Mit vársz egy mezei konyhamérlegtől?
Tegyél zsebre pár súlyt, menj be egy olyan áruházba, ahol rengeteg konyhamérleg van kirakva, és próbálgasd végig az összeset, hogy melyik lenne neked megfelelő.
Ha már beszereztél egy gyenge mérleget, ami alkalmatlan az elvárásaid szerint, az bukta.
Abból nem nagyon fogsz tudni sokkal jobbat varázsolni.
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Mint mondtam, nem kell század grammot mutatnia. Annyit kéne tudnia mint a mechanikus mérlegnek, amivel ki tudom mérni a grammokat is, mert attól, hogy 10g-onként van skálázva, behúzhatom 2 vonal közé is, és ha teszek rá pár grammot, jelzi, hogy kevesebb-e, elérte-e, vagy több. Nekem megfelelne, ha kerekítene 3,5g-4,4g közt 4g-ra. De nem mér.
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Nem az volt a kérdésem, hogy hogy varázsolhatok ebből jót, hanem az, hogy a mérlegek hány százaléka ilyen, és mennyi esélyem van nem ilyet venni?
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
15kg méréshatárú mérleggel szeretnél 0,5g pontossággal mérni???

Hirtelen rákerestem google-n ... 40eFt-os árkategóriában van olyan 15kg-os mérleg, ami 5g pontossággal mér.
Gondolom a Te mérleged ennél olcsóbb árkategória! Ha igen akkor ne várj tőle csodákat!

Egy 1,5mm-es fúrót gondolom nem egy 15m-es mérőszalaggal akarsz megmérni.
(#) gyulank válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Hogy jött ki neked a 0,5g?
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
1g a felbontása, vagy a pontossága???

Nagyon nem mindegy!
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Idézet:
„Sóval próbáltam, egy teáskanál olyan 1,5g lehet,”


De látom a lényeg átment!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
(#) nagym6 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 /
 
Ebben az árkategóriában mérlegek 100%-a ilyen.
Nagy esélyed csak sokszorosan több pénzért van nem ilyet venni.
Egy árkategóriában kb. hasonlók vannak, kár kutatni.
(#) gyulank válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 7, 2024 1 /
 
De, teljesen mindegy. Egyrészt azért mindegy, mert a mérlegek leírásában pontosságnak adják meg a felbontást is. Másrészt azért teljesen mindegy, mert mint írtam, a 13kg-ot mérő mechanikus mérleg méri a 1,5g-ot is. Meg azért is mindegy, mert leírtam, hogy mit produkált a teáskanálnyi és a fél teáskanálnyi sóra. Inkább definiálni kéne, hogy te mit értesz mi alatt, ha szerinted annyira nem mindegy. A felbontása 1g, mert kisebbet nem mutat ki. De a produkciójából kiderül, hogy mér 1g-nál kevesebbet is, ha olyan kedve van, és összegyűlik több fél kanálnyi akkor elkezd emelkedni, ha olyan kedve van, az 1 teáskanálnyira sem emelkedik, ami ha kb. 1,5g akkor vagy 1, vagy 2g-ot kéne írnia. De ezen kívül a pontosság az nem nem mérést jelent. Vicces lenne, ha egy hőmérő nem mérne +3 fokot, mert lassan emelkedett a hőmérséklet.
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») Feb 7, 2024 / 1
 
Igazad van gyulánk!

Csak azt nem tudom, hogy miért kérdezel, ha mindent is tudsz!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2024
Következő: »»   3924 / 3970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem