Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   130 / 131
(#) proli007 válasza SzAdam_01 hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Hello! Igen ezzel megfelelően működni fog, ha a régi 2-3 pontjára kötöd. A "garancia" a Dry Contact a 4-5 ponton. (Az mindegy, hogy melyik pontot melyik pontjára kötöd, de a szabadon maradt 1-es vezetéket szigeteld le.)
(#) uniman válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Biztos? Itt 2+2 vezeték van...a fehér kábelnek a fix 230V-nak kéne lennie (ez nem volt említve, hogy az hogy került oda.)
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2025
(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Úgy néz ki, hogy igen. A WPB verzió független érintkezős.
(#) SzAdam_01 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Sziasztok!

Az új termosztát külön kapna fázist és nullát, és a régi termosztátból kötném át a 2-es és a 3-as pontját az új 4-es és 5-ös pontjára.
Akkor ez így működőképes lenne ?

Elore is köszönöm
(#) uniman válasza SzAdam_01 hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Úgy jó lesz...
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Feb 22, 2025 /

Van amikor az okos termosztát visszarúg.
És még elemet is kell benne cserélni, fizetni az internetet és ilyenek.
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

(#) volkov hozzászólása Márc 5, 2025 /

wifis termosztát bekötése

Tisztelt Szakértők!

Egy MMG AM termosztát helyére szeretnék szerelni egy kínai wifi-set, ez 3xAAA elemről lesz táplálva.

A kazán, amit kapcsol egy Vaillant EcoTec plus 356/5.

A régi bekötésen nem tudom melyik az 1, 2, 3-as pont, de a vezetékeken ilyen feszültségek vannak:
zöld/sárga - kék: 0 V
zöld/sárga - barna: 230 V

Beköthető egy az egyben az új termosztát a régi helyére? Ha igen, abban kérem segítségeteket, hogy melyik vezeték menjen hova.

Előre is köszönöm!
v.
(#) Inhouse válasza volkov hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Itt láthatod, hogy van az 1,2,3...
Egyébként miért kell neki a 3db AAA elem, ha 230V-ot kap?
Elvileg az 1-ről a ZS megy az N-re és a 3-ról a barna megy az L-re, mert ez a fázis, valószínű, hogy nem fázis érzékeny az új termosztát egyébként. Ha a kazánodnak továbbra is kapcsolt 230V kell, akkor a L jelű fázist átkötöd a COM pontra és a NO-be megy a 2-ről a kék vezeték. Ez akkor igaz, ha ezek valóban független érintkezők.
Így ugyanúgy fog kapcsolni, mint eddig.
De egy ilyen modernebb kazánt független záró kontaktra szokták indítani, a legtöbb nem is viselné el itt a hálózati feszültséget. Ez eddig így ment, vagy kazán csere is lesz?
(#) volkov válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Nem értek hozzá sajnos, de ez eddig így ment, gondja nem volt, kazáncsere pedig nem lesz.

Én nem terveztem, hogy hálózatot kapjon a termosztát, de ezek szerint az sem mindegy, hogy a kazánba hogy van bekötve... (mármint eredetileg)

Köszönöm Inhouse!

szerk.: a gépkönyve szerint egyébként is vagy 24V-os, vagy bus-os vezérlése lehet, szóval nem értem
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
(#) uniman válasza volkov hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

"egy kínai wifi-set" helyett inkább a típusát kellene leírnod (vagy egy linket mutatni róla)...
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
(#) volkov válasza uniman hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Akkor inkább linket, mert a típusával semmire nem megyünk.
(#) VIM válasza volkov hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Szia!
Idézet:
„a gépkönyve szerint egyébként is vagy 24V-os, vagy bus-os vezérlése lehet, szóval nem értem”
Éppen ezért volna fontos tudni, hogy a kazánban hová kötötte be aki bekötötte, mert könnyen panelkár lesz a tévedésből.
(#) VIM válasza volkov hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Szerintem ha elemekről megy akkor a termosztát reléje tudja majd zárni a régi MMG termosztát 2-3 pontjába bekötött vezetékeket (NO és COM) és ha hálózatról akarod működtetni akkor kell a 230 volt. Tehát ha eddig jól működött a mostani felállás akkor elemről működtetve használd az MMG 2-3 pontjaiba bekötött két vezetéket és kösd a wifis termosztát NO és COM pontjaiba.
(#) volkov válasza VIM hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Idézet:
„Tehát ha eddig jól működött a mostani felállás akkor elemről működtetve használd az MMG 2-3 pontjaiba bekötött két vezetéket és kösd a wifis termosztát NO és COM pontjaiba.”

Két éve cseréltem siemens butatermosztátot egy Computherm Q7-re, ami szintén elemes, ott ugyanez volt a megoldás: a meglévő vezetékpár ment a Q7 NO és COM pontjára és kész. Itt ezt nem mertem magamtól meglépni...

Bár gondoltam rá én is, de sajnos nem biztos, hogy a kazánt én magam meg tudom bontani annyira, hogy a tényleges bekötést ellenőrizzem. Az eddigi infók (vagy további mérések) alapján nem zárhatjuk ki a károkozás lehetőségét?
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2025
(#) proli007 válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Hello! Elvileg nem lehet probléma, amit betettél rajzot ott NO-NC és COM jelölése van a relé érintkezőjének. Ez azt jelenti, hogy az érintkező potenciálmentes, mindentől független kimenet.
A szövegben valahol szerepelnie kellene a "Dry contakt" megnevezésnek.

Ami furcsa számomra, hogy a WiFi-s termosztátok, nem szoktak elemről működni. Mert a kapcsolatnak villamos fogyasztása van, így lemeríti az elemet. Persze én nem ismerem ezeket a készülékeket. De ha van egy műszered, akkor kipróbálhatod, hogy ha beteszed az elemet és úgy állítod be hogy fűtsön, akkor a COM és NO kontaktusnak zárni kell. (Ohm-mérés-ben, vagy szakadásmérésben ha van a műszeren ilyen.) Mellesleg a rajz is hálózati bekötést mutat..
(#) Inhouse válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Ezzel csak az a gond, hogy akkor hogyan működött eddig ez a kazán az MMG termosztáttal úgy, hogy annak nincs független érintkezője, 230V-ot kapcsol. Ez a régi kazánoknál elvárás volt, mert a keringtető szivattyút indította, és gyújtott a gázégő, elektronika max az utánkeringtetésre volt bennük.
Tehát, ha eddig így működött, akkor mitől működne, működne most egy sima záróérintkezőn keresztül? És miért kell ebbe a termosztátba elem, ha megy 230V-ról? Vagy minek a 230V, ha elemről megy? Lehet, hogy csak áramszünet esetére védi a beállításokat? Ez meg már nem jellemző...
(#) VIM válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Ha a Q7-tel működött akkor az új Wifi-s termosztát relé kimenetéről a 3db AAA elemről ugyanúgy kell működnie. A kazántól jövő 230 voltos kapcsolat ha eddig nem okozott problémát akkor az említett bekötés sem fog kárt tenni a panelban. Számomra is furcsa volt, hogy a kazán gépkönyve 24 voltos és BUS kommunikációs csatlakozást említ a szobatermosztát és más vezérlő csatlakoztatására. A villamos bekötési rajzon sincs egyéb a szobatermosztát bekötéséről.

Elnézést, félrevezető voltam, de a Q7 másik helyszínen működött a kétkanócos bekötéssel, nem itt.

Idézet:
„Mellesleg a rajz is hálózati bekötést mutat..”

Idézet:
„És miért kell ebbe a termosztátba elem, ha megy 230V-ról? Vagy minek a 230V, ha elemről megy?”

Ugyanolyan elven működik, mint a Q7, az is elemes! De leírása (és rákérdezés) alapján is működik hálózat nélkül, pusztán elemről, kipróbáltam (persze egyelőre bekötés nélkül). Sőőőt, most kapaszkodjatok meg (de lehet láttátok a leírásban) van egy type-C USB bemenete is!

Ez egy ilyen termosztátok svájci bicskája...

Úgy látom egyetértünk abban, hogy nem teljesen egyértelmű a rendszer eddigi működése, a jövőbeli meg bizonytalan, ezért inkább kirendelek egy villanyászt. Amatőrként valahogy nincs kedvem tönkrevágni a 2milliós kazánt egy 5ezres "csúcstechnológiával"...

Köszönöm a hozzászólásokat!
(#) vision61 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Szerintem nincs itt gond, mivel eddig is ez a kazán volt felszerelve. Valószínűleg volt régebben egy kazán csere, akkor megmaradt az MMG termosztát, amit bekötöttek az új Vaillant egyik termosztát bemenetére, egyszerű on-off kapcsolóként.
(Az MMG egyébként 230 V nélkül is működik ("lebutítva"), sok helyen találkoztam már vele.)
Ami viszont érdekes, hogy volkov jelenleg a termosztátnál mér 230 V-ot, ez arra utal, hogy az a fajta vezérlőpanel van a Vaillant készülékben, aminél van 230 V AC szobatermosztát bemenet is. Egy fotó a panelről, vagy pontos típusszám alapján el lehet dönteni.
Nem tudunk semmit az új termosztátról, én azt feltételezem, hogy elemről is működik, de ilyenkor nincs WiFi, annak a tápellátásához kell a 230 V, ezt nem kapcsolja a kimenetre.
(#) Gafly válasza vision61 hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Idézet:
„akkor megmaradt az MMG termosztát, amit bekötöttek az új Vaillant egyik termosztát bemenetére, egyszerű on-off kapcsolóként.”

Ami működik is, csak a hiszterézise lészen kicsit nagyobb (például 0,5 <-> 4 fok)...
(#) volkov válasza vision61 hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Érdekes dolgokat feszegetsz, próbálok rávilágítani néhányra!

Idézet:
„Egy fotó a panelről, vagy pontos típusszám alapján el lehet dönteni.”

Ezt ugye a kezdő hozzászólásomban leírtam, abból kiindulva ez itt a gépkönyve.

Idézet:
„Nem tudunk semmit az új termosztátról”

A termék linkjét egy későbbi hozzászólásomban megosztottam.

Idézet:
„elemről is működik, de ilyenkor nincs WiFi, annak a tápellátásához kell a 230 V, ezt nem kapcsolja a kimenetre”

Meglepő, de elemről működtetve is van wifi, mint említettem háromféle táplálása van: elem, hálózat, USB. Ugyanakkor a 230V bemenetről soha nem volt kérdés, hogy kapcsolja-e valahova, hanem hogy a most az MMG-n meglévő 230V-ot kapcsolhatja-e az új termosztát és ha igen mely pontjaira kell átkötni (NO-COM-NC).
(#) vision61 válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Idézet:
„...kirendelek egy villanyászt.”

Ne villanyszerelőt keress, hanem egy Vaillant szervizest, szerelőt.
(#) uniman válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 / 2

Ha ecoTEC plus VU INT 656/5-5 típust írtál vona az tényleg közel 2 milla...(de a 356-os az nem!)
Én egyet nem értek: Mért ilyen gagyi ócska termosztátot használsz egy ilyen kazánhoz, mért nem a gyárit ? Elveszted a modulásiós lángszabályozást, meg csupán fél fokonként lehet állítani a szobahőmérsékletet. A kapcsolási érzékenysége a gagyinak is csapnivaló lehet...
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Idézet:
„Mért ilyen gagyi ócska termosztátot használsz egy ilyen kazánhoz, mért nem a gyárit ?”

Azzal nem lehet villogni a csajok előtt, az okos telefonnal, amikor feljönnek a kecóra.
(#) Inhouse válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Idézet:
„Ugyanolyan elven működik, mint a Q7, az is elemes!”

Nem az a fura, hogy elemes, hanem, hogy egyszerre elemes és hálózati is...minek?
A Q7 elemes termosztát csak elemes, a Q7 RF-nél a fogadó rész 230V-os, a kezelő meg elemes, mert így logikus. De egy falra szerelt egységnél minek az elem? Ha nincs áram, nem fog menni a kazán se.
Hogy maradt fenn ez az őskövület MMG termosztát ezzel a kazánnal?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Nem feltétlen kell/lehet ráhúzni a "szokásos" (itthoni) logikát a távolkeleti termékekre.

Az, hogy a kazán elvileg nem bírja a bemenetén a 230 V-ot, nem jelent semmit. Két típusú megoldással találkoztam:
1: A kazán tápfeszültségét kapcsolgatja a termosztát (HMV máshonnan van). Nem vita tárgya, buta megoldás.
2: A kazán testébe raktak egy kis 230 V-os relét, ami a kazán termosztát bemenetére van kötve.
(#) VIM válasza volkov hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Szerintem ilyen fajta vezérlő van benne, mert csak így lehetséges a 230 volt jelenléte a régi MMG termosztátnál. A vezérlőn annak az átkötésnek a helyére kellett bekötni a termosztátot (2-3 pontjaira) és adni neki egy nullát az 1-s pontra, hogy legyen éjszakai csökkentés is.
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Az a "atmo/turboTEC Plus" vezérlője, nem az ecoTec-é...

Az a baj, hogy nem az enyém. Hiába vagyok most már én is rettentő kíváncsi a jelenlegi bekötésére, de nem merem megbontani! Rendelnek egy vaillant-os embert azt nyugi lesz.

Inhouse:
Az elemes készüléknél nem az a lényeg, hogy oda is fel lehet szerelni, ahol nincs hálózati áram? (Nem tudom, kérdezem.)
Következő: »»   130 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem