Fórum témák
» Több friss téma |
antennaSziasztok most csináltam egy félhullám,u CB antennát,és úgy gondolt5am,hogy ezt meglehetne csinálni 28Mhz-re.A 82-s rádiótechnika évkönyvben található.Mi a véleményetek?
Nagyon kozel van a 28 Mega. Gyakorlatilag par cm-el hosszabb anyagbol kell indulni es csipdesni amig nem jo az SWR.
Nem hosszabb, rövidebb. A 27 MHz az 11 m, a 28 MHz pedig 10 m.
A különbség mindössze 1 m körül van, úgyhogy a λ /2 antenna teljes hossza 28 MHz -re fél méterrel rövidebb arányosan elosztva a két rúd között. A hangoló rész szerintem változatlan maradhat
Talán egy hagyományos rezgőkör és forgókondi nélküli "J" antenna jobb lenne, mert ebbe csak a darazsak fognak beköltözni, és még páratartalom mérő is egyben.
![]() 9 savos CW/ SSB ado vevo fejleszteseSziasztok! Atolvastam 8ET OM cikket, es megneztem kb 70 radio rajzot. Szeretnek egy hagyomanyos analog 9 savos CW SSB radiot fejleszteni az alabbiak szerint. Lehetoseg szerint 1 oldalas nyak. 2 raszternel kisebb kondi nincs, 3 raszternel kisebb ellenallas nincs. A front-end a 8 ET.fele, letra szuro, a Kf Cascode erosito lanc. Vegtelen ido alatt kesz lenne, de azt gondolom, hogy egy ilyen feladat tobb OM-el konnyebben megoldtahto lenne. A dokumentumok publikusak, tehat nem kit es nem par fabatka megkeresese a cel. Ha valakinek lenne kedve csatlakozni a projekthez, megkoszonnem. Nem art ha vagy RF meresekkel es konstrukciokkal kepben vagy, vagy a Sprint LAY-t kezeled jol, es a tervezesi feladatot szet tudnank dobni. Megneztem a lehetosegeket, alapvetoen az egyik limit a NYAK. VAgy 100x100 mm es modulokban erdemes gondolkodni, vagy 100x160 as ban. Utobbibol 4 - 6 db-ra ertelmesen kiteritheto lenne a konstrukcio. A VFO nem kerulne lefejlesztesre, legalabb 4 fele kaphato teljesen keszen, kijelzovel, illetve a PCB way en van nagy LCD kijelzos VFO is. 73! JozsiA hozzászólás módosítva: Szo, 10:53
A tervek kikerulnenek a NET-re ,a Nyak tervek GBR-e publikus lenne.
KF kaszkód esetén én a hibrid J-FET / BJT verziót csinálnám meg.
Nagyon jó leírás van erről W7ZOI laborjából. Miért tetszik? Nagy dinamika, kis impedancia fix 50 ohm , AGC, nincs belső hangolt LC kör ami impedancia csatolást is követelne, csak RF fojtó . Leírásban több dolgot is körbe járnak miért is így oldották meg. Igen KF szűrőt természetesen illeszteni kell 50 ről és 50re NYÁKot smdben találsz hozzá (lehet akár kitben is árulták) , persze nem kötelező SMDből építeni. hycas jfet/bjt IF amp doc/sch/pcb/ Eredeti HyCas KF amp W7ZOI A hozzászólás módosítva: Szo, 15:41
AGC vezérléséhez.
Van olyan verzió is , hogy a KF közeli pár 100KHzre lévő külön kis Q oszcit járatnak. Ennek a jelét keverik össze a KF-ből vett jellel. Egy külön BFO áramkörben.Aminek a egyenirányított különbségi jele a KF és az lőtte lévő fokozatok erősítését szabályozza. Ezzel elvileg a demodulátor és audió erősítő áramkörök "csoportfutási" késleltetési idejét kihagyják. Gyorsabb az AGC beavatkozási sebessége.
Na ez az aminek a ze elvet korabban nem ertettem, csak lattam. Magyarul az AGC akkor lenne jo ha ket BFO van. Van erre valami igazan bevalt rajz?
Ha jól rémlik akkor HA7SG féle egyik (azt hiszem második DDS rádiója) RTs vagy évkönyves cikkében van ilyen KF ,AGC-t segítő BFO-val leírva.
2sc1969Sziasztok! Lenyeges haladas van az IF aramkort tekintve. Több peldat is talaltam, SMD ben is. Turom estenkent a regi szakirodalmat is. Ami viszont lenyeges ugy, ugy tunik a 12 voltos RF tranzisztorok kifogytak. HQ-tol a Farnellig, TME-ig mindnet atneztem. Olyan szinten nincs ilyen termek, hogy 28 Megara nem lehet tranyot talalni. Nezegettem a kivaltast. Sokan IRF510 et tesznek ide-oda, de munkapont beallitas kell, par alkatresszel. Mai viszonyok kozott mit tennetek be egy 80m-10m ig mukodo CW adovevöbe 5 Wattra?A hozzászólás módosítva: 16:12
Ma csakis RD16HHF1 vagy RD15HVF1-et (megbízható! kínai árustól, vagy az azt felárral kínáló nyugati webshopból). 12v-ról megbízhatóan járatható, 5W out mellett közel örök darab. De tud többet is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |