Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Nem a visszacsatolásban, hanem az IC 5-8 lába közé rakott kondenzátorral.
R28 a földhurok elleni ellenállás, semmi köze a gerjedés csökkentéséhez.
Az SS3601 a tpc miatt sokkal érzékenyebb a fázistolásra, mint a szokásos spc-s műveleti erősítők. Ide nagyon macerás lesz beiktatni, ha lehetséges lesz egyáltalán úgy, hogy ne legyen labilis az áramkör.
Az ábrán a zárhurkú fázismenet van, rosszul fogalmaztam.
Feccco: az LT1010 sajnos nem kompatibilis.
Nem igazán tudok, mert műszerpárti vagyok, nem a hangja alapján itélek meg egy erősítőt, mert már nem érdekel a hangja, inkább a csend. Ettől még hallgatok zenét, de nem kritérium a hű, ez a legjobb, de van biztos jobb is, stb. Inkább a műszaki megoldások érdekelnek, az elméleti működés, kérdések, válaszok.
Ami biztosan nem rossz, az az LF357, OP37, a nagyon jó az LT1223, szóvala nagysebességű típusok. Persze mindegyiket másképp kell kompenzálni, tehát nem fog menni az egyszerű bedugom, kihúzom, jöhet egy másik. Az igazán jó megoldás, a VF2 felépítése diszkrét alkatrészekből. Persze, ez már nem annyira egyszerű. És persze egyáltalán nem biztos, hogy a generált hang tetszeni fog...
A szinuszt egy öreg analóg jelgenerátor kreálja, azért ilyen szép hegyes. Előszzör zavart, aztán végül így szinusznál is látszik, hogy mikor simul ki.
Rosszul fogalmaztam, nem gerjedés, hanem oszcilláció van főleg 4szögnél látszik. Kondi nélkül is kipróbáltam, TL071-el már 3 szögnél is látszott néhány Khz felett. Bár ezt így utólag már nem javasolnám senkinek! ![]() Végül is kaptam választ és kérdéseimre és megoldás is született, már csak az IC bemenetén az 51K ami kérdéses, hogy nem okoz-e esetleg problémát. Bár gondolom az meg a CMRR miatt kellhet... Köszönöm mindenkinek a segítséget! A hozzászólás módosítva: Sze, 15:21
Az 51k a kimeneti offset miatt kell bele. Alkotó rajzán R1+R2 közel egyenlő R3-mal. A bementi áram közel egyforma feszültséget ejt rajtuk. Így nem kell elkó a visszacsatolásba.
Módosítsd az 51k értékét és magad is megtapasztalhatod, a kimeneti egyenfeszültséget egészen nulla közelébe viheted, bár ± pár tíz millivolt nem oszt, nem szoroz.
Az ábrán a vízszintes tengelyen R2 értéke, a függőlegesen a kimeneti egyenfeszültség látható.
És tényleg... Kivéve, ha FET bemenetű OPAMP-ot használsz?
![]() Próbálok THD-t "mérni" (sajnos közvetlenül nem méri) egy USB-s szkóppal, milyen kimenő teljesítménynél érdemes/szoktak ilyet csinálni?
Egy USB-s szkóp 8 bites felbontásával, de akár komolyabb szkóp 12 bitjével sem lehet igazán THD-t mérni. Egy jobb 24 Bit/192kHz felbontású hangkártyával már talán igen.
De megtanulja, hogy mi az a Fourier analízis és biztos rájön, hogy a laptopja hangkártyája az összes szkópnál jobb analizátor, pedig csak 16 bites. Megérti, hogy a szkóp nem erre való. Természetesen azért lehet 8 biten is értelmes dolgokat csinálni, pl: erősáramú hálózat elemzése.
1% alatt van a THD-je
![]() ![]() ![]() Valóban nem is láttam még 12 bit-nél nagyobb felbontású digit szkópot. Hangkártyás SW-ből van is telepítve valami, nemrég mértem be pár USB-s hangkártyámat. És az még IMD-t is tud... Jönnek itt a jó ötletek
Ez igaz.
De ha már ott van az USB-s szkóp (nekem Hantek 6022be van), annak elég meredek felfutású a kalibráló jele. Azt rávezetve a VF2 bemenetére, a szkóppal gyönyörűen mutatná az esetleges túllövést.
Valamilyen szkópnál láttam, hogy az FFT-t akár 16 biten is tudja. Na, az már a hangkártya kategória, de valószínű sokkal nagyobb sávszélességgel. De a többmilliós kategória volt, úgyhogy nem igazán érdekelt.
Talán egy éve ment az elmélkedés a fórumon, hogy miként lehet növelni egy hangkártya (jelen esetben akár digitális szkóp) alapú torzítás mérő összeállítás felbontását. Az volt az elképzelés, hogy ha az alap harmonikust eltávolítjuk, vagy legalábbis csökkentjük az fft analízist végző szerkezet bemenetén, akkor az eredő felbontású vagy dinamika tartomány virtuálisan annyival nő, amennyivel csillapítottuk az alap harmonikust. 8 bites eszközzel trükk nélkül -40dB alatti összetevő nem mutatható ki, de ha az alapharmonikust 20dB-el csillapítjuk, akkor az érzékenységi küszöb -60dB lesz. Ehhez elég egy lyukszűrő.
Nagyobb felbontású mérőeszköznél, például egy 120dB dinamikatatományú 24 bites profi hangkártyánál már lehet hogy a mérőjelként használt szinusz jel harmonikus tartalma is nagyobb szinten van mint -120dB, ezért a lyukszűrő nem tud segíteni trükközni. Erre volt az a gondolatom, hogy nem ki szűrni kell az alapharmonikust, hanem ellenfázisban hozzáadni a mérendő jelhez, így annak saját torzítását is ki tudjuk kompenzálni. De valahogy átértékelődött az elmélkedés, valahogy mostanra érdektelen é vált a THD mérés.
Beraktam a 10 Ohm-okat, de nálam többszörösére növelte az alig hallható földhurkot
![]() (Eddig csak a hangszórótól náhányszor 10 cm-ig alig volt hallható, már méterről is) Mókoltam kicsit a bemenő + visszacsatoló kondikkal. 18-18 pf van most rajta, egész jó az átvitele. Az a baj, hogy a jelgenerátorom gondolom a bemenő kapacitástól meghülyül így már azon is túllövés van. Csatolok egy bódét, TL071-el van szimulálva. Szkóppal is hasonló átviteli karakterisztikát mutat ![]() A hozzászólás módosítva: Csü, 21:07
THD egy jó koncertnél nem számít. (TABÁN anno)
A többi csak szemfényvesztés, (paraszt) vakítás. BOCS. A hozzászólás módosítva: Csü, 21:38
Van az a mennyiségű ital, amitől fülre a 4szög is szinusszá válik, ill az nem oda illő felharmónikusok is eltűnnek
![]() Azt kifelejtettem megkérdezni, hogy milyen kondit érdemes a VCS-be rakni? Az 50V-os kerámia nem hinném, hogy jó választás lenne. Most 160V-os fólia kondikkal próbálkozom, de abból meg 18, és 39Pf-em van. 22..33 Pf-re saccolnám az ideálisat. Még Kossuth rádió nem jön rajta. Volt már hogy sikerült de-modulálni előfokkal ![]() A hozzászólás módosítva: Csü, 21:58
Ha már rendelnem kell, milyen típusút rendeljek. Nagy fesz kerámia, vagy fólia(styroflex)? Ha kerámia, milyen anyag/típus?
styroflex nagyon jó, de inkább ilyen kis kapacitásnál inkább csillám kondi. (MICA
![]() Kerámia jelútban nem vált be. A hozzászólás módosítva: Csü, 22:41
Jah.. földre zaj a konnektorból jön. a 10 ohm-ok nem rosszalkodnak, maradnak. Annyira jó, hogy akárhányszor szétszedem összerakom, mindig más "hiba" jön
![]() A csatolt képes cucc nem annyira működik.... (Persze nem véletlenül nincsenek védőföldre kötve az indoor hifi erősítők....) Nektek mi vált be? A hozzászólás módosítva: Csü, 23:42
Még a pp is jó, mint például a WIMA FKP2 sorozat. Ez ráadásul 2.5%-os tűréssel is kapható.
Akkor szerintem nem jó helyre raktad... A földeléssel sokszor van gond.
Házilag a kettős szigetelésű kivitel azért nem egyszerű, de legalább veszélyes. A legtöbb esetben a földhurok a két csatorna között alakul ki, nem a földelés felé. A legfájdalmasabb, ha a jelforrás is földelt. Kéne valami skicc, hogyan vannak összekötve a földjeid a készüléken belül.
Kerámiát ne tegyél oda, multilayert se, NP0-t se. Fólia vagy csillám, de inkább fólia, ki kell próbálni. Kis kapacitásban Remix-et találsz az arwill-nél vagy a kontel-nél, wima az itthon nincs, azt külföldről kell beszerezni.
Dobozolás tekintetében a hifi készülékek zöme nem földelt (kettős szigetelésű, nincs védővezető), még sincs velük semmi gond, annak ellenére sem, hogy szinte egyik sem dual mono kialakítású. De igaz ez a csövesek zömére is, mondjuk azoknál be van kötve a védővezető, csak hát ha a lakásban nincs, akkor olyan mintha nem is lenne. És azokkal sincs gond, ennek ellenére sem.
Csatolt képen a skicc a készüléken belüli földelésről.
Természetesen a készülékház az minden esetben védővezetőre csatlakozik. A jel föld az, amit leválasztok, vagy sem... A hozzászólás módosítva: Pé, 10:04
|
Bejelentkezés
Hirdetés |