Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy kamionos ismerősömnek kellene olyan komplett modul, ami USB kimenettel rendelkezik, 5v/1-2 A terhelhetőséggel. Max 36v-os bemenettel. Navigációt,telefont,meg néhány 5v körüli kütyüt szeretne rá kötni. Létezik ilyen,vagy tudtok ajánlani olyat ami jó a feladatra? Persze hazai boltból. Előre is köszönöm. Azért kell a max 36v-os bemenet,mert 24v-os kimenetre tudja kötni, az meg töltéskor felmehet 27-28v-ig is. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2024
Pl. egy ilyen, 5V/2 amperre beállítva.
35V a max. bemenő. Tehetsz elé egy schottkyt, biztos ami biztos. Bővebben: Link
Simán csak az akkucsomag kimeneti +- pontján van feszültség? Nem keverted véletlen össze a balanszáló vezetékeket?
Látok én azon a panelen két 8 lábú és egy soklábú (CPU-nak tűnő) IC-t. Mik a típusszámai?
Szerintem nem kevertem össze, úgy kezdtem neki hogy körbe fotóztam az egészet és igyekeztem ugyanazt visszaépíteni. Holnap ránézek, hátha mégis valamit elbaltáztam. Az ic típusszámokat holnap megnézem.
A balansz szálakon igazság szerint nem mértem semmit még. Mit érdemes ott méregetnem?
A gép típusszámát nem adtad meg ..
Lehet cellánként kellett volna szimulálni. Mindenesetre gyanús, hogy elektronikával együtt (is) kínálják hozzá az akkupakkot.
Nyilván a cellafeszültségeket külön külön, és a testtől egyesével sorba mindegyiket is.
Üdv mindenkinek!
Van egy 24V-os aksis powerworks gépem, amit szeretnék egy másik 24v-os aksiról használni. Mivel a meglevő 2Ah-s, nagyobbat nem nagyon lehet szerezni, így kb 15 percet tudom használni, szóval beszereztem egy 24V-os li aksit amin csak + - van. Viszont 3 érintkező van a gyári aksin, amiből a 3.at nem sikerült helyettesíteni. Ismerős szerint a "-" ra rakott termisztor+dióda+ellenállással van megoldva, de dióda + ellenállással nem működik, pontosabban a gép elindul és leáll, elsőre kb 3-4mp-t megy utána rögtön megáll, persze sima + - rákötve ugyanez a helyzet. A powergreen stb termékeknek ugyanaz a gyártója globe group europe, az aksi powerworks p24b2 model: bam709, próbáltam utánanézni mi lehet a megoldás, de nem találtam semmit. Tud valaki segíteni?
A képen található minden látható.
Köszönöm, megoldódott a probléma. Egy nagyon amatőr hibát vétettem, az egyik cellát fordított polaritással forrasztottam össze... Aztán felrajzoltam, és kiderült a turpisság. Már tölt, és működik is. Mindenkinek köszönöm.
Sziasztok!
Vettem néhány 18650 li ion cellát akkupakkhoz. 4db-ot szeretnék sorba kötni, és ebből 3 párhuzamosan kapcsolt sort képezni. Egy Ilyen töltőmodullal szeretném összekötni. Kérdésem, hogy ezt a 80/100A töltőáramot mi fogja korlátozni? Mert biztosan nem szeretném ennyivel tölteni (10A-es celláim vannak). Illetve mi történik, ha a töltőmodul bemenetére rákötök egy ~16-18V-os dugasztápot, ami 5A-t tud csak leadni? Egy másik kérdés, amire eddig nem találtam egyszerű megoldást: Az akupakkom feszültsége így kb 11,5 és 16,8V között lesz töltöttségtől függően. Hogy tudok erre ráakasztani olyan fogyasztót, ami 11,5-12,5V-os tápfeszről üzemel? Kaphatna ugyan egy buck convertert, de ott min 13V bemenő fesz. kell a 11,5V kimenő feszhez. Ha jól sejtem, akkor automata step up/step down-hoz is kevés a kialakuló feszültség különbség. Konvertáljam fel 20V-ra és onnan vissza 12V-ra 2 külön modullal? A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2024
Töltőáramot a töltőáramkörnek kell korlátoznia (amit linkeltél nem az), ez egy BMS áramkör.
Ha 5A -es töltővel töltöd, akkor nem értem miért aggódsz a 80/100A miatt. A 18V -os dugasztáp ami 5A es, az 5A -al fogja tölteni a csomagot, amíg le van merülve. A 18V elérésekor pedig csökkenni fog a töltőáram. A gond az lesz, hogy így 4.5V -ra tölti a cellákat, tehát túl lesznek töltve, ami TILOS. 18V os dugasztápot max addig tudsz használni, ha ott ülsz mellette, és folyamatosan monitorozod az akku kapocsfeszültségét, és ha elérte a 4*4.2 = 16.8V -ot, akkor leveszed róla. Csak ekkor az akku még nem lesz feltöltve 100% -ra.
Fordítva kell. Előbb párhuzamosan a 3 cellát, és ezeket a csoportokat sorba...
Különben hová kötnéd a bms cellabemeneteit...
Bocsi, most láttam, h a végén rosszat linkeltem.
ERRE gondoltam. Ilyet szeretnék használni.
Ez is csak egy szimpla BMS, más áramértékekkel.
Labortáppal használhatod mindkettőt, csak a beállítást és lekapcsolást neked kell intézni. Szintén nem hagyhatod magára, folytonos felügyeletet igényel. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2024
Akkor kissé félreértésben vagyok. A legtöbb helyen ezeknek különféle variánsait láttam li-ion töltőmodul címszó alatt. Tudsz segíteni abban, hogy milyen töltőmodulra lenne szükségem ehhez a feladathoz? Teljesen automatikusan akarom intézni.: Rádugom a DC bemenetre a dugasztápot, a megfelelő árammal tölti. Ha feltöltött, lekapcsol, alacsony cellafesztültségnél pedig lekapcsolja a rákötött fogyasztót.
Így keresd: 4S 5A liion charger, 16.8V 5A liion charger, stb...
Az alacsony cellafeszültségnél való lekapcsolást a BMS végzi, amit linkeltél pl.
Ok, így már tisztább a kép. Köszönöm.
Tehát vagy veszek egy Ilyet, bármilyen 4-37V DC dugasztáppal megtáplálom és működni fog a BMS-el együtt. Vagy veszek egy 16,8V-os dugasztápot és akkor ő csinálja ugyanezt +a BMS. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2024
4S=16,8V, lehet 17V. De ilyen, ~ semmiképp. Nem 16-18V hannem 16,8 max. 17V. Stabilan.
Ha 16V a balanszer nem tud működni. Mezei dugasztáp le fog tiltani, majd újraindulgatni és teljesen leáll vagy ki-be kapcsolgat mert az A azt jelenti, 5 ampernél letilt, majd újraindul. Neked 17V/5A áramgenerátoros azaz CC tápegység kell. A bms+balanszer amit linkeltél az jó lesz de az adapter nem. 11,5voltra (2,8V/cella) én semmiképp nem engedném le, ott már amúgy sincs a pakkba szinte semmi, onnan rohamosan zuhan a feszültsége. És szerintem a bms se engedi ennyire le, 3V a szokásos. 12voltból a step-down konverteterek zöme tud még 12 voltot átengedni magán, esetleg 1-2tized V esik rajtuk. Ha maximalista vagy, létezik up-down konverter is pl. itt Van nagyobb teljesítményben is. Mit akarsz róla működtetni, csak azért kérdem mert nekem a névlegesen 12V mini számítógépem 9-15V között megy, a névlegesen 19V dugasztápos monitorjaim meg 5 éve mennek 11,5-15 voltról. Ha kamerarendszert, az nem fogja tolerálni sajnos.
Majdnem. Az "ilyen" jó lehet, viszont akkor legalább 20V bemeneti tápfesz kell hozzá. A kimenetét pedig beállítod 16.8V -ra. Ez felfelé nem tud konvertálni, tehát 20V alatt nem lesz meg a szükséges töltőáram.
(Azt is vedd figyelembe, hogy ez a kis panel a tartós 5A terhelést csak + hűtéssel viseli el.) És még szükséges hozzá az akkucsomagba valamelyik BMS amit előzőleg linkeltél. A 16.8V -os dugasztáp csak akkor jó, ismétlem, ha kimondottan Liion töltő, pl valami ilyesmi, és a BMS ehhez is kell, az akkucsomagra szerelve. Ui.: Egyébként Tibi jól írta, ha a "dugasztápod" nem áramgenerátoros, csak feszültséggenerátoros, akkor mindig le fog tiltogatni, amíg a töltőáram a tápegység zárlati árama alá nem süllyed. Ezért sem jó a sima dugasztáp. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2024
Pontosan így gondoltam, csak lehet rosszul fejeztem ki. Köszi a segítséget.
Szia!
Bluetooth hangfal lesz és maga a BT modul 11,5-12,5V között kér. Az erősítőnek meg jobb a minél magasabb, de nem akarok a tápjába feleslegesen egy zajforrást tenni, mint egy step up konverter. Marad a 14V körüli nyers fesz. amit az akkupakk szolgálta a 4 soros cellával.
Sziasztok!
Rajta lehet-e hagyni 18650-es akkut, vagy akkupakkot egy töltőn korlátlan ideig? Ha igen, akkor hogyan, milyen töltővel? Szereztem pár darab ilyen akkut, de csak egy részét használom. A maradékot szeretném állandóan készenléti állapotban tartani. De a bizonytalan felhasználás kezdetéig nem szeretném, ha az önkisülés következtében a káros szint alá csökkenne a feszültségük. Tehát a feszültséget állandó szinten tartó megoldásra gondoltam. Mi a helyzet ilyenkor? (Bocs, ha már volt ilyen kérdés!)
3,96 volton kéne tartani. Ha ups szerű a felhasználás.
Ha csak tárolni szeretnéd, 3,8-3,85V és hűvös helyen kb. 5-6 év mire lemerül annyira minimális az önkisülése.
Szia
Kb hány évig használható egy cella ups rendszerben ezen a feszültségen?
Nem ups. Egyszerűen csak tárolni szeretném károsodás nélkül.
Ha az 5-6 év igaz, akkor az megnyugtat, hogy nem kell töltő. Köszi a választ. Üdv!
Elég ha félévente, évente ránézel nem merült-e le túlságosan... Ha van az akkun valami védőelektronika, akkor gyakrabban, mert annak van fogyasztása, még ha kicsi is...
Nem tudok konkrét hivatkozást.
magánvéleményem szernt legkevesebb 10 év de inkább 15.
Biztosan nem kell töltögetned őket. Saját tapasztalat több esetben is hogy 4-5 évet állt cellák 3,8-3,9V felett voltak.
Itt a videón Mikrosilver is igazolja ezt, 4 éve használaton kívüli cellák 4V körül vannak még. Bővebben: Link
Lítiumnál "nincs" önkisülés. Ha egy lítium cella feszültsége érezhetően csökken csak az állástól, akkor az már nem jónak mondható cella. A képen látható cella laptop aksiból van "bányászva" (ezzel foglalkozom),
ellenőrizve, tesztelve, új köntösbe bújtatva és töltve 4.2V -ra a ráírt dátum szerint. Év hó nap óra perc. Mint látható több mint hét éve kb 2 tized volt feszültségesés volt, ebből kb 25-75mV a töltés utáni pár napban a kapocsfeszültség beállás hatása. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |