Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki nem tudná megmondani egy EProm hogyan műkdik, de érthetően. Van egy csomó EProm-om és szeretném őket valamire használni.
EPROM (Erasable Programmable ROM, Electrically Programmable ROM) =elektromosan törölhető PROM, EEPROM, törölhető-programozható ROM)
(ELECTRICALLY ERASABLE PROGRAMMABLE READ ONLY MEMORY, ERASABLE PROGRAMMABLE READ ONLY MEMORY, ELECTRICALLY PROGRAMMABLE READ ONLY MEMORY) EPROM : felhasználó által programozható, UV fénnyel törölhető. EEPROM : felhasználó által programozható, elektronikusan törölhető. Ą adat és címsín : Párhuzamosan muködo vezetékek, az egyes egységek között. A címvezetékek száma meghatározza a megcímezheto memória-cellák számát. Az adatvezetékek száma az egyszerre továbbítható adatbiteket határozza meg. Memóriamodul, amelynek tartalmát megírása után - a PROM memóriához hasonlóan - nem lehet módosítani, de a teljes modul tartalma törölhető, amely után - korlátos alkalommal - ismét új tartalom írható bele. Az EPROM egységek gyakorlatilag a PROM és ROM biztonságát nyújtják a bennük tárolt adatok felülírásával szemben, miközben szükség esetén lehetővé teszik a modulok újrahasznosítását is. A klasszikus EPROM memóriák törléséhez ultraibolya fényre van szükség, így ahhoz mindenképpen a befoglaló eszközből történő kiszerelésre van szükség. Ennél egyszerűbb az EEPROM memóriák törlése, amely elektromos úton történhet.
Topi ezeket magamtól is tudtam mert tanították, de én raara lenék kiváncsi hogy hogy lehet irni bele vagy olvastatni, hogyan tudom kihasználni a 8 bites portot hogy mondjuk egy futófény írjak rá. Ja egyébként kössz, meg ha csinálok ciket az meg lehet jeleníteni ao zoldalon???
Jaja...
Na akkor keresek valami leírást... Pl a legjobb az egy Rádiótechnika újságban volt benne még anno, egy dallamcsengő. De az EPROM-okat valami processzorral kell összerakni, mert egyébként...
Lehet belőle vezérlést csinálni... van egy számlálód rárakod epromra, az dobálja ki a beégettett adatokat egy multiplexerre azzal vezérelsz és van egy logikád ami végezhet ugrást vagy feltételes ugrást... de mi ennek a neve... hm. huzalozott logika vagy valami ilyesmi...
És ez már egy tök jó kezdetleges logikai vezérlés... pl. 1-es állapotból 2-esbe de ha f akkor 3-asba aztán mindenkép 4-esbe csináltunk ilyeneket suliba... tök jópofa.
na rájöttem hogy müxik mostmár csak programozni kéne tudni (ne ma pprogramozóra gondolok azt már találtam egy elég egyszerűt KISS Eprom programmer)
Hanem a progit mibe kell megírni ??
Hali!
Én speciel nem tudom milyen programnyelven kell a programot írni, csak annyit tudok segíteni, hogy az én epromégető progimba van egy *asm alapu probramírási lehetőség meg egy rakás asszem compilernek hívják amikor az asm-et lefodítja különböző proccókhoz pl.51c 68c stb., de lehet hogy hülyeséget beszélek. üdv gerry
Én spec a 27cXX 27cXXX
és 27xx 27xxx típusokra gondolok
MSpike ti Mive programoztátok az EPROM okat ???
Sziasztok!
Nekem is van egy rakas epromom,csak eppen fogalmam nincs hozza,hogy hogyan lehet hasznalni.Asszem 386 gepekben voltak,meg bennuk lehet a biosz Egeto kapcs.rajzot mar kaptam itt valamelyik tipocban. Az utasitas keszlet erdekelne nagyon, es Ledes kapcsolas egyelore,ha lehet ilyet eprommal ,vagy proci is kell hozza? Udv,gtk.
Nekem is lenne egy kérdésem.
A számítógép BIOS ic-je is valamilyen eprom? Fel lehet ezeket még használni valamire? Érdemes megtartani? (Mármint egy halott gépből?)
A régebbiek EEPROM-ok voltak. az újak már flash-ek.....
Persze hogy lehet őket használni másra. csak az adatlapja kell hogy tudd melyik láb micsoda és hogyan kell bele írni vagy visszaolvasni.
a régiek nem sima kvarcablokos EPROM-ok voltak? (nekm is van egy tucat, még van 2MB is, igaz ez nem biosz volt)
Az nagyon nagyon régen volt már. 286-386-os gépek. 2Mbit-et írj legközelebb mert még a végén összekeveri valaki a Mbyte-al. 2Mbit=256kbyte.
bocss, elírtam byte
az EERPom-ok I2C-sek voltak? kiszedhetők ?
Nah ez jó kérdés. de szerintem még nem I2C hanem sima párhuzamos. Általában mindegyik alaplapból ki lehet emelni a BIOS-t mert foglalatba van.
tuttommal az epromokban nem progi van, hanem csak adat, 0 és 1, jó soxor. "progizáshoz"(adatfeltöltéshez) sztem használj ic-prog-ot. abban lehet szerkeszteni is.
hi
kkösz, már ezen túlléptem, cska a törlése kicsit bajos :S , azé kérdeztem hogy EEProm ot ki lehet e szedni...
Ami nekem van azok nem ablakosak,akkor EEPROMok ?
Ledes alkalmazasrol senki? Idézet: „Ami nekem van azok nem ablakosak,akkor EEPROMok ?” Lehetséges, DE biztosat csak a típusjel alapjá lehet mondani. :whatever: Idézet: „Ledes alkalmazasrol senki?” Mint ahogy mspike is írta, egy bináris számlálóval meghajtod az EPROM CIM-vonalait, és a megcímzett rekesz tartalma az ADAT-kimeneten megjeleni. A bináris számláló minden számértékéhez tartozik egy rekesz és ezeket a rekeszeket vagy folyamatosan egymás után, vagy blokkokra osztva külön-külön lehet kiolvasni. Ez már részletkérdés... Az adatbusszal (EPROM ADATKIMENET) közvetlenül meghajthatsz egy LED-et. De mindenképpen célszerű valamilyen illesztő - erősítő fokozatot alkalmazni az EPROM védelme miatt. EZ a legegyszerűbb programozott futófény. Mikroprocesszorral bonyolultabb dolgok is elvégezhetők, de ekkor az EPROM főleg a mikroprocesszor utasításait fogja tartalmazni. Az ilyen áramkörben már nem az EPROM a főszereplő, hanem a mikroprocesszor...
Ez igen!
Igy mar kezdem erteni. Az egetes folyamata meg erdekelne,a beegetendo adat,egy egyszeru pelda . Milyen mikroproceszsorok johetnek szamitasba otthoni alkalmazasnak?
azért az nem olyan eccerű => MCU
de nézd már meg lécci a számát azt ami rá van írva PL.: 27c1001 szerintem ha futófényt akarsz eccerűbb egy léptetővel (4017) láttam már fénymátrixot is EPROM-mal ,de nem értem hogy müxik :S, ha állókép kell akkor megvan úgy éertem, de mikor mozgóképek akarok az időzítés nem lesz valmi jó nem? a bobblickes féle dologra gondolok, http://www.bobblick.com/techref/projects/ledsign/ledsign.html
A lépetős futófényt nem lehet tetszés szerint módosítani, mert az vagy síma futófény vagy ha diódamátrixot hajt, akkor azt át(programozni)kódolni nagyon macerás dolog és a variációk is elég kötöttek... Az EPROMOS (EEPROMOS) fényeffekt az nagyon elegáns, ha az ember megtudja írni az adatsort és betudja égetni egy EPROM-ba mert egy "egyszerű" EPROM-cserével a programváltást (frissítést) el lehet végezni.
(Nálam is a PC-s programírásnál halt meg az EPROM-os ügy... )
Megsem EPROM -ok?
9109 9110 Fentiekre adatlapjan azt irja, hogy MILLER. 01-BIOS-01-01 01-BIOS2-01-01 (a cetli tartalma: 1990,AMI 286 BIOS PLUS EVEN). A tobbi IC-n is hasonlo volt. M5L8042 :http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=804 PCKB42
ne azt a számot nézd ami a cetlin van, általálban allata van az IC száma
ha csak egy futófényt akarsz, akkor annyira nem bonyás a programozás! mármennyibe tucc pascalban programozni vagy c, vagy valmi másban amivel LPT portot lehet vezérelni.
az 1 lábat (strobe) kötöd a bináris számláló CLK bemenetére, az adatvonalakat pedig az EPROM adatvonalaihoz. mivel fesszt is növelni kell azt magadnak megoldod pl egy lm317- tel (12,5/21/25) + az EPROM OE vagy G lábát felhúzod +5V ra. meg még itt ír egy egy dolgot nem tom mi igaz belőle EPROM writing: enable the chip (CE at 0v); disable output (OE at +5v); apply the programming voltage on Vpp pin; often we need to switch the eprom supply voltage from +5V to +6,3v (as to "write stronger" the byte) specify the address on wich store the byte (lines A0..A14) write the byte on Q0..Q7 pin when all signal are stable give a negative going pulse on OE (put it at 0V for 50ms and then again at +5v); specify a new address and go on; ""when all signal are stable give a negative going pulse on OE (put it at 0V for 50ms and then again at +5v); "" miútán megadtuk a megfelelő adatokat az OE lábat 50 ms ig 0V kell kötni, aztán vissza +5V-ra az idő számít? mert akkor lehetne használni más kimenetet az LPT portnál már amennyiben van :S, illetve tudjuk haszbálni ui.: de ha nagyon sok időd van, akkor használhatsz LPT szimulátort. =>www.siliconchip.com.au boccs a bonyás fogalmazásért
Sziasztok!
Idézet: „often we need to switch the eprom supply voltage from +5V to +6,3v” Ez a tápfeszültség növelés mindenképpen szükséges íráskor? Nekem van egy pár 27C512 kvarcablakos EPROM-om. PIC el akartam kiolvastatni meg írni is bele.
Köszönöm a felhomályosítást! :heureka: Ezekszerint, mégis csak meg kell tanulnom a PASCAL-t.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |