Fórum témák
» Több friss téma |
antennaSziasztok most csináltam egy félhullám,u CB antennát,és úgy gondolt5am,hogy ezt meglehetne csinálni 28Mhz-re.A 82-s rádiótechnika évkönyvben található.Mi a véleményetek?
Nagyon kozel van a 28 Mega. Gyakorlatilag par cm-el hosszabb anyagbol kell indulni es csipdesni amig nem jo az SWR.
Nem hosszabb, rövidebb. A 27 MHz az 11 m, a 28 MHz pedig 10 m.
A különbség mindössze 1 m körül van, úgyhogy a λ /2 antenna teljes hossza 28 MHz -re fél méterrel rövidebb arányosan elosztva a két rúd között. A hangoló rész szerintem változatlan maradhat
Talán egy hagyományos rezgőkör és forgókondi nélküli "J" antenna jobb lenne, mert ebbe csak a darazsak fognak beköltözni, és még páratartalom mérő is egyben.
![]() 9 savos CW/ SSB ado vevo fejleszteseSziasztok! Atolvastam 8ET OM cikket, es megneztem kb 70 radio rajzot. Szeretnek egy hagyomanyos analog 9 savos CW SSB radiot fejleszteni az alabbiak szerint. Lehetoseg szerint 1 oldalas nyak. 2 raszternel kisebb kondi nincs, 3 raszternel kisebb ellenallas nincs. A front-end a 8 ET.fele, letra szuro, a Kf Cascode erosito lanc. Vegtelen ido alatt kesz lenne, de azt gondolom, hogy egy ilyen feladat tobb OM-el konnyebben megoldtahto lenne. A dokumentumok publikusak, tehat nem kit es nem par fabatka megkeresese a cel. Ha valakinek lenne kedve csatlakozni a projekthez, megkoszonnem. Nem art ha vagy RF meresekkel es konstrukciokkal kepben vagy, vagy a Sprint LAY-t kezeled jol, es a tervezesi feladatot szet tudnank dobni. Megneztem a lehetosegeket, alapvetoen az egyik limit a NYAK. VAgy 100x100 mm es modulokban erdemes gondolkodni, vagy 100x160 as ban. Utobbibol 4 - 6 db-ra ertelmesen kiteritheto lenne a konstrukcio. A VFO nem kerulne lefejlesztesre, legalabb 4 fele kaphato teljesen keszen, kijelzovel, illetve a PCB way en van nagy LCD kijelzos VFO is. 73! JozsiA hozzászólás módosítva: Szo, 10:53
A tervek kikerulnenek a NET-re ,a Nyak tervek GBR-e publikus lenne.
KF kaszkód esetén én a hibrid J-FET / BJT verziót csinálnám meg.
Nagyon jó leírás van erről W7ZOI laborjából. Miért tetszik? Nagy dinamika, kis impedancia fix 50 ohm , AGC, nincs belső hangolt LC kör ami impedancia csatolást is követelne, csak RF fojtó . Leírásban több dolgot is körbe járnak miért is így oldották meg. Igen KF szűrőt természetesen illeszteni kell 50 ről és 50re NYÁKot smdben találsz hozzá (lehet akár kitben is árulták) , persze nem kötelező SMDből építeni. hycas jfet/bjt IF amp doc/sch/pcb/ Eredeti HyCas KF amp W7ZOI A hozzászólás módosítva: Szo, 15:41
AGC vezérléséhez.
Van olyan verzió is , hogy a KF közeli pár 100KHzre lévő külön kis Q oszcit járatnak. Ennek a jelét keverik össze a KF-ből vett jellel. Egy külön BFO áramkörben.Aminek a egyenirányított különbségi jele a KF és az lőtte lévő fokozatok erősítését szabályozza. Ezzel elvileg a demodulátor és audió erősítő áramkörök "csoportfutási" késleltetési idejét kihagyják. Gyorsabb az AGC beavatkozási sebessége.
Na ez az aminek a ze elvet korabban nem ertettem, csak lattam. Magyarul az AGC akkor lenne jo ha ket BFO van. Van erre valami igazan bevalt rajz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |