Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó

Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   101 / 101
(#) Peter65 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Hé, 22:56 / 1

Szia!
Nem írtad a frekvenciaváltó gyártóját és típusát. A legtöbb gyártó a készülék manualjában ad konkrét javaslatot a telepítésre, a javasolt védelmekre, sokszor még a kábelek elhelyezésére is. Szerintem első közelítésben arra kellene támaszkodnod. A technológia, a biztonsági elvárások (vészköri, üzembiztonsági elvárások, előírások) ismerete nélkül teljes választ egyébként nem nagyon lehet adni.
A frekvencia váltót tápláló hálózat impedanciája fontos lehet, amikor a védelmet kiválasztod, de a frekvencia váltó megtáplálása szempontjából nem a legfontosabb kérdés. Ha ezt illesztik (fojtó tekercs, saját transzformátor), azt inkább a terhelő áram torzításának csökkentése érdekében teszik.
(#) SKY válasza gordonfreemN hozzászólására (») Hé, 23:04 / 1

Ez már inkább a villanyszerelő fórumra való! Mit jelent a 200kW-os frekvenciaváltó? Hogy 200kW tengelyteljesítményű motort hajt? Mert akkor kapásból majdnem 400A-el számolhatsz, ami nem mindegy, ha 400A és 630A-es megszakító között kell döntened.

Én megszakítópárti vagyok. Ez szerencsére még nem egy nagy teljesítmény, de 300A-tól felfelé eléggé határeset, hogy párhuzamos kábeleket kell-e használnod. Ajánlom figyelmedbe az NSGAFÖU 1,8/3 kV kábelt, ezt sokkal egyszerűbb hajtogatni és lényegesen jobban terhelhető, mint például egy NYCWY, de nem alkalmazható bárhol mert nem szilikonmentes. De ha kültéri trafóházból messzire kell vinni a delejt, akkor szerintem mégis jobb a többeres földkábel. Én koncepció szintjén a kettő párhuzamos NYCWY 3x120/70-es kábelt céloznám meg, ha beköthető a frekiváltó oldalán is és valóban a 400A körül járunk.

A biztosítóval az a baj, hogy azt nemcsak kábelenként kell tenned, hanem a végponton is illik azzal fogadni a kábeleket. Ez meg sokszor csak egy különálló fogadószekrénnyel valósítható meg. Sőt három párhuzamos kábeltől már nem kerülheted ki, mert a végponton egy kábel zárlatakor kettő táplálja be, vagyis képesek leégetni.

Ilyen keresztmetszeteknél már fontos tudni, hogy egyáltalán mit képes fogadni a frekiváltó, milyen keresztmetszetig és hány kábelt lehet egyáltalán belekötni, mert a sok kábelvég és a testes saruk helye és a gyári furatok száma sokszor korlátozott.

Amúgy nem karcsú kicsit a 160A-es biztosító? Ez már NH2 kategória (még párhuzamos kábeleknél is minimum NH1), ha nem NH3.
(#) gordonfreemN válasza Peter65 hozzászólására (») 0:29 /

Köszi a választ! Igazad van, ABB-nél már láttam ilyet, csak a Danfoss-al még nem volt dolgom és nem is kerestem pedig lehet, hogy van.
FC302N200 a többi kód magyon nem számít a kérdést nézve
302N200T5E20H2XGCXXXSXXXXAXB2CXXXXDX ez a teljes kód
A hozzászólás módosítva: 0:38
(#) gordonfreemN válasza SKY hozzászólására (») 0:54 /

Fu. Először is ezer köszi. NASGAFÖU-t ismerem köszi, adott esetben nem félnék érte nyúlni, jó cucc.

Teljesítmény: úgy tudom igen, tengelyteljesítmény és igen 400A. Vagyis felvett teljesítmény ami a sales szerint katalógusból kinézve kevesebb mint 400A, (385A).
Például ilyen esetben vállalható még a 400A, vagy felejtős és kell a 630-as védelem a frekiváltó szekrényében a kábel fogadásánál?

Hogy érted, hogy megszakító párti vagy? Mi az ellenfél, a szakaszolható-biztosító (tehát vagy megszakító, vagy késes biztosító?)

Betáp kábelezés egyébként valószínűleg nem a mi részünk lesz, hanem alvállalkozó. De szintén köszi a tippet, érthető a 2 párhuzamos előnye.

Azt írod: A biztosítóval az a baj, hogy azt nemcsak kábelenként kell tenned, hanem a végponton is illik azzal fogadni a kábeleket.
Ezt úgy érted, hogy nem csak leágazásonként kell a leágazáshoz védelem, hanem a kábel túlvégére is az általad említett pontok miatt? Ha igen, akkor világos.

Igen, a frekiváltót is ellenőrizni kell majd!

A 160A-es karcsúságát mire érted? Ha a siemens (második projektemlítés nsx630-al), ott cseréltem mert rossz volt a link

Nagyon köszi a tartalmas választ neked is. Ha megengednéd, kérdeznék majd még ebben a témakörben tőled is
Sajnos ezen a területen kezdőként nem könnyű autodidakta tanulni...
A hozzászólás módosítva: 0:57
Következő: »»   101 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem