Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A TPA3116-hoz 10µH induktivitás az ajánlott, lásd adatlap (23, 26. oldal ) Bővebben: Link
Az általában nem véletlen, ha nem ennyi van rajta.... Ha már használsz szkópot, nézd meg a PWM jelet is. Az eredeti IC esetében ez minimum 400kHz, de a beállítástól függően 500...600kHz is lehet. A hozzászólás módosítva: Szo, 13:29
"Valami nekem hiányzik a hangjából (még nem jöttem rá mi) ez tény, de 1000Ftért."
Azért ne feledd, 1000 forintért, 1000 forintos hangot adnak.
"Sánta üzemben" kell csatolókondi is, mert féltápon lesz a kimenet. Azon kívül nagyobb lesz a torzítás és a zaj. De ez nem egy fejhallgató erősítő. Továbbá az a "klón" ami van neki, fene tudja mit művel..
Na ezt fogalmam sincs, hogy kellene mérni.
Ez 1000Ftért nem 1000Ft-os hang! Meglepő, komolyan.
Nem akarok okoskodni, meg vélt igazságokat kergetni, de Kína nem azért tart itt, mert hátrányos üzleteket köt!
Viszont, ha Neked tetszik, legyen benne örömöd, és használ elégedettséggel!
Egyébként kis trükközéssel ráköthető ügyesen a füles, csatolom...
D osztályú erősítőMegint én. Felbuzdulva a kis kínai panelen, rendeltem karácsonyra magnak egy TPA3255 panelt az aliról. Kérdésem, kapcsoló üzemű tápról vagy sima hagyományosról kapja a delejt?Illetve a kapcsoló üzeműnek a végére van értelme a puffer kondinak vagy elhagyható?
Szia! Mindegy a táp fajtája és a puffereket meg tartsd meg.
Idézet: „kapcsoló üzemű tápról vagy sima hagyományosról kapja a delejt?” Meg kell hallgatni, ha van rá lehetőség. Én 3116-ot fél év alatt nem tudtam jóra hallgatni sima, trafós tápról. Mindig jobban szólt kapcsolóüzeműről, pedig erőltettem a sima trafóst és csak háttérzajkeltőnek van használva.
Érdekes jószágok ezek az egytápos hidalt erősítők. Sok pozitív és sok negatív véleményt hallottam már róluk. Azt ugyan nem sokan figyelték meg, hogy maga az integrált áramkör gyengesége, vagy annak alkalmazása a ludas a nem megfelelő hang miatt.
A TPA3116 négy félhíd kimenettel, valamint négy bemenettel rendelkezik. A kimeneteken kivezérlés nélkül tápfesz és GND közti szimmetrikus négyszög van, aminek középértéke a féltáp. A tápfesz változása az erősítés re nem hat ki, viszont a féltápra igen. Híd kapcsolás miatt ez nem is okozna gondot, hiszen a kimeneti átlag egyenszint szimmetrikusan jelenik meg, vagyis a terhelésen kiegyenlítődik. A hiba keletkezésének helye nem a kimeneten keresendő, hanem a bemeneten. Végletesen legegyszerűsítve a kapcsolást, négy invertáló kapcsolású műveleti erősítőnek foghatjuk fel magát a TPA3116 IC-t. Ez egyébként látható a doksiban is. A gond ott kezdődik, hogy a híd kapcsolású erősítő nem szimmetrikus jelforrásról van hajtva, hanem csak az egyik bemeneten. A másik bemenet a GND-re kapcsolódik. Ez még nem is lenne akkora gond, mert jel nélkül a bemeneti jelforrás is virtuális GND-nek tekinthető. Csak amíg a GND impedanciája nulla, addig a jelforrásé nem, ezért a híd két fele nem azonos erősítésű. Ebből adódódóan a hangszóró meg fog jelenni a féltáp hullámossága, vagyis a tápzaj. Volt szerencsém a TPA3116 erősítőt szimmetrikus meghajtással meghallgatni, sokkal jobban szól. Sajnos a kapható olcsó modulok mind egyformán aszimmetrikus bemenetű kapcsolást használnak. Akinek van hozzá türelme, próbálja meg átalakítani ezeket a modulokat. Skori kis erősítőjét érdemes megnézni, ott így működik a meghajtás. Bár az nem erre az IC-re épül, de az elv hasonló. A hozzászólás módosítva: Hé, 10:03
Csak egy kérdés. A forrás hogy lesz szimmetrikus?
Esetemben egy streamer. Van rajta egy 3,5jack és ennyi.
Három variációm van.
Első. Vagy megy bele egy receiverbe a modul. +/-30V van benne, csak a végerősítő használja a -30V-ot. Ekkor bekötöm a modult a + meg a gnd közé. Második veszek trafót. Harmadik veszek kapcsolótápot. Az első lenne a legkényelmesebb mert nem kell dobozt faragni. De ha megjön előbb úgyis mérés meg hallgatás. Van egy 20V 2,5A laptoptöltőm azzal ki tudom próbálni az egyik verziót, a labortápról meg a másikat.
Akkor szeretném is megragadni az alkalmat, ha már egy szakember válaszolt . Olyan problémám van vele, hogy kb fél óra után tompább, magas hiányos lesz a hangja. Ekkor táp kihúz visszadug és nagyjából visszaáll és megint jó fél órát.
Nekem az a verzió van meg, ami előtt van egy Line-in/Bluetooth/USB bemenet. Egy hangszóró készletem van, így mono. Az előfok után, a végfok előtt összekötöttem a jobb és baloldalt, egy szimpla vezetékkel. A végfok egyik oldala hajtja a 4 Ohmos mély hangszórót, a másik oldal a 8-8 Ohmos közép és magas részt. Lehet, hogy ezeknek nincs hozzá köze, majd hideg, téli esténként kipróbálom, milyen, ha egy oldal hajt mindent.
Természetesen egy differenciál kimenetű átalakítóval. Ezt sajnos meg kell építeni.
Amit vettél Tpa3255 modult, az nem tudom melyik verzió, mert abból is van rengeteg, de ott is javarészt ez a helyzet. Nagyságrendekkel jobb hangra képes erősítőt rossz kapcsolástechnikával rontanak el. Egy 3255 modul nekem is van, kicsit átalakítottam. Első körben az összes furatszerelt alkatrészt kiszedtem, és a másik oldalon forrasztottam vissza. Így most a nyák alján van az IC, és direkt mehet a hűtőfelületre. A segédtáp ami a 12V-ot állítja elő a nyákon van, az kapcsolóüzemű, esetlegesen interferálhat a vivővel. Ha ennek kimenetére 12V-tól kicsivel nagyobb feszültséget adok (12,5V), a kapcsolóüzemű stabilizátor leáll. Ez hangban is érződik. Van olyan Tpa3255 modul, amin már lineáris stabilizátor van, tanulván a korábbi hibából.
Szakembernek azért nem merném magam mondani, de megpróbálom segíteni.
A bal és jobb oldal összekötése nem biztos hogy jó megoldás, mert ha az előfok kimenete ezt nem tolerálja, akkor ott lehet probléma. Ha belinkeled a konkrét modult, könnyebben rá lehet találni a hibára. Így vakon tapogatózás van csak.
A mély hangszóró az egyik csatornán van, a közép és a magas a másikon. A vékfokok előtt van hangváltó? Melyik ponton oldottad meg a frekvenciasávok kettéosztását?
Megint előbb írtam, minthogy utánaolvastam volna.
Szóval amit vettem panelt azon van két OPA. Gondolkodtam is rajta mi lehet a szerepe, mert 3255 datasheeten ezek nincsenek. Nem találok kapcsolási rajzot, de nem lehetséges, hogy ez a két OPA "csinálja" a szimmetrikus jelet?
Végfok után, hangszóró előtt sima tekercs és kondenzátor.
De igen. Az enyémen is volt, elméletileg NE5532 (csak poén miatt 5532+3255), de a méréseim alapján természetesen hamisított. Azért vettem ki őket, mert a körítés körülöttük pici smd ellenállásokból van, az meg nem igazán tetszett. Úgy döntöttem, egy külön nyákon helyezem el a szimmetrikus meghajtót. A döntést az is megerősítette, hogy a szűrő utánról kap még visszacsatolást, ami miatt a szimpla 12V már erősen kevés a műveleti erősítőknek. Ez gyári ajánlás, PFFB (post filter feedback) néven megtalálható.
A monósítás is érdekel, konkrétan mi van összekötve és mivel.
Igen, szerintem ott lesz a kutya elásva, mert csak szimplán az Rinp és Linp lettek összekötve a Rinn és a Linn nem.
Igyekszem kibontani, pár napot kérek szépen. KábelekSziasztok!Talán ebben a témában elfér ez a kérdés. Mostanában belefutottam több hifi kábel hirdetésbe, ahol olyan áron kínáltak kábeleket, legyen az akár hangfal kábel, tápkábel vagy akár egy RCA, ami az átlag magyar fizetéshez mérten elég drága. Persze tudom, hogy ez szubjektív, kinek mi számít drágának. Értem én, hogy ha többmilliós a rendszer többi része, akkor "hülyén néz ki" egy normál kábel hozzá, de számít ez annyit amennyiért árulják? Főleg a tápkábel esetében. Viszonylag nehéz elképzelnem, hogy a falba a vezeték is prémium lenne, de ha az még az is, mert megoldható, a villanyóra környékén lévő kábelek, amik a szolgáltató hatáskörébe tartoznak, már biztosan nem azok. Tehát nekem egy kicsit lyukas ez a sztori. Vannak ezekről esetleg közzétett mérési eredmények, hogy egy adott rendszer miként viselkedik egy normál vagy egy prémium kábel esetén?
Nincsenek mérési eredmények, ez hit kérdése, éppen ezért szokott ilyenből (is) finoman szólva heves vita kialakulni.
Aki hallja a különbséget a vezetékek/kábelek között az megveszi, aki meg nem, az meg értetlenkedik ezerrel
A világ és benne a High Fidelity már csak ilyen. TJ.
- Annyival biztosan nem jobb mint amennyi az ára, de ez ma a világon minden létező dologról elmondható. A dolog egy része szubjektív is, a többi nem, akinek meg rossz a füle és/vagy életében nem hallott még a mezei kommersz készülékénél jobbat annak is nyilván "véleményt" kell formálni, na ők szoktak jönni a hit emlegetésével.
- Az is rengetegszer elhangzott már, hogy a hangzást nem lehet mérni (a fülön kívül nem létezik rá műszer). Kismillió dolgot meg lehet mérni, úgy az erősítőn mint a dobozon, vagy adott helyiség akusztikáját illetően, de ezekből a mérésekből nem fog kiderülni, hogy mennyire fog (vagy nem fog) jól szólni valami. Próbáld meg az érzelmeket megmérni. Azokat sem lehet, attól még az sem hit kérdése hanem létező dolog. - Az ember gyereke ugye nincs jó helyzetben, mert hát hall, olvas sok mindent, meg annak az ellenkezőjét is, akkor hát hol van az igazság? Mert hát furdalja ugyan a kíváncsiság, de mégse fogja megvenni a húszezres hifijéhez a félmilliós kábelt, már az elvei okán se. Nem is kell. Ahogy a mondás tartja, ha a hegy nem megy Mohamedhez akkor annak kell elmennie a hegyhez. Vannak találkozók, hifi show-k stb., vannak eladó drága készülékek, el lehet menni ismerőshöz, akár ismeretlenhez is, és ott bele lehet hallgatni olyan dolgokba is amik otthon nincsenek. A házat se a tetőnél kezdik építeni (kivéve mekkmester) hanem az alapoktól. - Egy autó tuninghoz lehetne talán hasonlítani ezt a dolgot, bár az se jó hasonlat. Lehet farigcsálni hogy erősebb legyen, gyorsabban menjen stb, de ahogy haladsz előre, úgy kerül az egész egyre többe, és úgy lesz egyre kisebb az elért változás. Eszerint is van beárazva, a méregdrága dolgokat nem átlagembereknek készítik, nem is lehet, mert egy kis gyári hifi tornyon nem nagyon van mit tuningolni.
Vagy éppen fordítva működik, nem? Ha már megvetted drága pénzért, akkor muszáj azt mondani, hogy és és föld a különbség...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |