Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Audiofil, High End Audio
Elgondolkodtat a Te hajdani stúdiós mivoltod Karajannal együtt.
Az jo, lehet, hogy lesznek realitásokhoz közelebbi ötleid is.
Nem, ez egy hasonlat volt, arról, hogy ugyanazt a dolgot mennyire másképp láthatja más valaki (természetesen kicsit kisarkítva a dolgokat). Ahogy másképp látja, ugyanúgy másképp is halhatja valaki a dolgokat.
Van aki évekig hallgat egy berendezést, majd a hálózati kábel cseréje után rájön, hogy amit eddig jónak hitt, az tulajdonképpen rossz volt, és valójában csak most lett jó. Van, akinek ez akár végtelen ciklusban is megy ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2025
Ez nem uj dolog, egyidos az emberiseggel, es ugy hivjak, hogy hit. Altalaban nincs is vele semmi baj, maga a hit is kepes sok mindenre, raadasul ingyen van, barki hasznalhatja.
Nem értem, miért kell off-nak feltenni ebben a rovatban bármilyen hozzászólást. Elvileg szólászabadság van. És szubjektív dologról beszélgetünk. Itt mindenki ötletelhet. Egyenlőre
Jelen esetben joval szerenyebb az elvaras, csak elektronokat es egy kis levegot
![]()
Megszokas. Nem tartozik szorosan a targyhoz, lehet valakit zavar ¯\_(ツ)_/¯
RezéscsillapításPróbált már valaki a képen látható vagy ahhoz hasonló rezgézcsillapító lábat? Érdekelnének a tapasztalatok.A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
Univerzálisként árulják, van aki hangfal alá teszi. Én speciel lemezjátszó alá gondolkodom valami normális megoldásban. Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, ezért érdeklődöm.
Szerintem bármihez használható. Megpróbál két dolgot úgy elválasztani, hogy az egyik rezgése ne hasson a másikra.
Mégha ez a részlet maradéktalanul el is látná a feladatát, akkor sem oldódik meg az egymásra hatás kérdése, mert az a levegő amit a hangszóró mozgat szintén "lenget" mindent amihez hozzáér.
A lemezjátszó futóműveknek általában van saját felfüggesztésük, amik igyekeznek ezt a hatást elérni. Ott nem csak az a feladvány, hogy az állvány/hifi torony/szekrény (vagy bármi amin van a lemezjátszó) ne rezgesse a tányért hanem hogy a tányért forgató motor rezgései se hassanak rá. Ez utóbbi a nagyobb kihívás, így például nem szokatlan a nagy tömegű forgó tányérok alkalmazása.
Idézet: „A lemezjátszó futóműveknek általában van saját felfüggesztésük” Sajnos ennek nincs. Csak a motor van rugalmasan felfüggesztve, minden más csavarozva vagy szegecselve van a vázhoz. Idézet: „így például nem szokatlan a nagy tömegű forgó tányérok alkalmazása” Mi számít nagy tömegűnek? Az enyémet megmértem most, csak a tányér csupaszon 2165g-ot nyom. Nemrég olvastam egy cikket ahol az autóhifisek által már régóra csillapításra használt öntapadós bitumenszerű anyaggal bélelték a tányér és a lemezjátszó belsejét is. Az felmerült bennem, hogy így biztosan oda a dinamikus kiegyesúlyozás. Ezzel van valakinek tapasztalata? A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
Idézet: „akkor sem oldódik meg az egymásra hatás kérdése, mert az a levegő amit a hangszóró mozgat szintén "lenget" mindent amihez hozzáér.” Ezt én is tapasztaltam, és nem kell hozzá nagy hangerő sem. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
Idézet: „Nemrég olvastam egy cikket ahol az autóhifisek által már régóra csillapításra használt öntapadós bitumenszerű anyaggal bélelték a tányér és a lemezjátszó belsejét is. Az felmerült bennem, hogy így biztosan oda a dinamikus kiegyesúlyozás.” Inkább nem fém tányérokat használnak, mint a fémet utólag kezelgetik ezzel-azzal. Idézet: „Próbált már valaki a képen látható vagy ahhoz hasonló rezgézcsillapító lábat? Érdekelnének a tapasztalatok.” Én egy ilyesmit használok erősen háziasítva. Csak egy éve lemezezek, nagyon sok még a változó a rendszeremben, még nem nyilatkozom róla. Annyit elmondok, hogy, ha a lemezjátszón dobolok az újjammal azt hallom a hangfalban. Ha az izolált lábas platnin, azt már csak halkan, ha pedig az állványon, azt meg nem.
Az ismerősöm által konstruált lemezjátszó, egymotoros változat, az egész saját tervezése.
De vannak komolyabbak is neki. Idézet: „Inkább nem fém tányérokat használnak, mint a fémet utólag kezelgetik ezzel-azzal.” Ez némileg ellentmond annak, hogy a tányér legyen nehéz. Ráadásul a hirtelen megnézett prémium lemezjátszók (+3millió és +12millió Ft) tányérja valamilyen aluminium ötvözet. Idézet: Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben? „Én egy ilyesmit használok erősen háziasítva.”
Na a hangfal alatt semmi keresnivaloja nincs ilyesminek. A hangfalnak zenélni kell s nem táncolni.
A lemezjátszo alatt még elképzelhetö, de szerintem arra sem a legjobb konstrukcio. A gramofonnak maximum a vertikális mozgását illik tompitani minden más irányu mozgás már hat a pickupra, azaz hangja lesz a rugozásnak. A gramofonon két gond szokott lenni. A meghajto motor nem csillapitott felfüggesztése , ami brummot okoz a motor rezgései átjutnak a hordozo lapra, onnan meg a karra, söt ha nem a legjobb a tányér csapágyozása akkor akár a tányérra is. Ezen nem segit. A másik kérdés meg a padlo konstrukcioja. A modern uszo padlok bizony mozognak azaz a lépések eljutnak a gramofonra. Azok ellen kell csillapitás, föleg ha könnyebb konstrukcio a gramofon. De nem ilyen spirálrugo, hanem egy lapos rugo.. Az lehet egy sima acéllemez, amire felszerelsz egy kis gumilábat, a lapos rugot 2 csavarral es egy kb 5 mm-a fa alátéttel felcsavarod a gramofon aljára, ugy hogy a gramo a rugora szerelt gumilábokon álljon, de ne érjen hozzá (3-4 mm hezag elég). Az ilyen rugozás csak a vertikális mozgást fogja fel ami több mint elég szokott lenni. ( a rúgo vastagsága meg a hossza a gramofon tömegétöl függ).
Azt ugye nem mondják meg, hogy kb 1 év alatt akár 10mm mélyre is süllyedhet ilyen lábakon , egy mezei mai butorlapban.
![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
Én úgy tudom a súlynak inkább a sebességtartásra van jobban hatása.
A linkelt képen az alja van. Gumiszalagokon "lebeg" a talapzat, azon van a lemezjátszó. Annak gyárilag rugós lábai vannak. Szoktak még félbe vágott squash labdát tenni a lábakra. Ja, meg sokan dicsérik a gyengén felfújt kisbicikli belsőt is ![]() Idézet: „Gumiszalagokon "lebeg" a talapzat” Tetszik ez a megoldás! Lehet tudni, hogy a gumi szalag pontosan milyen vagyhol lehet beszerezni? Illetve a nagy fa "karika" is érdekelne. Idézet: „azon van a lemezjátszó. Annak gyárilag rugós lábai vannak.” Sajnos az enyémnek sima gumi lábai vannak.
A gumiszalag szimpla karikák egy bicikli belsőből vágva. Előtte szilikon hajgumit próbáltam, de az gyenge és kinyúlik egy nap után. A fa karika meg deszkából van fúrógépbe fogható körkivágóval kivágva.
Köszönöm!
Jól látom, hogy az alátét valamilyen pénzérme?
Igen, a nagy tányér tömeg stabil fordulatot eredményez.
A 120kg-os Kuzma réz-akril-bronz tányérja, vagy inkább tömbje pl közel 50 kg-ot nyom, és légcsapágyazáson forog. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...