Fórum témák
» Több friss téma |
Nem bonyolult az, de tudni kell mivel, mit csinálsz.
Ertem. De elviekben itt rakhatom szinre a szint..nemde?
Azt valamelyik kártyajátékban kell, nem?...a "kétfázisú vezetéknél" én el(ki)akadtam!
Igen, színre színt kell rakni. Tökre, meg pirosat.
Ket erest akartam irni, mint elotte. Ugyebar senki sem irhat felre semmit. En elhiszem h te tokeletes vagy
Normalisan kerdeztem..hagyjuk
Nem erről van szó! Ez egy műszaki fórum, itt szabatosan és következetesen kell fogalmazni.
Nem a cseszegetés a cél, hanem hogy szokjál rá erre, hiszen egy szakmát fogsz elsajátítani.
Ha én hozzászólást írok, azt a beküldés után azonnal el is olvasom. Ha hibát látok, akkor azt egy kis ideig ki lehet javítani! Ha lekésem ezt az időt, akkor is lehet a moderátor általi kijavítást kérni. De még jobb a hozzászólást még a beküldése előtt alaposan átolvasni, 1...3-szor, és utána kattintani! Persze a téves beírás törölhető is egy ideig és írhatunk helyette egy másikat (hibamenteset)! Tagtársak minősítése nem ajánlott, valamint az ékezetes betűk használata is elvárt ezen a fórumon!
Nem cseszegetni akarlak, de biztosan van valamilyen indokod, hogy miért írsz magyarnak látszóan, az ékezetes karaktereket gondosan elkerülve? Ez valami új dolog, sokan azt gondolják, hogy ez ma a menő, akkor lesz valaki trendi, ha így írogat? Vagy csak szimplán lustaság, megvárni amíg a telefonon a megtapizott betűnek feljönnek az ékezetes lehetőségei?
A fórum társaknak, azoknak akiktől segítséget vársz kvázi a lenézése, ha slendriánul, magyartalanul kommunikálsz. Ez hála az égnek egy olyan fórum, ahol elvárás a magyar helyesírás, ha nem is Grétsy László szintjén, de legalább a nyolc általános alatt tanult szinten. Analóg termosztát cseréje digitásra.Üdvözlök minden Csoporttagot!Kérdésem a következő: Az analóg szobatermosztátot cserélném digitálisra. Az a gondom, hogy három szál vezeték van bekötve a régi termosztátra. 1. catlakozón 230V, 2. csatlakozón 0V, 3. csatlakozón 110V-ot mérek. Az új digitális termosztátra (Computherm Q3) két vezetéket tudok fűtés vezérlésként rákötni 1(NO), 2(COM) csatlakozókra. De melyik kettőt?? Mellékelem a termosztátok és a gázkazán képeit. Segítségeket előre is köszönöm!
A nullát nem kell bekötnöd, mindkét végén leszigetelni...
Köszönöm Galfy!
Akkor a két vezetéket, ahol fázist mértem rákötöm az 1(NO) és 2(COM) csatlakozókra. A nullát kikötöm a kazán paneljáról is és mindkét végét leszigetelem. OK. (A előző ingatlanomnál csak két szál vezeték volt bekötve ugyanilyen digitális szobatermosztátra, de az elődje szintén ugyanilyen analóg volt. Az egyik vezetéken 230V-ot a másikon meg 0 V-ot mértem.) Azt hittem, hogy itt is ugyanígy járok el 230V-ot és a 0 V-ot kötöm be. De bekavart a harmadik, 110 V-os vezeték... Idézet: „Azt hittem, hogy itt is ugyanígy járok el 230V-ot és a 0 V-ot kötöm be. De bekavart a harmadik, 110 V-os vezeték...” Nem a fázist és a nullát kell bekötni, ha elemes digitális termosztát. Csak a fázist és a kapcsolt fázist, kell az új termosztát COM és NO pontjaira csatlakoztatni. A benne levő relé ezt a két pontot fogja zárni. Ha rosszul kötöd be, ahogy írtad, akkor zárlatot okozol. Ahol 110V-ot mérsz (remélem a nullához képest), valószínűleg az a kapcsolt fázis, ahol 230V-ot, az a fázis, és ahol 0V-ot, az a nulla vezető, ez az ami nem kell már neked. Erre azért volt szükség, mert a hagyományos termosztátod nagy hiszterézissel dolgozott, nem kapcsolt be amikor már fáztak, és nem kapcsolt még ki, amikor már melegük volt. Beépítettek egy ellenállást, ami a termosztát pogácsája alatt volt és bekapcsolt állapotban (tehát a kapcsolt fázis és a nulla közé volt kötve, ezért kellett a nulla) némileg fűtötte azt. Így hamarabb lekapcsolt, némi hőérzet komfort javítás érdekében. De még így is több fok különbséggel kapcsolt. Az új digitális már pár tized, max 1 fok különbségnél már kapcsolhat. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
Hivatalosan fél fok a hiszterézise emlékeim szerint.
Ehhez a tipushoz az éjszakai hőmérséklet csökkentéshez (holdacskás billenő kapcsoló) is kellett a nulla. Az egy másik ellenállás a szelence alatt, amit bekacsolva olyan 4 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten kapcsol a termosztát.
Az éjszakai valóban kimaradt.
Ez a nem RF típusú változat nem igazán van már a neten, pedig anyósoméknak is ilyen van. Fél fok +/-. Volt már egy pár a kezemben, meg nekünk is van 2 fajta, arra emlékszem, hogy van amelyikben jumperrel állítható 2 érték között, talán 0.2/0.5°C...
Köszönöm a segítséget!
A fázist és a kapcsolt fázist bármely portra köthetem, vagy COM vagy NO, mindegy?
Ilyenkor nincs igazán jelentősége. Akkor lenne fontos, hogyha váltóban lenne használva, vagy ide, vagy oda kapcsolna, akkor a fázis a COM és 2db elmenő lenne, a NO és a NC.
Ha majd egyszer egy újabb kazánod lesz, aminek van rendes elektronikája, akkor már nem fázist kell kapcsolni a termosztáttal, hanem csak zárni kell 2 pontot, akkor majd a fázist le is kell kötni a kazánnál.
Hello!
Ez "váltóban" így kicsit félreértelmezhető. Inkább ha "váltóérintkezőként" lenne használatban. (NO-Com-NC) pld. hűtés-fűtés célból.
Igen, én is gondolkoztam rajta, hogy átírom, de így maradt. Köszi.
A gondot az okozza, hogy a "váltakozó áram" kifejezést, ma már "váltóáram" rövidített formában használjuk. A régen használt "Morse érintkező" meghatározás, mára már feledésbe merült.
Inkább a "váltóérintkező", vagy "Dry contact" néven emlegetik. TermosztátcsereSziasztok!Végigolvastam a topik ide vonatkozó részét, de nem találtam választ a problémámra. Adott egy régi termosztát (ld. kép), ami a C24 gázkazán eredetije. Ezt cseréltem volna egy Siemens RDH100-as termosztátra (ld. kép). Rendesen bekötve: barna -> Lx, zöld/sárga -> L1, kék -> szigszalag. Jelenség: folyamatos a fűtés, mintha nem érné el a beállított értéket. Mi lehet a gond? Köszi a válaszokat.
Szerintem nem jól kötötted be azt a két vezetéket a háromból.
Görgess lentebb...
Hello! Szerintem semmit.
- Húzd ki a termosztátot és akkor le kell hogy álljon a kazán. - A kihúzott termosztáton, mérd meg a tüskéket, ki van zárva/nyitva ohm mérővel. - Nézd meg, jól van-e programozva a termosztát. Nem-e hűtésre van állítva. - Ha jól látom a képen, a szoba 26 fok, a termosztát meg 30 fokra van állítva. Akkor pedig fűtenie kell. (Én nem ismerem készülékedet.) - Tekerd fel-le a termosztát gombját, nézd meg kattan-e a relé. És mérd meg a tüskéket, változik-e a nyitás/zárás.
Szia!
Ez egy "buta" termosztát, nem igazán lehet programozni (max csak működési tartományt beállítani, ami nálam 5 és 30 föközötti érték). Megnéztem, és úgy tűnik rendesen működik. Azaz: - ha feltekerem a beállított érték felé, akkor hallom a rellé katanását, - ugyanekkor multimeter "nyitott" állapotot jelez, letekerve (beállított érték alá esve) viszont "zártat" Ebből én arra következtetek, hogy a termosztátnak nincs baja - de nem vagyok szaki.
Szia ! Itt egy videó, így állítsd be Siemens RDH100 digitális termosztátot és jó lesz. A bekötést jól csináltad, de programozni kell !
https://www.youtube.com/watch?v=9C4zCfJpU_Y
Szia!
Ez volt az első videó, amit megnéztem, ez alapján állítottam be én is az 5 és 30 fok közötti tartományt. És ez a videó alapján kötöttem is be. Mégsem úgy működik, ahogy kéne. (Kezdek arra gondolni, hogy a "hiba okát" lehet nem is itt kell(ene) keresni, hanem a gázkazán környékén? )
Ahogy írtad ha felfelé tekered a hőfokot nyitott lesz, ha lefelé tekered zárt lesz az állapot.
Próbáld meg LX és L2-nél mérni,akkor mit csinál ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |