Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fotódioda vagy fotótranzisztor 940nm
Lapozás: OK   1 / 1
(#) estebahen hozzászólása Vas, 21:07 /
 
Sziasztok egy külföldi oldalon találtam ezt a rajzot egy villám hatására, fényképezőt exponálásra bíró vezérlést.

Gondoltam megpróbálkozok vele, mindent megvettem hozzá ami a leírásban volt, összeraktam.

Bizonyos értelemben működik, de a villámtesztnél, sajnos pont nem működött, holott a leírásában 40km-re lévő villámra is aktiválódnia kellene.

Ami gyanús nekem, az az, hogy bár a leírásban angolul fotó dióda volt írva (940nm mint vevő/érzékelő), a boltban Pesten, ahol vásároltam a részeket hozzá fotó tranzisztort kaptam (940 nm) mindkettő ránézésre hasonlít egymásra (egy kép alapján összehasonlítva) de gondolom picit más elven működhet.

Fényre érzékeny a jelenlegi, ki is old a vezérlő, ha az előre beállított küszöb értéket elérte a fény (pl vakúval, 940nm-es IR kamerával teszteltem) de villámra semmi reakciója nem volt (nem csak fényképezőre, hanem a kontroll ledek se villantak fel).

A vezérlőm : Arduino

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy a fotó tranzisztor a probléma forrása - más minden jónak tűnik - és fotó diódát kellene a helyükre tennem?

Köszönöm!
(#) nagym6 válasza estebahen hozzászólására (») Vas, 22:32 /
 
A rajzon fotodióda van. R4 ellenállás a diódák munkaellenállása, értéke kritikus az érzékenység szempontjából. Ez a 10KΩ gyanúsan nagyon alacsony érték, mérni kellene R4 és dióda pontokon a feszültséget, ami LM358 komparátor egyik bemenete, R2 csúszka a másik bemenete. Fény hatására csökken diódák ellenállása, komparátor + bemenete meghaladja a poti csúszka feszültséget, kimenete magas szint lesz. Innen nem tudni tovább az ardunio mit csinál, beleszól a két komparálási szintbe.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem