Fórum témák
» Több friss téma |
Erre könnyebben választ tudunk adni ha elmondod a játék nevét, sanszos hogy újra kell telepíteni de a mentések lehet megússzák.
Szia!
A registry-ben lévő bejegyzéseit nem valószínű, hogy egyenként át tudod írni, így javasolt újratelepíteni a D-re.
Steam játék esetén kiválasztható a játék telepítési mappájának áthelyezése, egyéb játékoknál pedig a mentések kimentése után újra kell telepíteni a játékot az új helyre.
Vagy hogy mindenki boldog legyen a jövőben is, ha egy meghajtó van két részre osztva, egy partícionáló programmal átrendezed a határokat.
Esetleg, készítesz egy parancsikont a könyvtárnak a könyvtár mappájába, utána az egész könyvtárat átmásolod a neked tetsző helyre. Ez után a parancsikont a könyvtár eredeti nevére átnevezed, és a hivatkozásait kijavítod az új helynek megfelelően. Ha nem jött be, a régi könyvtárat visszamásolod. ( azért az eredmény érdekelne..)
A parancsikon az csak egy lnk kiterjesztésű fájl, nem fogja tudni helyettesíteni az áthelyezett mappát.
Egy programmal működött, egy másikkal nem. Gyanítom igazad van. Nem tudom a winben van e valami linuxhoz hasonló linkelési lehetőség. ( régen mintha láttam volna, de lehet csak képzelgés)
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Steam játék, tehát akkor ez lesz a jó amit írtál. (csak hogy ezt hol kell kiválasztani az majd meg keresendő ). A fiam gépe ,ő telepítette a C meghajtóra pedig mondtam neki hogy a D legyen proba: két külön meghajtó van .
Steam → könyvtár → játék → fogaskerék ikon → tulajdonságok → telepített fájlok → telepítési mappa áthelyezése. Csak olyan meghajtóra engedi rakni, amin van elég szabad hely, hagyni kell neki időt, hogy elszöszöljön az áthelyezési folyamattal.
Tudtommal Windowsban nincs Linuxhoz hasonló linkelési hókuszpókusz, csak az lnk fájlkiterjesztésű parancsikonok.
W10 felett nem, de alatta a teljes Steam mappát átmásoltam egy másik partícióra. Onnan indítva a steam exét, újra be kellett jelentkezni, kicsit kavart de működött minden.
Hogy tudtoddal nincs, az nem jelent semmit. Vista óta van lehetőség rá NTFS fájlrendszeren, a 1705-ös Win10-ben meg még egyszerűsítettek rajta, hogy rendszergazdának se kelljen lenni hozzá. Bővebben: Link
Ezt nem tudtam.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni egy Dell Latitude E6520 laptoppal kapcsolatban. Sikerült szoftveresen tönkrevágnom a BCD store-t és most nem bootol. Egyedi multiboot-ot szerettem volna létrehozni rajta és az EasyBCD nevű programmal, Windows alatt manuálisan szerkesztgettem a BCD listát. Leírás alapján ez a program közvetlenül írja az alaplapon lévő NVRAM-ot, konkrétan az abban lévő BCD paramétereket (akárcsak a Windows saját bcdedit parancsa). Így tud új elemeket létrehozni az UEFI BCD listában, ami bootolás közben az F12 megnyomására jelenik meg és kiválasztható melyik BCD elemet szeretnénk használni a további boot-hoz. Az egyik ilyen módosítás valószínűleg hibás BCD adatokat írt be az NVRAM-ba. Azóta halott a laptop. Bekapcsoláskor lefut a POST, ha lenyomom az F2-t vagy F12-t, azt még visszaigazolja, hogy érzékelte, majd a POST végén a Dell logónál megáll a folyamat és nem megy tovább. Próbáltam kivenni az RTC gombelemet, lehúztam a csatlakozóját, egy teljes órát vártam, de semmi változás. Tudnátok abban segíteni, hogy fizikailag melyik IC-ben lenne ez az NVRAM tartalom, ami a BCD paramétereket tartalmazza és aminek a tartalma meghibásodhatott? Elképzelhető, hogy ugyanabban a flash memória IC-ben van, amiben maga a BIOS is? Olvasgattam olyat, hogy ez elképzehető lenne. Sikerült letöltenem az alaplap kapcsolási rajzát és azon sem találok más olyan IC-t, ami esetleg ez az NVRAM lehetne. A kapcsolási rajzon a mellékelt kép szerinti flash IC-ket találtam csak. Netes leírás szerint itt az U52 maga a BIOS, az U53 pedig egy bizonyos EC, embedded controller firmware-je. És találtam neten dump-ot mindkettő flash-hez (E6520 BIOS + EC dump). Mit gondoltok, hogy ha CH341A programozóval újraírom az U52/BIOS flash tartalmát, akkor az megoldhatja az hibásan beírt NVRAM problémát és megjavíthatom vele a gépet vajon? Érdemes lehet ebbe az irányba elindulni? A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Nekem egy Latitude E6540 van. Nem csak UEFI boot-ot tud. Win7, és linux van rajta, és MBR-ből bootolnak. A BIOS setupba sem tudsz sehogy belépni (ESC vagy F1, F2)? Egy pendrájvról kellene megpróbálni mbr-ről bootolni, valamilyen live rendszert, és esetleg az alatt megpróbálni helyretenni az UEFI-t.
Üdv!
Rossz helyen keresgélsz, mert a BCD Store BCD registry fájlja - BIOS alapú működésnél az aktív partíció \Boot\Bcd könyvtárában, - EFI alapú működésnél pedig az EFI rendszerpartíción található.
Sajnos egyik sem működik, a Dell logó után nem megy tovább. F2-vel BIOS-ba sem lép be, F12-vel a One time boot menu sem jelenik meg. Csak kiírja a jobb felső sarokba, hogy "Preparing entering Setup..." és ott áll akár egy óráig is.
Próbáltam kivenni belőle a merevlemezeket, kihúztam minden USB eszközt, semmi sem segít. Ami érdekes, van két szervíz trükk: bekapcsolás közben ha nyomva tartod az Fn gombot, akkor egy BIOS Diagnostics-nak kellene elindulni, de ez is lefagy, nem lép be. Viszont a D billentyű + bekapcsolás egy display tesztet futtat le, érdekes módon ez az egy dolog, ami lefut, a kijelzőn leteszteli az alapszíneket, stb., majd a display teszt végén megfagy ugyanúgy.
A helyes válasz: is-is. Igen, lemezen is megtalálható a BCD. De mellette el vannak mentve az alaplapon is egy NVRAM-ként hivatkozott IC-be is a lényeges BCD paraméterek. Nagyon sokat olvastam az elmúlt 2 napban az UEFI rendszer működéséről, alapjairól és egyértelműen le van írva, hogy a BCD paraméterek az NVRAM-ban is tárolva vannak. És szerintem nekem ezt vágta tönkre hibás adatbeírással.
Gondolj bele, ha kiveszed a merevlemezt/SSD-t és bekapcsolod a gépet, akkor a korábban elmentett UEFI boot lehetőségek listája változatlanul megjelenik, amit alapesetben az operációs rendszer telepítője írt bele az NVRAM-ba. Ha csak a lemezen lenne tárolva a BCD, akkor szegény alaplap honnan "emlékezne" az elmentett UEFI boot lehetőségekre lehúzott vinyóval? Az az infó bizony a vason van tárolva. Sőt az E6520 BIOS Setup menüjében lehet alapszinten szerkeszteni is az NVRAM-ban tárolt listát, törölni lehet róla elemeket, illetve a sorrendet variálni. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Igaz, annyi módosítással, hogy alaplaptól (EFI-től) függ, hogy megtartja-e vagy sem.
Jó összefoglaló. Szerk.: NVRAM-ként hivatkozott ROM-ként szerintem az EC-ben lévőre gondol. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Igen, igazad van, olvastam azt is, hogy egyes alaplapok ha book során észreveszik, hogy eltűnt a lemez, akkor magától törli a vonatkozó sort az NVRAM BCD-ből. Az én E6520-asom viszont megjegyzi, nem törli magától.
Köszi a tippet! Akkor érdemes lehet az EC-t is újra flash-elni, ha sikerül összehozni.
Nem egyszerű, mert a HP-knak elég ortopédul titkosított, secure loaderes BIOS-a van, az EC-t pedig egyébként sem lehet "csak úgy" írni: Vertyanov, SVOD, RT809H 2024.1 programozó kell minimum, ott a CH341A nem rúg labdába (Az eredeti fekete PCB-s egyébként sem jó mert túl magas jelszintekkel dolgozik és szintillesztés nélkül kinyírja a flash-t. Van egy új verziója, CH341A v1.7 néven, az már kapcsolóval állítható feszültségű: 5v-3v3-2v5-1v8, de az csak a BIOS-t kezeli).
"On UEFI systems the things are even more complex - the BCD mirrors part of NVRAM too - so we have a synchronization of three "places": - NVRAM (part of it) - BCD on EFI System Partition - HKLM\BCD00000000 branch of registry Microsoft documentation says that that are only two "legal" ways for editing the BCD: - using bcdedit (through single commands or scripting it) - using BCD WMI Provider interface (programmatic way of editing)" Forrás. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Köszönöm az infót!
Elvileg a Dell-el nincs ilyen probléma és szerencsére a secure boot nem volt bekapcsolva. Az enyémben lévő W25Q64BVSSIG flash IC-t elvileg simán lehet CH341A-val írni, csak 3,3 V kell neki. Találtam is itthon elfekvőben egy CH341A-t és csipeszes adaptert is hozzá, amivel rá lehet fogni a beforraszottt SMD IC lábaira, csak ki kell még derítenem, hogy az én verzióm tudja-e a 3,3-ot, vagy újabb verziót kell vennem. Az összeszinkronizálás már a legkisebb baj, bár csak már ott tartanék! A lényeg, hogy valahogy életet leheljek az alaplapba, be lehessen lépni egyáltalán a BIOS Setup-ba. És tudjak USB pendrive-ról bootolni legalább. Akkor már csak egy Windows telepítőt bebootolok USB-ről és recovery módban szépen helyrehozza nekem a BCD-ket mindenhol, ilyet már csináltam többször is.
Elnézést, valamiért HP volt a fejemben. De a lényeg szerencsére ugyanaz.
Ha megmutatod milyen programozód van, kiderül, hogy tud-e 3v3-at. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
Köszi, a tipp jól jönne a programozóhoz! Ez van nekem.
Épp most vizsgálgatom, hogy 3,3 V-ra jó lehet-e. Kimértem és az IC Vcc lába már 3,3 V-ot kap, a regulátor IC kimenetére van kötve. Viszont a V3 egy kondin keresztül a földre megy, ami elvileg csak 5 V esetén kell, amúgy a Vcc lábra kellene kötni. Azt olvasom, hogy a V3 láb egy belső regulátor kimenete, akkor nem is feltétlenül kell azt felhúzni Vcc-re, anélkül is működne 3,3 V üzemmódban? Esetleg csak stabilabb lenne a Vcc-re kötve? Egy fórumban azt írta valaki, hogy rendben programozott 3,3 V-os flash IC-t is vele úgy, hogy a V3 kondin keresztül a GND-n volt. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
Ezt nem ismerem, mennyit mérsz a foglalat MOSI, MISO lábain?
Nekem ezek vannak CH341-ből, a fekete PCB-set moddoltam 3.3 voltosra, az 1.8 voltos adapter meg a kapcsoló 5 voltos állásában működik, ha hozzá csatlakoztatod. A v1.7 meg, mint korábban is írtam alapból változtatható feszültségű: ott van rajta a kapcsoló (azt nem kell adapterezni). A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
3,3 V-ot mérek mindenhol, szerintem ez rendben lesz.
Közben megpróbáltam olvasni a flash IC-t az alaplapon. Egyenlőre jó lenne megúszni a forrasztgatást, így csipeszes csatlakozót használok a beforrasztott IC lábain. Amint rácsatlakozok az IC-re, eltűnik a CH341A eszköz a Windows eszközkezelőjéből. Rámértem és az 5V bejövő tápfesz a programozó panelon leesik 3,1 V-ra, a 3,3 V pedig 2,2 V-ra. Ezért is szedi le a Windows. A laptop 3,3 V-os tápköre nagyon megterheli a programozót. Próbáltam egy olyan USB hubon keresztül is, aminek saját külső dugasztápja van, de ugyanaz a helyzet, az sem tudja a megfelelő áramerősséget leadni. Azon gondolkodtam, hogy a programozót esetleg megsegíteném egy külső +5 V-os táppal párhuzamosan. Szerinted ez jó megoldás lehet? A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
„...Azon gondolkodtam, hogy a programozót esetleg megsegíteném egy külső +5 V-os táppal párhuzamosan.”
Hát ha füstöt akarsz valahol látni, akkor igen... Az összes ilyen USB programozót úgy készítik, hogy szó nélkül, hibátlanul működjön az USB port tápellátásáról. Ha csatlakoztatva ekkorát esik a feszültség, akkor ott egyéb probléma van (meg kell keresni) - egy Flash IC csak milliamperekkel terhelhet. Az a csipeszes megoldás amúgyis vagy működik, vagy nem (többnyire nem), a szabályos az, ha leforrasztod és a megfelelő, az adott IC-hez való adapterre felforrasztva írod, olvasod. Ilyen csipesszel még az is előfordult már nem egyszer, hogy a látszólag jól lefutott írás ellenére az ellenőrzés hibát, eltérést jelez. Ez nem mese, sokszáz IC programozása után mondom, és javaslom.
Véletlenül se hekkelj ilyesmit!
Áramkörbe forrasztva olvasni és írni az EPROM-ot csak ritkán lehet, mert olyankor a programozó nem csak a ROM chipet de minden mást is megtáplál ami vele közös a tápvonalon van, plusz az esetleges felhúzó ellenállások is beleszólhatnak a jelszintekbe. Jobb ha úgy csinálod ahogy pittti javasolta, áramkörön kívül.
Az opera egy összeomlás után állt helyre. De milyen összeomlás után?
Legutóbb mikor bezártam X -el, semmi baj nem volt. Most indítom, és ezzel etet. A gond az, hogy meg volt nyitva vagy 15 lap, persze ezeket nem nyitotta újra. Hogy lehet a legutóbb megnyitott lapokat újranyitni?
Ui.: A probléma az, hogy az előzményeknél hiányzik az "Utolsó munkamenet helyreállítása" opció.
Néha én is járok hasonlóan Firefox böngészővel, mindig kényesen ügyelek arra, hogy a "Restore Previous Session" opció aktív maradjon, nálam 3 ablakban szokott lenni kisebb rakat fül (YouTube oldalak és egy-két másik oldal, Reddit oldalak, Pinterest oldalak), de volt már rá példa, hogy valami történt és elveszítettem az előző munkamenetet ‒ sajnos ez a megoldás nem egy életbiztosítás, de egyelőre nem ismerek jobbat. Ha valami történik, akkor bizony elfelejtheti a böngésző az előző munkamenetet, úgyhogy vigyázni kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |