Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Igen ezzel megfelelően működni fog, ha a régi 2-3 pontjára kötöd. A "garancia" a Dry Contact a 4-5 ponton. (Az mindegy, hogy melyik pontot melyik pontjára kötöd, de a szabadon maradt 1-es vezetéket szigeteld le.)
Biztos? Itt 2+2 vezeték van...a fehér kábelnek a fix 230V-nak kéne lennie (ez nem volt említve, hogy az hogy került oda.)
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2025
Úgy néz ki, hogy igen. A WPB verzió független érintkezős.
Sziasztok!
Az új termosztát külön kapna fázist és nullát, és a régi termosztátból kötném át a 2-es és a 3-as pontját az új 4-es és 5-ös pontjára. Akkor ez így működőképes lenne ? Elore is köszönöm
Van amikor az okos termosztát visszarúg.
És még elemet is kell benne cserélni, fizetni az internetet és ilyenek. ![]() wifis termosztát bekötéseTisztelt Szakértők!Egy MMG AM termosztát helyére szeretnék szerelni egy kínai wifi-set, ez 3xAAA elemről lesz táplálva. A kazán, amit kapcsol egy Vaillant EcoTec plus 356/5. A régi bekötésen nem tudom melyik az 1, 2, 3-as pont, de a vezetékeken ilyen feszültségek vannak: zöld/sárga - kék: 0 V zöld/sárga - barna: 230 V Beköthető egy az egyben az új termosztát a régi helyére? Ha igen, abban kérem segítségeteket, hogy melyik vezeték menjen hova. Előre is köszönöm! v.
Itt láthatod, hogy van az 1,2,3...
Egyébként miért kell neki a 3db AAA elem, ha 230V-ot kap? Elvileg az 1-ről a ZS megy az N-re és a 3-ról a barna megy az L-re, mert ez a fázis, valószínű, hogy nem fázis érzékeny az új termosztát egyébként. Ha a kazánodnak továbbra is kapcsolt 230V kell, akkor a L jelű fázist átkötöd a COM pontra és a NO-be megy a 2-ről a kék vezeték. Ez akkor igaz, ha ezek valóban független érintkezők. Így ugyanúgy fog kapcsolni, mint eddig. De egy ilyen modernebb kazánt független záró kontaktra szokták indítani, a legtöbb nem is viselné el itt a hálózati feszültséget. Ez eddig így ment, vagy kazán csere is lesz?
Nem értek hozzá sajnos, de ez eddig így ment, gondja nem volt, kazáncsere pedig nem lesz.
Én nem terveztem, hogy hálózatot kapjon a termosztát, de ezek szerint az sem mindegy, hogy a kazánba hogy van bekötve... (mármint eredetileg) Köszönöm Inhouse! szerk.: a gépkönyve szerint egyébként is vagy 24V-os, vagy bus-os vezérlése lehet, szóval nem értem A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
"egy kínai wifi-set" helyett inkább a típusát kellene leírnod (vagy egy linket mutatni róla)...
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
Akkor inkább linket, mert a típusával semmire nem megyünk.
![]()
Szia!
Idézet: Éppen ezért volna fontos tudni, hogy a kazánban hová kötötte be aki bekötötte, mert könnyen panelkár lesz a tévedésből. „a gépkönyve szerint egyébként is vagy 24V-os, vagy bus-os vezérlése lehet, szóval nem értem” ![]()
Szerintem ha elemekről megy akkor a termosztát reléje tudja majd zárni a régi MMG termosztát 2-3 pontjába bekötött vezetékeket (NO és COM) és ha hálózatról akarod működtetni akkor kell a 230 volt. Tehát ha eddig jól működött a mostani felállás akkor elemről működtetve használd az MMG 2-3 pontjaiba bekötött két vezetéket és kösd a wifis termosztát NO és COM pontjaiba.
![]() Idézet: „Tehát ha eddig jól működött a mostani felállás akkor elemről működtetve használd az MMG 2-3 pontjaiba bekötött két vezetéket és kösd a wifis termosztát NO és COM pontjaiba.” Két éve cseréltem siemens butatermosztátot egy Computherm Q7-re, ami szintén elemes, ott ugyanez volt a megoldás: a meglévő vezetékpár ment a Q7 NO és COM pontjára és kész. Itt ezt nem mertem magamtól meglépni... Bár gondoltam rá én is, de sajnos nem biztos, hogy a kazánt én magam meg tudom bontani annyira, hogy a tényleges bekötést ellenőrizzem. Az eddigi infók (vagy további mérések) alapján nem zárhatjuk ki a károkozás lehetőségét? A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2025
Hello! Elvileg nem lehet probléma, amit betettél rajzot ott NO-NC és COM jelölése van a relé érintkezőjének. Ez azt jelenti, hogy az érintkező potenciálmentes, mindentől független kimenet.
A szövegben valahol szerepelnie kellene a "Dry contakt" megnevezésnek. Ami furcsa számomra, hogy a WiFi-s termosztátok, nem szoktak elemről működni. Mert a kapcsolatnak villamos fogyasztása van, így lemeríti az elemet. Persze én nem ismerem ezeket a készülékeket. De ha van egy műszered, akkor kipróbálhatod, hogy ha beteszed az elemet és úgy állítod be hogy fűtsön, akkor a COM és NO kontaktusnak zárni kell. (Ohm-mérés-ben, vagy szakadásmérésben ha van a műszeren ilyen.) Mellesleg a rajz is hálózati bekötést mutat..
Ezzel csak az a gond, hogy akkor hogyan működött eddig ez a kazán az MMG termosztáttal úgy, hogy annak nincs független érintkezője, 230V-ot kapcsol. Ez a régi kazánoknál elvárás volt, mert a keringtető szivattyút indította, és gyújtott a gázégő, elektronika max az utánkeringtetésre volt bennük.
Tehát, ha eddig így működött, akkor mitől működne, működne most egy sima záróérintkezőn keresztül? És miért kell ebbe a termosztátba elem, ha megy 230V-ról? Vagy minek a 230V, ha elemről megy? Lehet, hogy csak áramszünet esetére védi a beállításokat? Ez meg már nem jellemző...
Ha a Q7-tel működött akkor az új Wifi-s termosztát relé kimenetéről a 3db AAA elemről ugyanúgy kell működnie. A kazántól jövő 230 voltos kapcsolat ha eddig nem okozott problémát akkor az említett bekötés sem fog kárt tenni a panelban. Számomra is furcsa volt, hogy a kazán gépkönyve 24 voltos és BUS kommunikációs csatlakozást említ a szobatermosztát és más vezérlő csatlakoztatására. A villamos bekötési rajzon sincs egyéb a szobatermosztát bekötéséről.
![]()
Elnézést, félrevezető voltam, de a Q7 másik helyszínen működött a kétkanócos bekötéssel, nem itt.
Idézet: „Mellesleg a rajz is hálózati bekötést mutat..” Idézet: „És miért kell ebbe a termosztátba elem, ha megy 230V-ról? Vagy minek a 230V, ha elemről megy?” Ugyanolyan elven működik, mint a Q7, az is elemes! De leírása (és rákérdezés) alapján is működik hálózat nélkül, pusztán elemről, kipróbáltam (persze egyelőre bekötés nélkül). Sőőőt, most kapaszkodjatok meg (de lehet láttátok a leírásban) van egy type-C USB bemenete is! Ez egy ilyen termosztátok svájci bicskája... ![]() Úgy látom egyetértünk abban, hogy nem teljesen egyértelmű a rendszer eddigi működése, a jövőbeli meg bizonytalan, ezért inkább kirendelek egy villanyászt. Amatőrként valahogy nincs kedvem tönkrevágni a 2milliós kazánt egy 5ezres "csúcstechnológiával"... Köszönöm a hozzászólásokat!
Szerintem nincs itt gond, mivel eddig is ez a kazán volt felszerelve. Valószínűleg volt régebben egy kazán csere, akkor megmaradt az MMG termosztát, amit bekötöttek az új Vaillant egyik termosztát bemenetére, egyszerű on-off kapcsolóként.
(Az MMG egyébként 230 V nélkül is működik ("lebutítva"), sok helyen találkoztam már vele.) Ami viszont érdekes, hogy volkov jelenleg a termosztátnál mér 230 V-ot, ez arra utal, hogy az a fajta vezérlőpanel van a Vaillant készülékben, aminél van 230 V AC szobatermosztát bemenet is. Egy fotó a panelről, vagy pontos típusszám alapján el lehet dönteni. Nem tudunk semmit az új termosztátról, én azt feltételezem, hogy elemről is működik, de ilyenkor nincs WiFi, annak a tápellátásához kell a 230 V, ezt nem kapcsolja a kimenetre. Idézet: „akkor megmaradt az MMG termosztát, amit bekötöttek az új Vaillant egyik termosztát bemenetére, egyszerű on-off kapcsolóként.” Ami működik is, csak a hiszterézise lészen kicsit nagyobb (például 0,5 <-> 4 fok)...
Érdekes dolgokat feszegetsz, próbálok rávilágítani néhányra!
Idézet: „Egy fotó a panelről, vagy pontos típusszám alapján el lehet dönteni.” Ezt ugye a kezdő hozzászólásomban leírtam, abból kiindulva ez itt a gépkönyve. Idézet: „Nem tudunk semmit az új termosztátról” A termék linkjét egy későbbi hozzászólásomban megosztottam. Idézet: „elemről is működik, de ilyenkor nincs WiFi, annak a tápellátásához kell a 230 V, ezt nem kapcsolja a kimenetre” Meglepő, de elemről működtetve is van wifi, mint említettem háromféle táplálása van: elem, hálózat, USB. Ugyanakkor a 230V bemenetről soha nem volt kérdés, hogy kapcsolja-e valahova, hanem hogy a most az MMG-n meglévő 230V-ot kapcsolhatja-e az új termosztát és ha igen mely pontjaira kell átkötni (NO-COM-NC). Idézet: „...kirendelek egy villanyászt.” Ne villanyszerelőt keress, hanem egy Vaillant szervizest, szerelőt.
Ha ecoTEC plus VU INT 656/5-5 típust írtál vona az tényleg közel 2 milla...(de a 356-os az nem!)
Én egyet nem értek: Mért ilyen gagyi ócska termosztátot használsz egy ilyen kazánhoz, mért nem a gyárit ? Elveszted a modulásiós lángszabályozást, meg csupán fél fokonként lehet állítani a szobahőmérsékletet. A kapcsolási érzékenysége a gagyinak is csapnivaló lehet... A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2025
Idézet: „Mért ilyen gagyi ócska termosztátot használsz egy ilyen kazánhoz, mért nem a gyárit ?” Azzal nem lehet villogni a csajok előtt, az okos telefonnal, amikor feljönnek a kecóra. ![]() Idézet: „Ugyanolyan elven működik, mint a Q7, az is elemes!” Nem az a fura, hogy elemes, hanem, hogy egyszerre elemes és hálózati is...minek? A Q7 elemes termosztát csak elemes, a Q7 RF-nél a fogadó rész 230V-os, a kezelő meg elemes, mert így logikus. De egy falra szerelt egységnél minek az elem? Ha nincs áram, nem fog menni a kazán se. Hogy maradt fenn ez az őskövület MMG termosztát ezzel a kazánnal? A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2025
Nem feltétlen kell/lehet ráhúzni a "szokásos" (itthoni) logikát a távolkeleti termékekre.
Az, hogy a kazán elvileg nem bírja a bemenetén a 230 V-ot, nem jelent semmit. Két típusú megoldással találkoztam: 1: A kazán tápfeszültségét kapcsolgatja a termosztát (HMV máshonnan van). Nem vita tárgya, buta megoldás. 2: A kazán testébe raktak egy kis 230 V-os relét, ami a kazán termosztát bemenetére van kötve.
Szerintem ilyen fajta vezérlő van benne, mert csak így lehetséges a 230 volt jelenléte a régi MMG termosztátnál. A vezérlőn annak az átkötésnek a helyére kellett bekötni a termosztátot (2-3 pontjaira) és adni neki egy nullát az 1-s pontra, hogy legyen éjszakai csökkentés is.
![]()
Az a "atmo/turboTEC Plus" vezérlője, nem az ecoTec-é...
Az a baj, hogy nem az enyém. Hiába vagyok most már én is rettentő kíváncsi a jelenlegi bekötésére, de nem merem megbontani! Rendelnek egy vaillant-os embert azt nyugi lesz.
Inhouse: Az elemes készüléknél nem az a lényeg, hogy oda is fel lehet szerelni, ahol nincs hálózati áram? (Nem tudom, kérdezem.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |