Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1145 / 1148
(#) xxxyyy válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

majkimester írta:
"A AMD Ryzen 5 4500-ben nincs GPU, ezért ez nem fog menni."
(#) sector99 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Ok, csak még éppen most szeretném a Win-t felteleíteni. De valami más gondom is van, mert először bejön a BIOS, aztán újraindításkor már nem. Nem is látja a billentyűzetet. Próbáltam USB-s, PS2 billentyűzettel is. Aztán 2-3 újraindítás után megint bejön a BIOS, de már a boot-ig nem jut el. (PEN drive-ra készített Win 11 telepítő) Mi lehet a gond ?
(#) img válasza sector99 hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

Üdv!

Elkezdheted egyenként lecserélni az alkatrészeket a táppal és a RAM-mal kezdve mert amelyiknél megjavul az volt a hibás. Ha nincs cserealkatrészed akkor javaslom a gép szervizbe vitelét mert találgatás helyett ott műszeresen tudják megállapítani a hiba okát.
(#) Doky586 válasza xxxyyy hozzászólására (») Nov 12, 2024 /

De az AMD Ryzen 5 5600G-ben van.
De az igaz hogy 'vakon' nehéz kiválasztani hogy miről bootoljon.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
(#) majkimester válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

sector99 által berakott linkben a konfigról 4500-as proci van, honnan veszed az 5600G-t?
(#) Doky586 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Miféle link? Semmilyen linket nem látok.
(#) Suba53 hozzászólása Nov 13, 2024 /

Win11 upgrade Win10-ről.

Sziasztok!
Lehet, hogy sokaknak ez nem újdonság, de belefutottam pár dologba, ami tanulságos lehet.

Említettem korábban, hogy fejlesztem a gépemet. A régi alkalmatlan volt a win11 futtatására, az új viszont mindenben megfelel. Asus B550 chipsetes alaplap, RYZEN 7 5800X proci.
A régi konfigon egy nagyon korai win10 telepítés volt, rendszeresen napra készre frissítve. Mivel rengeteg progi van telepítve úgy gondoltam, hogy majd nem tiszta telepítést végzek, hanem ráengedem a win11-et, frissítésként. A régi SSD-t klónoztam az új M2 NVMe diszkre, átépítettem a konfigot, hibátlanul bebootolt, megtalálta a drivereket, tökéletesen működött rajta minden. Most hétvégén gondoltam megcsinálom a frissítést. Win11 telepítőt letöltöttem, elindítottam, erre közli hogy a rendszer nem megfelelő. Van a fiókban egy másik M2 diszk is, amit még korábban vettem.
Beraktam, arra USB-ről indítottam a telepítőt, szintén kiírta, hogy a rendszer nem alkalmas. Áttúrtam a BIOS-t, secure boot beállítva, TPM2 megvan, semmi eredmény. Nem ragozom, a netet túrva egy leírásban említették, hogy a WIN11 csak és kizárólag GPT partícióra tud települni.
Természetesen mindkét diszk MBR partícióval volt inicializálva. A régi lemezről jött az új SSD-re a klónozással, a másikat meg amikor megformáztam korábban szintén MBR partíciót kapott.

A windowsban elvileg van MBR2GPT parancs, de az visszaszólt, hogy mivel van rendszer partícó is így most nem tud foglalkozni a problémával. Nem gond, van az Aeseusnak egy Partition Master progija, amit úgy hirdettek, hogy egy próba erejéig ingyenes. Nagy túrót! Letöltöttem, telepítettem, kijelöltem a feladatot, erre jött egy árjegyzék, perkálás nélkül toll a fülembe.

Még jó, hogy van torrent a világon. Találtam ugyanennek a proginak egy WINPE verzióját, egy ISO, amit kiírva egy bootolható pendrive-ra és arról bootolva oda vissza konvertál mindent.
Előtte komplett mentés a diszkről, majd ráengedtem a Partition Mastert. Párat pislogtam, és meg is volt a GPT-re konvertálás. Utána tökéletesen indult.
Erre ráengedve a win11 frissítést, már hibátlanul lement.

Zsír új rendszerre negyed óra alatt feltelepül, de nekem több óráig tartott, a sok progi miatt.
De a végeredmény tökéletes lett. Gyorsabb lett, és minden kis régi vacak programom tökéletesen fut win11 alatt is. Egyedül egy korábbi VMWare-re mondta hogy szedjem le, mert nem kompatibilis.

Ami érdekes, hogy ha most telepítek egy win10-et szűz diszkre, az automatikusan GPT partíciót hoz létre, és az simán frissíthető win11-re. Korábban ezt nem figyeltem, de a win10 simán települ MBR partícióra is.

Bocs, ha hosszú volt, de lehet hogy valakinek segít, ha belefut hasonlóba.
(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Láss, ne csak nézz !!
Az eredeti kérdés bal alsó sarkában van egy "Erre" a konfigra stb.
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

No most már a "láthatósági" meg bootolási problémák megoldódtak. Viszont ujabb akadály jött elő: a telepítő 1-2 perc után megáll és a "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" felirat jelenik meg. Google a barátom, de a hibára csak olyan megoldásokat találtam, ahol már a Windows fel van telepítve... Most hogyan tovább ?
(#) Suba53 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Ha új a konfig, akkor még garanciális. Nyűgös, de valószínűleg hibás az alaplap, vagy valamelyik komponens. Ha rögtön az elején ennyi problémába futsz bele, akkor ez nem egy hibátlan rendszer.
Vissza kéne vinni, a kereskedő is leteszteli, és ha problémás kicseréli a hibás elemet.
(#) sector99 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Igen új. A korábban linkelt webáruház rakta össze a gépet, én bontottam ki a csomagot, hogy föltegyem rá a Windows-t. Még próbálkozom, hogy esetlex Linux-al (LiveCd) mit csinál. Személyesen nem tudom visszavinni, futárral kell küldözgetni. Egyébként nem vagyok "profi", lehet hogy valami BIOS beálításon bukik meg a telepítés
(#) Suba53 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 13, 2024 /

Érdekes, hogy egy ilyen viszonylag új konfigot egy ilyen öreg, már kifutott VGA kártyával árulnak. A Quadro sorozatról azt kel tudni, hogy ezek az NVIDIA "professzionális" kártyái, és nem az univerzális driverekkel települnek. Ez meg már kifutott darab, csak használtan kapható.
Lehet, hogy a win11 telepítője valamiért nem tudja kezelni.
Próbálj meg telepíteni win10-et. Ha azzal megy, tölts le egy quadro drivert, és a win11-et frissítésként told rá.
Vagy kérj kölcsön egy olcsó PCIe VGA kártyát, és azzal telepítsd, majd utána cseréld ki a Quadróra.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 14, 2024 / 1

Én a "MiniTool Partition Wizard Free" programot ismerem, partíció átméretezést, kialakítást és adatmozgatást zokszó nékül csinált már nekem.
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Ismerem, azzal klónoztam az új SSD-re. Szuper kis progi.
Nem is néztem, hogy az tudja-e az MBR-t kovertálni GPT-re.
(#) sector99 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

No szerintem ma este adtam föl... Valami biztosan nem kerek, persze lehet hogy valami BIOS beállításon bukok el, de mindegy is. Már csináltam clear CMOS-t is, hogy alapállapotba álljon, de nem segített. Néha el sem indul a BIOS, nem látja a billentyűzetet, meg ilyen apróságok. Az már csak hab a tortán, hogy az alaplapra integrált VGA nem is működik (pedig az alaplap leírása szerint van benne) Egyébként másik PCIe kártyával nem próbáltam (havernak nincs, én meg azért nem veszek másikat) Visszaküldés esetén - ha lehet - milyen VGA kártyára cseréltessem ki ?
De bármilyen ötletet, tanácsot szívesen fogadok.
(#) bbb válasza sector99 hozzászólására (») Nov 14, 2024 /

Én úgy láttam, hogy 5000Ft felárért telepítik rá a Windows rendszert. Visszaküldés mellé kérd, hogy telepítsék is fel, így ha valami hibás, nekik kell megoldani és neked is kevesebbet kell reklamálni miatta.
Alaplapi videokártya nincs benne, a processzorban pedig nincs GPU, ami meghajtaná az alaplapra integrált video kimeneteket. A leírt IRQ-NOT-LESS-OR-EQUAL jelenség tipikusan valamelyik eszköz lekapcsolja magát menet közben, azaz eltűnik a rendszerből hiba - jóformán bármelyik periféria okozhatja, de akár a táp is lehet a ludas.
A billentyűt amúgy a megjelölt USB (2.0) portra érdemes rádugnod, akkor kevésbé valószínű, hogy nem látja a BIOS. Ezen az alaplapon van PS2 port is, ha olyan billentyűt tudsz rákötni, akkor az még jobb (persze hátrány, hogy menet közben hiába dugod rá ismét kihúzás után, csak újraindítással ismeri fel a rendszer, de ezt nem szokás kihuzogatni).
(#) Gombszem válasza sector99 hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

A visszavitelnél -ha van lehetőség- kérj más gyártmányú alaplapot. Ha nem játszol, akkor javaslom az Asrock H610M-HVS/M.2 R2.0 alaplapot egy Intel Core i3-12100 processzorral. Én nem régen cseréltem erre, gond nélkül megy. 20 éve használok Asrock alaplapokat, soha egyikkel sem volt gond, ez a negyedik. Van integrált video kimenete (DSUB, HDMI). Olcsó: 22 eFt volt, a proc drágább, de megéri.
(#) img válasza sector99 hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Az még nem derült ki, hogy milyen telepítővel csinálod:

a hivatalos Microsoft Media Creation Tool engem még nem hagyott cserben.
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Ezzel csak annyi a probléma, ha nekik sikerül, tesztelni nem nagyon fogják napokon keresztül. Ha menet közben is előjön valami hiba, ugrott a + pénz, és újra csak szivattyú lesz vele. Arról nem is beszélve, ha talán még menni is fog rendesen, de szükségessé válik egy rendszer újra telepítés, még mindig ott lesz a kockázat, hogy előjön az ismeretlen hiba újra, esetleg már garancia időn túl.
(#) Suba53 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Ha még nem futottál ki az időből, elgondolkoznék azon, hogy élek az elállás jogával és visszakérném a pénzt.
Én nem bíznék egy olyan kereskedőben, aki a már kifutott dolgokat megveszi hulladék áron, és azt adja el újnak titulált konfigurációban.

Ehelyett egy olyan gépet vennék, amiben olyan RYZEN proci van, amiben van integrált VGA.
Ami ráadásul még sokkal jobb is, mint ez az ősöreg Quadro.

Van otthon régebbi géped? ATX, vagy MATX méret. Akkor elég csak alaplapot, procit, ramot, meg esetleg egy SSD-t venni. Átépíteni gyerekjáték.
Ha van, fotózd le, tudunk javasolni bele megfelelő komponenseket.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2024
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Ha összeadogatod a benne lévő alkatrészeket, akkor láthatod, hogy az árnak megfelelő gépet kapott. A videokártya valószínűleg csak azért van benne, hogy legalább képet lásson, aki megveszi a gépet Ennyi pénzért nem szabad csodát várni.
(#) Suba53 válasza bbb hozzászólására (») Nov 15, 2024 /

Nem is az árral van baj, annak megfelel. De az hogy a BIOS nem látszik, csak időnként, meg hibát ad a telepítő, az azt jelenti, hogy abban valami nem százas.
A video kártya meg azért van benne, mert a prociban nincs VGA, és egy gépet nem lehet úgy eladni, hogy nincs benne valamilyen VGA.
Ez a cég kifejezetten profit maximalizálás miatt rakott bele ősöreg kártyát, és bejött a számításuk, mert egy átlag felhasználó nem nagyon tudja, hogy mi is az a Quadro, és hogy ez a típus már rég kiment a kínálatból.
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 15, 2024 / 1

S most teljesen őszintén (a számok árukeresőről összeszedve):
Alaplap - 32000
Proci - 30000
Memória - 8000
Háttértár - 16000
Ház - (AeroCool Streak rgb) 12000
Táp - a legolcsóbb vacak mondjuk 8000
Ezt összeadod, kijön 106000HUF, míg ők adják 115990HUF összegért. Nekem ez nem tűnik nyerészkedésnek, az összerakási munkadíj rajta épphogy 10%. Persze ők biztos a nagykerben olcsóbban kapják és miért nem azokat a számokat mondom, de átlagjózsi nem a nagykerben vásárol, neki ezek a számok vannak.

Igazad van, rakhattak volna bele izmosabb procit, valami járatos videokártyát is és adhatnák másfélszer-kétszer-háromszor ennyiért. Gyakorlatilag a benne lévő videokártya pont arra használható, amire kell, azaz meg tudja jeleníteni a képet. Az egész konfigból pedig elvitt nekik mondjuk 0HUF értéket (polcon megmaradt és kidobás helyett még így is jobb alapon). Pont ez a modell már kiment a forgalomból, ezért mondom, hogy polcon megmaradt. Ez baj? Szerintem nagyon nem baj, mert így egy budget gépet össze tudtak rakni, ami a minimális igényeket vidáman kielégíti. Akinek játszani kell, az még örül is neki, hogy nem valami 40-60k HUF értékű alsókategóriás darabot kapott bele, amikor majd kicseréli egy, a gép értékével megegyező példányra. Szerintem kár rugózni azon, hogy mi került bele és az milyen gyenge, miért nem erősebb, miért nem a legújabb cuccok vannak a dobozban, amikor az ára a gépnek nem éri el egy mai új Nvidia RTX 4070 videokártya árának harmadát.

A probléma ott van, hogy nem tudjuk miért nem jó a telepítő, az hogyan készült, miféle telepítő. Hogy nem látszik csak időnként a BIOS, az simán lehet PEBKAC is (bizony időben kell nyomni az Fakármennyi gombot és simán túl léphet rajta a rendszer). Mivel új gép, vigye szépen vissza és mesélje el ezeket a problémákat az eladónak. Ha valóban hibás a gép, akkor az ő telepítőjük is ki fog rajta akadni. Hidd el, ha csak a legkisebb szívás is előjön telepítés közben, akkor nem fognak görcsölni a megoldásával, megkeresik melyik hardverelem a nem jó benne.
(#) sector99 válasza img hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Bocs, hogy ilyen későn reagálok...
Igen, azzal telepítek mindig, eddig nekem se volt gondom. De itt szerintem valami hardver szintű gond van, mert sokszor még a BIOS sem indult el...
Mindenkinek köszönet a hozzászólásért - nem sorolom fel a neveket...
Azért egy két infó - így utólag. Nem az enyém a gép, hanem egy kollégámé. Én összeraknám magamnak, de már nem használok asztali PC-t, a laptop sokkal kényelmesebb. Az igazság az hogy sokkal régebben foglalkoztam számítógéekkel - XT, 286, 386, 486..Akkor még DOS 5.0, 6.22, meg WONDOWS 3.1 volt, az "őskorban". De ma már nem követem a fejlődést, hogy miben milyen RAM, CPU, GPU van...
Egyébként egyszer indult el a telepítő, akkor meg tudtam csinálni a két partíciót. Aztán közben mást csináltam és ki tudja hány százaléknál újraindult. Aztán megint jön az, hogy vagy bejön a BIOS, vagy nem. Nyomhatom én 20-szor is a DEL-t vagy az F2-t. Volt más BIOS default...meg minden amit javasoltatok.
No,nem írok regényt. Megy vissza a feladónak...
(#) img válasza sector99 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Ha a gyors indítás be van kapcsolva illetve a Windows Boot Manager már beépült a boot eszközök közé, akkor F2-vel (illetve más F/ESC/DEL billentyűvel) már nem hozható be a BIOS/UEFI.

Ilyen esetben a Windows 10-11-nél hivatalos BIOS/UEFI-be belépési módszer alkalmazható:

- a baloldali SHIFT billentyűt nyomva tartva újraindítjuk a gépet, amíg a kék hátteres menü meg nem jelenik, akkor elengedhetjük a SHIFT billentyűt. Utána:

Hibaelhárítás -> Gép alaphelyzetbe állítása -> Az UEFI vezérlőprogram beállításai.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2024
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Ha úgy dönt a tulaj, hogy vissza a pénz, akkor milyen összeállítást ajánlotok ? Semmi extra, csak böngésznek, Meg Yout.., Insta, Face és ennyi...
(#) img válasza sector99 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Hardverapróról vehet fél vagy teljesen kész konfigot. Minimum Intel 8. gen CPU vagy újabb legyen benne a Windows 11 miatt.
(#) sector99 válasza img hozzászólására (») Nov 17, 2024 / 1

No ezt (sem) tudtam... Viszont azért valaminek meg kellett volna jalanni a monitoron, hogy nincs rendszer, vagy akármi. De csak annyi volt, hogy No signal.
(#) sector99 válasza img hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

Én azt tenném, de ő újat, garisat akar... (mondjuk most ezzel marha sokra mentünk...)
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2024
(#) bbb válasza sector99 hozzászólására (») Nov 17, 2024 /

a no signal akkor is bejön, ha olyan felbontással indul a gép, amit nem támogat a monitor...
Következő: »»   1145 / 1148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem