Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
hello
találtam 2 müanyag csövet ez egyik az egy 5,4 es pvc a másik meg egy müanyag tégely ami 6,2es melyikre tekerjem?
Mit? Mekkora teljesítményhez? Milyen frekvenciához?
a skori oldalán talált kapcsoláshoz készitett trafó.
ugy van irva h d=6cm 1000-1500 menet 0.09-0.2mm a huzal
Mindegy melyikre tekered (átmérő alapján)
sikerült megcsinálni a szekunder tekercset.
1250 menet lett durván ![]() majd fotot részletezek
Hello
Kérlek segítsetek hogy hol lehet hozzájutni szekundernek való (0.1mm)vezetékhez ![]() előre is köszi!
Üdv! Mint előbb is írták, nem csak 0.1-es jó, csak elférjen a csévén egy sorban! Legkönnyebben bontásból (régi trafó, relé, mágneskapcsolótekercs stb.) úgyhogy lehet kukázni
![]()
kösz az infót! megyek akkor letekerek egy régi TV trafót és reménykedem benne hogy elég vezeték van rajta
![]()
Én régebben egy analóg feszmérőben találtam jó sokat 0,09-es huzalból. De 0,3-asból is jó megtekerni.
Üdv
és mi van akkor amikor elfogyott az egyik huzalom és toldani kell vastagabbal vagy vékonyabbal? és ha a toldásoknál szór? azt ki lehet majd küszöbölni az x réteg lakkal és/vagy egyéb szigetelésekkel? ![]() ![]()
Ne toldjál. Csináld meg egyfajta huzalból. Kis matekkal meg ki lehet számítani, hogy milyen hosszú kell, illetve egy huzalgurigán milyen hosszú a huzal.
értem csak nem találok sehol olyan hosszú vezetéket mert ami van a mágneskapcsolókban az kb 5 centire jó. esetleg ha csökkenteném a csévetest átmérőjét?
Írtunk jó néhány forrást, ahonnan beszerezhető a megfelelő hosszúságú huzal, nézzél szét kicsit.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy az itt Bővebben: Link látható Tesla-tekercs mechanikus szaggatója helyett lehet-e 555-ös IC-s megoldást csinálni. Pl egy villanypásztor meghajtó áramkört és azt nem gyújtótrafóra hanem egy relére kötni.Ez lenne az én ötletem.Ezzel a megoldással működne a Tesla-tekercs? Üdv!
Hali, azt az egész megoldást ami ott van az oldalon felejtsd el, egyrészt életveszélyes, másrészt abból maximum egy rossz hatásfokú transzformátor lesz. IC-t ötvözni szikraközös tekerccsel nem lehet. Az első pillanatban ki fogja nyírni az IC-t. Olcsón, normális TC-t gyújtótrafóval, vagy sorkimenővel lehet csinálni, sima levegős sztatikus szikraközzel. A sorkimenőhöz ezt a meghajtót ajánlom Bővebben: Link
Szia! Találtam még egy kapcsolást.Szerinted ez életképes vagy nem? Ha nem akkor ideges leszek, hogy minek közölnek ilyen sz...okat.
![]() ![]() Végülis csak az egyik létfontosságú elem hiányzik. Ha szikraközös tekercset akarsz, akkor a legegyszerűbb, ha maradsz a normál kialakításnál. Ha SSTC-t akkor skori féle tesla, amit Tom025 is linkelt.
Én is azt figyeltem hogy nincs kondi,máshol meg mindegyiknél van.Küldjél már légyszi egy általad ájánlott kapcsolást ami nem forgó szaggatós, csak sima szikraközös.Ja és a sorkimenő helyett jó ez a gyújtótrafós megoldás szerinted?
Kép: Hivatkozás
AC táp helyére jön a gyújtótrafó/sorkimenő meghajtó, a nagyfesz trafóhoz meg a gyújtó/sorkimenő. Meg nem ártana kicsit utánaszámolni a frekvenciáknak, mert hasraütészerű értékekkel nem fog működni (de ehhez vannak programok, pl wintesla, vagy van dos-os tesla változat, azokkal ki lehet számolni a dolgokat hozzá) A tetőkapacitás mindegy hogy mi, legjobb a toroid/gömb, de ezzel lehet majd a szekundert kihangolni. Még be lehet ide dobni egy védő szikraközt a primer kondival párhuzamosan (túlfeszültség ellen)
Oké értem, köszi szépen a segítséget majd ha elkészül vmikor szólok.
Üdv!
Szia!Elkezdtem számolni a programmal és az lenne a kérdésem hogy a primer és a szekunder adatok megfelelőek e szerinted? Meg az még a gond hogy nem tudom milyen feszültségek vannak(a feszültségek nevű kép) és hogy itt milyen értékeket állítsak be.Köszi elöre is a segítséget.
A feszültséget a gyújtótrafó által kiadott feszültségre kell beállítani. Áramot hasonlóan. A frekit is, a többi nem fontos a feszültségnél. Hát most nem számolom át újra a szekundert, de 1,97 inch kicsit kevés. Inkább 3 inch legyen a szekunder átmérő (bár ez nem kritérium). 1812 menet elég sok, 1000-1400 menet elég rá. 38-as AWG iszonyú vékony huzal, 0,3mm vastagból is meg lehet tekerni, azzal egyszerűbb.
Az a baj hogy csak ilyen huzal van itthon majd vigyázok rá tekerés közben.Nem tudom hogy a gyújtótrafó mennyit ad ki de a max ívhossz amit a meghajtással produkál 1cm.Szerintem kb 5-6KV lehet.Az áramot meg végképp nem tudom de szerintem nem sok.A meghajtó áramkör (555-ös IC-vel) másodpercenként 1 impulzust ad a tranyóra ami szaggatja a gyújtó trafót, ez 1Hz ha jól számolom.De hogy a gyújtótrafó szekunderén a feszültség milyen frekvenciájú fogalmam sincs.
Ez így akkor nem fog működni. Csinálj valami erősebb meghajtást neki, legalább 100-200W-osat. Próbálj szerezni egy sorkimenőt, és csináld meg a linkelt meghajtót, az 200W-ot simán ad (majdnem 10 centis ívet csinál)
Havernak szóltam hogy adjon sorkimenőt, úgy néz ki van neki.Majd ha meglesz a trafó és elakadok valahol,akkor értesítelek.Kösz mindent.
Szia!
Tudnál segíteni egy sorkimenővel kapcsolatban?Melyik a primer és a szekunder oldal?Mert az a nagyfesz generátort akarom megcsinálni ami itt található.És ezt akarom a tesla tekercsre kötni.
Ez egy kis meghajtó, TC-hez nem alkalmas, az általam linkelt kapcsolást rakd össze szvsz.
A te sorkimenődön a jobb oldali rész a primer. De ki is mérheted, a primernek sokkal kisebb az ellenállása. A szekundernek több száz ohm. A meghajtóknál minden esetben neked kell primert tekercselni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |