Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Otthoni EKG készülék
Szerintetek milyen EKG készüléket érdemes venni otthonra?
A neten sokféle kapható. Van-e valamelyikkel tapasztalatotok?
Minek ? Csak a kezdődő infarktust mutatja ki de azt észreveszed nélküle is
Omron HCG801 itt kezdödik és ez is csak tájékoztató jelleggel használható egy diagnosztizált és kezelt szivprobléma során.
Nem helyettesiti egyik sem a bipoláris elvezetéses EKG-t. Kici ócco piacos ketyerétől ovakodj.
Pár éve részt vettem egy miniatűr EKG fejlesztésében. Van rá kimondottan EKG-hez való célorientált áramkör (IC), amiből mikrokontrollerrel kiolvashatók az adatok. Ezt szinte bárki beépítheti a készülékébe és teszi a dolgát ahogy kell. A titok ma már nem ebben van, hanem a megfelelő elektróda anyagok, kialakítás, elhelyezés, és a diagnosztika, ill. talán nem ez a jó kifejezés, inkább azt mondanám, hogy a kapott adatok szoftveres elemzése. Több tipikus szívprobléma elég jól felismerhető szoftveresen. A kapott görbék átvihetők PC-re, nyomtathatók. Elképzelhető, hogy van ahol hajlandóak ránézni emailban elküldött adatokra is, ha van kompatibilis szoftverük (nyilván magánklinikákról van szó, SZTK alapon aligha). De ilyenkor őket kell kerdezni, hogy tudnak-e ajánlani készüléket. Amúgy egy viszonylag profi EKG bár nem olcsó, de nem is megfizethetetlen. Annak akinek szüksége van rá lehet hogy van értelme. Ha azt nézem, hogy egy jobb TV mennyibe kerül, egy EKG-ra is rászánható ennyi.
Anno az volt a terv, hogy a durva problémákat a kis készülék szoftvere kapásból jelzi, de képes lesz elküldeni az adatokat a gyártónak, és a weblapjukon (egyéni kóddal belépve) megnézhető a szoftveres diagnosztikai eredmény - ami nyilván közel sem egyenlő egy orvosi véleménnyel, de elég jó támpontot ad, és figyelmeztet ha gond van. Már nem dolgozom annál a cégnél, de úgy tudom nem került gyártásba a fejlesztésünk, de van más magyar gyártmány ami igen. Vannak a piacon "játék EKG" készülékek is - véroxigén szint mérővel meg ilyesmivel kombinálva. Durva problémákat tudnak jelezni, és hozzáértő személy kezében kimondottan hasznos is lehet, de nem helyettesítik a rendes vizsgálatot. Ha ilyesmit veszel, akkor érdemes kicsit megtanulni, hogyan néz ki egy EKG görbe, milyen szakaszokból áll, és mely szakaszának eltérése milyen egészségügyi problémára utal.
Szia!
Nekem egy PC-80B típusú kis elemes, hordozgató, három elvezetéses készülékem van. Nagyon meg vagyok vele elégedve, csak ajánlani tudom. Kínából rendeltem kb. 7 éve, azóta már itthon is lehet kapni pár helyen ugyanezt a típust, bár sokkal drágábban. Belső memóriában tudja tárolni a rögzített görbéket, amiket USB-n keresztül le lehet tölteni PC-s szoftverbe, lehet tárolni, kiértékelni, nyomtatni is PC-ről. Van egy nagyon alapszintű automatikus kiértékelő funckiója is, de az felejtős, nagyon megbízhatatlan, én nem is használom. Nyilván messze van egy profi EKG készüléktől és nem lehet tőle hasonló eredményeket várni. De netes olvasgatással plusz még segítőkész orvos magyarázatával laikusként is meg tudtam tanulni, hogy felismerjem a rögzített görbéből, hogy szinusz ritmusban van-e a szívem, rendesen meg vannak-e a P hullámok, vagy kiugrott-e szinuszból és pitvari flutter vagy fibrilláció áll-e fent. Utóbbi esetben azonnal jelentkeznem kell a kardiológusomnál. Egyéb esetben pedig elég az évenkénti egyszeri kontroll. (Amúgy állami ellátásról van szó.) Én csak erre a célra használom otthon, már évek óta, erre a célra tökéletes.
ADS1298RIZXG IC-t használom ECG modul fejlesztéshez. Nagyon szépen és jól működik. 2 és 3 led-es módban is jók a teszt eredmények. Nagy komoly gépekben használjuk világszerte. Érdemes ránézned.
Nagyon szépen köszönöm mindenki válaszát,segítségét!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |