Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronyika orosz digitális órák
Lapozás: OK   28 / 29
(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Igen, én is úgy láttam, hogy az üres, 2. csatlakozóhoz dupla tekercskivezetés van forrasztva. Sajnos csak reggel realizálódott bennem a felismerés, hogy a háromszínű vezeték másik végét is le kellett volna fényképezni... Este lefotózom neked az óra alaplapját a bekötéssel. Meg a trafó típusát, ha látszik...
(#) szelda99 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Nekem az a verzió van, amikor egybe van építve a trafó a dobozzal. Különböznének a trafó kimeneti pontjai? Nekem az első csatlakozóhoz van a dupla tekercskivezetés forrasztva és a forrasztási nyomból azt látom, hogy az üres volt, nincs ott ónmaradvány. Neked a másodikhoz van a dupla tekercskivezetés és üres.
(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 19, 2025 / 1

Az enyém dugasztápos. Este megszakértem, aztán írok.
(#) KU202M válasza KU202M hozzászólására (») Márc 19, 2025 /

Itt a mai termés. A trafón semmilyen jelölés nincs. A 2. (üres) kivezetésre nem is kettő, de három szál van forrasztva.
(#) szelda99 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 20, 2025 /

Köszönöm Jobban megnéztem, az első kivezetésre nekem is 3 szál van forrasztva. Megmértem a feszültségeket. Ha az 1. pont (3 szálas huzal) a közös pont, akkor:
2. csatlakozás: AC - 39 V
3. csatlakozás: AC - 2.9 V
4. csatlakozás: AC - 2.9 V

Remélem, ha így kötöm be, működni fog.

4.png

(#) szelda99 válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 20, 2025 /

Így nem működik, de szerintem ez a bekötés nem is ehhez az alaplaphoz és trafóhoz tartozik. Te vagy valaki más esetleg meg tudná mérni az 1-2-3 feszültséget az alaplapon? Előre is köszönöm szépen!

1.png

(#) proba válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 21, 2025 /

A W2 tekercs, a kijelző két végére csatlakozik, max pár ohmmal, onnét visszakereshető.
(#) szelda99 válasza proba hozzászólására (») Márc 21, 2025 /

Köszönöm. Megvan ott az AC 5V körüli feszültség, de nem működik. Valami hibás lehet. Tranzisztorok, kondenzátorok, ellenállások jók. Kristályt is próbáltam másikkal, de nem kapcsol be. Forrasztások is jók.
(#) proba válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 21, 2025 / 1

Vedd le a transzformátort, a kijelző fűtőszálát mérd meg. Ha szakadt, oka lehet hogy nincs kijelzés.
(#) szelda99 válasza proba hozzászólására (») Márc 21, 2025 /

A trimmer kondenzátort tekergettem és halványan világít a kijelző. Kiszedtem, a helyére teljesen más értékű kondenzátort tettem és kicsit erősebben világít, de még halvány. Cserélem majd 5-20 pF érték körüli trimerre, remélem utána működni fog. Vagy van valami fix értékű kondenzátor helyette, ami jó lehet?
(#) Bagodi hozzászólása Márc 23, 2025 /

Elektronyika7-21-01

Keresem az Elektronyika7-21-01 kapcsolási rajzát.
Köszönöm a segítséget!
(#) Bagodi válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 23, 2025 /

Köszönöm kaptam rajzot!
A KT209M tranzisztort mivel tudom helyettesíteni?
(#) kadarist válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 23, 2025 /

Helyettesítők: Bővebben: Link
(#) Bagodi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2025 /

Köszönöm!
(#) Gafly válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 23, 2025 /

Nem illik privátban osztani az észt.
(#) Bagodi válasza Gafly hozzászólására (») Márc 23, 2025 / 1

Rajz!

E7-21.jpg

(#) szelda99 hozzászólása Márc 25, 2025 /

Electronica start 7231 digitális óra IC

Sziasztok! Electronica Start 7231 típusú digitális óra kapcsolási rajzában a K561LA9 (К561ЛА9) IC szerepel, de nekem a képen látható IC van a helyén. Valaki tudja miért?

8.jpg

(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Ha minden igaz, akkor ez egy olyan ic, ami két dallamot játszik le egymás után. Valószínűleg az ébresztő dallam az nem egyszerű csipogás, mint pl. az enyémben, hanem a beégetett két zene.
(#) Bagodi válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Miért van az, hogy a Elektronyika7-21-01 órám a üresjáratban a megadott lábakon megvan a tápfesz de amikor összerakom akkor megemelkedik a - 12V - 30V-ra. A szegmensek max fényerővel világítanak. Az órajel 32Hz szkoppal mérve megvan.
(#) Bagodi válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Ja, és melegszik az IC is
(#) kadarist válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

A príma szovjet elektrolitkondenzátorok milyen kondícióban vannak? Táptranzisztorok rendben vannak?
(#) Bagodi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Kondikat kicseréltem. A tranyót pótoltam BC547-re.
De szerintem nem is ez lehet a saját táppanelja. Pld hiányzik a tranzisztort helye. R4 ellenállás helye.
(#) kadarist válasza Bagodi hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Jobban járnál, ha egy 12V-os stabkockával (7912) helyettesítenéd ezt az áramkört.
(#) Bagodi válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2025 /

Már megcsináltam, de ugyanaz. Következő lépés kiszedek mindent és újra építem.
(#) szelda99 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 27, 2025 /

Köszönöm. És a kapcsolási rajzban miért szerepelhet a K561LA9 IC? Gondolom, nem helyettesíthetem a képen látható IC-t K561LA9-re (NAND kapu), mert teljesen más a működésük, vagy igen? Keresem a hibát. A kijelző összes szegmense szépen világít (4 db 8-ast jelez), majd percek múlva egyre halványabb. Mivel minden világít, az időt sem mutatja, gombokra sem reagál. A bemenetnél lévő 1k ellenállás nagyon melegszik, de nem hibás (kiszedve és megmérve az értéke 1.002k).
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2025
(#) Walterd hozzászólása Márc 28, 2025 /

Elektronyka 4 órát keresek

Nincs valakinek felesleges, esetleg eladó Elektronka 4 tipusú órája? Szeretnék egyet összerakni, törött rossz állapotban lévő is érdekelne. Az összeépítésnél a fórum tagjaira számítanék.
(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 28, 2025 /

A K561LA9 az ébresztő hangot előállító multivibrátor. Valóban nem tehető be az UMSZ7 helyére. Biztos, hogy neked Sztart 7231 órád van? Bár most találtam olyan Sztart 7231 kapcs. rajzot, amin nem is szerepel más IC a KR145IK1901-en kívül. Úgy látszik, hogy több változata van ennek az órának. Lehet, hogy rossz maga a nagy IC, vagy pedig nem kap órajelet, tápfeszültséget.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2025
(#) szelda99 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 28, 2025 /

Attól félek, hogy a nagy IC a rossz. Szinte mindent ellenőriztem, nem találtam hibát. Feszültségek is rendben vannak. Másik kristállyal is próbáltam, kondikat cseréltem, tranzisztorok is működnek. Az órajelre én is gondoltam, de annak ellenőrzése meghaladja a tudásom. Az УМС7-03 ic-re gondoltam még. Annak van valami helyettesítője?
(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 29, 2025 /

Az УМС7-03 egy dallamgenerátor. Annak nem sok hatása lehet az óracsip működésére.
(#) szepyl válasza Walterd hozzászólására (») Ápr 2, 2025 /

Szia, nekem van egy kijelzőhibás, egyébként működőképes órám, ingyen, szívesen odaadom.
Következő: »»   28 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem