Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán

Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 35
(#) sany válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Az átmérőjére gondoltam. Legalább is a FÉG V4-esnél a minénkben olyan a rúd. De lehet akkor gyári hibás.
(#) VIM válasza sany hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Hát azt nem tudom, hogy ilyen előfordulhat e de minden esetre furcsa lehetett. Ezen az oldalon a ZC-ékhez lehe kapni alkatrészeket. Külön lehet a 18-hoz is azt a tányéros rudat meg külön tömszelencét ami a
C-s sorozathoz (mindhez) jó. Ebből a tömszelencéből csak ki kell venni a rudat és becsavarni a cca. 25-30 éves helyére. A rúd az krómacélból van. Érdekes volna ha az kopna el a tömszelence tömítése helett olyan mértékben, hogy az számottevő legen.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Ufó mindkettőben van, de a ZC fűt, ZV meg melegvizet csinál.
Mindkettőm volt...
(#) sany válasza VIM hozzászólására (») Okt 13, 2024 /

Az én elméletem.
Nem lehet, hogy azért van egy így, hogy ne hirtelen törtéjen a rúd felnyomása ha rányitjuk a vizet? Így van egy kis ellenállása a rúdnak, így akkor "sem repülne ki", ( persze szigorúan csak elméleti szinten), ha nem lenne felette a gázblokk. Lehet butaság...
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Valószínűbb, hogy nem a tömbszelence tányéros rúdja kopott meg, hanem annak a csavarnak a furata, ami megvezeti. Rézből készült, volt rá ideje, a 20 évvel ezelőtti költözésemkor ez a kazán már működött. Ki tudja mióta. A csere, egy próbát megér.
(#) proli007 válasza macera2 hozzászólására (») Okt 14, 2024 /

Mindig azt írjátok, hogy "tömbszelence". De az "tömszelence" a tömítés szóból ered.
(#) macera2 válasza macera2 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Egy kiegészítés, a ma szerzett infó alapján.
Vittem a tömszelence rudacskáját vezető csavart, mondván, hogy ilyet szeretnék. Az új csavarba próbáltam bedugni a rudat, és csak kisebb erőhatással sikerült. Az eladó aztán felvilágosított, hogy a csavarba még egy gumigyűrű is van. A régibe ez kopott el. Emiatt lehetett a szivárgás. Szóval a rézcsavar, az acél rúd, kopási gyanúsítás alól felmentve.
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Csavar? Tömszelence a neve, "préselt", mert van benne egy pici szilikongyűrű, ami egy horonyban van, préseléssel ledugózva egy furatos fémdugóval...
Adják hozzá a tengelyt, mikrométerrel mérd meg mindkettőt. De nem a puha gumi, hanem a vízkő, rozsda, lerakódások "rághatják" meg...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Kösz, hogy említetted a "Paint"-et. Nekem W10 van. Telepítéskor, azt az üzenetet kaptam, hogy a Paint-hez ez kevés. Úgyhogy még nyomozok.
(#) VIM válasza macera2 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Ne a 3D-s Paint-et használd hanem a Windos kellékekben kell lenni a réginek.
(#) macera2 válasza uniman hozzászólására (») Okt 16, 2024 / 3

Pontosan a melléklet képen lévő csavart vittem, mintának. Csak azt mondtam vissza, amit az eladó mondott. Minden esetre, az új csavarral, a régi tengellyel, már több órája üzemel a kazán, és szivárgás, csöpögés nincs.
(#) vision61 válasza macera2 hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Akkor nem volt hiábavaló a kitartásod, megoldottad a fűtési problémát.
(#) Gafly válasza vision61 hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Nem volt egy könnyű menet, de ha a kolléga boldog, akkor mi is azok vagyunk.
Egy ilyen volt, ilyen lett képet elfogadnánk.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Kösz az értékelést. De nyugtával dicsérjük a napot. Úgyhogy majd tavasszal fogom látni, hogy mit csináltam. Addig is én a hozzászólók kitartását dicsérném.
(#) Gafly válasza macera2 hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Idézet:
„Úgyhogy majd tavasszal fogom látni, hogy mit csináltam.”

Én azt hittem, hogy a télen.

Csak vicceltem.
(#) macera2 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

A fűtési szezon végére gondoltam.

Ez a kazán nem egy kéménybe, hanem egy szabad fal felszínéhez csatlakozik. Viszonylag rövid út, nagy átmérőjű, korlátozás nélküli légvezetés az égőig.
Az őrzőláng ugyan megfelelő nagyságú, de azt látom, hogy már gyengébb szélmozgás esetén is, a kintről beáramló hideg levegő erősen mozgatja.

Félek, hogy az őszi erős szelek ki is olthatják. Ezt a hatást lehetne csökkenteni, valamivel kompenzálni? A kinti falnál lévő kúpos rács, úgy látszik, ebből a szempontból, nem sokat számít.
(#) macera2 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 19, 2024 /

A ZC-18 még mindég kifogástalanul működik. De azért, van még mit kérdeznem.
Ugyanis, a ZC-18 mellett egy hagyományos kokszos kazánom is van. Mindkettőnél van vízszivattyú. Szerelő kötötte be. A FÉG-nél, a szobai radiátoroktól jövő víz a szivattyú alsó csatlakozójához érkezik, és ezt nyomja a szivattyú alulról felfelé, a hőcserélő felé.

A kokszos, kazánnál, a szobai radiátoroktól érkező lehűlt víz, a vízszivattyú felső csatlakozójához érkezik. Ha a szivattyú itt is alulról felfelé nyomja a vizet, akkor a kazánba felmelegített vizet próbálja visszanyomni abba az ágba, ami a lehűlt vizet hozza a kazánhoz. Gondolom ezért melegedhet ez a vízszivattyú üzem közben. Ezért nem is használom. Hogy lehetne beállítani ennél a szivattyúnál a víz mozgási irányát?
(#) macera2 válasza macera2 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

A kazán továbbra is működik, de az előző hozzászólásomban feltett kérdés is aktuális. Nevezetesen, hogy egy kazánhoz kötött vízpumpa, milyen irányba nyomja a vizet. Alulról felfelé, vagy fentről lefelé? Az elhelyezés mindég függőleges, a bejelölt forgásirány változatlan. Ha valaki egy kis infóval segítene eloszlatni a homályt, az előre is megköszönném.
(#) VIM válasza macera2 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Szia! A visszatérő ágba van bekötve és a hőcserélőbe nyomja a fűtőközeget. A forgásiránya az adott esetben nem releváns, mert a belső kialakítása határozza meg, hogy az a forgásirány a helyes a szivattyú házán feltüntetett áramlási iránynak. Ha másmilyen szivattyú kerülne beépítésre akkor a "vezérlésre" és a feltüntetett áramlási irányra kell odafigyelni és a szállító teljesítményre.
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Kösz a gyors választ. A vízpumpa feladata világos számomra. A ZC-18-as gázos kazánnál nincs is problémám. Alulra jön a visszatérő ág, felül megy a hőcserélőbe.

De se ennél a vízpumpánál, (Grundfos UPS 25-60), se a kokszosnál lévő vízpumpánál (Ferro 25-60-120) nem tudom leolvasni a víz pumpálásának irányát.
A Grundfosnál nyilván alulról felfelé az irány, minden OK, működik a rendszer. A Ferronál már bizonytalan vagyok, mert meglehetősen melegszik a pumpa. Lehet, hogy a felmelegített vizet akarja visszapumpálni a visszatérő ágba?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
(#) uniman válasza macera2 hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Pedig a Ferro-nak is van nyíl az oldalán, meg az alját megnézve is egyértelmű, hogy honnan szív.
Bár a "120"-as méretében kételkedem (A google nem tud róla, én meg hiszem, ha látom!)
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Mondjuk úgy, hogy ahol a menetes csatlakozótól az öntvényház folyamatosan ível a szivattyú aljáig, onnan szív és a rövid csonk felé nyom. A forgásirány az gyárilag adott és nem lehet rajta átkötéssel változtatni ha pedig az áramlási irányt kell változtatni akkor azt csak a szivattyútest menetes csatlakozásainak (hosszirányú tengelye körül) 180 fokos fordításával lehetséges. Az áramlási irány az a kapocstábla ellentétes oldalán van oldalt az öntvény íves részén a szivattyú házán és nem a motor oldalon.
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Nov 15, 2024 / 1

Mindkettőtöknek, köszönet az infókért és az útmutatásért! Most már minden világos. A fém anyagba besüllyesztve, lefestve, de mind a két vízpumpán megtaláltam az áramlás irányát mutató apró kis nyilat.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2024
(#) VIM válasza macera2 hozzászólására (») Nov 15, 2024 / 1

Bíztam benned!
(#) moltam hozzászólása Csü, 21:04 /

NTC FÉG SC12

Helo.
Nem ZC18 de FÉG... SC12 kazán vízhő érzékelő termisztora hány kiloohmos típus?
Következő: »»   35 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem