Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Lapozás: OK   45 / 45
(#) JMarty hozzászólása Dec 25, 2024 /

Szünetmentes sérülés - mi tévő legyek? Kstar Micropower 800 KA3843

Sziasztok!

Balga módon akku csere közben megsértettem a szünetmentes tápom (Kstar Micropower 800) nyomtatott áramkörén egy chipet (KA3843). Sajnos kitört belőle egy pici darab.

Kipróbáltam az új akkuval, és látszólag minden funkció rendben működik. Nem vettem észre hibát a működésben.

Próbáltam ilyen KA3843-t keresni, de nem találtam.

Szerintetek használhatom így a tápot vagy vagy mire cserélhetném a sérült alkatrészt?

Nagyon köszi a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2024

KA3843.jpg

(#) Ge Lee válasza JMarty hozzászólására (») Dec 25, 2024 / 1

Attól a sérüléstől szerintem semmi baja nincs, cserélni pedig pl. UC3843-ra tudod.
(#) JMarty válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Köszönöm a segítséget! Kicseréltem az említett IC-t és megy a szünetmentes. Annyi a különbség, hogy most 12,8 V-ra tölti az akksit, csere előtte 13,5-re. Vajon mitől lehet ez? UC3843-ra cseréltem.
(#) Golfer hozzászólása Jan 29, 2025 /

Egy szünetmentes táp

Halló!
Mint nyugger barkácsolónak idönként gondoskodnak ismeröseim a hobbim kihasználására.
Most éppen egy szünetmentes tápegység van az asztalomon ´és nem boldogulok vele.
Tipusa: RUCELF UPI-400-12
A barátom fütését kellene hogy táplálja áramkimaradás alatt.
Sajnos se kép, se hang. Az elszáradt, pupos elkokat kicseréltem. De egy belsö táp nem szolgáltat áramot. (egy tápegység, aminek nincs árama???))
,-)
Még nem jöttem rá, hogy hogyan müködik. Semmi rajzot nem találtam eddig róla...
Ha valaki ismeri, jó tanácsa van, vagy bármi infója van azt meg köszönném...
(#) img válasza Golfer hozzászólására (») Jan 29, 2025 /

Halló!

A kijelzős vagy a kijelző nélküli változat? Kezdésként érdemes lenne lefotóznod a panelját.

Egyébként ez egy orosz piacra gyártott szerkentyűnek tűnik.
(#) Golfer válasza img hozzászólására (») Jan 29, 2025 /

Hallo img!
Telitalàlat! Minden igaz amit leirtàl.
Kijelzös, de én még nem làttam....
(#) Suba53 válasza JMarty hozzászólására (») Jan 29, 2025 /

Kár volt hozzá nyúlni, miután megállapítottad, hogy jól működik.
Az a kicsi kitörés az IC műanyag tokozásából az égvilágon semmit nem befolyásol a működésében. Rakd vissza az eredeti darabot.
(#) img válasza Golfer hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

A paneljának a lefotózása alatt nem az előlapját értettem, hanem a belsejében az elektronikát (a nyák lemez mindkét oldalát), mert abból lehet kitalálni, hogy kb. mire lehet számítani.

Egyértelmű előny, ha jó minőségű a kép és olvashatóak az alkatrészek feliratai.
(#) Golfer válasza img hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Hallo Img!
Nos megpròbàlok pàr képet feltenni.
A belseje elég szolidan Van felépitve. Csak két ic-t találtam. Az egyik PIC16F73--17SP, a màsik a kisebbik pedig TC RFT5. 3241.
Szàmomra a nyàk szélén sorakozò fekete blokkok még ismeretlenek. Valahogy ezeken keresztül kellene a "segédfeszültségnek" elöàllnia.... De nincs....
Ami ezenkivül is fontos lenne a Display és vezérlése.
Ez a gép elején Van. Még nem nyultam hozzà.
A korkép szerint, müködott, csak idönként lekapcsolt. Ez lehetett a kiszàradt, pupos Elko hibàja.
Ezeket kicseréltem, de ettöl nem lett jobb...
(#) Golfer válasza img hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

A nyàk képét is itt küldöm.
..
Az ic:
(#) img válasza Golfer hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

"a nyàk szélén sorakozò fekete blokkok"

A 6 db egyforma azok relék. A baloldali nagyobb fekete pedig több, kis kapacitású kondenzátor közös tokozásban.

Érdekességként látok egy 7905-öt, ami -5 voltot állít elő...

A panel alkatrész oldalát nem fotóztad le, pedig az lenne a lényeg.

Az akkuiban mekkora feszültség van? Valószínűleg azokról mennek a logikai áramkörei és ha az akkuk le vannak merülve akkor azért nem működik a vezérlése sem.
(#) img válasza img hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Érdemes lenne ellenőrizni a hűtőbordákon lévő teljesítmény FET-eket, hogy ne legyenek zárlatosak mert úgy szép csinnadrattát csinálnának első bekapcsoláskor.
(#) Golfer válasza img hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Hallo Img!
Na hàt az alaplapot kiszereltem. A 7905-s közelében vannak a kicserélt elkok.
A csere utàn a mopedakkum ràakasztottam, de az sem hozott semmit. (12,4volt). És maradt....
Pedig igen optimista voltam.
A 230 Volt jelen Volt, de egy "segédfeszültség" nem jelent meg... A Display alatti fökapcsolò vilagitott...

Köszi, hogy elovastad a panaszomat és tanàcsot adsz!
(#) img válasza Golfer hozzászólására (») Szo, 7:33 /

Több helyen barnás foltokat látok a panelen: lehet gumi kitöltés nyoma, de kifolyt elektrolit is.

"A 7905-s közelében vannak a kicserélt elkok."

Amikor a saját, APC-imet újítottam fel akkor minden elkót és minden relét kicseréltem bennük mert érdemes. A kondikat beszerelés előtt meg kell mérni mert futottam már bele gyári hibásba aminek sem a kapacitás sem az ESR paramétere nem volt elfogadható.

"A csere utàn a mopedakkum ràakasztottam, de az sem hozott semmit. (12,4volt)."

Egy akkuval megy ez a szünetmentes vagy inkább kettővel? Mert ha 24 voltnyi akku kell bele akkor 12-vel érthetően nem csinál semmit.

"A 230 Volt jelen Volt, de egy "segédfeszültség" nem jelent meg"

Milyen segédfeszültség, vajon mire gondolt a töltő?

"A Display alatti fökapcsolò vilagitott"

Akkor legalább a készenléti köre él, tehát be kellene tudnia kapcsolni, ha a többi körülmény is adott lenne. Csak rövid gombnyomással próbáltad indítani? Vannak olyanok amiket hosszan kell nyomni ahhoz, hogy bekapcsoljanak.

Ha még mindig nem indul akkor az alap dolgokkal kezdeném mint, hogy a tápvonalak névleges feszültsége megvan-e vagy valahol esetleg nincs-e zárlat, a relék labortápról behúznak-e / minden kontaktjuk érintkezik-e, a vezérlő logikának megvan-e a tápfeszültsége, a PIC oszcillátora rezeg-e, ilyesmik.

Vagy lehet, hogy pl. bekapcsolás előtt tesztelné a ventilátort és ha nem indul el mert be van ragadva akkor nem is kapcsol be. Bár akkor lehet, hogy hibakódot adna, de ki tudja...
(#) Golfer válasza img hozzászólására (») Szo, 9:44 /

Köszönöm a gyors vàlaszod!
Nos Minden Elektronika valami feszültség alatti müködik. Hiàba van benne ic, tranzisztor ha nincs tàp. Na erre gondoltam amikor segédfeszültségröl irtam.
OK, akkor elöveszem az oszcit. A PIC miatt. Habàr elöszöris a"segédfeszültségre" kell koncentralnom.
Mi a hat Relais szerepe eben s tàpban?
Na a hétvégém nemhiszem hogy eléglesz...
Mégegyszer köszi és kellemes hétvégét!
(#) Golfer válasza img hozzászólására (») Szo, 9:48 /

Még egy " bon Motte".
Itt Miskolcon nem volt elég kondi. Éppen Pestre vezetett az utam hát beugrottam Conradhoz.
Hàt nekik Sem volt....
(#) Joe_001 válasza Golfer hozzászólására (») Szo, 10:08 /

Pesten nem csak az az egy alkatrészbolt van.
(#) img válasza Golfer hozzászólására (») Szo, 11:47 /

"Mi a hat Relais szerepe eben s tàpban?"

Mindegyik szünetmentesben több relé van mert ezek választják szét fizikailag a különböző táplálási üzemmódok feszültségeit, illetve a nagy áramokat.

Alkatrészt rendelhetsz a Lomex-ből, a HeStore-ból, HQ Elektronikából, stb, házhoz szállítással.
(#) erbe válasza Golfer hozzászólására (») Szo, 22:03 /

Idézet:
„Mi a hat Relais szerepe ebben a tàpban?”

Adatlapja szerint interaktív a szünetmentes. A sok relé a trafó primer fokozatai váltogatásával a kimenetet igyekszik tartományon belül tartani. Ilyenkor még nem aktiválódik az akkumulátoros inverter, csak a hálózatról üzemel.
Következő: »»   45 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem