Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   43 / 46
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Elgondolkodtat a Te hajdani stúdiós mivoltod Karajannal együtt.
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Az jo, lehet, hogy lesznek realitásokhoz közelebbi ötleid is.
(#) compozit válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 31, 2025 / 1

" Játszani is engedd..."
(#) Skori válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Nem, ez egy hasonlat volt, arról, hogy ugyanazt a dolgot mennyire másképp láthatja más valaki (természetesen kicsit kisarkítva a dolgokat). Ahogy másképp látja, ugyanúgy másképp is halhatja valaki a dolgokat.

Van aki évekig hallgat egy berendezést, majd a hálózati kábel cseréje után rájön, hogy amit eddig jónak hitt, az tulajdonképpen rossz volt, és valójában csak most lett jó. Van, akinek ez akár végtelen ciklusban is megy (programozók előnyben)
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2025
(#) cua válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 31, 2025 / 3

Ez nem uj dolog, egyidos az emberiseggel, es ugy hivjak, hogy hit. Altalaban nincs is vele semmi baj, maga a hit is kepes sok mindenre, raadasul ingyen van, barki hasznalhatja.
(#) compozit válasza cua hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Például hegyeket mozgat...
(#) segítő válasza cua hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Nem értem, miért kell off-nak feltenni ebben a rovatban bármilyen hozzászólást. Elvileg szólászabadság van. És szubjektív dologról beszélgetünk. Itt mindenki ötletelhet. Egyenlőre
(#) cua válasza compozit hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Jelen esetben joval szerenyebb az elvaras, csak elektronokat es egy kis levegot
(#) cua válasza segítő hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Megszokas. Nem tartozik szorosan a targyhoz, lehet valakit zavar ¯\_(ツ)_/¯
(#) segítő válasza cua hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

OK, akkor további jó energia pazarlást.
(#) Pali79 hozzászólása Feb 9, 2025 /

Rezéscsillapítás

Próbált már valaki a képen látható vagy ahhoz hasonló rezgézcsillapító lábat? Érdekelnének a tapasztalatok.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025

láb.jpg

(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Mihez valo ez?
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Univerzálisként árulják, van aki hangfal alá teszi. Én speciel lemezjátszó alá gondolkodom valami normális megoldásban. Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, ezért érdeklődöm.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Szerintem bármihez használható. Megpróbál két dolgot úgy elválasztani, hogy az egyik rezgése ne hasson a másikra.
Mégha ez a részlet maradéktalanul el is látná a feladatát, akkor sem oldódik meg az egymásra hatás kérdése, mert az a levegő amit a hangszóró mozgat szintén "lenget" mindent amihez hozzáér.
(#) Alkotó válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

A lemezjátszó futóműveknek általában van saját felfüggesztésük, amik igyekeznek ezt a hatást elérni. Ott nem csak az a feladvány, hogy az állvány/hifi torony/szekrény (vagy bármi amin van a lemezjátszó) ne rezgesse a tányért hanem hogy a tányért forgató motor rezgései se hassanak rá. Ez utóbbi a nagyobb kihívás, így például nem szokatlan a nagy tömegű forgó tányérok alkalmazása.
(#) Pali79 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Idézet:
„A lemezjátszó futóműveknek általában van saját felfüggesztésük”

Sajnos ennek nincs. Csak a motor van rugalmasan felfüggesztve, minden más csavarozva vagy szegecselve van a vázhoz.
Idézet:
„így például nem szokatlan a nagy tömegű forgó tányérok alkalmazása”

Mi számít nagy tömegűnek? Az enyémet megmértem most, csak a tányér csupaszon 2165g-ot nyom.

Nemrég olvastam egy cikket ahol az autóhifisek által már régóra csillapításra használt öntapadós bitumenszerű anyaggal bélelték a tányér és a lemezjátszó belsejét is. Az felmerült bennem, hogy így biztosan oda a dinamikus kiegyesúlyozás.

Ezzel van valakinek tapasztalata?
(#) teddysnow válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Idézet:
„akkor sem oldódik meg az egymásra hatás kérdése, mert az a levegő amit a hangszóró mozgat szintén "lenget" mindent amihez hozzáér.”

Ezt én is tapasztaltam, és nem kell hozzá nagy hangerő sem.
(#) teddysnow válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Idézet:
„Nemrég olvastam egy cikket ahol az autóhifisek által már régóra csillapításra használt öntapadós bitumenszerű anyaggal bélelték a tányér és a lemezjátszó belsejét is. Az felmerült bennem, hogy így biztosan oda a dinamikus kiegyesúlyozás.”

Inkább nem fém tányérokat használnak, mint a fémet utólag kezelgetik ezzel-azzal.

Idézet:
„Próbált már valaki a képen látható vagy ahhoz hasonló rezgézcsillapító lábat? Érdekelnének a tapasztalatok.”

Én egy ilyesmit használok erősen háziasítva. Csak egy éve lemezezek, nagyon sok még a változó a rendszeremben, még nem nyilatkozom róla. Annyit elmondok, hogy, ha a lemezjátszón dobolok az újjammal azt hallom a hangfalban. Ha az izolált lábas platnin, azt már csak halkan, ha pedig az állványon, azt meg nem.
(#) Ódenka válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 9, 2025 / 1

Az ismerősöm által konstruált lemezjátszó, egymotoros változat, az egész saját tervezése.
De vannak komolyabbak is neki.

GI LP 007.jpg

(#) Pali79 válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Idézet:
„Inkább nem fém tányérokat használnak, mint a fémet utólag kezelgetik ezzel-azzal.”

Ez némileg ellentmond annak, hogy a tányér legyen nehéz. Ráadásul a hirtelen megnézett prémium lemezjátszók (+3millió és +12millió Ft) tányérja valamilyen aluminium ötvözet.

Idézet:
„Én egy ilyesmit használok erősen háziasítva.”
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Na a hangfal alatt semmi keresnivaloja nincs ilyesminek. A hangfalnak zenélni kell s nem táncolni.
A lemezjátszo alatt még elképzelhetö, de szerintem arra sem a legjobb konstrukcio. A gramofonnak maximum a vertikális mozgását illik tompitani minden más irányu mozgás már hat a pickupra, azaz hangja lesz a rugozásnak.

A gramofonon két gond szokott lenni. A meghajto motor nem csillapitott felfüggesztése , ami brummot okoz a motor rezgései átjutnak a hordozo lapra, onnan meg a karra, söt ha nem a legjobb a tányér csapágyozása akkor akár a tányérra is. Ezen nem segit.

A másik kérdés meg a padlo konstrukcioja. A modern uszo padlok bizony mozognak azaz a lépések eljutnak a gramofonra. Azok ellen kell csillapitás, föleg ha könnyebb konstrukcio a gramofon. De nem ilyen spirálrugo, hanem egy lapos rugo..
Az lehet egy sima acéllemez, amire felszerelsz egy kis gumilábat, a lapos rugot 2 csavarral es egy kb 5 mm-a fa alátéttel felcsavarod a gramofon aljára, ugy hogy a gramo a rugora szerelt gumilábokon álljon, de ne érjen hozzá (3-4 mm hezag elég). Az ilyen rugozás csak a vertikális mozgást fogja fel ami több mint elég szokott lenni. ( a rúgo vastagsága meg a hossza a gramofon tömegétöl függ).
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Azt ugye nem mondják meg, hogy kb 1 év alatt akár 10mm mélyre is süllyedhet ilyen lábakon , egy mezei mai butorlapban.
(#) teddysnow válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2025 / 1

Én úgy tudom a súlynak inkább a sebességtartásra van jobban hatása.

A linkelt képen az alja van. Gumiszalagokon "lebeg" a talapzat, azon van a lemezjátszó. Annak gyárilag rugós lábai vannak.

Szoktak még félbe vágott squash labdát tenni a lábakra. Ja, meg sokan dicsérik a gyengén felfújt kisbicikli belsőt is .

talapzat.jpg

Idézet:
„Gumiszalagokon "lebeg" a talapzat”

Tetszik ez a megoldás! Lehet tudni, hogy a gumi szalag pontosan milyen vagyhol lehet beszerezni? Illetve a nagy fa "karika" is érdekelne.
Idézet:
„azon van a lemezjátszó. Annak gyárilag rugós lábai vannak.”

Sajnos az enyémnek sima gumi lábai vannak.

A gumiszalag szimpla karikák egy bicikli belsőből vágva. Előtte szilikon hajgumit próbáltam, de az gyenge és kinyúlik egy nap után. A fa karika meg deszkából van fúrógépbe fogható körkivágóval kivágva.

Köszönöm!
Jól látom, hogy az alátét valamilyen pénzérme?

Igen, 50-es.
(#) szamóca válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Igen, a nagy tányér tömeg stabil fordulatot eredményez.
A 120kg-os Kuzma réz-akril-bronz tányérja, vagy inkább tömbje pl közel 50 kg-ot nyom, és légcsapágyazáson forog.
(#) segítő válasza szamóca hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Sajnos az arab "sejkek" nem a hallásukról híresek. Nem is cipekednek cementes zsákokat feleslegesen.
Következő: »»   43 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
K�rlek v�rj...
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem