Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   317 / 326
(#) Remci hozzászólása Jún 6, 2024 /

Sziasztok!
Egy kamionos ismerősömnek kellene olyan komplett modul, ami USB kimenettel rendelkezik, 5v/1-2 A terhelhetőséggel. Max 36v-os bemenettel. Navigációt,telefont,meg néhány 5v körüli kütyüt szeretne rá kötni. Létezik ilyen,vagy tudtok ajánlani olyat ami jó a feladatra? Persze hazai boltból. Előre is köszönöm. Azért kell a max 36v-os bemenet,mert 24v-os kimenetre tudja kötni, az meg töltéskor felmehet 27-28v-ig is.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2024
(#) 444Tibi válasza Remci hozzászólására (») Jún 6, 2024 /

Pl. egy ilyen, 5V/2 amperre beállítva.
35V a max. bemenő. Tehetsz elé egy schottkyt, biztos ami biztos.
Bővebben: Link
(#) Régi motoros válasza hapro hozzászólására (») Jún 6, 2024 /

Simán csak az akkucsomag kimeneti +- pontján van feszültség? Nem keverted véletlen össze a balanszáló vezetékeket?

Látok én azon a panelen két 8 lábú és egy soklábú (CPU-nak tűnő) IC-t. Mik a típusszámai?
(#) hapro válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 6, 2024 /

Szerintem nem kevertem össze, úgy kezdtem neki hogy körbe fotóztam az egészet és igyekeztem ugyanazt visszaépíteni. Holnap ránézek, hátha mégis valamit elbaltáztam. Az ic típusszámokat holnap megnézem.
A balansz szálakon igazság szerint nem mértem semmit még. Mit érdemes ott méregetnem?
(#) uniman válasza hapro hozzászólására (») Jún 6, 2024 / 1

A gép típusszámát nem adtad meg ..
Lehet cellánként kellett volna szimulálni.
Mindenesetre gyanús, hogy elektronikával együtt (is) kínálják hozzá az akkupakkot.
(#) Régi motoros válasza hapro hozzászólására (») Jún 6, 2024 / 1

Nyilván a cellafeszültségeket külön külön, és a testtől egyesével sorba mindegyiket is.
(#) Fulmine hozzászólása Jún 7, 2024 /

Üdv mindenkinek!

Van egy 24V-os aksis powerworks gépem, amit szeretnék egy másik 24v-os aksiról használni. Mivel a meglevő 2Ah-s, nagyobbat nem nagyon lehet szerezni, így kb 15 percet tudom használni, szóval beszereztem egy 24V-os li aksit amin csak + - van. Viszont 3 érintkező van a gyári aksin, amiből a 3.at nem sikerült helyettesíteni. Ismerős szerint a "-" ra rakott termisztor+dióda+ellenállással van megoldva, de dióda + ellenállással nem működik, pontosabban a gép elindul és leáll, elsőre kb 3-4mp-t megy utána rögtön megáll, persze sima + - rákötve ugyanez a helyzet. A powergreen stb termékeknek ugyanaz a gyártója globe group europe, az aksi powerworks p24b2 model: bam709, próbáltam utánanézni mi lehet a megoldás, de nem találtam semmit. Tud valaki segíteni?
(#) hapro válasza uniman hozzászólására (») Jún 7, 2024 /

A képen található minden látható.
(#) hapro válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 7, 2024 / 1

Köszönöm, megoldódott a probléma. Egy nagyon amatőr hibát vétettem, az egyik cellát fordított polaritással forrasztottam össze... Aztán felrajzoltam, és kiderült a turpisság. Már tölt, és működik is. Mindenkinek köszönöm.
(#) Sword hozzászólása Jún 7, 2024 /

Sziasztok!

Vettem néhány 18650 li ion cellát akkupakkhoz.
4db-ot szeretnék sorba kötni, és ebből 3 párhuzamosan kapcsolt sort képezni.
Egy Ilyen töltőmodullal szeretném összekötni.
Kérdésem, hogy ezt a 80/100A töltőáramot mi fogja korlátozni? Mert biztosan nem szeretném ennyivel tölteni (10A-es celláim vannak). Illetve mi történik, ha a töltőmodul bemenetére rákötök egy ~16-18V-os dugasztápot, ami 5A-t tud csak leadni?

Egy másik kérdés, amire eddig nem találtam egyszerű megoldást:
Az akupakkom feszültsége így kb 11,5 és 16,8V között lesz töltöttségtől függően.
Hogy tudok erre ráakasztani olyan fogyasztót, ami 11,5-12,5V-os tápfeszről üzemel? Kaphatna ugyan egy buck convertert, de ott min 13V bemenő fesz. kell a 11,5V kimenő feszhez. Ha jól sejtem, akkor automata step up/step down-hoz is kevés a kialakuló feszültség különbség. Konvertáljam fel 20V-ra és onnan vissza 12V-ra 2 külön modullal?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2024
(#) Régi motoros válasza Sword hozzászólására (») Jún 7, 2024 /

Töltőáramot a töltőáramkörnek kell korlátoznia (amit linkeltél nem az), ez egy BMS áramkör.
Ha 5A -es töltővel töltöd, akkor nem értem miért aggódsz a 80/100A miatt.
A 18V -os dugasztáp ami 5A es, az 5A -al fogja tölteni a csomagot, amíg le van merülve.
A 18V elérésekor pedig csökkenni fog a töltőáram. A gond az lesz, hogy így 4.5V -ra tölti a cellákat, tehát túl lesznek töltve, ami TILOS. 18V os dugasztápot max addig tudsz használni, ha ott ülsz mellette, és folyamatosan monitorozod az akku kapocsfeszültségét, és ha elérte a 4*4.2 = 16.8V -ot, akkor leveszed róla. Csak ekkor az akku még nem lesz feltöltve 100% -ra.
(#) pipi válasza Sword hozzászólására (») Jún 7, 2024 /

Fordítva kell. Előbb párhuzamosan a 3 cellát, és ezeket a csoportokat sorba...
Különben hová kötnéd a bms cellabemeneteit...
(#) Sword válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 7, 2024 /

Bocsi, most láttam, h a végén rosszat linkeltem.
ERRE gondoltam. Ilyet szeretnék használni.

Ez is csak egy szimpla BMS, más áramértékekkel.

Labortáppal használhatod mindkettőt, csak a beállítást és lekapcsolást neked kell intézni.
Szintén nem hagyhatod magára, folytonos felügyeletet igényel.

Akkor kissé félreértésben vagyok. A legtöbb helyen ezeknek különféle variánsait láttam li-ion töltőmodul címszó alatt. Tudsz segíteni abban, hogy milyen töltőmodulra lenne szükségem ehhez a feladathoz? Teljesen automatikusan akarom intézni.: Rádugom a DC bemenetre a dugasztápot, a megfelelő árammal tölti. Ha feltöltött, lekapcsol, alacsony cellafesztültségnél pedig lekapcsolja a rákötött fogyasztót.

Így keresd: 4S 5A liion charger, 16.8V 5A liion charger, stb...
Az alacsony cellafeszültségnél való lekapcsolást a BMS végzi, amit linkeltél pl.

Ok, így már tisztább a kép. Köszönöm.
Tehát vagy veszek egy Ilyet, bármilyen 4-37V DC dugasztáppal megtáplálom és működni fog a BMS-el együtt. Vagy veszek egy 16,8V-os dugasztápot és akkor ő csinálja ugyanezt +a BMS.
(#) 444Tibi válasza Sword hozzászólására (») Jún 7, 2024 /

4S=16,8V, lehet 17V. De ilyen, ~ semmiképp. Nem 16-18V hannem 16,8 max. 17V. Stabilan.
Ha 16V a balanszer nem tud működni.
Mezei dugasztáp le fog tiltani, majd újraindulgatni és teljesen leáll vagy ki-be kapcsolgat mert az A azt jelenti, 5 ampernél letilt, majd újraindul. Neked 17V/5A áramgenerátoros azaz CC tápegység kell.
A bms+balanszer amit linkeltél az jó lesz de az adapter nem.

11,5voltra (2,8V/cella) én semmiképp nem engedném le, ott már amúgy sincs a pakkba szinte semmi, onnan rohamosan zuhan a feszültsége. És szerintem a bms se engedi ennyire le, 3V a szokásos.
12voltból a step-down konverteterek zöme tud még 12 voltot átengedni magán, esetleg 1-2tized V esik rajtuk.
Ha maximalista vagy, létezik up-down konverter is pl. itt Van nagyobb teljesítményben is.

Mit akarsz róla működtetni, csak azért kérdem mert nekem a névlegesen 12V mini számítógépem 9-15V között megy, a névlegesen 19V dugasztápos monitorjaim meg 5 éve mennek 11,5-15 voltról.
Ha kamerarendszert, az nem fogja tolerálni sajnos.

Majdnem. Az "ilyen" jó lehet, viszont akkor legalább 20V bemeneti tápfesz kell hozzá. A kimenetét pedig beállítod 16.8V -ra. Ez felfelé nem tud konvertálni, tehát 20V alatt nem lesz meg a szükséges töltőáram.
(Azt is vedd figyelembe, hogy ez a kis panel a tartós 5A terhelést csak + hűtéssel viseli el.)
És még szükséges hozzá az akkucsomagba valamelyik BMS amit előzőleg linkeltél.

A 16.8V -os dugasztáp csak akkor jó, ismétlem, ha kimondottan Liion töltő, pl valami ilyesmi, és a BMS ehhez is kell, az akkucsomagra szerelve.

Ui.: Egyébként Tibi jól írta, ha a "dugasztápod" nem áramgenerátoros, csak feszültséggenerátoros, akkor mindig le fog tiltogatni, amíg a töltőáram a tápegység zárlati árama alá nem süllyed. Ezért sem jó a sima dugasztáp.
(#) Sword válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Pontosan így gondoltam, csak lehet rosszul fejeztem ki. Köszi a segítséget.
  1.  
(#) Sword válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Szia!
Bluetooth hangfal lesz és maga a BT modul 11,5-12,5V között kér. Az erősítőnek meg jobb a minél magasabb, de nem akarok a tápjába feleslegesen egy zajforrást tenni, mint egy step up konverter. Marad a 14V körüli nyers fesz. amit az akkupakk szolgálta a 4 soros cellával.
(#) tibistor hozzászólása Jún 8, 2024 /

Sziasztok!
Rajta lehet-e hagyni 18650-es akkut, vagy akkupakkot egy töltőn korlátlan ideig? Ha igen, akkor hogyan, milyen töltővel?
Szereztem pár darab ilyen akkut, de csak egy részét használom. A maradékot szeretném állandóan készenléti állapotban tartani. De a bizonytalan felhasználás kezdetéig nem szeretném, ha az önkisülés következtében a káros szint alá csökkenne a feszültségük. Tehát a feszültséget állandó szinten tartó megoldásra gondoltam.
Mi a helyzet ilyenkor?
(Bocs, ha már volt ilyen kérdés!)
(#) 444Tibi válasza tibistor hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

3,96 volton kéne tartani. Ha ups szerű a felhasználás.
Ha csak tárolni szeretnéd, 3,8-3,85V és hűvös helyen kb. 5-6 év mire lemerül annyira minimális az önkisülése.
(#) Tomi20 válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Szia

Kb hány évig használható egy cella ups rendszerben ezen a feszültségen?
(#) tibistor válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Nem ups. Egyszerűen csak tárolni szeretném károsodás nélkül.
Ha az 5-6 év igaz, akkor az megnyugtat, hogy nem kell töltő.
Köszi a választ. Üdv!
(#) pipi válasza tibistor hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Elég ha félévente, évente ránézel nem merült-e le túlságosan... Ha van az akkun valami védőelektronika, akkor gyakrabban, mert annak van fogyasztása, még ha kicsi is...
(#) 444Tibi válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Nem tudok konkrét hivatkozást.
magánvéleményem szernt legkevesebb 10 év de inkább 15.
(#) 444Tibi válasza tibistor hozzászólására (») Jún 8, 2024 /

Biztosan nem kell töltögetned őket. Saját tapasztalat több esetben is hogy 4-5 évet állt cellák 3,8-3,9V felett voltak.
Itt a videón Mikrosilver is igazolja ezt, 4 éve használaton kívüli cellák 4V körül vannak még.
Bővebben: Link
(#) Régi motoros válasza tibistor hozzászólására (») Jún 8, 2024 / 1

Lítiumnál "nincs" önkisülés. Ha egy lítium cella feszültsége érezhetően csökken csak az állástól, akkor az már nem jónak mondható cella. A képen látható cella laptop aksiból van "bányászva" (ezzel foglalkozom),
ellenőrizve, tesztelve, új köntösbe bújtatva és töltve 4.2V -ra a ráírt dátum szerint. Év hó nap óra perc. Mint látható több mint hét éve kb 2 tized volt feszültségesés volt, ebből kb 25-75mV a töltés utáni pár napban a kapocsfeszültség beállás hatása.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2024
(#) Remci válasza 444Tibi hozzászólására (») Jún 9, 2024 /

Szia!
Köszönöm, de olyan kellene, amin van USB csatlakozó. Viszont találtam egy ilyet , ez is jó lenne,nem?
Következő: »»   317 / 326
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem