Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eredményjelző
Lapozás: OK   3 / 3
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 21, 2025 /

Feltehetően elég lesz a 100k/100nF. De mi sem egyszerűbb, mint ezt kipróbálni.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Jan 21, 2025 /

Ki cseréltem őket100K/100nF. Hát ezzel most olyat csinált pl: 39 után át szökött 60-ra . Majd fel pörgettem 99-ik. Majd megint léptettem aztán 7-nél állandóan vissza szökött 0-ra . Nem akart tovább lépni.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 21, 2025 /

Akkor ott azért más bajok is vannak. Táp-szűrés-kontakthiba- Ic test vezeték hiányam lógó CMOS bemenet.
Nézd végig a dolgokat. Tisztességes bemenetet, csak az RC-tag és Schmitt-trigger használatával, vagy RS tároló használatával lehet.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2025 /

Köszönöm! Majd ma átnézem. Egyébként egy 9V-os elemről próbáltam.
(#) user1914 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 22, 2025 /

Na az szépen beejti a feszt a szegmensek kapcsolására. Ne csodálkozz, hogy össze vissza számol.
(#) vladcepes válasza user1914 hozzászólására (») Jan 23, 2025 /

A tegnap még nem volt időm kísérletezni. Most ennyit olvastam még róla: "Ha egy gombnyomásra esetleg nem egyet lép az áramkör, akkor ezt a kondenzátort más értékűre érdemes cserélni a nyomógomb típusától függően, ez némi kísérletezést igényelhet. A 10 nF-os kondi az esetek 99%-ban jól működik" - "A tápfeszültség 5-15V közötti legyen, 5V esetén esetleg a kijelző 1k-s ellenállásait a nagyobb fényerő miatt érdemes kisebbre (pl 560 ohmosra) cserélni. Stabilizálni sem szükséges a tápot, elég ha jó nagy pufferkondi van rajta" Nálam is 1000µF-os .
(#) vladcepes hozzászólása Jan 25, 2025 /

Eredményjelző

Sziasztok!
Ki próbáltam egy másik kapcsolást is ,ez is tetszett(vagyis jobban mint az előző, kevesebb az alkatrész ,kisebb helyen elfér ). Ezt: Kapcsolás. Megcsináltam próbapanelon. Mikor bekapcsoltam random ad egy számot ,azt a Reset gombbal nulláztam.(de közben azt vettem észre hogy a led folyamatosan világít) a fényérzékelő LDR nem reagál. Át néztem ismét az összes összeköttetést minden stimmelt a hiba ugyan az. Kipróbáltam párhuzamosan az LDR-el kötöttem egy nyomógombot ,azt megnyomva led elaludt, az LDR reagál. De minden egyes érzékelés előtt meg kell nyomni a gombot . Mi lehet a hiba? Nem jó LDR-t vettem? Ilyet vettem LDR
Válaszokat köszönöm!

3.jpg

(#) zamatőr válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 25, 2025 / 1

Az 1 k ellenállás helyet 2-5 k trimmert tegyél azzal állíthatod az érzékenységét. A leírásban 2 k-t ajánl ha nem működik az 1 k-val.
(#) vladcepes válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

Köszi!
Az 1K ami közvetlen megy az LDR-re ugye?
(#) vladcepes válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 25, 2025 /

Köszi! működik!
Kipróbáltam 2K-val ,ekkor vettem észre hogy ha hozzá érek a fotó ellenálláshoz akkor számol. Én meg ott hajkurásztam fölötte Megy az 1K-val is.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Vas, 20:49 /

Teljesen jól működik a 2K-val. Nappal is meg szobai fénynél is. Most egy 5V teló töltővel próbálgattam.
A kérdésem az lenne , mivel(milyen akksival) lenne célszerű üzemeltetni ha hordozhatóra is csinálnám?(persze azért legalább egy éjszakát(napot) ki bírjon. A Power bank az nem jó az állandóan kikapcsol. Két sorba kötött 18650-es akku-egy 7805- el +hozzávalók ? Valami ami minél kisebb helyen elférne majd a dobozba.
Válaszokat köszönöm!
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Vas, 21:15 /

Vagy egyszerűen csak úgy egy akkuról ? Szerintem ha a stabilizálásra nem csináltál semmit, /vagy leválasztható, az 5V helyére kötött akkuval működnie kellene. ( az ick ha jó gyártót választasz, 2-3V al elmennek, 3,3V -ot már szinte mind tud.) A fényerő viszont az akku állapotától függ majd. Esetleg a fényérzékeléssel kell még játszani. Ami gond lehet, az akku kimerülésére neked kell figyelni.
(#) vladcepes válasza proba hozzászólására (») Sze, 9:45 /

Még egy kérdés.
A Kijelző elött lévő két ellenállás, ez olyan mint a LED előtét ellenállás ami kötelező? ,vagy használhatom anélkül is?
(#) zamatőr válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 10:32 /

Az az ellenállás kel oda a led szegmensek áramának csökkentése miatt. De ha megfigyeled az 1 sokkal "fényesebb" mint a 8. A szegmensenkénti ellenállás egyöntetűbb fényességet adna . Értékét a meghajtó ic terhelhetősége és a led szegmensenkénti üzemi árama alapján számolható az adott tápfeszültségre.
A hozzászólás módosítva: Sze, 10:33
(#) vladcepes válasza zamatőr hozzászólására (») Sze, 14:00 /

Rendben , köszönöm!
(#) vladcepes válasza zamatőr hozzászólására (») Sze, 14:21 /

Még valami. Ezt kétszer kell megépítenem ,mert két játékos van. Azt lehet hogy két panelhez egy db 7szegmenses 4 digites kijelzőt használjak? Vagy ez nem kivitelezhető ?
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem