Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia. Akkor milyent használjak?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Azt hiszem Indesit mosogépből. Találtam egy videot a youtubon ott szépen müködőtt.
Mennyire veszélytelen a poti fémházát fogdosni?
Nem fogdosnám, hálózati feszültségen van a poti.
Fordulatszám szabályzónak frekvenciaváltót használj, az való az aszinkron motorokhoz. Sajnos többe kerül mint az egész köszörű, itt néha olcsón hirdetnek használtat...
Sziasztok! Egy 12v-os motornál milyen kondenzátort szoktak rakni a + és - közé? A motor mindkét irányba tud forogni. Köszi
Köszönöm! Ezek az értékek akkor is jók ha egy akkumulátoros furoba kell ami át lett alakítva lithiumossá? Bele került egy BMS. Ott 10-100µF írnak. Akkor bipoláris kellene? Mitöl fögg hogy mekkora legyen a kapacitása? Köszi
Na, ezért írtam, hogy nem túl bizalomgerjesztő.
Nem sokkal drágábban már lehet kapni biztonságosat is.
Ami ugyan úgy alkalmatlan aszinkrom motorokhoz!
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a háztartásokban általánosan használt kapcsoló üzemű tápegységekből (laptop töltő, mobil töltő, stb.) PWM feszültség jön ki, vagy még alakítgatják kicsit, hogy a kapcsolási frekvencia ne jelenjen meg a kimeneten, egyszerű egyenfeszültségre "hasonlítson". (Elnézést a pongyola megfogalmazásért, remélem érthető a kérdésem
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
Szia! Egyenirányítják a váltakozófeszültségű impulzusszélesség modulált váltakozóáramot, majd pufferelik (szűrik), aztán megy a fogyasztó felé a villany. Okosság.
Nagyjából egyenfeszültség jön ki, nem "PWM".
Kicsit zajos ugyanakkor (sok mV zavarfeszültség szinte biztosra vehető).
Köszönöm mindenkinek a gyors választ!
Sziasztok!
Van nálam egy meglocsolt klaviatúrás asus transformer book, ez egy tablet és egy dokkoló amin a klaviatúra van, meg kiegészítő akku van benne. A klaviatúrán pár gomb furán viselkedik, mint ha párba kapcsolódtak volna. Például a c és a space egyszerre íródik, teljesen mindegy, melyiket nyomom meg. Miért csinálja ezt? A kalviatúra fóliája galvanizálódik össze valahogyan, vagy a chip-ben ég ilyenkor össze valami? Az alsó részben csak a touch pad, a klaviatúra és az akku kezelő panel van. A tablet része magában jó.
A motorra kötött nF nagyságrendű kondenzátor zavarszűrésre szolgál, jobb helyeken még két ferrit induktivitást is betesznek.
A nagyobb kapacitást kötheted egyből a BMS kimenetére, oda már nem kell bipoláris. Szerintem a fordulatszám szabályózó/irányváltóba van védelem vagy nem érzékeny a motor nagyfeszültségű impulzusaira, csak a BMS-be ne jusson vissza nagyobb energiájú impulzus a motorból.
Köszi. Ez egy jó hír hogy elég a kimenetre, mert oda egyszerűbb is berakni.
![]()
Idézet: Van egy 9V dugasztápom, ami annyira zajos, hogy valósággal "sivított" a vele táplálni tervezett mikrofon erősítő, egy AM zsebrádióra rákötve pedig semmit se tudott venni a rádió, csak "sivított", emiatt alig tudom olyan dolgokhoz használni, amik nem érzékenyek a zajos tápfeszültségre. Erról a dugasztápról van szó, nem ajánlom senkinek. „Kicsit zajos ugyanakkor (sok mV zavarfeszültség szinte biztosra vehető).”
Szerintem a lityó valamilyen szinten vezető képes, és az zárt rövidre fólia csíkokat.
Szedd szét és alaposan szárítsd ki, vigyázva a vékony fémgőzölt vezető csíkokra.
Én a cukros üdítővel leöntött lapotopot mosogatógépben mostam ki.
Sziasztok
Javítok egy 400V 9/24V tápot és a primer elko lába között volt megszenesedve a panel. Ez okozta a zárlatot. Az elko meg volt púposodva. Tud ilyet csinálni az elko anyaga, vagy valami más oka lehetett? Ráadásul ki volt öntve gyantába, egy atom szívás volt, mire idáig visszabányásztam.
Hello! Az elkóból kifolyt elektrolit esetleg átvezetett a lábak között és pld. ezért égett mega panel.
Erre gondoltam én is, viszont még nem találkoztam ilyen esettel, lehet az volt a fő probléma, mivel le volt zárva gyantába így nem tudott elpárologni a kifolyt elko és volt ideje dolgozni.
Kimondhatjuk, hogy a kigyantázással saját maguknak rúgtak öngólt?
Az elektrolit kondiban a dielektrikum az alumínium oxid, aminek a felülete porózus, és ehhez a legnagyobb felületen illeszkedik az elektrolit, mint vezető.
Tehát az elektrolit vezető, és ez okozhat zárlatot, ráadásul elég "ragaszkodó" természetű.
Az sem lett volna üdvözítő, ha kiszárad és nem vezet át. Mert a levegőben is van pára, bármikor visszanedvesedhet. De láttam több olyan elkót is, hogy az elektrolit megette az elkó lábát ugyan itt.
Valószínűleg az elkó elkezdett kiszáradni, ettől melegedett, ettől még jobban kiszáradt, kifolyt, felpúposodott.
Esélyes, hogy az elkó cseréjével, és a zárlat megszüntetésével jó lesz a táp. Megnézném még az elkó előtt lévő alkatrészeket (graetz-et, biztosítékot, NTC-t esetleg) mert azok is tönkre mehettek a zárlattól.
Jó lett. Minden okés.
Bonyolította a dolgot, hogy a kondi kapacitása nem volt felismerhető ezért a másikat is cserélni kellett, hogy egyforma értékűek legyenek 2x400 volt. Majd most fogom 400Vac-vel tesztelni. Tudom, irreális munkaóra egy tápélrt, de 400V 24/9V, ráadásul eléggé spéci forma. Ipari kapunyitó vezérlésé, indokolta a munkaórát
Üdv!
DW01 töltésvezérlőt okosítanám , hogy led-ek jelezzék a töltés-kisütés végét . OD.1-OC.3 láb a fet-ek vezérlő kimenete, mekkora árammal terhelhetném? Esetleg más megoldás erre az IC-re?Bővebben: Link Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2024
A doksiból azt látom, hogy az egész áramkör maximális tápáram felvétele 6uA. Ebből az következik, hogy azok a kimenetek szinte semmivel sem terhelhetők, maximum még egy fet gate-tel.
Rossz az elgondolásom, olyan áramkör kellene a BMS után ami jelzi a töltés igényt még mielőtt lekapcsol a mély kisütés védelem.
Üdv.Segítséget kérnék.Volna egy lg led tv-m,aminek a kijelzője betőrt.De a háttér világitása jo,és azt szeretném hogy folyamatosan világítson.
Jelenleg ugy világít ha bekapcsolom a tv-t,de kb fél óra után stan by módba vált,és ujra be kell kapcsólni.Szóval nem e lehet meg óldani hogy ne kapcsóljon ki.Esetleg a power supply board-ot,át kötni hogy ne kapcsóljon ki?vagy van e olyan adapter ami a ledsor-nak ad annyi áramot ami kell.Elvileg 90-volt amire szüksége van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |